Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Digitális hőmérő
Digitális hőmérő
Szerző: Topi, idő: Júl 19, 2005, Olvasva: 73218, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 1
Ez egy viszonylag pontos, kis méretű LCD-s hőmérő. A felbontása 0,1 °C.
Ez egy viszonylag pontos, kis méretű LCD-s hőmérő. A felbontása 0,1 °C. A mérési tartománya az érzékelőként használt dióda típusától függ. (én 1N4148-at használtam) A jelzett IC-vel az áramkör egy 9V-os elemről több hónapig is működőképes, ám ha nem szükséges, hogy mindig mutassa a hőmérsékletet, vagy rendelkezésre áll egy tápegység, akkor tökéletesen megfelel az ICL7106 is. Ez jóval olcsóbb, egyetlen hátránya az, hogy nagyobb az áramfelvétele.

Kijelzőnek egy 3,5 digites LCD kijelzőt használtam.

Beállítás: Először az érzékelő dióda szigetelését oldjuk meg úgy, hogy a beállítás során a víz ne zárja rövidre a két kivezetését. Majd helyezzed a diódát forrásban lévő vízbe, és az egyik trimer segítségével állítsad be a kijelzőn a 100.0 °C-ot. Ezután tegyed bele az érzékelőt egy pohár olvadó jégbe, és a másik trimerrel állítsd be a 00.0 °C-ot. Ezzel nagyjából készen is van a beállítás.

VR1 és VR2 lehetőleg több (10-20) fordulatos trimer legyen, a pontosabb beállítás érdekében. Az IC-nek és a kiejlzőnek érdemes egy foglalatot venni, az esetleges későbbi javítások megkönyítésének érdekében.

SMD alaktrészekkel és kétoldalas NYÁK készítésével elég kis méretben is elkészíthető az áramkör. Azonban a kétoldalas kivitel miatt csak a gyakorlottabbaknak ajánlom!


És végül még egy fontos dolog: Az IC nagyon könnyen tönkremehet. Lehetőleg ne nagyon taperáld a lábait, és inkább használj hozzá foglalatot!!!

Forrás: Novák Gábor
Következő: »»   1 / 1
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem