Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Dracula FET-es végfok
Dracula FET-es végfok
Szerző: hapro, idő: Szept 27, 2009, Olvasva: 80463, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Egy külföldi oldalon talált kapcsolás alapján építettem ezt a végfokot. Az egyszerűsége miatt közlöm, mert kezdők majdnem biztos sikerrel építhetik meg. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy ezzel beléphetnek az audiofil hangzás világába. A cikk módosult! Módosítás időpontja: 2009. október 21.

A következőkben bemutatok egy igen egyszerű FET-es, kis teljesítményű végfokot. Az ötletet Mayan kolléga adta az erősítős topicban egy linkkel, a kapcsolás megtetszett, nyákot terveztem hozzá, szerintem jól sikerült, elkészítettem, és úgy gondoltam, hogy első cikként megosztanám veletek. A cikk ötlete azért jött, mert egyszerű, kevés alkatrész van benne, jó hangú, és kezdők is könnyen megépíthetik sikerrel, és ezeken felbuzdulva bátorkodtam írni belőle egy cikket. Ez nem az a "3 alkatrészes 20 W-os olcsó IC-s kategória".

Maga a végfok 1db IC-ből, 2db FET-ből, 1db programozható Zener-diódából (TL431), 6db ellenállásból, és 3db kondiból áll, ja és még egy trimmer poti is helyet talált benne.

A kevés alkatrész ellenére is viszonylag nagy mérete lett a végfoknak, mivel a tápegységet, a kicsatoló kondenzátort is ráterveztem a nyákra, és elég gnóm kondik álltak rendelkezésemre (alacsony, és nagy átmérőjű), így a 3db nagy méretű kondi miatt lett a viszonylag nagy méret. Tehát nincs más dolga az építőnek, csak elkészíteni leírás szerint a nyákot, rádobálni az alkatrészeket, egy kis ónt is tehet rá a biztosabb siker érdekében, ezt az egészet beteszi egy dobozba, rátesz egy megfelelő trafót, és már mehet is.
Na jó, ez így elég nagy vonalakban volt, de a lényeg az, hogy semmi különös dolga nincs az építőnek vele, miután beállította a nyugalmi áramot az egyetlen trimmer potival, de erről majd később, kicsit részletesebben.

Itt egy kép az általam elkészített végfokról.

 Dracula végfok


Figyelem!

A cikk módosult!

Módosítás időpontja: 2009. október 21.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem