Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Egyszerű labor tápegység
Egyszerű labor tápegység
Szerző: Frankye, idő: Júl 23, 2008, Olvasva: 66134, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
Egy egyszerű, de jól használható, labor tápegység építését mutatom be.

A múltkorában a régi Ezermester újságok (letölthetőek innen) böngészése közben akadtam rá egy egyszerű, ám jól használható labor tápegység kapcsolási rajzára.

Habár maga a kapcsolás nem bonyolult, egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége: kevés alkatrészt tartalmaz, könnyen megépíthető, nincsenek benne nehezen beszerezhető alkatrészek, és annak ellenére, hogy nem tud szimmetrikus tápfeszültséget szolgáltatni, a kimeneteiről 0-24 V-ig, 0-1,5 A-ig vehető le fokozatmentesen szabályozható feszültség.

A tápegységhez megépítettem a Fery fórumtársunk oldalán található egyszerű műszert is. (Ezúton is köszönet a kiváló cikkért!) A mérési határt 200 V-ra állítottam be, mert bár a kimenet csak 24 V-os, nem szerettem volna a műszer méréshatárán felüli feszültséggel terhelni.

(Az eredeti cikk Mocsáry Gábor tollából származik, ezúton is köszönet érte! A Nyomtatott áramköri lapokat átterveztem a mai alkatrész-alakoknak megfelelően, különös tekintettel a polarizált kondenzátorokra.)

A feszültségszabályzó integrált áramköröket hűteni szükséges, ezért csak olyan dobozt válasszunk/készítsünk, amely rendelkezik szellőző nyílásokkal, valamint ügyeljünk arra, hogy az áramkör a hűtőbordákkal együtt is beleférjen a dobozba! A két IC-t lehetőleg külön-külön bordára tegyük, ha ez nem lehetséges, akkor a bordák és az IC-k hűtőfelülete közé csillámlemezt, és hővezető pasztát mindenképpen tegyünk! A helyes rétegsorrend: IC hűtőfelület hátoldala - hővezető paszta - csillámlemez - hővezető paszta - hűtőborda.

 Ennyi bevezető után jöjjön a kapcsolás, a NYÁK, az építés és a többi!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem