Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » EPSON nyomtató átalakítása NYÁK nyomtatóvá
EPSON nyomtató átalakítása NYÁK nyomtatóvá
Szerző: IOsys, idő: Júl 17, 2015, Olvasva: 22937, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 5
A nyomtató kiválasztásáról, átalakításáról és fenntartásáról szóló, mindenre kiterjedő útmutató.

Többen kérték, hogy írjak egy cikket erről és az az igazság, hogy még nem láttam jó útmutatót a témában, legalábbis magyart nem, úgyhogy szívesen teszem.

Nem eresztem bő lére, csak a lényeget írom. Ennek ellenére lesz mit olvasni, mert elég sok mindennel tisztában kell lenni előre. Én nem voltam, ezért 4 nyomtatóba, 5 hónap munkába és rengeteg pénzbe került a siker. Utólag már tudom, milyen pofonegyszerű az egész.

A lényeg az egészben az, hogy a VIASZbázisú tintát nem marja a vas-klorid. Véletlenül pont léteznek olyan nyomtatók, amik ilyennel nyomtatnak. EPSON-ok közt sok ilyen van, de Canon-ról is hallottam. Az EPSON-ok az elterjedtek ebben a műfajban, nekem egy Stylus S21-et sikerült megkaparintanom. (Akinek otthon ilyenje van, most valószínűleg elindult a fejében a hangya…) Az a nyomtató jó a célra, ami EPSON DuraBrite Ultra tintával tud nyomtatni, tehát piezo fejes. Ez matrica formájában mindig látható a burkolaton, és a tinta csomagolásán is ilyen lesz. Ezeknél a nyomtatóknál a nyomtatófej a nyomtatóban van, nem pedig a patronon. Következésképp, ha beszárad a fej, kezdődhet a tisztítás, ami egy külön művészet. A tisztításról a végén még pár szót írok.

DuraBrite Ultra

Tudni kell az EPSON-okról, főleg az alsókategóriában, hogy ha nincs benne mind a 4 patron, vagy ha nincs mindegyikben tinta, akkor nem hajlandók nyomtatni. Egy csomag DuraBrite tinta 12.000 Ft körül van, de apróhirdetési oldalakon elég sok a lejárt szavatosságú, vagy azért árult patron, mert beszáradt a nyomtatófej, és feleslegessé vált a tinta. Ezeken az oldalakon néha egész olcsón hozzá lehet jutni. A lejárt szavatosságú tintával nincs gond.

További tudnivaló még, hogy a patronokon egy chip tárolja a nyomtatások számát, ami vicces módon semmilyen kapcsolatban sincs a patronban található tinta mennyiségével. Ha ez a számláló eléri a határértéket, a chip üresnek bélyegzi a patront. A patron cseréjekor a nyomtató még viccesebb lesz, mert a következő patront fogja üresnek gondolni, és így tovább. Van rá megoldás: a chip-resetter (kb. 1500 Ft).

Kell egy garnitúra újratölthető patron. Vannak ön-resetelősek is, ezekhez nem kell chip-resetter, de ettől függetlenül jó, ha van, mert az átalakításnál nyilván nem eredeti DuraBrite patront pancsol el az ember (mint én), hanem olcsó utángyártottakat, azokhoz meg kellhet a resetter.

Ha egy eredeti patron ürült ki (a chip szerint) és letiltotta önmagát, érdemes szétszedni és tűs fecskendővel kiszívni a maradék folyékony aranyat, mert gyakran nem kevés, ami marad. Letiltott patront nem lehet már resetelni.

Folyékony arany


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem