Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hazai labortápok evolúciója
Hazai labortápok evolúciója
Szerző: Imi65, Gafly, proli007, idő: Jún 2, 2022, Olvasva: 9213, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   12 / 12

Mint megjegyeztem már az elején, a felsorolásból – főleg a FOK-Gyem vonatkozásában – sok típus kimaradt, így ismertetőm nem lehet teljes, pedig pl. az OMSZÖV 25 V/1 A-es tápegysége is elég gyakori volt a javítóiparban.

Az elveket tekintve gyakorlatilag „lebegő” szabályzás volt mindegyiknél. A FOK-Gyem nem alkalmazott segédtrafót ill. precíz segéd-tápfeszültségeket, de a 10 A-osnál is volt meghajtóknak külön táplálás. A HIKI és RADELKIS tápegységeknél nem volt külön meghajtásra tápfeszültség, a pufferról vezették el a kb. 0,5 A áramigényt, mert a precíz tápok ezt nem tudták volna fedezni. Viszont segédtrafókat alkalmaztak.

Szándékosan kimaradtak a 40 V-nál nagyobb, vagy lényegesen kisebb feszültségű típusok, mivel azok csak a „kicsi” (a TR-9253/a méretű) kivitelűek, a 100 W körüli teljesítményhatár érvényes rájuk is (7 V/10 A, 15 V/5 A, 120 V/1 A, 200 V/0,5 A).

Találkoztam még a Lengyel INCO ZTR-1/71 tápegységével, ez 30 V/10 A képességű. Érdekessége, hogy beépített hangszóróval rendelkezik, ami hangjelzést ad a paraméterek túllépése esetén. Árammérő van rajta, a feszültséget a nagyméretű - és jó nehezen járó – tekerőgombokról olvassuk le. Lebegő elvek alapján készült ez is, tekercsátkapcsolásos, azonban a 10 A-es állás bekapcsolásával elindítjuk a ventilátort is, ami lehetővé teszi a 4 db 2N3055 számára komoly hőmennyiség leadását. (A rajzon csak 1 látszik!)

inco_ztr_1_71_schem.jpg

Következő: »»   12 / 12
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem