Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hobbielektronika találkozó - versenykiírás 2014
Hobbielektronika találkozó - versenykiírás 2014
Szerző: Topi, idő: Aug 2, 2014, Olvasva: 18171, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   1 / 1
Itt a várva várt versenykiírás!
A 2013-as verseny alkalmával a versenyzők bizonyították, hogy a feladatok megoldásánál a művészi véna is ugyan olyan fontos, mint a szakmai hozzáértés. Ezen felbuzdulva idei vesenykiírásunk sokkal több teret enged a fantáziának.

A 2014-es Hobbielektronika találkozón ígyhát ismét egy izgalmas versennyel és értékes nyereményekkel szeretnénk feldobni a találkozó hangulatát. (Jelentkezés a találkozóra és a versenyre.)

A nyereményeket és a verseny alapanyagait a Hestore.hu alkatrész áruház biztosítja.

A versenyről

A versenyzőknek egy látványos, ám nagyon is hasznos áramkört kell készíteni, egy előre összekészített alkatrész- és eszközkészletből. Az áramkör az interneten, egy az elvét jellemző "Joule thief" néven szerepel. Az alkatrész és eszköz készlet tartalmaz minden olyan hozzávalót, melyre a feladat teljesítésekor csak szükség lehet, egyetlen elem kivételével: vasmag.

A készlet tartalmaz elemeket további kiegészítések létrehozásához is, így akár villogtatni is lehet a LED-et. Ez a pontozáskor plusz pontot jelent.

Tekercset kell készíteni, és nincs vasmag a készletben? Igen, jól látod. A versenyre tetszőleges vasmag hozható, a toroid ferritmagtól kezdve a rozsdás vasszögig. Az áramkör nagy előnye, hogy önrezgő, így szinte semmilyen alkatrész értéke nem kritikus. A vasmag választás az első olyan pont, ami miatt az áramkör szinte végtelenségig egyedi kinézetűvé alakítható.

Szabályok

  • A versenyzőnek az áramkört a találkozó ideje alatt kell összeépítenie a munkaállomásoknál. Előre elkészített áramkört nem fogadunk el
  • Kizárólag a csomagban szereplő alkatrészeket szabad felhasználni
  • Az összeépített áramkörről kapcsolási rajzot kell a zsűrinek átadni (ezt akár korábban is el lehet készíteni)
  • Az áramkör működését szükséges ismerni és bemutatni
  • Az alkatrészek bekötéséről nyomtatott adatlapot biztosítunk
  • Az áramkör kialakítható légszereléssel, nyáklemezen, ragasztva, bárhogyan.
  • Rögzítő elemek és egyéb nem elektronikai alkatrészek beépítése korlátlan mennyiségben engedélyezett (design kedvéért)

Közönségszavazás

Minden, a találkozón résztvevő, kap egy sorszámmal ellátott szavazó cédulát, melyet a szavazáskor egyetlenegy versenyzőhöz leadhat. A szavazás végén az így gyűjtött pontok döntenek a helyezésekről.

Mikor kell létrehozni az áramkört?

A verseny a találkozó teljes ideje alatt zajlik, bárki, a zsűrizés kezdetéig elkészítheti az áramkört, engedélyezett külső segítség kérése, csoportos konzultáció, intergalaktikus tanácskozás, internet.

Részvétel feltételei, szükséges eszközök

A versenyen bárki, feltétel nélkül részt vehet. A forrasztópákáról a versenyzőnek magának kell gondoskodni. Forrasztóónt biztosítunk.

Fontos! Minden versenyző - ha teheti - hozza magával a kedvenc csípőfogóját és minden olyan eszközét, amelyet szükségesnek ítél a feladat elvégzéséhez. Csipesz, fogó, multiméter, saját szívéhez nőtt forrasztópákája, stb.

Kérünk minden versenyzőt, hogy vigyázzon a saját és mások testi épségére az összeépítés folyamán! A versenyen mindenki kizárólag saját felelősségére vehet részt, és az esetleg elromlott eszközökért felelősséget nem vállalunk!

Mik a nyeremények?

Értékes nyereményeket zsebelhet be a versenyző: műszerek, multiméterek, műhelyfelszerelés, szerszámok, HE pólók, HE bögrék, stb.

Mikor zárul a verseny?

A verseny 14:00-kor zárul, így mindenkinek közel 5 óra áll rendelkezésére (9:00-14:00). Ezután kezdődik a zsűrizés, mely várhatóan 14:30-ig tart. Ezt követően kerülnek kiosztásra a nyeremények. Aki utazása okán nem tudja megvárni a verseny végét, de nyereményben részesül, azzal a találkozó után felvesszük a kapcsolatot, és futárral eljuttatjuk neki a nyereményét!

Az alkatrész lista

Egységes csomagban, minden versenyző az alábbi alkatrészeket kapja:

  • 3 db BC337 - NPN
  • 2 db BC327 - PNP
  • 2 db 1 kΩ 0,6W
  • 2 db 10 kΩ 0,6W
  • 2 db 47 kΩ 0,6W
  • 2 db 100 kΩ 0,6W
  • 1 db 1nF
  • 1 db 470pF
  • 1 db 10nF
  • 2 db 10uF
  • 2 db fehér LED
  • 1 db AA-s 1,5V-os elem
  • 30 cm UTP kábel (szétbontani, kábelezni, tekercselni)
  • Egy kis adag forrasztó ón

A találkozón kitől kapom meg a készletet?

A verseny kezdéséhez keresd meg a találkozón valamelyik moderátort, aki segíteni fog, hogy hol iratkozhatsz fel, és hol kapod meg a szükséges alkatrész-készletet.

Figyelem! Mivel a versenyhez szükséges alkatrész-készleteket előre el kell készítenünk, így bármennyire is körültekintően járunk el, előfordulhat, hogy - túljelentkezés esetén - valakinek nem jut alkatrész-készlet. Ez esetben előre is elnézést kérünk, de igyekszünk, hogy ez ne fordulhasson elő.

A versenyzési szándékod, kérjük tüntesd fel a jelentkezési lapon! Ha a jelentkezési lapon nem jelölted be, hogy részt szeretnél venni a versenyen, szándékodat utólag is jelezheted a Találkozó fórumán.

Pákára és barkácsolásra fel!

Várunk szeretettel a találkozón!

Jelentkezés a találkozóra és a versenyre, itt!


A felkészüléshez pár "szakirodalom":

http://en.wikipedia.org/wiki/Joule_thief

http://www.bigclive.com/joule.htm

http://www.instructables.com/id/Joule-Thief-no-IC-and-no-Transformer/

http://home.comcast.net/~botronics/JTArtbots.html

http://technicaltom.wordpress.com/2013/04/08/the-joule-thief/

A maradék: https://www.google.hu/search?q=joule+thief


Következő: »»   1 / 1
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem