Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hosszú idejű időzítő
Hosszú idejű időzítő
Szerző: Bakman, idő: Dec 11, 2017, Olvasva: 15237, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 5

Katt a képre a nagyobb méretért!


Néhány szó az alkatrészekről:

U1: PIC18F14K22 kontroller, az adatlapja mindent elmond róla.

U2: DS3231-es, nagy pontosságú RTC IC-vel szerelt modul. Egy kép az alsó és felső oldalról:

Amennyiben olyan modult van szerencsénk kifogni, amelybe a megjelölt dióda és az ellenállás is be van forrasztva, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy akkumulátort használjunk az elemtartóban! Ellenkező esetben távolítsuk el a két alkatrészt, különben az elem - extrém esetben - fel is robbanhat! A modulon csücsül egy EEPROM (24C32) is, ezt az időzítő programja nem használja, kiforrasztható.
Maga a DS3231-es IC az adatlapja szerint 2 ppm-es pontossággal rendelkezik. A tesztek során a gyakorlatban ez nálam egy másodpercnyi sietést generált két hét alatt. Az időzítések pontossága  a modul, illetve maga a DS3231-es IC pontosságától függ. A kontroller az RA2-es (17) lábon 1024 Hz-es négyszögjelet vár, ez a visszaszámlálások időalapja, ezt biztosítja a modul.

DISPLAY1: A Nextion cég legkisebb érintésre érzékeny kijelzője. NX3224T024_011R kódszámmal fut, 2,4"-os és 320 x 240 px felbontású.

LDR1: A fotóellenállás szerepe a kijelző fényerejének beállításában van, opcionális alkatrész. A kapcsolás nem túl érzékeny a típusra, de a hozzá tartozó R7-es ellenállást úgy válasszuk meg, hogy a kontroller AN3-as lábára jutó feszültség nappali fényviszonyok esetén kb. 2 V legyen! Az esetleges eltérések beállításból kompenzálhatóak. R7 ellenállást mindenképpen ültessük be a kapcsolásba, még akkor is, ha a fotóellenállást nem szándékozunk használni, hogy a kontroller bemenete ne lebegjen! Utóbbi esetben 1 - 10 kΩ között bármilyen értékű ellenállás használható.

BTN1: Alaphelyzetben nyitott nyomógomb, a kijelző kalibrálásához és a kijelző beállításaihoz használatos.

Q1 és Q2: A nyitott kollektoros kimenetet adják. Típusuk nem kritikus, a tervezett terhelést kell elviselniük.


Maga a kapcsolás furfangos élesztési folyamatot a kijelző kalibrálásán kívül nem kíván, csak a stabil 5 V-os tápfeszültséget. A kalibráció folyamatát részletesen ismertetni fogom a következő oldalak egyikén, ennek elvégzését mindenképpen ajánlom.

A kontrollerben futó program viszonylag egyszerű. A PIC a DS3231-es IC-t beállítja úgy, hogy az SQW lábán jelenjen meg 1024 Hz-es négyszögjel. Ezt a négyszögjelet figyeli, ez alapján működteti a visszaszámlálókat. Alaphelyzetben és/vagy időzítés közben a beállítások szerint megjeleníti a pontos időt és beállítja a kijelző fényerejét, vezérli a kimeneteket.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem