Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hosszú idejű időzítő
Hosszú idejű időzítő
Szerző: Bakman, idő: Dec 11, 2017, Olvasva: 14235
Lapozás: OK   5 / 5

A megépítéshez szükséges dokumentációk letölthetőek innen: idozito.zip (1,9 MB).

A csomag tartalmazza a kapcsolási rajzot, NYÁK terveket fotózáshoz (pozitív, negatív), vasaláshoz, beültetési rajzot, továbbá a kontrollerbe töltendő hex fájlt, a kijelzőbe töltendő tft fájlt, és a kijelző programjának teljes forráskódját is, így akinek nem tetszik a felhasználói felület, átfaraghatja a saját elképzelése szerint.


A kapcsolásban a nyitott kollektoros kimenetek (BC546) közvetlen használatát normál relékhez nem javaslom, az esetleges nagyobb áramingadozások kapcsoláskor zavarhatják a kontrollert és/vagy a kijelzőt, túlterhelhetik a kapcsoló tranzisztort. Az alábbi meghajtó áramkört ajánlom csatornánként:

Ebben a formában a kontroller galvanikusan duplán el van szigetelve a relé által kapcsolt áramkörtől, javítva ezzel a zavarézéketlenséget. Fontos, hogy az időzítő és a relé tápegységei semmilyen módon ne érintkezzenek egymással, legfeljebb a 230 V-os oldalon, különben a leválasztás egyik fele (optocsatoló) nem ér semmit. A relék áramforrása lehet közös. Optocsatolóból, reléből rengeteg típus található, mindenki válasszon a saját igényei szerint. A Q1-es tranzisztor típusa sem kritikus, a relé tekercsének áramát kell elviselnie.

A NYÁK-ba tetszőleges, 2,54 mm lábtávolságú csatlakozók ültethetőek. A képen láthatóak a HEStore áruházban NSG 25... illetve NSL 25... néven futnak (Főkategória » Csatlakozók » Kisáramú csatlakozók » Wire To Board), a tápcsatlakozó pedig a PCGK... nevet viseli (Főkategória » Csatlakozók » Tápcsatlakozók).

Az időzítő fogyasztása szabadon hagyott kimenetekkel, a kijelző maximális fényereje mellett, kb. 650 mW.


A fejlesztést egyedül végeztem el, a tesztjeim ellenére lehetnek hibák mind a SW, mind a HW oldalon. Az erre az eszközre alapuló mérési hibákért, és az ebből adódó esetleges erkölcsi/anyagi károkért felelősséget nem vállalok. Megkérek mindenkit, hogy ennek tudatában használja az itt bemutatott időzítőt!

Akinek kérdése, észrevétele, megjegyzése van a készülékkel kapcsolatban, közzéteheti a Hosszú idejű időzítő c. témában, illetve a kijelzővel kapcsolatos kérdéseket a saját témájában: Nextion érintőképernyős HMI, UART kommunikációval.

Az időzítő megépítéséhez és használatához minden jót kívánok!

Bakman

Következő: »»   5 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem