Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hűtőborda hőmérséklet szabályozása és kijelzése
Hűtőborda hőmérséklet szabályozása és kijelzése
Szerző: proli007, Alkotó, idő: Szept 16, 2011, Olvasva: 41038, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 8
Az áramkör alapvetően egy tápegység hűtőborda hőmérsékletének kijelzésére, szabályozására és hőfokvédelmére készült. De természetesen alkalmas egy erősítő kényszerhűtésének megoldására is. Sőt Alkotó kitűnő ötletének köszönhetően, már két különálló hűtőborda hőmérsékletét is képes figyelni. Mindig a magasabb hőmérsékletű bordát figyelve oldja meg a szabályozást és a kijelzést.

Alkotó fórumtársammal együttesen tervezett labortápegység készítésének "melléktermékeként" jött létre az NTC-FAN4-re keresztelt áramkör.

A funkcionális igényeket Ő állította fel, valamint végezte el a nyomtatott áramkör tervezését, kivitelezését, fotók készítését és az áramkör ellenőrző bemérését.

Én mindössze az elvi áramkört terveztem meg az Ő igényei alapján. Lelkes munkájának köszönhetően jött létre fizikailag is a kapcsolás.

Az áramkör ellátja egy PC ventilátor hőfokfüggő vezérlését, valamint a hőfok értékének közelítő kijelzését néhány LED segítségével. Opcionálisan működtetni képes egy relét, mellyel kívánság szerint, valamilyen védelmi működést lehet aktiválni, ha a hőmérséklet a ventilátoros hűtés ellenére túllépné a maximális értéket.

Reményeim szerint a kezdő érdeklődők nem csak lemásolják majd az áramkört, hanem működését is képesek lesznek megérteni -  leírásom alapján. Így néhol próbáltam kicsit részletesebben tárgyalni az áramkör tervezési koncepcióit és részáramkörök feladatát, működését. De az áramkörök egyes részletei, megoldásai, mindenképpen tanulsággal szolgálhatnak, akár azok számára is, akik az LM3914 számítása, beállítása, bemérése terén mutatnak érdeklődést.

(A védelmi relé nem került a panelre, tekintettel arra, hogy nem biztos, hogy itt célszerű az elhelyezése, valamint ez által módunkban áll egy teljesen más egységet, áramkört is vezérelni a védelmi kimenettel.)

Az NTC-FAN4-en kívül később ismertetésre kerül még egy másik vezérlő áramkör, amely kijelzést nem tartalmaz, így lényegesen egyszerűbb lehet. Ez az NTC-FAN6 becenevet kapta.

(A sorozatszámokból látható, hogy több áramköri változat is napvilágot látott, mely egyébiránt mind működőképes modell volt.)


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem