Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Kapcsolóüzemű előszabályozós, négydigites labortápegység
Kapcsolóüzemű előszabályozós, négydigites labortápegység
Szerző: Attila86, idő: Márc 5, 2008, Olvasva: 103336, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   1 / 7
Az áramkör 0-40V-ig képes a kimenetén a feszültség, 0-10A-ig pedig az áram szabályozására. A készülék tartós kimeneti rövidzár ellen védett, a kimeneti feszültsége és árama a fentebb megjelölt tartományokban folyamatosan szabályozható.
Az áramkör 0-40V-ig képes a kimenetén a feszültség, 0-10A-ig pedig az áram szabályozására. (Az általam megépített készülék azonban a műszerdoboz és a transzformátor geometriai méretei miatt 'csak' 7A-rel terhelhető.) A készülék tartós kimeneti rövidzár ellen védett, a kimeneti feszültsége és árama a fentebb megjelölt tartományokban folyamatosan szabályozható. Beépített panelmérője a kimeneti feszültséget és áramot négy digiten jelzi ki (max.: 9999). Az áramkör négy részből áll; segédtáp, előszabályozó, fő szabályozó és panelmérő. Az előszabályozó Skoritól származik, a fő szabályozó az Urbán-féle lebegő földes táp csiszolt változta, a panelmérő pedig némi extrákkal kiegészítve az ICL7135 gyári alapkapcsolása. A tápegység elektronikus DC ON/OFF kapcsolót kapott az érintkezők olvadásának elkerülése miatt. Az áramkör kimenete négyvezetékes, így a mérés és a szabályozás a készülék házának kimeneti csatlakozóihoz képest történik.

A kapcsolóüzemű szabályozó és az áteresztő szabályozó összeépítésével megtartható a kapcsolóüzemű szabályzásból eredő jó hatásfok, ugyanakkor az áteresztő szabályozó precízebb, pontosabb beállíthatósága, és a kapcsolóüzemű szabályzónál jobb tranziens viselkedése is megmarad.

Az egyszerűbb labortápegységhez hasonlóan ez az áramkör is két panelra van tervezve, melyek az élükön kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik panel vízszintes, a másik panel függőleges irányban van.

A tápegység elkészítésében rengeteg elméleti, gyakorlati, sőt tárgyi segítséget kaptam a terminal.hu elektronikai fórumán jelenlévő több fórumtársamtól, külön kiemelném Skori, SPafi, proli007 és Transztyuszeres kollégákat.

Biztonsági előírások:

• A készülék I. Érintésvédelmi osztályba tartozik, a védőföldelés vezető össze van kötve a készülék fém-házával, csak védőföldes hálózati csatlakozó aljzatba dugaszolható!
• Hibás védőföldelés esetén a készülék fém háza áramütést okozhat!
• A működtetni kívánt áramkör csatlakoztatásakor ügyeljünk a helyes polaritásra!
• A készülék burkolatának eltávolítása előtt a készülék hálózati vezetékét ki kell húzni a hálózati aljzatból!
• Kettő vagy több tápegység kimenetének sorba kapcsolása esetén a megérinthető feszültség már életveszélyes!
• A tápegység alján és tetején lévő perforációt ne takarjuk le, mert ez belül káros túlmelegedéshez vezethet!

Teljes kapcsolási rajz
Teljes alkatrészlista
A készülék blokkvázlata
Előlapi matrica (14,7cmX11,7cm)
Vízszintes panel: Függőleges panel:
Beültetési terv Beültetési terv
Nyákterv Nyákterv
Pozíciórajzolat Pozíciórajzolat

A készülék megtervezésekor figyelembe vett szubjektív szempontok:

A többi áramköreimet ért támadásokból és vitákból tanulva, amik arról szóltak hogy "ezt mért így csináltam, miért nem inkább úgy..." leírtam az alábbi 10 pontot. Remélhetőleg ez a hasonló tartalmú e-mailek egy részét előre megválaszolja.

1.: Az áramkör lehető legtöbb alkatrésze a panelba legyen ültetve, hogy minél kevesebb alkatrészt, kezelőszervet kelljen a panelhoz drótozni.
2.: Az áramkör panelja és annak alkatrészei, illetve a szükséges egyéb alkatrészek (trafó, hálózati csatlakozó, hűtőborda) úgy legyenek megválasztva, méterezve és elhelyezve, hogy az „M20” nevezetű műszerdobozba beleférjenek, a dobozon végzett lehető legkevesebb mechanikai átalakítással.
3.: Az áramkör ne tartalmazzon SMD alkatrészeket és a nyomtatott áramköri lap legyen egyoldalas.
4.: A labortápegység jó hatásfokkal rendelkezzen.
5.: Az áramkör legyen a lehető legstabilabb. A mért és szabályozott feszültség és áram értékek minél kevésbé függjenek a hőmérséklet változásának vagy a kimeneti terhelés változásának függvényében.
6.: Az áramkör érzéketlen legyen a bekapcsoláskor vagy a terhelés hirtelen változásakor fellépő tranziensekre. Illetve védve legyen a külső, nem üzemszerű használat okozta behatásoktól.
7.: A panelmérő mindenfajta méréshatár-váltás nélkül jelezze ki a kimeneti feszültséget és áramot annak teljes tartományában, árammérés esetén mA pontosan.
8.: A mérés és a szabályozás a készülék kimeneti csatlakozóihoz képest történjen.
9.: Az áramkör maximális terhelés mellett is képes legyen szolgáltatni a névlegesen megjelölt maximális 40,0V-os feszültséget.
10.: A készülék könnyen utánépíthető legyen.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem