Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Nixie hőmérő IN-13 plazmacsővel
Nixie hőmérő IN-13 plazmacsővel
Szerző: Hp41C, H2opok, idő: Dec 4, 2012, Olvasva: 16565, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 7
Analóg kijelzésű, látványos, asztali hőmérő IN-13 plazmacsővel

Bevezetés

Sokakat megihletett ez a vonal kijelző cső, készült már kivezérlésjelző, vételi jelszint, lemezfoglaltság vagy aktivitás mérő és természetesen többféle hőmérő is.  Adatlapok: 1 és 2.

IN-13

Ez a leírás egy kompakt felépítésű, asztali hőmérő kapcsolását és megépítését mutatja be a ötletadó kiindulási fénykép megtalálásától a kapcsolás módosításán, bemérésén keresztül a doboz és a skála elkészítéséig. A linken látható hőmérő kapcsolását keresve egy továbbfejleszett verzió rajzát sikerült letölteni. A kapcsolást megépítve kiderült, hogy a paraméterei nem is olyan jók, mit azt vártuk volna. A hőmérséklet átfogása kicsi, egy normál háztartásban ennél nagyobb ingadozás is lehet. A külső érzékelő tartománya 28.7 .. 40.8, a belsőé 14.3 .. 20.6 °C.

(A képet és a leírást Jürgen Grau (z097dsa máshol Mr. Nixie) töltötte fel a instructables.com oldalára)

Ennek a kapcsolásnak több verzióját lehet megtalálni, de mindben van valami probléma. Az egyszerűbb verziója csak egy belső hőérzékelőt tartalmaz, de a tápfeszültségeket az itthon nehezen beszerezhető TC962 áramkörrel és IRFD220 MosFet -tel állítja elő. A terhelő áram miatt a TC962 nem váltható ki sem a TC7662 sem az ICL7660 típussal. Egy másik verzióban a műveleti erősítő negatív tápja -5V lett, pedig a MJE340 Veb0 katalógusbeli értéke 3V. A mostanában megjelent III. verzióban már 2 db 555 időzítővel működik a tápegység, a csövet IRFD220 vezérli az MJE340 helyett. Ez a verzió - sajnos - a mi fejlesztésünk után jelent meg.

A fenti kapcsolás megépítve, bemérve, már a kapcsolás módosíásának lehetőségeit vizsgálva.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem