Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők II rész
Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők II rész
Szerző: Topi, idő: Júl 3, 2007, Olvasva: 61804, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   4 / 10

A résoptó (slotted optical sensor/switch) két részből áll. Egy egyszerű infra-ledből és egy fototranzisztorból áll. Ezek egymással szemben vannak. Ha a résben nincs tárgy látják egymást, ha van valami, akkor nem látják egymást az érzékelők. Igen egyszerű a felépítésünk és egy-két ellenállással máris működésre bírhatók.

Általában NPN fototranzisztor van bennük, ami közvetlenül valami meghajtására nem alkalmas! Összesen csak pár mA-t tud kapcsolni, de ez egy másik tranzisztor vagy PIC bemenetnek bőségesen elegendő.

Nem szükséges az optocsatolók infravörös ledjét PIC-ből kapcsolni, nyugodtan be lehet kötni állandóan, világítsanak csak. Az, hogy nagyon kis áramot kell kapcsolni, csak előny számunkra, mivel lehet fordítva is használni az NPN tranzisztort.

Ez a kapcsolás egy példa, hogyan használjuk a résoptókat. Ez a kapcsolás akkor fog 1-es szintet adni, ha nem látják egymást az érzékelő és a led:

Ha a fordítottja kell nekünk, akkor nem fontos invertálni, mivel a tranzisztor itt kapcsoló funkciót lát el, beköthetjük akár fordítva is. Akkor lesz 1 a szint a kimeneten, ha látják egymást az érzékelők. Íme a fordított működés (megjegyzem, az adatlapok is a fordított bekötést javasolják, mint tipikus bekötés):

Először próbáld ki csak egyszerűen a ki- és bekapcsolást egy LED-el. Behelyezünk egy papírlapot a résbe bekapcsol a LED. Kivesszük majd újra behelyezve a LED kikapcsol.

Egyszerűen úgy kell használni mint egy kapcsolót, vagy bármi mást a digitális bemeneten.

Következés képpen, viszont már egy jópofa és összetettebb dolgot valósítunk meg. Az előző LED-eket kihasználva két résopto segítségével.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   4 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem