Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők II rész
Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők II rész
Szerző: Topi, idő: Júl 3, 2007, Olvasva: 61709, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   3 / 10

A szilárdtest relét (solid state relay) azért hívják szilárd-testűnek, mert nincs benne mozgó alkatrész. A nagy részük null átmenetnél kapcsol, így csökkentve a hálózati rúgást.

Íme egy ábra, mely szemléleti a null-átmeneti kapcsolást (zero-crossing):

Nem véletlen említem meg mindig az angol nevét is - ha még cikkeimben nem vettétek észre - , hisz így könnyebb akár egy kapcsolást vagy bővebb információt találni róla a neten.

Egy egyszerű szilárd test relé egy optotriakból és egy teljesítmény triakból áll. Íme:

Annak ellenére, hogy ilyen felettébb egyszerű kis jószágok, nem javaslom normál körülmények között a szilárdtest relék házi gyártását. Száz forintokért kapunk már ~3A-es változatot is, egy tokban használatra készen. Ennyiért házi körülmények között, kis tokozásban kiöntve nem tudjuk megcsinálni. 3A-es max áram általában 240VAC-s hálózatra értendő. Természetesen 230V-on nagyobb áramot képes kapcsolni, de akkor sem ajánlatos túllépni. Egy 3A-es szilárdtest relé már 3A*230V = 690W-ot képes kapcsolni, tehát már egy porszívóhoz is elég

Nagyon egyszerű őket vezérelni, mert egyszerűen úgy kell tekintenünk őket, mint egy LED-nek. Csak még előtét ellenállás sem kell. Egyszerűen áram alá helyezzük a bemenetet és máris kapcsol. Persze meg kell nézni, milyen típust veszünk. A szilárdtest relék 99%-ában a fototriakot egy áramgenerátor hajtja, ezért képes 4-32V-ig a lentebb látható típus is működni!

Elég tág bemeneti feszültség határokkal rendelkezhetnek az SSR-ek (szilárdtest relék). Találhatunk 3 és 48V-al kapcsolható típusokat is. Emellett ugye nagy előnyük hogy gyorsan én hangtalanul kapcsolnak.

A (-) lábát a GND-re kell kötni, a (+) lábát meg egyszerűen egy (ellenálláson) keresztül a PIC kimenetére:

Direkt feltételes az ellenálláson keresztül szöveg. Meg kell nézni, hogy mi a belső felépítése az adott SSR-nek, mivel ha kevés a befolyó áram, akkor nem vagy instabilan kapcsol.

Íme egy SSR működés közben. Gomb1-el be Gomb2-vel ki lehet kapcsolni. Íme a videó róla:


(Kattints a képre a videó letöltéséhez)

Én megspékeltem egy kis okossággal, mégpedig a szilárdtest relével párhuzamosan kötöttem egy kondenzátort. Ennek az a szerepe, hogy előfűti az izzószálat. Kikapcsolt állapotban így 50-60V van az izzón, és szépen halványan izzik a wolfram szál. Ha sűrűn kapcsolgatjuk ki az izzónkat (fényeffektek, stb) akkor ezzel megnövelhetjük akár kétszeresére is az izzó élettartamát. Az, hogy mekkora kondenzátort kell kötni az SSR-el párhuzamosan a 230V-os oldalra, az függ az izzó teljesítményétől. Ennél a 60W-os izzónál egy 1µF-os 300V-os kondi van. Fontos hogy 300 vagy 400V-os "bazinagy" legyen. Normál elkók vagy kerámia kondik nem jók!
Így izzik kikapcsolt állapotban:


Mivel itt 230V szaladgál, nagyon figyelj oda a szigetelésre. Bemenet (input) oldalon nem fontos szigetelni, mivel ott alacsony feszültség van. A bemenet egyébként galvanikusan leválasztott minden szilárdtest relénél!

A kapcsolgató program: ssrsw.zip


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem