Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Orion HS 280, HS 282 hangminőségének javítása
Orion HS 280, HS 282 hangminőségének javítása
Szerző: Toto25V, idő: Ápr 6, 2012, Olvasva: 54263, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
Ebben a cikkben hangváltót építünk a legendás Orion HS 280 hangsugárzókhoz, amelynek kapcsolása nyugodtan használható továbbá az Orion HS 282-höz is. A megépítést azoknak ajánlom, akik olcsón akarnak jobb hangminőséget elérni a legendás hangsugárzókkal.

Gondolom sokaknak ismerős lehet az Orion gyár egyik legjobb hangsugárzója, a HS 280, amelyet 80-as évektől kezdve a napjainkig, sokan hallgatnak. Akkoriban nagyon sok hifirajongónak ez volt az egyetlen lehetősége, hogy elfogadhatóbb hangminőséghez jusson. 

Sajnos sokszor előfordul az akkori, és a mai átlagos hangsugárzóknál, illetve Orion hangsugárzóinál, hogy egy bizonyos széria nem sikerül a legjobbra, ugyan ez vonatkozik az Orion HS 28x szériára, és bizony ehhez még hozzájött  az idők folyamán megmutatkozó költségcsökkentés jelei, mint pl. a doboz anyaga. Továbbá a konstruktőrök sem végeztek teljes munkát, mikor ezen hangsugárzók tervezésére került a sor.

Ebben a cikkben hangváltót fogunk építeni a 8 ohm-os HS 280-hoz, amelynek kapcsolása nyugodtan használható továbbá a HS 282-höz is. Nyilván más alternatíva is létezhet a hangváltóprobléma megoldásához, de ez a kapcsolás arra mindenképpen elég, hogy sokat javítsunk a legendás hangsugárzókon.

Az Orion HS 280-ról egy fémtáblára karcolt frekvenciagörbe juthat az eszünkbe, amelynek természetesen köze sincs a valósághoz. De, ezzel az olcsón megépíthető hangváltóval, persze amit a lehetőségek megengednek, elérhetjük azt, hogy "hasonlítson" rá. 

Megjegyzem, a kapcsolásban feltüntetett hangváltó ezekkel az értékekkel nem fogja elveszíteni a hangsugárzóra jellemző karakterét, de mindenképpen javítani fogja azt. A zenét élmény lesz hallgatni, részletesebben, nyugodtabban fog szólni, kevésbé fog torzítani. 

Az alkatrészek beszerzése filléres ügy, pár ezer forintból megoldható, de mindenképpen érdemes áldozni rá.
Természetesen úgy fogtam hozzá, hogy először csak az egyik hangsugárzó váltóját építettem át, és összevetettem az eredeti állapottal. Semmi érvem nem maradt az eredeti mellett.  

Fontos megemlíteni, hogy az "új" hangsugárzót HS 280L-nek nevezzük a hangváltója miatt,
ezt a nevet adtam neki az átvitele miatt. 

A cikk nem megy teljesen rá a hangsugárzó felújításra, a következő oldalon az új hangváltó kapcsolási rajzát osztom meg, a harmadik oldalon pedig objektív mérési eredményeket teszek közzé, hogy mégis milyen az átvitel a különböző frekvenciákon az eredeti, és az új frekvenciaváltóval.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem