Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » PC-Ventilátor hőfokfűggő fordulatszabályozása
PC-Ventilátor hőfokfűggő fordulatszabályozása
Szerző: proli007, idő: Dec 21, 2011, Olvasva: 39598, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Az alábbi cikkben egy NTC-vel megvalósított ventilátor szabályozót mutatok be.

A ventilátoros hűtéssel és a motor vezérlésével kapcsolatos elgondolásaimat itt nem taglalnám ismét, mert azt az NTC-FAN4 leírásánál már megetettem. Az ott közzétett NTC grafikon és ellenállás táblázat, itt is használható, mert azonos értékű ellenállásokat alkalmaztam a hőmérséklet érzékelő hídban az NTC ágában.

Cikk itt található: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hutoborda_homerseklet_szabalyozasa_es_kijelzese.html

  • A hőérzékelést továbbra is egy olcsó NTC termisztor biztosítja. Így a fordulatszám-szabályozási hurok a hűtőborda hőmérsékletének érzékelésével záródik. A ventilátor fordulatszáma, két hőmérsékleti érték között, a hőmérséklet növekedésével közel arányosan nő.
  • A szabályozás analóg módon megy végbe, a ventilátorra jutó feszültség szabályozásával. A start hőmérsékleti pont eléréséig a ventilátor áll, majd ezt a hőfokértéket meghaladva, a ventilátor a kezdeti fordulatszámmal forogni kezd. A hőmérséklet növekedésével a fordulatszám arányosan nő, a ventilátor maximális fordulatszámáig.
  • A "Start" indulási hőmérsékleti pont beállítható. A szabályozás "Slope" (hőmérséklettel arányos fordulatszám emelkedése) meredeksége egy ellenállás értékének változtatásával állítható be. Jelen esetben ez számítottan kb. 30..60°C tartományt jelent.
  • A ventilátor maximális fordulatszámának elérése után, az áramkör védelmi jelzést generál, mely életbelépését, egy LED jelzi, továbbá egy relé húz meg, melynek kontaktusával beavatkozhatunk a további hőtermelés-hőmérséklet emelkedés megakadályozása céljából.
  • A védelmi áramkör két üzemmódban képes működni, "Automatikusan" vagy "Manuálisan". Automatikus működést választva a ventilátor-fordulatszám maximális értékének elérésekor a relé automatikusan meghúz. Manuális módban lehetőség van a meghúzási hőmérsékleti pont beállítására. Így az "Alarm" kapcsolási pont - akár a végfordulati hőmérséklet alá, vagy fölé - kívánság szerint beállítható.
  • A védelmi áramkör üzemmódját, egy átkötővel lehet kiválasztani, de ha eleve csak egy üzemmódban szeretnénk üzemeltetni,  akkor egy egyszerű vezeték-átkötést is alkalmazhatunk.

Áramköri terv:

Nagyobb felbontás eléréséhez, kattints a képre!

Nagyobb felbontás eléréséhez kattints a képre!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem