Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Processzorvezérelt zöldség tároló
Processzorvezérelt zöldség tároló
Szerző: Topi, idő: Jún 19, 2006, Olvasva: 30932
Lapozás: OK   1 / 4
Gondolom elég sok ember küszködik azzal a problémával, hogy ha vesznek pl egy 2-3kg krumplit / hagymát, akkor az rövid időn belül vagy kicsírázik, vagy "megzöldül".
Gondolom sokunk találkozott már azzal problémával, hogy ha nagyobb mennyiségű burgonyát, vagy hagymát vásárolunk, akkor az rövid időn belül elkezd megrohadni, vagy kicsírázni.
Ezellen úgy tudunk tenni valamit, ha sötétben tartjuk őket, és állandó szellőzést biztosítunk. Erre a célre terveztem az alábbi ventillátor vezérlést, és egy kis szekrényt, felszerelve ventillátorokkal. Ennek a vezérlőnek az előnye, hogy nem egy egyszerű időkapcsoló. Hisz ha pl. lehullik valami a ventillátorba, akkor az könnyen leégetheti a motort, ha beragad a lapát.
Így néz ki a szekrény a végleges állapotban. Igazából hasonlít egy fából készült hűtőszekrényre.
Nem reklám képen de a Metro áruházban vásárolt kosarakból 4 darab lett beépítve. Ilyen fiók szerűen. Igazából bármilyen kosár jó, csak az a lényeg, hogy az alsó ventillátor által befújt levegő át tudjon jutni. Ezért legyen lyukas a kosár alja (2. kép).

Ennek az egésznek a vezérlését egy PIC16F628 végzi. A ventillátorok 4db 12cm-es, 12V-os 350mA-es ventillátor. Nagy előnye, hogy van benne egy Hall szenzor, vagyis van egy kimenete amin egy négyszögjel jelenik minden egyes fordulásnál. Hasonló a számítógép processzor hűtő ventillátorok. Ott is így mérik a fordulatszámot. És ebből tudják mérni az RPM értéket. Nekünk itt most arra kell a fordulatszám mérés, hogy érzékeljük mikor a ventillátort lefékezi valami, és le tudjuk kapcsolni. Amiket én használtam ventillátorokat, abban benne van egy védelem, hogyha megfogják a ventillátort, akkor megrángatja párszor a lapátokat, majd újra bekapcsol, és így tovább. Ez a védelem nem minden ventillátorban van benne, csak a drágábbakba. Ezek 3Unit-os szerver ventillátorok, így ezért van benne a védelem.
A következő oldalon láthatjuk a vezérlő kapcsolást.
Univerzális nyákra építettem meg, mert annyira egyszerű, és gyors elkészíteni, hogy nem éri meg vesződni nyákkészítéssel.

A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem