Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Programozható jelzőcsengő
Programozható jelzőcsengő
Szerző: D Wye, idő: Okt 24, 2018, Olvasva: 7290
Lapozás: OK   4 / 4

A Nextion programjának a kövekezőket kell tudnia:

  • Heti 5 nap (hétfőtől péntekig) választási lehetőség
  • Napi 10 csengetési idő beállítása, percre pontosan
  • Minden csengetésnek külön, állítható időtartam, másodperc pontossággal

A továbbiakban pedig az óra átállításának lehetősége.

Mivel az egész szerkezet (a csengőt leszámítva) egy zárt dobozban van, így a program kinézete nem számít, illetve a képernyőnek sem kell működnie. Ez utóbbi végett bele kellett írnom egy figyelő rutint. Amennyiben nincs fizikai aktivitás, úgy 60 másodpercet követően lekapcsolja a képernyőt. Ez leginkább az esetleges áramszünetek végett fontos.

A végleges program feltöltése már a dobozban készült.

4.1.jpg

Az első példány tesztelés közben:

 4.2.jpg

 Az eszköz bekapcsolását követően egyből az első képernyő fogad, melyen csak az aktuális idő, dátum és nap van feltüntetve, mint változó elem, illetve ezeken kívül van egy Teszt gomb, amely ki-, illetve bekapcsolja a csengőt; egy azonnali "alvásra" felszólító gomb, ha nem akarjuk kivárni a 60 másodpercet; egy lehetőség az óra beállítására, és végül egy beálító gomb, amely ellép erről a képernyőről. A programban minden leüthető gombnak van effektje. A kezdőképenyő inicializálásnál kiolvassa az EEPROM-ot, amelyet a későbbiek során lehetőségünk lesz átírni, így az áramkimaradások nem törlik a beállított értékeket.

Az egész csengetést erről a képernyőről irányítja a program, így ide kell minden esetben visszatérni. A működésért 4 időzítő a felelős, melyek az idő kiírását, az automatikus képernyő kikapcsolását, a csengetést, a csengetés idejét és az éjszakai leállást biztosítják. Utóbbira azért van szükség, hogy az EEPROM üresen hagyott területei végett ne csengessen éjfélkor. Az óra kiírása a csengetés percében szünetel, mert ugyanaz az időzítő felel a megjelenítésért, mint az EEPORM összehasonlítáásért a bevitt értékekkel, így a csengetésért is. Ha ez nem így lenne, egész perces csengetések lennének. Azonban - mivel ez nem látszik - teljesen mindegy, hogy szünetel-e a kiírás.

Nem voltam elégedett a felülettel, ezért gyakorlatilag új felületet csináltam. A továbbiakat már az új felülettel mutatom be. 

 img_20181022_172741.jpg

Az óra beállításákor meg kell érinteni a beállítani kívánt számot, mely villogással jelzi, hogy fogadja a módosítást. A hét aktuális napjának szöveges kijelzése automatikus, nem állítható.

 4.4.jpg

 A következő képernyőn lehet kiválasztani, melyik napon szeretnénk csöngetést beállítani. Mind az 5 gomb ugyan arra a képernyőre visz tovább, azonban a saját azonosítójukkal látnak el egy globálisra állított változót. Ez szükséges ahhoz, hogy a következő oldal tudja, hogy az EEPROM mely területét kell módosítani. Az "X" bevágással léphetünk vissza a kezdő oldalra.

 4.5.jpg

 A képernyő, amire tovább lép, egy táblázatot tartalmaz. 1-10-ig látható a csengetési idők sorrendje, azonban bármilyen sorrend engedélyezett. Jobbra közvetlen az óra, majd perc, és végül a csengetési időtartam látható, utóbbi másodperc formátumban.

Ha belépünk erre a képernyőre, a BETÖLTÉS gombbal lehet behozni az EEPROM-ból az adott naphoz tartozó részt. Máskülönben a VISSZA gomb megnyomását követően gyári értékre áll vissza, ami ez esetben 0, vagyis minden csengetés kitörlődik. Ezt követően visszalép az előző képernyőre. Az 1-10-ig tartó számozás érintésérzékeny enyedül, ami átlép a beállító képernyőre. Ebben az esetben is minden képernyő ugyan az, csak azonosítót kap egy globális változó.

 4.6.jpg

 A beállító képernyőn az aktuálisan módosítandó szám villog. Az ENTER megnyomásával lép tovább a következő karakterre. A csengetési időtartam (másodperc) beállítása után visszatér az előző képernyőre. A képernyőn elkülönítve láthatjuk az adott csengetési idő sorszámát.

4.7.jpg

A program gyakorlatilag ennyiből áll, kezelés szempontjából. 

Az utánépítéshez szükséges TFT fájlt itt találjátok. A felületet biztosító HMI fájlt pedig itt.

Kérdésekre szívesen válaszolok, a Nextion saját topikjában.

Akinek kedve támadt megépíteni, annak sok sikert kívánok!

Következő: »»   4 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu