Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Stabilizált labortápegység 0-30V 2mA-3A
Stabilizált labortápegység 0-30V 2mA-3A
Szerző: edison14, idő: Feb 5, 2010, Olvasva: 113434, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   3 / 5

Az élesztésnél nagyon fontos, hogy figyeljünk, mivel nagy feszültséggel és árammal dolgozunk! Tartsuk be az érintésvédelmi szabályokat és vigyázzunk, hogy ne érjünk semmihez, főleg NE a C1-es kondenzátor kivezetéseihez, mivel a kondenzátor fel van töltődve még a labortáp kikapcsolása után is! Ezért a kikapcsolás után várj 5 másodpercet, vagy ha sietős, akkor egy 100 Ohm -os ellenállással egy-két másodpercen keresztül süsd ki! A mérések során figyeljünk, nehogy máshol mérjünk, mint ahol kéne. A táp élesztéséhez és használatához mindenképpen olyan trafót használjunk aminek tudjuk a paramétereit tehát hogy mekkora feszültséget ad le terhelés nélkül valamint hogy a szekunder oldal mekkora maximális terhelést bír ki ne pedig bontott transzformátort. Mindenkinek ajánlom a toroid transzformátorokat mivel ezek sokkal kisebbek a dobozolás szempontjából és dupla szigeteléssel vannak ellátva.

Miután megépítettük a kapcsolást és átellenőriztük a forrasztásokat, valamint, hogy nincs-e zárlat a NYÁK-unkon. Miután mindezzel készen vagyunk, kezdjünk is neki az élesztésnek. Pontokba szedtem, hogy miként is fogjuk ezt csinálni:

  1. Vegyük ki az összes IC-t a foglalatából, és ellenőrizzük le hogy jól ültettük-e be a tranzisztorokat, valamint ellenőrizzük, hogy a potenciométerek le-e vannak húzva.
  2. Adjunk tápot az áramkörnek egy-két másodpercre, majd kapcsoljuk ki. Ha semmi nem durrant, akkor valószínű, hogy mindent jól csináltunk, de még nem dőlt el semmi.
  3. Helyezzük vissza az IC-ket a foglalatukba, és megint kapcsoljuk be egy-két pillanatra.
  4. Ellenőrizzük az IC1-es 6-os lába, és a föld közötti feszültséget. Ennek 11,2 V-nak kell lennie.
  5. Ha ez megvan, akkor mérjük meg a feszültséget a kimeneten úgy, hogy közben a durva feszültségszabályzó potenciométert tekerjük egy kicsit feljebb. Maximálisan feltekerve is csak kb. 5-10V közötti értéket olvashatunk le a mérőműszerünkről.
  6. Állítsuk be a multiméterünket árammérésre, és tegyük 10A-es méréstartománya.
  7. Mérjük meg a kimeneti áramot úgy, hogy közben a finom áramszabályzó potenciométert kicsit feltekerjük. Ha a mérőműszer átfolyó áramot mutat, akkor mindent jól csináltunk, és van egy labortápunk.
  8. Feszültségmérés esetén, ha a potenciométereket teljesen letekerjük, akkor negatív feszültséget mérünk. Ezt a feszültséget az RV1-es trimmer segítségével lehet beállítani pontosan 0V-ra.
  9. A mérések során észrevehettük, hogy ha a kimenetet leterheltük, és be volt állítva egy konkrét áramérték egy bizonyos feszültség mellett, és a feszültséget szerettük volna feljebb húzni, nem ment, mert a mellett az áram mellet nem folyhat több feszültség. Ekkor világít a LED dióda, Ha az áramkorlátot növeljük, akkor emelkedik a kivett feszültség is.

Ezek azok, amiket tudni kell arról, hogy hogyan is kell feléleszteni ezt a labortápot.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem