Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Subláda
Subláda
Szerző: vicsys, idő: Jún 27, 2005, Olvasva: 102671
Lapozás: OK   1 / 6
Szobai aktív subláda építése, avagy hogyan készítsünk otthonra egy igazán jó mélynyomót!

Aktív subláda

Most egy lakásba való aktív subwoofer hangdoboz készítésével ismertetlek meg. A doboz kis mérete ellenére hihetetlen nyomású basszust produkál.
Mire jó a subláda?
A meglévő hifi rendszered mélyátvitelének javítására. (csatlakoztatható még pl.: DVD lejátszóhoz, számítógép hangkártyájához, TV vagy videóhoz...)
Vannak a mélyhangoknak egy olyan tartománya amit már nem igazán "hallasz" inkább csak "érzel". Ezek, a hifikből hiányzó mélyhangok a 30Hz-től 300Hz-ig terjedő spektrumba esnek. (jó példa a filmekben levő robbanásnál keletkező "légnyomás érzés" és az azt követő mély morgás robaj...)
Mitől aktív a láda?
A doboz lényege, hogy bele van építve egy speciális erősítő, ami kiszűri ezeket a mélyhangokat és felerősítve meghajtja a hangszórót. A hangszórón kívül tehát a dobozban van egy szűrő elektronika, egy 100W teljesítményű végfokozat, és egy tápegység.
Egy doboz kell csak?
Igen, csak egy doboz kell, mert az emberi fül irányérzékelése ebben a mélytartományban olyan, hogy nem érzékeli a térbeli elhelyezkedést. A subtartományi hangoknál az a jó ha mélyhang meghatározhatatlanul, minden irányból körülölel és azonos intenzitással szól. Nem tudom helyesen megfogalmazni, de akkor jó egy rendszer, ha a dob nem puffog hanem szinte hallható hang nélkül "belerúg a gyomrodba".


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu