Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Subwoofer - alul áteresztő szűrő
Subwoofer - alul áteresztő szűrő
Szerző: Topi, idő: Márc 24, 2006, Olvasva: 96279, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Ez egy Subwooferekhez (mélyhangszórókhoz) készített alul áteresztő szűrő.
Az emberi fül 20Hz és 20KHz (20000Hz) ig képes hallani. Az átlagos hangládák nem képesek szépen tisztán kiadni a kb. 40 Hz alatti hangfrekvenciákat. Ezért szoktak egy úgynevezett subwoofer-t alkalmazni. Szokták még mélyhangszórónak, mélynyomónak ilyesminek is nevezni. Nahszóval röviden, ha nagyon jó hangminőséget szeretnénk kicsalni otthoni HiFi-nkből, akkor mindenféle képpen szükségünk lesz egy mélynyomóra.

A következőket érdemes megjegyezni. Az ilyen hangszórók mindig rendelkeznek külön saját erősítővel. Hisz egy 100W-os házimozi rendszerhez esetenként akár tartozhat egy 3-400W-os mélynyomó is. Ezt a nagy energia igényt kielégítendő alkalmaznak saját tápellátást.
A mélynyomókban viszont csak mélyhangszóró található. Hisz minek is tennénk bele magassugárzót
Mivel csak mély hangszóró van benne, le kell szűrni a magas hangokat belőle, több ok miatt is. Nem képes kiadni úgysem, ha nem a színtiszta mélyhang sávot adja ki, akkor nem szabályos szinusz jelet ad ki. Azaz romlik jelentőssen a hangminősség.

Nézzük a kapcsolást!
A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem