Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Távirányítható hatcsatornás bemenetválasztó
Távirányítható hatcsatornás bemenetválasztó
Szerző: libesz, idő: Aug 9, 2011, Olvasva: 23027
Lapozás: OK   1 / 4
Ebben az írásban bemutatom az általam gyártott sztereó audió bemenetválasztót. A kapcsolás lelke egy ATmega8, ami gondoskodik róla, hogy tetszőleges távirányítóval is lehessen vezérelni a szerkezetet.

Sziasztok!

 Erre a kapcsolásra egy barátom szüleinél merült fel az igény. Gondolom sokunknak ismerős a szituáció, amikor van egy csomó hangeszköz egy nappaliban és van hozzá mondjuk egy hifitorony erősítőnek, egy darab AUX bemenettel. Ahányszor valami mást akarunk hallgatni, dugdosás van a polc vagy szekrény mögött...

Érdekes, hogy különálló bemenetválasztó nem nagyon kapható, vagy olyan áron, hogy annyiból már egy rendes használt erősítő is kijön, amin van egy csomó bemenet.

Szóval a feladat adott volt: kell egy bemenetválasztó, de ha már sajátot csinálunk, akkor legyen minimum távirányítható. A relék miatt nem lett kimondottan olcsó a kapcsolás, de szerintem ennyit megér.

A dolgot megfordítva úgy is mondhatnám, hogy sikerült egy általánosan használható (nem RC5 specifikus) AVR-es Infra vevő programot kreálnom, amit nagyon könnyen hordozhatunk más projektbe is, valamint csináltam hozzá egy demo alkalmazást, ami egy bemenetválasztó .

A távszabályzók működési elve dióhéjban annyi, hogy egy gombonként egyedi bitsorozattal megszaggatnak egy vivőjelet (általában 33-38kHz körüli tartományban), és az így kapott jellel alaposan túlvezérelnek egy infra LED -et. A LED nem fog tönkremenni, mivel csak néhány msec -ig van kitéve a nagy áramerősségnek, arra a kis időre viszont jó messzire elvillogja az információt. Amennyire tudom, a vivőre azért van szükség, hogy ne lehessen összetéveszteni az adást semmilyen más fénnyel, például a természetes napfényben található infrafénnyel.

A nyers infra adás tehát egy szaggatott 30-40 kHz -es jelként érkezik meg. Az infra adás alacsony szintű kezelése megoldódik a Vishay gyártmányú TSOP31233 tokján belül (a típusjelzés utolsó két száma a fogadni kívánt jel vivőfrekvenciájára utal, nekem az összes távirányítón működött a 33 -mal). A kimenetén megkapjuk az eredeti bitsorozatot modulálatlanul, valós időben, de invertálva.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu