Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » UV LED-es Szkenner NYÁK levilágításhoz
UV LED-es Szkenner NYÁK levilágításhoz
Szerző: bbatka, idő: Okt 23, 2008, Olvasva: 34225, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Ebben a cikkben 4db XR7090UV-L1-UV8-11 UV LED-el megvalósított szkennelős levilágító megépítéséről olvashattok. Igyekeztem a lehetőségek szerint újrahasznosítani a szkennert, értem ez alatt a léptetőmotor vezérlést, tápellátást. Továbbá az egység egy időzítőt is kapott. Természetesen PIC-eset.

A történet tulajdonképpen egy szkennerrel kezdődött. Körülbelül 2 éve az egyik kollegám egy délután beállított ezzel az igen hasznos műszaki cikkel. Egy kuka mellett találta és egyből rám gondolt. Tudta hogy hozzám bátran hozhatja. Neki se volt szíve otthagyni. Rögtön tudtam, hogy levilágító lesz belőle. Persze az óta is ért bennem a nagy mű, míg nem mostanára eljutottam oda, hogy 0,2mm vastag huzalozást kell használnom egy NYÁK-on. A Tungsram izzós levilágítással nem sikerült 0,4mm alá menni, mert a hőfejlődés miatt a fólia beleragadt a Positiv20-ba. A4-es papírra nyomtattam eddig a rajzolatot és étolajjal tettem átlátszóvá. Mindig minden étolaj volt. Nagyon untam. Bár sok NYÁK-ot készítettem így.

Térjünk rá a megvalósításra. Minden nap olvasgatom a fórumot és konkrétan a NYÁK készítéssel kapcsolatosakat is. Igen sok hasznosságot találtam a hozzászólásaitokban, így nem kellett a nulláról startolnom. Levontam a tanulságot hogy minimum 4db. Cree UV LED-et kell használnom ahhoz, hogy a sugárzási szögük miatt az A4-es méretet teljes szélességében le tudjam világítani. No igen még maradt a hosszirányú levilágítás kérdése. Mivel a szkennerben van egy léptető motor, így ez sem okozott problémát. Átgondolva az előbbieket elővettem a hőlégfúvót és 10perc elteltével már darabokban volt a szkener. Amit lehetett újrahasznosítottam. Találtam benne egy Toshiba TD62003 léptetőmotor driver IC-t. Egy LM2575T-ADJ fokozat nélkül állítható kapcsolóüzemű tápegység IC-t az összes passzív áramköri alkatrészével együtt. Sajnos az IC csak 1,5A-es terhelhetőségű, így az első változatban 3 hét után megpusztult. Tulajdonképpen nem ért váratlanul.


A kép a prototípust mutatja. Kattints rá a nagyobb méretért !

A szkenner mint látható a főpanelból és a hozzá kapcsolódó kezdő helyzetet érzékelő fotóérzékelő kapuból, léptetőmotorból, nyomógombokból és karakteres LCD kijelzőből áll. Na akkor lássuk külön is őket.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem