Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Ventillátor hőfok-vezérlése
Ventillátor hőfok-vezérlése
Szerző: proli007, idő: Okt 30, 2008, Olvasva: 57025
Lapozás: OK   2 / 3

Az áram érzékelése legegyszerűbben egy ellenálláson eső feszültséggel oldható meg. Tekintve, hogy az ellenállás értékének a kis záróirányú áram miatt nagy értékűnek kell lenni a feszültség érzékeléshez, legcélszerűbb igen kis bemeneti áramú eszközt választani. Így a választásom egy IRFZ44-es FET-re esett.

A ventillátor hozzávetőleges áramfelvétele 140mA. Ebben a tartományban a nagyáramú FET Drain-Source karakterisztikája éles töréssel rendelkezik. Ha a Gate-feszültség meghaladja a küszöbfeszültséget, a FET kinyit és meghajtja a ventillátort.

Azt hiszem, ennél a kapcsolásnál alig lehet egyszerűbb eszközt készíteni. Természetesen az R1 ellenállást, a kívánt "kapcsolási" hőfok szerint kell megválasztani. Tekintve, hogy az áram növekedése tekintélyes és a kapcsolási hőfok értékének kiválasztása sem kritikus, potenciométer alkalmazására nincs szükség. De az ellenállás értékének kiválasztását, gyakorlati méréssel kell megállapítani.

Az ábrából látható, hogy az "átváltás", szinte fél fokon belül létrejön. A próbák alapján, a gyakorlat is az elmélet helyességét igazolta.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem