Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 100 V-os hangrendszer
 
Témaindító: fedane, idő: Okt 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 6
(#) claypaky válasza damkodav hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Szia!

Én 100V-os rendszereket telepítek.Mi relés panelokkal illetve márix rendszerrel kapcsoljuk a hangköröket.

Üdv.
(#) kovi91 válasza damkodav hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
ezt még nem valósítottam meg, csak elméletben létezik.
veszel egy 16 bites multiplexert és egy 16 bites demultiplexert.
ugye 16 bittel 65536 eszközt tudnál kapcsolgatni, hogyha 16 bites címzést használsz. De ez egy alkatrésztemető lenne, szóval inkább minden egyes bit egy hangszórót kapcsoljon.
tehát 16 hangszóró esetén minden bit elé egy D-tároló, ha az értéke igaz, akkor a demultiplexeren is igaz értéket kapsz, ezzel tudod azt a hangszórót vezérelni.
tehát 52 darabhoz 4 darab multiplexert kell venned.
és hát 52 demultiplexert. de nem fontos ennyit. 2-3 terembe ha van mondjuk 6 hangszóró, azokat kapcsolhatod egy demultiról, és akkor mindjárt jóval kevesebb kell belőle.
Tehát akkor kell vinned ugye 2 vezetéket a 100voltos végfokból, ebből az egyikre rárakhatod a vezérlórendszered GND-jét, aztán 3. vezeték az órajel a multiplexerek és demultiplexerek szinkronbahozásához, és a 4.,5.,6.,7. vezeték pedig a 4 multiplexer "értékei".
És nem kell mindenhova mind a 7 vezeték.
Például az első 16bites multiplexer értékét viszed a földszintre, a másodikét az első emeletre. (a helyen ahol meg akarod valóstani, pl: iskola).
ez így lehet, hogy bonyolult, de ha akarod akkor illusztrálom a kábelezést.

hozzáírás: gondolkodtam, és lehet hogy egy 8 bites multiplexerrel, 8 bites címzésekkel a kábelek anyagára lecsökkenne.
Tehát akkor kell egy 8 bites multi, amit mondjuk számítógép lpt portjáról vezérelsz, vagy készítesz hozzá címkóderekkel egy nyomógombos pultot.
és minden hangfalhoz egy demultiplexer, egy címdekóder és egy D-tár. Egy jelre felhúz, egy jelre lehúz.

és akkor ha ez megvan, akkor megépíted ennek az egésznek a fordítottját. Amivel minden hangfalról lekérdezheted, hogy aktív vagy nem aktív. Igazából sok alkatrészt meg lehet úszni, hogyha egy lestrapált pentium1 vagy 2-es gépről vezéreled az egészet. Ezeket forintokért lehet beszerezni kb. és lpt portjuk biztosan van. azon adott a 8 kimenet, és valami trükkel lehet 8 bemenetet is faragni neki szoftveresen.
és akkor egy programból kiküldöd a 8bites címeket, amik kapcsolják a hangfalat, a bejövő 8bitet meg mondjuk 50ms-unoként frissíti a program, így látod, hogy be van-e kapcsolva az aktuális hangszóró vagy nincs.

azért írtam, hogy gépen kellene megoldani, mert 52 hangfalhoz kell egy kapcsolótábla, 52 nyomógombbal, 52 8bites címkóderrel, továbbá 52 led, 52 8bites címdekóderrel, és 52 D-tárral. Géppel pedig ezek nem kellenek.
(#) damkodav válasza kovi91 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Hát szerintem amit mondasz az nem lenne jó nekem, a Demultiplexer az több bemenetből a bináris számokkal kiválasztott bemenetről adja a jelet a kimenetre,így egyszerre nem tudnék tetszőleges hangszórót kapcsolni.A demultiplexer ennek az ellenkezője.
Shift regiszterekkel és az ltp portról való 8 bites címzéssel meg lehetne csinálni,de majdhogynem már letettem rólla.
Nagy a távolság és ez az egész nem ér meg ennyi időt, inkább kész termék érdekelne.
Azért köszönöm.

(#) karpi válasza kissbazsi1984 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
A kimenet mind a ket tranzistorrol mukodik .Az 1 Kohm-os ellenallason keresztul polarizaljak a kimeneten levo levalaszto kondenzatort.Ez egy "nempolarizalt" kondenzator elkok-bol kialakitva polarizalni kell hogy ne a kimeneti jelbol polarizalodjon illetve polarizalas nelkul maradna .Az athidalo 10 ohm nem lattam meg ilyet de gondolom hogy a tolteskiegyenlitesert van (?) es ilyen kicsi az erterke hogy az idoallando megfeleljen .( ez csak sejtes ).Kevesnek tunik 10 ohm.(De nem ismerem ezt a kapcsolast)

Szerintem vizsgald meg aC 40-41 kondezatorokat .es a transzformatort is.

A kimeneti ponton a kondik elott a ket 0,47-es ellenallas kozott es a fold kozott statikusan 0V kell legyen !! ez az elso amit meg kell merni miutan a lekontrolalt alkatreszek es uj tranyok be vannak helyezve.


Tegyel egy egy 50 Ohm /es kb.5W -os ellenallast a +34 es a -34 tapfeszultseg vonalba ezeken keresztul taplald az erositot. Ha baj van a nagy aram miatt ezeken nagy feszultsegeses jon letre es megmenekul az erosito vegtranyoja.
A trimmerpoti kurzorjat a 680 ohm-os ellenallas fele csavarod ( aramot kene merni +34 V-os agban max ugy 100mA engedni a vegtranzisztorokba .)

A 0,47 ohmokat megvizsgani , a D4,D4 ,T6,T7 elektronikus vedelem alkatreszeit megvizsgalni , ezek kene hogy hataroljak a maximalis aramot hogy ne egjen ki a vegtranyo.

Jo lenne egy szinuszgenerator es egy oszciloszkop , figyelni hogy mi tortenik.Nem szbadna "felrebillenjen " a vegfok . szimetrikus kene maradjo a jel.A plusz vedo ( hatarolo) ellenalasok miatt leesik a tapfesz a tranyokon de szimetrikus kell maradjon.
Csak ha minden rendben azutn veszed ki a ket 50 ohm-os ellenallast

Amugy ez a 2 x 34 V az kb 150W 4 Ohm-on !Kicsit durva a 2N3055-nek , 15 A-es kene nem csak olyan "mezei" es biztos 60V-os legyen .

Egyenaramba ha az egyik tranyo teljessen ki van nyitva kb 3A folyik keresztul az R 23 vagy az R22 ellenalson 1,5V esik ez be kene "inditsa" a vedelmet .
A 3A es a kb33V => 100W a 10 ohmos ellenallason , a trafo primer tekercse egyenaramba egesz kicsi ellenallasu.
Akarhogy is az a 10 ohm nekem kicsinek tunik , de mint emlitettem nem lattam meg ilyen megoldast .

Adding a 100V line transformer to the SC480 amplifierkimeneten diodak a vegtranzisztorok vedelmere
es itt 100V line PA system
(#) whalaky hozzászólása Nov 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Tudja valaki hogy a 100V-os hangrendszerek elméletileg milyen hosszú vonalat képesek biztonságosan meghajtani? (pl. 2,5mm Cu dróton)
(#) pucuka válasza whalaky hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Ha feltételezed, hogy 100 V os hálózaton 100 W a terhelésed, (mondjuk a legvégén) az 1 A -t jelent. Ha 1 % veszteséget engedsz meg akkor olyan hosszú vezetéket használhatsz, aminek az oda vissza hosszát számolva 1 V esik. Ez réz vezetékre vonatkotatva 0.5 ohm, (2 szer) ekkora ellenállása kb 140 m hosszú kéteres, 2.5 mm átmérőjú vezetéknek van. Ez azonban ennél rövidebb, mert ez az érték egyenáramon érvényes, hangfrekvenciáknál figyelembe kell venni a skin hatás miatti kereszmetszet csökkenést is. Ezzel együtt olyan 100 m -re saccolom, az eredeti feltételekkel.
(#) whalaky válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Köszi!
Kicsit újrafogalmazom a kérdést.
Van-e valami elméleti határa (a veszteségen kívűl, az jelen esetben nem kritikus) hogy akár több száz méterre is elvihessem a hangszórókat.
Egy telephelyen kellene kialakítani egy hangrendszert, nem kell HiFi, csak érthető maradjon amit a jómunkásember belemagyaráz a mikrofonba.
(#) pucuka válasza whalaky hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Persze van, olyan 20 km nél nagyobb távolságoknál már tápvonalként kell tekinteni a vezetékre, bejönnek a képbe hókuszpókuszok. Falurádió pl. Ha csak iskolarádió jellegű a dolog, akkor semmi gond, szólni fog.
(#) whalaky válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Köszi! Olyan iskola rádió jellegű dolog, de a legtávolabbi hangszóró lesz olyan 8-900 méter távolságra, ami azért már nem kevés. Bár 100V mellett a felszedett zaj már elenyésző, de nem voltam benne biztos hogy a veszteségen kívül van-e valami amire érzékeny.
(#) pucuka válasza whalaky hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Nincs, de ha izgat a felszedés, akkor sodrott érpárat használj, de nem lényeges, ha nem találkozik erősáramú vezetékekkel.
(#) csovike10 hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Bár tanultam elektronikát, nem igazán ez a szakterületem és nem vagyok egy elektronikai zseni!
Eddig azt sem tudtam, hogy létezik 110Voltos hangrendszer, de most szembekerültem vele és akadt egy probléma.
A suliban ahol tanulunk már nagyon régen kiépítésre került egy iskolarádiós rendszer. Mikor kiépítették még csak egy épületből állt a suli, de azóta egy újabbat építettek hozzá, ahol szintén helyeztek el ilyen hangszórókat. A régi épületben nagyon régi (de működő) Tesla hangszórók vannak, míg az új épületben két fajta (1-2 éves, de nem használt) hangszórók vannak. Néhol SAL gyártmányú, máshol egy textil borítású, gyártómegjelölés nélküli hangdoboz van. A probléma az, hogy egyes helyeken, főleg ahol a régi Tesla dobozok vannak megfelelő, sőt néhol túl nagy hangerővel érkezik az adás, míg az új hangfalakon szinte nem hallhatóan, halkan jön ki a jel. Ahol hallható ott is eléggé zúg ,bár ez lehet, hogy a keverőn beállított túl magas gain miatt van. Mi lehet a probléma oka?
A rádió sugárzását végző stúdióba futó kábelek (két eres piros-fekete színezetűek) hangszóró felőli vége mindenhol egy elektromoshoz hasonló aljzatba van bekötve (amin a 40V feliratot olvastam). A hangszóróból kivezető kábel végén van egy normál villásdugó és ez van bedugva az aljzatba. A régi típusú Tesla dobozok esetében viszont nem normál villásdugó és aljzat van felszerelve, mivel a villásdugó egyik ág normál henger alakú, míg a másik szögletes.
A stúdióban minden kábel egy kapcsolószekrénybe fut, ahol egyenként tudjuk vezérelni, hogy melyik hangszórón legyen jel. Ebből a kapcsoló dobozból, két 6,3 mm-es jack csatlakozóval felszerelt kábel jön ki. A rendszer meghajtásához két végfokot szoktunk használni. Azokat amiket egyébként a normál 250W-os hangfalakhoz is használunk. Ezekbe dugjuk be a darabonként 1-1 jack kábelt és ezekre dugjuk rá a keverőpultot.
A rendszert több éve kb. 6-8, nem használták, de most szeretnénk újra iskolarádiót.

Kérlek, ha tudtok segítsetek nekem a probléma megoldásában!

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
(#) cruisher válasza csovike10 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Először is nézd meg, hogy a tesla hangszórókban van e illesztőtrafó, és a trafón keresztül kapcsolódnak e a hangvonalra a hangszórók. Ha igen, még nézd meg hány W os leágazásra van kötve!
Valamint számold meg, összesen hány hangszóró van a suliban. Ha ez megvan utána lehet tovább menni!
(#) csovike10 válasza cruisher hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Kösz a gyors választ!

Igen van trafó a Tesla hangfalakban! Lelki szemeimmel megszámoltam, és kb.28 hangszóró van...
(#) cruisher válasza csovike10 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Lehet már írták előttem (nemvolt kedvem visszaolvasni) de a 100V os rendszer lényege, hogy akkor jó az illesztés ha a hangsugárzók összteljesítménye megegyezik az erősítő összteljesítményévél, a hangszórók párhuzamos kötése esetén. Szóval a suliba ha van 28 hangszóró, akkor az összeset 3W osként kéne bekötni a trafón, mindet párhuzamosan kötni és egy 100W teljesítményű 100V os erősítővel meghajtani. Pl BEAG APT 100.
Ez ahogy nálatok van, hogy hangszórónként lehet kapcsolni nem túl jó megoldás.
Esetleg még azt lehetne, hogy 2 kört csinálni. Ekkor a 2 kört lehetne egy egy 50W os 100V os végfokkal hajtani.
(#) csovike10 válasza cruisher hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Nem tudom, hogy ez összefüggésben van e az általad leírtakkal, de a kapcsolótáblán van két fő kapcsoló is. Mindkettőhöz különböző hangszórók tartoznak. Ha ezek fel vannak kapcsolva, akkor kapcsolhatóak az egyes hangszórók külön-külön.
Ha a végfok nagyobb teljesítményű, mint a hangszórók összteljesítménye, akkor nem lesz megfelelő az adás?
A normál hangfalakhoz használt erősítők nem megfelelőek a rendszer meghajtásához? Speciális 100V-os végfokok kellenek?
(#) cruisher válasza csovike10 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Normál erősítővel nem szokás 100V os rendszert hajtani. Illetve láttam már olyat is, hogy baromi sok 100V os hangszóró volt párhuzamosan kötve, így az eredő közel annyi volt mint egy kis impedanciás hangfal és egy 2000W os Ágota végfokkal hajtották. De neked egy 100V os erősítőt kéne beszerezned.
Végig kéne nézned a hangrendszer kábelezését, és akkor lehetne konkrét tippet adni.
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Üdv!

Összességében egy 100V-os rendszer hogyan néz ki?
Az erősítő végfoka alapból ekkora feszültségre van tervezve vagy egy transzformátor van még ide illesztve? A hangfalak hangszórói alapból ekkora feszültségre készültek vagy a hangfalakban is található trafó? Logikusnak az tűnik, hogy 2 trafó van a tápot leszámítva egy ilyen rendszerben. Előre is köszönöm.
(#) szac64 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia, Az ábra érthetően elmagyarázza, ha van kérdésed csak nyugodtan tedd fel.
(#) nagy_david1 válasza szac64 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia!
Köszi. Tökéletes, akkor jól képzeltem el viszont még lenne pár kérdésem a trafók paramétereire kitérően. Ha tegyük fel készíteni szeretnénk akkor, hogyan kell méretezni? Most a frekvenciaátmenetet mellőzhetjük. Szóval hogyan számolom a végfok trafóját? Gondolom primer tekercsnél már nem feszültséggel számolunk hanem impedanciával. A kimeneten a 100V impedanciája mitől függ? A hangszóróhoz tartozó trafók paraméterei meg mitől függnek? Bemeneti feszültség az rendben van de a szekunder oldalon a hangszóró illesztésénél milyen paraméterekkel számolunk? Vagy egyáltalán mik a paraméterei ezeknek a transzformátoroknak amikor "dolgoznak" velük? Sok kérdés de remélem érted mire akarok kilyukadni, nem azt szeretném ha egyesével válaszolnál, ne értsd félre
(#) szac64 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia,
Mivel 100 V-os hangrendszernél nem szükséges HI-FI hangminőség, így a frekvencia tartomány is korlátolt, pláne a trafós illesztés miatt, tehát nem kell bonyolult trafókkal számolni. 1-1 Primer és Szekunder. Legegyszerűbben a hangszórók impedanciája és teljesítményéből indulunk ki, majd ha tudjuk mekkora az összes terhelés arra határozzuk meg az erősítő illesztő trafóját.
pl: 10 db hangsugárzó fejenként 10Watt, akkor a végerősítőnek 100Wattosnak kell lennie.
Egy 100 Wattos erősítő 8 Ohm-on 28,5 Volt-t tud, tehát hogy feltranszformáljuk 100 Voltra egy 3.5 szorzóval kell számolni. pl: primer 100 menet, sec: 350 menet.
Hangszórók illesztő trafója ugyanígy kiszámolható visszafelé.
Üdv.
(#) nagy_david1 válasza szac64 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Világos. Köszönöm szépen a magyarázatot. Még azt szeretném megkérdezni, hogy a mag miből van (lemezelt, por, ferrit)? A 20kHz körüli felső határfrekvencia miatt kérdem.
(#) szac64 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Ha 20Khz-et is át szeretnél vinni -3dB tartományban akkor már osztott tekercseléssel kell készíteni az illesztő trafókat. Több primer tekercsek (sorosan kötve) illetve több Szekunder tekercsek (Párhuzamosan kötve). Erre azért van szükség mert a felső tartományt a huzalban lévő rész mennyisége határozza meg, az alsó tartományt pedig a vas keresztmetszet.
Nyugodtan lehet lemezelt (pl.: EI magos).
Több infó a Trafó témában.
(#) pucuka válasza szac64 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Azt azért el ne hidd, hogy a 100 V -os hangrendszernél a frekvencia tartomány korlátolt, semmivel se jobban mit egy normál illesztett esetben. A 100 V -os rendszerben teljesítmény illesztésről szó sincs, ugyanúgy működik, mont egy normál kisfeszültségű elosztó hálózat, feszültség generátoros meghajtással. Csak arra kell ügyelni, hogy ha a végerősítő 100 W os, akkor ne terheljük túl. A 100 V -ra azért van szükség, hogy a megfelelő teljesítmény átviteléhez viszonylag nagy távolságokra ne kelljen eszement vastag vezetéket használni. Ennek, a frekvencia átvitelhez nem sok köze van.
A kimenő trafó alsó frekvenciáját a primer induktivitása, a felsőt a szórt kapacitása korlátozza.
(#) szac64 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
100 Voltos hangrendszerben nem szükséges Hi-Fi átvitel ezért nyugodtan korlátozhatjuk a frekvencia tartományt, azért javasoltam az 1 Primer és 1 Szekunderes illesztő trafót. Legtöbb helyen ahol csak információ bemondásra van szükség, bőven elegendő az a tartomány.
(#) pucuka válasza szac64 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Persze, mert ha 100 V -os hangrendszerről van szó, akkor mindenkinek az iskolarádió, és a pályaudvar ugrik be, pedig használnak(tak) színházban, mozikban, főleg szabadtéri színházakban is, igen jó minőségben, és csak példának okáért az AV706 erősítő HIFI -nek is megállja a helyét.
Csak hát az igénytelenség, és az egyszerűség, felraknak jó nagy hangdobozokat, beleküldenek 1000 W -okat, és kész passz.
(#) szac64 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
" igénytelenség, és az egyszerűség", ebben igazad van, de információk közlésére gazdasági okokból nincs is komolyabbra szükség. Ott ahol komolyabb feladatok vannak kitűzve mint "színházban, mozikban", még mindig elgondolkodnak, hogy melyik éri meg jobban. Több zónás 100Voltos hangrendszer, komoly osztott tekercselésű élesztőkkel, vagy ugyanazon az áron vagy olcsóbban egy 1KWattos erősítő nagy hangdobozokkal.
Ezért van az, hogy csak "mindenkinek az iskolarádió, és a pályaudvar ugrik be", mivel már csak ott fognak a 100 Voltos hangrendszerrel találkozni.
AV706 jó erősítő volt, de ma már gazdaságtalan.
(#) qasu hozzászólása Aug 1, 2011 /
 
Sziasztok!
A következő amatőr kérdéseim lennének! Adott egy csóró Budapesti iskola ami 5éve jött létre örökölt az előző iskolától pár eszközt ami iskolarádióként működött, amit szeretnék életre kelteni de nem nagyon értek hozzá. tehát az eszközök:1db Twinline 150 erősítő,1db BEAG MINIMIX4 csatornás keverő,4db BEAG APT 100-AS valami és 1db POLIKOM 90 -ES valami amihez kontakta ds121 dugaljal lehet a hangszóró vezetékeket csatlakoztatni de nem tudom hogyan kell rákötni. Tudan esetleg ebben valaki segíteni ? előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza qasu hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Akkor hátulról előre. Van 4 APT végerősítőd. Ezzel kialakíthatsz négy különálló hangosítású kört, amiket akár egymástól függetlenül, akár egyszerre is tudsz működtetni. Pl: 1: osztálytermek, 2: laborok, szak tantermek, 3: közösségi területek, 4: udvar. Persze lehet más is, a helyi sajátosságoknak megfelelően. Arra azért figyelni kell, hogy a rendelkezésre álló egy egy végfokozat terhelhetőségét ne lépd túl. A kontakta mezőn tudod, (ha jól szervezted a vezeték hálózatot) kiválasztani, hogy a hanganyag hová menjen. Az APT -ket a minimix -el hajtod meg, amire mikrofont, és egyéb hanganyag forrást csatlakoztathatsz. A Twinline erősítőt nem ismerem, így a szerepét sem tudom, lehet hogy az egy 2 × akárhány W os erősítő, ami speciális (rendezvény) hangosításkor jöhet jól, (udvar, tornaterem, aula) és nem kell szétszedni a fixen bekábelezett APT ket.
(#) qasu válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
köszönöm szépen a választ!
(#) pintad hozzászólása Okt 14, 2011 /
 
Hello,
Három kérdésem lenne a 100V-os rendszerrel kapcsolatban.
- Mindenhol látom/olvasom, hogy a hangszórók összteljesítményének nem szabadna túllépnie az erősítő teljesítményét. Kérdem én, mi van akkor, ha 60W-os erősítőre mégis nagyobb, teszem azt 90W-nyi terhelés jut? Tönkremehet az erősítő, vagy csak a hang lesz csúnyább?
- Egy iskolába tervezek kiépíteni egy ilyen rendszert. Kapcsolótáblával, termenként. Tegyük fel, hogy egy terembe szeretnék csak hangot küldeni. A termekben csak egy 3W-os hangszóró van, illetve van egy ugyanilyen monitorhangszóró a kezelő helységben, elsősorban a hangerő figyelésére. Ha a hangerővel vigyázok arra, hogy ne vezéreljem túl ezt a két két darab hangszórót (gondolom a hangerőt lejjebb kell majd venni), lehet-e más problémája a rendszernek?
- Tegyük fel, hogy a kábelek összefutási pontja már adott, én azonban nem oda szeretném a kapcsolótáblát telepíteni. Meg tudom oldani digitálisan az összes jel kapcsolását távolról, de drágállom a relét.
Vajon lehetséges triakkal kapcsolni a 100V-os rendszert, vagy ezt felejtsem el, a triak frekvenciaátvitele, vagy egyéb tényezők miatt?
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem