Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12V - 5V a legegyszerűbben
 
Témaindító: Lozsa, idő: Szept 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Gabó válasza pgazso hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Zeneres tabilizálás a legkönnyebb megoldás.
Bővebben: Link
(#) pgazso válasza Gabó hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Bocsi a hülye kérdésért, de ez akkor 12V-ból 4,5V-ot csinál? Nem igazán vagyok otthon elektronikában...
(#) Gabó válasza pgazso hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Igen 4,5Vot csinál ha olyan zener diódát veszel. A linken van kapcsolási rajz is és oldalt kis kalkulátor is. Gondolom egyértelmű, hogy mit hova kell benne írni. Alul meg kiadja a pontos infókat.
(#) pgazso válasza Gabó hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) proba válasza augre hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Gyanítom az 5V meg a 12V egy helyről származik valami úton módon,nem két különálló tápegység.Ezért vesznek össze valahogyan. A 400 ohmon folyó áram - a stabilizátor felé - is okoz némi feszültségesést ami az AVR-t "ingerelheti" (érdekes volt számomra egy 4060 bekötve a GND + egy kimeneti led ,és működött táp nélkül.) . A két GND közötti ellenállás így eléggé furcsa számomra.Ha áramgenerátort akartál ,akkor miért nem közösítetted a két GND-t ?
(#) Inhouse válasza pgazso hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Milyen áramkör ez, aminek 4,5V kell?
Általában a villogó áramkörök lehetnek simán 12V-osak, a LED-eknek meg lehet ellenállással beállítani az áramát...

Üdv
Inhouse
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Kivéve a villogó led.Az fix feszültséget igényel (mondjuk szerintem 3V körül ,de ez mellékes) soros ellenállással csak megfelelő párhuzamos pufferkondival hajlandó elindulni.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ezek szerint a villogó LED is lehet töbféle, simán mentek soros ellenállással, amik eddig a kezembe kerültek.
Idézet:
„Szeretnék autóba egy villogó led-et betenni áramkörrel”

Ebből nekem az jön le, hogy nem villogó LED-ről van szó, hanem egy áramkörről, ami LED-et villogtat. Abban meg lehet 555, Cmos, TTL (ez utóbbi necces a 4,5V miatt), tranzisztoros...jó lenne tudni...nem csak találgatni, de ez már csak így megy, látnoknak kell lenni...

Üdv
Inhouse
(#) pgazso válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Az alábbi képen van a kapcsolási rajz. Az a különbség, hogy a 100K-s ellenállás helyére egy 100K-s trimmer poti lesz téve. Viszont ahhoz nemtudom, hogy hogyan lehetne átalakítani a kapcsolást, hogy 12V-ról is tudjon üzemelni...Esetleg ebben tudtok segíteni?

kapcsrajz.jpg
    
(#) _vl_ válasza pgazso hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ez a kapcsolás szerintem nem korrekt. 4.5V-ról táplálva is el fogja pusztítani a LED-et. Kéne egy ellenállás a LED-del sorbakötve.
(#) hibbantpasi válasza pgazso hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ha csak egy hagyományos ledet használsz (az 555 max. 200 mA -es kimenettel bir), a tranzisztor is felesleges a kapcsolásban, viszont előtét ellenállás mindenképp kell a ledhez.
Megfelelő előtét ellenállással nyugodtan mehet 12V-ról is (16 V fölé nem illik menni az 555 miatt).
Az ellenállás kiszámitásához a segédprogramok közt találsz segitséget.

üdv: hp
(#) pgazso válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Az a gond, hogy kocsiban töltés közben felmehet 15-16V fölé is. És nagy fényerejű ledet kötnék rá.
(#) hibbantpasi válasza pgazso hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ha a töltésed 14,4 V fölé megy az autóban, sürgősen javíttasd meg, mert attól az akkud is hamar kifekszik.
Ha tudod a leded áramigényét, számolhatsz előtétellenállást 15V-ra, felfelé kerekitve a szabványsorból kiválasztod az ellenállást, és működni fog.Az 555 elbirja az autós körülményeket.

üdv:hp
(#) pgazso válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Hát én teljesen összezavarodtam... Esetleg tudnál nekem segíteni, hogy átszerkeszted nekem a kapcsolást normálisra? A ledről találtam egy adatlapot. ITT tudod megnézni. Mindenképp szeretném állíthatóra a villogási sebességet de ehhez elég lenne egy pici trimmer potméter és lehetőleg minél lassabb tempóról induljon. Amúgy ez a led 5 V-ot bír és ha jól vettem le az írásból, akkor 35 mA-t. Köszönöm a segítséget előre is!

kapcsrajz.jpg
    
(#) kalmangabi hozzászólása Máj 27, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy 78xx stab icknél ha az ic akárhogy meghibásodik akkor az általa leadott feszültség meghaladhatja e a stabilizált feszültség értékét (7805--> 5v)? Vagy csak megszakad a kör és kész (az ipodom pedig túléli az esetet a homemade töltőn)?
(#) abcdabcd válasza kalmangabi hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Tehetsz a kimenetére egy 5V-os zenert(kimenet meg a föld közé), meg a kimenettel sorban, a zener elé, egy megfelelő biztosítékot, ha elég nagy a feszültség, akkor a zener kinyit és kiolvasztja a biztosítékot...

Mert azt nem tudhatod, hogy esetleg valamiért nem ég e át zárlatosra a 7805... kitudja mitől, de bármi előfordulhat...

De hogy egy híreset idézzek "A zatom ellen nem véd..." szóval bármi történhet bármivel...
(#) kalmangabi válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Igazad van
Viszont pont 5 voltos zenerről eddig nem tudtam (4,7 v 5,2). Az Ipod pedig félúton lesz a mennyországba mire az a biztosíték kiolvad, hacsak nem tudja a zener eléggé lehúzni a feszkót az olvadás idejére anélkül, hogy rögtön elégne azzal a fél wattjával.
De ha tévedek, akkor köszi. (meg amúgy is) A 4,7 es zenert pár soros diódával helyre lehetne rakni, viszont azt nem tudom, hogy van-e elég nagy teljesítményű (zener), ami ki tudná lőni a biztosítékot.

Van?
(#) nedudgi válasza kalmangabi hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Az 1N5908 akár élete feláldozásával megvédi az ipododat az 5 Voltnál nagyobb feszültségtől. Csak a stabilizátort kell válogatni mellé.
(#) Inhouse válasza kalmangabi hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Idézet:
„Viszont pont 5 voltos zenerről eddig nem tudtam (4,7 v 5,2)”


Én meg 5.2V-osat nem, inkább 5,1V-osat.

Üdv
Inhouse
(#) kalmangabi válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Üdv!
Köszönöm választ!
Ez a dióda úgy működik, hogy záróirányban 5Voltnál szakad át vagy úgy, hogy nyitóirányban 5Voltnál nyit ki?
Amúgy az a baj az összes biztosíték/ellenálláségetős védelemmel, hogy egy iPod Touch vagy iPhone nyúzás közben 3-400mAmpert is felvesz és nagyon kényes rá, hogy pontosan meglegyen az 5Volt. (tapasztalataim szerint) Például már akkor is hajlamosak a NEM töltésre hogyha a csatlakozó megázott (akár a kábelen is) és egy kis oxidréteg képződött az érintkezőkre vagy 1 méteres USB hosszabbítóval dugjuk a gépre.
Ergo akármilyen soros ellenállásnak nagyon kicsinek kell lennie, ergo a félvezetőnek ami meg leégeti nagy teljesítményűnek.

Köbzölinak is igaza van csakhát én nem merem teljesen rábízni az akárhol/akárki által utángyártott ICkre a kütyüm életét. Habár igazából már régebben is építettem iPod töltőket 7805 el védelem nélkül és ezek a töltők évek óta jól működnek, csakhát nyugodtabban alszok ha tudom hogy nem csak egy alkatrészen múlik a dolog

Lehet hogy veszek párat abból a szériából (7805) ami a boltban van és csinálok pár túlterheléses tesztet.

Vagy ráakasztok pár bika diódát a kimenetre sorosan hogy a nyitófeszültségek összege 5V fölött legyen egy picivel és akkor ha gáz van akkor vagy földre megy a 7805 vagy a diódák kilövik a trafó biztosítékát. Csak nem tudom, hogy mennyire kellene megközelíteni felülről azt az 5 Voltot. Az USB szabványban nincs valamekkora tűréshatár?
(#) pheteeemc hozzászólása Júl 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Sgítségeteket szeretném kérni!
Építettem magamnak egy autós tápegységet,amit egy merevlemezes mp3 lejátszóhoz csináltam,csak nem nagyon akar működni.StabIC -ket használtam a 12 voltos akkumulátor feszültségszabályzáshoz.Szükségem lenne stabil 5 illetve 12 voltra.A problémám a következő:
A tápegység terhelésekor a 12 volt helyett 10,5V-ot, 5volt helyett 3,3voltot mérek a stabIc-k kondenzátor utáni lábaknál,hiába kötöttem utána kondenzátorokat valamiért nem akarja fixen megtartani a 12v, 5v feszt:S Bekapcsolni bekapcsol a merevlemez csak a display kijelzőn nem tölt be az adat.Azt szeretném kérni tőletek h segtsetek egy ilyen összeépítésében,mármint rajzilag.köszönöm
A képet csatoltam ,hogyan néz ki a nyákom kapcsolásrajza,és a gyári dugalj lábkiosztását is lerajzom amivel működik a lejátszóm.Utóirat:5voltos stabIC nagyon forróodik 100fokos biztos van ,mert beleolvasztott a bőrömbe.Datasheet írta h 45voltig lehet neki fesztadni.
(#) Inhouse válasza pheteeemc hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
A dolog több sebből vérzik.
7812-vel nem lehet 12V-ról 12V-ot stabilizálni, nagyobb kell legyen a bemenő feszültség 2V-al. Tehát ha jár a motor és van 14V feszültséged, akár ez a része jó is lehetne, de nem. Azért nem, mert egy sima 78xx 1A-es, neked meg 2A kell. Lehet, hogy ezért melegszik annyira a 7805 is.
PWM cuccokkal meg lehet oldani, van itt a HE-n ezzel foglalkozó topic szerintem.
Analóg feszültségstabilizátorral nem érdemes ekkora teljesítményt eldisszipálni.

Üdv
Inhouse
(#) pheteeemc válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Akkor mi a teendőm?Digitálisan kellene megoldanom?:S
Valaki nem tud kapcsolást,ami egyszerű?
(#) kadarist válasza pheteeemc hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Szia!
A 12V-os stabkockához rajzoltad a az 5V-os kimenetet. És mi az a testelés jelzés az 5V-os kimeneten?
Egyébként és ilyen megoldással CD-ROM meghajtókat applikáltam autókba és nem volt gond a feszültségeséssel, pláne járó motornál nem volt. Még annyit, hogy a stabkocka kimenetére felesleges pufferkondenzátort tenni, sőt káros is.
(#) bundyland válasza pheteeemc hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
A 12v szabályzás lehet lineáris csak kis veszteségű LDO
regulátor kéne, de az 5V-hoz mindenképpen kapcsolóüzem kell pl. LM2576T-5G, ha nem kell a rezsó üzem.
(#) _vl_ válasza pheteeemc hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Ha leállított motornál is használni szeretnéd, akkor a 12V-hoz valami LDO kellene, mivel ilyenkor 12.5-12.8V környékére esik a feszültség.
Egy átlagos 3.5" vinyó 10-11W körül fogyaszt, ami kb. 1A felvételét jelenti, főként a 12V-os tápján. Járó motornál viszont 14-14.5V is lesz a generátor miatt, így viszont egy LDO 1A esetén 2-2.5W-ot kell disszipáljon. Ehhez mindenképpen hűtőborda fog kelleni.
Készen 1A-t bíró, 14-15V-ot fogadó, fix 12V-os kimenetű, vagy 12V-ra állítható LDO-t kapni, ami max. 0.5V-ot ejt 1A-nél, és hűtőbordabarát tokozású, nem annyira egyszerű (vagy jó drága lesz).
Helyette javasolnék a rajzon levőhöz hasonló kapcsolást. A VG1 az akksit jelképezi, az R10 egy 3A-es fogyasztót. A potival be lehet lőni pár 10mV pontossággal a kimenő feszültséget. 200mA felett a FET-re fog kelleni hűtőborda.
Az 5V-hoz nem kell LDO, ellenben a nem kapcsolóüzemű tápoknak el kell fűteniük a 14.5V és az 5V közti különbséget, ehhez szép nagy hűtőborda fog kelleni. Tudni kéne a felvett áramot, abból ki lehet számolni a fűtőteljesítményt (100mA-enként kb. 1W), ez alapján el lehet gondolkodni rajta, hogy érdemes-e szórakozni a kapcsolóüzemű dolgokkal, vagy inkább venni egy nagyobb hűtőbordát.
(#) pheteeemc válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
köszönöm ezt a kapcsolást,a héten neki állok ennek a kütyünek.
Hűtőbordám van elég,mert abban az időben sok tápot bontottam,ami elégett.
12voltos kapcsolás megvan ,és hogyan csináljam meg az 5 voltosat?
bocs ,ha értetlenkedek
(#) _vl_ válasza pheteeemc hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Leírtam: 1. lépés: tisztázni, hogy mekkora áram kell az áramkörnek (legalább nagyságrendileg). Azután lehet azon elgondolkodni, hogy mit érdemes építeni.
(#) _vl_ válasza pheteeemc hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Az IRF5305 helyett valószínűleg jó oda az IRF9Z34N vagy az IRF9540N is, vagy más, 100-150mohm-nál nem nagyobb Rdson-ú P-FET, ami bírja a 10-12V-ot a gate-jén. Az viszont lényeges, hogy TO220-as kivitel legyen, hogy lehessen rendesen hűteni.
(#) pheteeemc válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
2Amper kell neki ,mert ez az mp3 olyan kütyü ami processzoros és vannak benne hűtőventilátorok.Szóval a teljesítményfelvétele nagy.Az az 5Volt úgy gondolom a az mp3 agyának kell,mert stabil 5 volt kell neki:S
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem