Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433 MHz adóvevő modul tapasztalatok
Lapozás: OK   3 / 11
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Csak összehasonlításként, a GSM szabványban az egy hangátviteli csatornában elérhető maximális adatsebesség, hibajavító kódolás nélkül 14.4 kb/s, és ott GMSK modulációt használnak, ami jelentősen növeli az adott, 200 kHz sávszélességben az átvihető adatsebességet. Esetünben a vevő sávszálessége 80 KHz.
(#) toljan válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Értem, és a PMR-es megoldással életképes lenne? Leválasztanám a mikrofon erősítő rész, az lenne a bemenet, az ellenpáron pedig a hf végfok elé tenném a dekódolót.
Bár lehet, hogy itt is kevés lenne a sávszélesség?
Olyan beszéd titkosítót láttam a neten, ami telefon vonalon titkosít, viszont itt sincs túl nagy sávszélesség a kódolt adatoknak. Ebből gondoltam ki, hogy PMR-en is át lehetne küldeni a kódolt beszédet.
(#) pucuka válasza toljan hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

A PMR nél még kisebb a rendelkezésre álló sávszélesség, 10 kHz, ekkora sávszélességgel még analóg FM (fiM) modulációval max 2.5 kHz vihető át.
Jó kis projektet lehet ebből a témából kihozni.
Először is el kell dönteni, hogy analóg, vagy digitális.
Analógnál is megoldható a titkosítás, pl sávfordítással, azonos sávszélességben, vagy akár titkosító jel hozzákeverésével.
Digitálisnál pedig az információk titkosító kulccsal történő modifikálása.
Csak ezután jöhet az átvitel módja, és az ennek megfelelő vonali, hibajavító kódolás használata.
Az átviteli sebesség csökkentésére sokféle módszer létezik, pl. a mintavételezés módja, súlyozása, modulációs mód megválasztása, csomagküldés ütemezése stb., amit először végig kellene gondolni, hogy melyik lenne a legalkalmasabb.
Azt mindenesetre tudni kell, hogy az analóg és digitális jelek ugyanabban a frekvenciasávban történő átvitele a zavartatás szempontjából általában nem engedélyezett, és nem is célszerű.
A vezetékes, és vezetéknélküli átvitel között jelentős különbségek vannak, még akkor is ha tudjuk, hogy a vezetékes összeköttetésben lehetnek vezetéknélküli szakaszok, bár ezek használata előtt mindig (ma már) megtörténik a digitalizálás, és a beszédjelek, valamint az adatfolyamok kezelése más útvonalon történik.
(#) toljan válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

A sávfordításra én is gondoltam, viszont azt "egyszerű" visszafejteni. Ezért gondoltam a digitálisra.
A sávfordítást meg lehet oldani PIC-el? A lényeg h kis helyen elférjen.
Pucuka, még nem indítottam a HE-n semmilyen fórumtémát. Van kedved elindítani egy beszéd titkosításos témát, vagy kezdjek bele én, viszont csak a délután folyamán érek rá.
Biztos lenne rá igény.

A PMR nél még az is rontja a helyzetet, hogy a mikrofonjeleket processzálni kell, alapsávkorlátozás, limitálás, 6 dB/oktáv pre/deemfázis, ami lényegesen rontja az átviteli út fázistorzítását, (csoportfutásidő linearitását) ami az adatátvitelre végzetes lehet.
De a puding próbája az evés, ki kell próbálni.

Hát az tény, hogy ebben a témában ez elég OFF os
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Okt 10, 2009 /

Sziasztok!

Ilyen rádiós modulon keresztül milyen gyakorisággal szabad folytatni kommunikációt? Mert szerintem nem tetszene az NHH-nak ha folyamatosan kommunikálnék két modul között... Ugye 433MHz-es kütyüt nem kell bejelenteni?
Most a telecontrolli RXQ2-es modullal szemezek Bővebben: Link Van-e valakinek valamilyen tapasztalata vele?
(#) pucuka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Üdv!
Nem kell bejelenteni, forgalomkorlát nincs, de van teljesítménykorlát. Ez biztosítja, (ahogyan más LPD -k nél is) hogy egyidőben többen is használhassák az eszközt. Persze nem egy helyen, ami azt jelenti, hogy nem tudsz egymás mellett több modult használni, (különbözö célra) 2 - 300 m -en belül. Ha megemeled a kisugárzott teljesítményt, adóteljesítmény növeléssel, nyereséges külső antennával, akkor jóval nagyobb területen teszed használhatatlanná mások, vagy akár saját magad számára ezt a sávot.
(#) S79 hozzászólása Dec 15, 2009 /

Hali

Én is megépítettem a topi-s 433-as adó-vevő modult de az a baj, hogy amint tápot kap a vevő egység egyből elkezd rendszertelenül villogni a led, mintha jelet kapna, pedig az adó össze sincs rakva
Tudnátok segíteni, hogy mit lehetne ezzel kezdeni?
(#) pucuka válasza S79 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Üdv!
Nem kell kezdeni semmit, a vevő mindíg vesz valamit. Más eszköz jelét, zajt, bármit. Addíg amíg az adót meg nem építed, üzembe nem helyezed, és a vevőd nem veszi az adód jelét, addíg a led össze-vissza fog villogni. A vevő oldali adat vevőnek tudnia kell, hogy ezek érvénytelen adatok. Ezért (is) kell a rádiós úton átvinni kívánt adatokat kódolni. Ezt megteheted uC -vel, gy akár enkóder-dekóder párossal is.
(#) S79 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Köszi a választ.

Erről az uC-ről és enkóder-dekóder párosról tudnál nekem mondani valamit?
Mert az én gondom az, hogy valójában tényleg csak ledet szeretnék vele felkapcsolni.

Ha mondjuk a vevő out lábára teszek egy mikrokontrollert ami majd felkapcsolja nekem ezt a ledet, az elég, vagy akkor is még ugyanúgy fog villogni alapból a led?
Olvastam valami mancheser kódolásról vagy mi a fene, de az nekem kínai
(#) pucuka válasza S79 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Nézz át
ebbe
vagy ebbe
vagy ebbe
vagy ebbe a topikba, biztos kapsz választ.
(#) S79 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

háát, nem jutottam előbbre

ha kipróbálnám inkább ezzel ez 868Mhz-es. ez is fog minden vackot?

nem hiszem el, hogy ennyire macerás felkapcsolni egy sima ledet ezzel a távvezérléssel. mármint nyomógombra felkapcsolni és ne pl a rádiós egerem villogtassa :S
(#) gydanee válasza S79 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hali!

Bővebben: Link Itt elég sokat olvashatsz a dologról.
(#) fg válasza S79 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Szia!

Ezek a modulok "nyers" eszközök, önmagukban nem használhatók fel jól, csak ha mikrokontrollerekkel használod őket. Az adót egy mikrokontrollerhez célszerű kapcsolni, amire olyan programot írsz, hogy ha lenyomsz egy gombot, akkor valamilyen logika szerint (ezt Te is kitalálhatod, ha tényleg csak LED-et akarsz kapcsolni, és nem adatokat átvinni) kapcsolgatod az adó bemenetét. Tehát kitalálsz egy rövid kódot, amit ki kell küldeni az adónak. Ez az egyszerűbbik fele.
A bonyolultabb: a vevő oldalon kell egy olyan program a mikrokontrollerre, ami az össze-vissza változó jelből (vevő kimenete) felismeri a te saját kódsorozatodat (ahogy kapcsolgatod az adónál a jelet).

Az, hogy ilyenkor a vevő kimenete össze-vissza változik, az természetes. Mivel erős adó nincs a közelben (még nem kapcsoltad be a sajátodat), ezért a gyenge háttérzajra hangolódik a vevő. Ez azért nem baj, mert ha bekapcsolod az adót, akkor a vevő csak azt érzékeli, a zajt ekkor észre sem veszi. Ezt ki is próbálhatod: Ha az adó bemenetére logikai egyet adsz, akkor a vevő kimenetén a LED a zavaros villogása megszűnik, és határozottan, fényesen világít. De az a baj, hogy csak 1-2 másodpercig, utána kialszik. Ekkor stabilan nem világít 1-2 másodpercig, aztán ismét a zajt érzékeli a vevő és össze-vissza villog.
Ez azért van, mert az adó automatikusan kikapcsol, ha sokáig 1 van a bemenetén. Ezért szokás olyan kódolásokat kitalálni, hogy biztosan elég gyakran változzon az adóra kapcsolt jel. Erre szolgál a manchester kódolás is, ha adatokat akarsz átvinni. De a te esetedben arról nem kell tudni, kitalálhatsz valami saját kódot.

És ha nem vagy jártas a mikrokontrollerekben: biztos léteznek ilyen dekóder-enkóder IC-k, amik direkt erre valók (hogy LED-et kapcsolgass), ezeket azonban én nem ismerem.

Remélem így már érthetőbb lett a modulok lelkivilága

(#) S79 válasza fg hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Nah ez már értelmezhető válasz volt köszi szépen.
ezt már nézegettem, de csak most esett le, hogy a mikronak meg lehet adni, hogy csak akkor adja ki az outpot jelet, ha azt a bizonyos kódot. azt jól sejtem, hogy ennek a kódnak van minimális és maximális mérete ami közé kell esni, hogy gond nélkül átmenjen vevőbe?
ilyen crc ellenőrző dolgokba nem szeretnék belemenni.
(#) ISF79 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok!

A topy féle adó-vevőt szeretném megcsinálni, amibe ügye bezavar minden rádiós kütyü és ezért lekódolnám a HT12E és HT12D párossal.
A kérdésem az, hogy az OSC1 és OSC2-es lábak közé mit kell tennem?

Előre is köszönöm. HT12E
(#) pucuka válasza ISF79 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Majdnem leírtam mit tegyél a lábak közé . . .
Az adatlapjából világosan kiderül, mekkora ellenállást kell tenned ahhoz, hogy mind a két oszcillátor azonos frekvenciájú legyen, a megfelelő időzítésekhez
(#) ISF79 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Basszus ezt kerestem az oldalon de nem találtam:S
1.1M igaz?

Köszi.
(#) ISF79 válasza ISF79 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szóval 1.1M a HT12E és 51k a HT12D -hez?
(#) pucuka válasza ISF79 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Az adatlap közepe táján levő grafikonból állapítsd meg a frekvenciákat, és próbáld ki közvetlen kapcsolattal.
Biztos jó lesz.
(#) nemesimi hozzászólása Márc 1, 2012 /

Sziasztok!

Van egy BC-NBK rf vevőm.ez

Az a problémám hogy a kimeneti lábán ami a 14-es OUTPUT
egy tranyón keresztül világítok egy ledet és ez mindig villog és vibrál pedig NEM SZABADNA NEKI csak ha az adót felkapcsolom akkor is csak egy pár ms-ra!
Semmi nincs a közelében az adót még nem csináltam meg ezért nem értem ezt a jelenséget.A táp meg van szűrve stabil 5 voltról hajtom!

Ha valaki tud valamit mondani azt megköszönném!
(#) nedudgi válasza nemesimi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Márpedig szabad neki villogni. Ha nincs adás, akkor a vevő keres magának valami jelet, zajt, amit figyeljen. Stabil állapot csak folyamatos, modulált adás közben áll elő.
(#) bancza hozzászólása Jan 14, 2015 /

Sziasztok!
Van nekem 2 db rfm22b 433 Mhz-s modulom, de sajna nem tudom rábirni őket hogy kommunikáljanak egymással!

Atmega32-t használok és tettem egy max232-s is a rendszerbe.
Soros porton tudok kommunikálni az rfm22-vel regisztereket tudok írni olvasni.

Sajnos vagy a küldéssel vagy a fogadással baj van!

Több ehhez a csiphez tartozó projektet kipróbáltam a netről, de sajna egyik sem vált be. Valami gond lehet a regiszterek beállításával.

Az áramkört nem túloztam el atmega32, rfm22b, max232(csak vevőn), 2 db led, 3.3V táp, 5V táp, kondik.

Van valaki aki működésre bírt már ilyet?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) roticsgr hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok!

Ez lenne az első témám. - (hát ennél többet se tudok erről szólni !)

Nemrégiben az ebay-ről vásároltam ezt a kisebb fajta rádióadót + a vevőegységét:

http://www.ebay.com/itm/433Mhz-WL-RF-Transmitter-Receiver-Module-Li...8d4b94

Egy egyszerű LED villogtatást szeretnék készíteni azzal, hogy az adó "ATAD" nevű lábára egy megfelelő hosszúságú jelet adva a vevő modulon levő led világítson, majd a jel megszüntetése után kialudjon.

Kérdésem lenne, hogy az lehetséges lenne-e, hogy arduino használata nélkül ez, és ha igen akkor az 5leteket szívesen várom!
Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) pucuka válasza roticsgr hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Az RF modul nem képes egyenszintet átvinni. Valamilyen adat formátummá kell átalakítani, nem feltétlen kell hozzá mikrovezérlő. Ha visszaolvasol találhatsz megoldásokat.
(#) zombee hozzászólása Márc 7, 2015 /

Sziaszok!

Látom nem túl népszerű ez a topik, de azért kérdezek. TH71102 IC-vel szeretnék vevőmodult építeni. A panelterv már megvan, egyedül pár speckó alkatrész hiányzik a képletből amiket nem annyira ismerek:
- CERDIS (Ceramic Discriminator)
- CERFIL (Ceramic Filter)
- SAW FILTER

Azt tudom hogy az első kettőnél az alapfreki 10.7MHz, de a többi paraméterükkel nem vagyok
tiszában(pl. sávszélesség) és ezért nem tudom hogy egy, az adatlapitól(TH71102) eltérő alkatrész
mennyire befolyásolja a vevőmodul működését. Ezektől az alkatrészektől nem roskadoznak sem az
elektronikai boltok, sem a webáruházak polcai, ráadásul egyes típusok elég drágának tűnnek ezért
nem szeretnék mellényúlni. Van egy ilyen kész vevőmodulom, a működése meggyőzött, ezért a kínai
cuccok helyett ilyet szeretnék használni. Arról nem is beszélve hogy az FM-es vevők ott is drágábbak...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) pucuka válasza zombee hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Azért vannak jópáran, akik figyelik a topikban történteket.
Elég baj, hogy már van kész panelterved, mert akkor kénytelen vagy az adatlapon előírt Murata gyártmányú szűrőket használni. Ez egyébként nem baj, talán a világ egyik legjobb ilyen jellegű gyártója, nem is olcsó, de nem véletlen vannak a minta áramkörben.
Hogy hogyan, és mennyiért tudod beszerezni, azt nem tudom, de nem lesz sem egyszerű, sem olcsó.
Sajnos, olyan sok lehetőséged nincs a kiváltására, mert a középfrekvencián, és a sávszélességen kívül fontos fontos a beiktatási csillapítás is.
Egyébként ezek is kínában gyártódnak, mint oly sok minden más, csak nem kell gagyit olcsón venni, és akkor nem fogsz csalódni.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Sajnos azt sem tudom hogy a mintapanelen pont Murata cuccok vannak-e. Szerencsére még csak a vezetékutak és alkatrészpozíciók és a vannak meg, utóbbiak századmilliméter pontossággal az SMD beültetőprogramból kibányászva. Az FM vevő mintapanelt használom ami egyszer nagyon megnyerte a tetszésemet. Tudom hogy ilyen frekiknél pár mm vezetékút és annak "alakja" is sokat számít. Ha viszont változik egy alkatrész annak lenyomatát pillanatok alatt módosítani tudom. A panel BOT oldalán csak a "teleföld" és náhány vezeték fut, azzal nem lesz dolgom egy esetleges áttervezésnél. A SAW filter például EPCOS feirattal van, de a CERDIS az valószínűleg Murata lesz(1AP felirattal). Ezeket hol lehet/érdemes beszerezni?
(#) Beles hozzászólása Jún 30, 2015 /

Sziasztok!
Van egy gagyi kínai LED szalag vezérlőm. A távirányító 433Mhz-en működik. A problémám az, hogy a távirányító csak max fél méterig működik. Próbáltam az adóra rakni saját antennát, de nem sokkal lett jobb. Mit lehetne vele kezdeni? Nagyon primitív a rezgőkör, csatoltam a kapcsolást, és egy fényképet a panelről. Elég lenne az a kis antenna, ami ráadásúl a táp is egyben, csak el lehet hangolódva?
Következő: »»   3 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem