Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433 MHz adóvevő modul tapasztalatok
Lapozás: OK   2 / 11
(#) 1n4148 válasza Báddzsó hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
4.5ös laposelemre tettem rá, de már eléggé lke volt merülve és az adó spec-e azt írja hogy 4 a max, szerintem jócskán alatta van már, remélem nem az
(#) Kera_Will válasza 1n4148 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Már említettem már hasonló problémát feszegető topikon is hogy érdemes olcsó kapucsengővel kisérletezni előszőr.

Azok akár együtt is csak féláron vannak akármelyik boltban mint ezek a telekontroli és egyébb modulok.

De ha már meg vannak akkor se baj ha azokat teszteled.

Érdemes azért 1 ilyen kapucsengőt is venni , olcsón hozzá tudsz jutni 1 ellenőrző vevőhöz .

Igaz 1 pici kis átalakítást igényel mert kell rárakni 1 erősítőt pl.: LM386-os erősítő icvel. Meg 1 hangerő szabályzó potit. A meglévő hangszórót ezzel kilehet majd hajtani.

Ezenkívűl meg kell keresni azt a pontot a panelen ahol a vevő részből még "analóg" jel (vezérlő csipogás) leválasztható. Ez általában az a pont ahol a jelfeldolgozó IC-be megy be. Itt meg kell szakítani a panelt ide kell rakni 1 csatoló kondit + potenciómétert és mehet az erősítőre.Hangszórót átkötni a erősítőre a csengőhang generátorról.

Ezzel a kis átalakítással hasznos műszert nyersz.
Ellenőrizheted az adódat, körbe nézhetsz van-e egyébb zavaró jel a frekin stb .



(#) histu1985 hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Sziasztok

Valaki használt már rxq2-es cuccot? Adó vevő modem egységről beszélek. Összekötöttem két példányt egy egy soros porttal max3232-es illesztéssel és egy irányba megy a kommunikáció viszont vissza már nem. Ha kicserélem a két modult akkor természetesen az irány megváltozik, de semmi egyéb. Alapvetően nem akartam használni az rts-t de a sok próba között bekötöttem azt is, és nem hozta rendbe a dolgot, viszont ha lóg a levegőbe nem történik semmi.

Az egyik baj az az hogy nem tudom hogy valójában megtörtént-e az adatok kisugárzása. Az adat megérkezik a modulba, ezt szkóppal megnéztem. De lehet a másik oldalon van a baj, hogy kiküldi, csak nem tud venni adatot az egyik modul.

A modulnak van egy olyan funkciója hogy config mód, ilyenkor visszaküldi a jelenlegi konfigot a hostnak. Ebből tudom hogy a host és a modul között mindkét oldalon oda vissza jó kommunikáció.

Van vmi ötletetek hogy mi lehet a baj forrása?
(#) zspzs hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
BUÉK mindenkinek!

Oda-vissza kommunikációt szeretnék megvalósítani két távoli hely között. Vettem tehát 2 adó-vevő párt a Conrad-ban. Egy 433 és egy 868 MHz-eset, hogy ne zavarják egymást. Egy dugdosós panelen összedobtam az adókat és a vevőket, hogy lássam, megy e párhuzamosan a kommunikáció. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a mindkét vevő veszi mindkét adó jelét, pedig tök más frekvencián dolgoznak.
Van valami ötletetek, mi lehet a probléma?

Köszi előre is minden segítséget!

Péter
(#) pucuka válasza zspzs hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Üdv!
Úgy látom, beleszaladtál a duplex adó-vevő problémába. A feladat a következő: megfelelő elválasztást kell biztosítani az adó kimenete, és a vevő bemenete között. Ezt kétféle módon teheted, az egymás mellett levő adó és a vevő antennáját egymástól távol helyezed el, kb 8-10 lambda távolságra, vagy csinálsz egy duplex szűrőt akár közös, akár külön antennával, lényeg, hogy az adó kimenete, és a vevő bemenete között 30 dB -nél nagyobb csillapítás legyen. A nagy frekvencia különbség miatt ez nem nagyon bonyolult, de a közel harmonikus viszony miatt a vevőágban az adó frekvenciájára szívókört is kell használni.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Bocs, majdnem elfelejtettem, az egymás mellett levő adót, és vevőt egymástól árnyékolással el kell válaztani, pl.: külön fémdoboz mindkettőnek.

(#) zspzs válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Köszönöm pucuka!

Azóta annyit változott a helyzet, hogy stabilizált tápot kötöttem az adókra, s a vevőkre. Így legalább nem villognak folyton a LED-ek >> külső forrásból nem szednek össze (annyi) mindenféle szemetet.

Válaszod alapján elkezdtem túrni az Internetet. Annyit már megtanultam, hogy a szívókör egy soros rezgőkör a vevő antennája és a föld között. (Ugye jól értem?) Ennek méretezéséhez azonban semmi segítséget nem találtam eddig. A duplex szűrőhöz még ennyi infót sem leltem...

Egyébiránt az egyantennás megoldás szimpatikusabb lenne, de ha az antennák távolításával egyszerűbben célt érek, akkor inkább úgy próbáloznék. Hogy tudom kiszámolni a szükséges távolságot? (Az említett lambda az adó hullámhossza, nem? Ha jól rémlik, ez = 1/frekvencia. Így viszont eszetlen számok jönnek ki...)

Egy szó mint száz, jól jönne még 1 kis segítség.

Köszi előre is!
Péter
(#) pucuka válasza zspzs hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Üdv!
Az a baj, ha egyidőben megy az adó és a vevő is, mégha nem is ugyanazon a frekvencián, a szórások miatt szét kell őket választani, hogy RF szempontból ne lássák egymást. Egyébként nem olyan vészes a térbeli elválasztás, mert ugye a 433 MHz az 70 cm, (ez a hosszabb, egyébként lambda= c/f méterben) ha az adót és a vevőt csak a szobában szétrakod, akkor már 3-4 m is elérhetsz, és ha találsz olyan helyet ahol nem zavarják egymást, akkor már jó. Persze ez nem igen mozdítható. A duplex szűrőt meg ilyen nagy frekvenciakülönbségnél nem nagyon veszélyes készíteni, kell csinálni egy alluláteresztő szűrőt, meg egy fellűláteresztő szűrőt egyik végét közösíted. szívókör=soros rezggőkör, zárókör =párhuzamos rezgőkör. Ezek kombinációiból is elkészítheted a bemeneti szűrőket, ne ijedj meg, ha kis értékű induktivitás, és kapacitás értékeket kapsz, itt 1-3 menet, 1-10 pF. A pontos értékeket kiszámolhatod a thomson képlettel, a kicsatolás becsatolás a teljes menetszám 1/4-nél, az egysoros légmagos tekercs induktivitásának kiszámolásához ezeken az oldalakon is találsz segítséget. (keress)
Persze zárt árnyékoló dobozban. Amatőr oldalakon nézz utánna, ott ilyen szűrőkkel foglalkoznak. Jól jönne azért némi RF gyakorlat, de egyszer el kell kezdeni.
(#) zspzs válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Keresek, keresek tiszta erőből, de eddig nem sokat találtam. Jószerivel az egyetlen valamennyire használható anyag ez:
http://tankonyv.ham.hu/A_vizsga-DJ4UF/?cid=a13
Thompson képlet tehát meg van, de alkalmazni még nem sikerült. Azért nem adom fel.

Még egy kérdés: Mi az a kicsatolás, becsatolás, amit a teljes menetszám 1/4-énél kell csinálni?

Köszi
Péter
(#) pucuka válasza zspzs hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Üdv!
Itt nézz körül: www.rfcafe.com
Csinálok egy kis rajzos útmutatót, ha sikerül, felteszem
(#) zspzs válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Nézem, köszi!
Azért a rajzot szívesen venném.
Üdv
Péter
(#) kiborg hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Hali!

Az adó bemeneti jele: 400us magas szint, 800 us alacsony szint vagy 800us magas és 400 us alacsony szint, mint logikai 1 és 0.

Ha az adó bemenetére folyamatosan log. 1es nek megfelelő jelet adok (800us H és 400us L), akkor a amikor megkezdem az adást, majd 1-2 sec múlva más az impulzusszélességem a vevő oldalon. Holott az adó bemenetén még ugyanaz a jel van.
Az adás megkezdése pillanatában (nincs digit tárolós szkópom ezért csak hozzávetőleges időkkel tudok szolgálni) rövid ideig közel azonos a két jel, majd a vevő oldalán egyszerűen elmászik a kitöltési tényezőm az adó oldalon bemenő jeltől.

Adás megkezdésekor a log. 1 ad a vevő oldalon 50%os kitöltési jelet, míg hosszabb idő után beáll a jó arány.
Ha log 0-t adok, az kezdetben ad jó eredményt, majd beáll 50%-is kitöltésre.

Remélem érthető volt a problémám leírása.
Normális ez a jelenség ?

Segítene az, hogy ha megváltoztatnám az arányokat ?
pl: 200us és 1000us = log 1
és 1000us és 200us = log 0

Vélemények ?

Kiborg
(#) lidi válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Ez a kapucsengős dolog érdekel. Ebben az olcsó készletben ugye csak egy adó van, meg egy vevő. Tehát nem duplex ugye ?
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Ezeket a modulokat használom:
Adó
Vevő

Közbe módisítottam az adó programon, így már 0,2ms H szint és 1ms L szint jelenti a logikai 0-t.
Az közvetlen adás megkezdése után még jó a jel, de pár sec múlva már 0,2 ms ből csak ,08 ms lesz a vevő oldalon és van amikor el is tűnik az impulzus !

Vélemények ?
(#) kiborg hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Upp !
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /
 
Hali!

Szóval sikerült szereznem egy 433MHz vevő mudult, ez egy másik tip, működőképes állapotban.
Felvettem (fényképezőgéppel), hogy mi a különbség a két vevő jele között.
Felül a gyári vevő modul kimenete látható, alul meg a linkelt modul kimenete. Természetesen mindketten ugyanazt a bemenő RF jelet kapják.

Mi okozhatja a képen látható anomáliát ? A modul rossz minősége, vagy csak szimplán hibás ?

Videó 1,6MB avi.

Üdv Kiborg
(#) kiborg válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Megint UP, hátha valaki felfigyel.
(#) Topi válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
A hibát ott követed el, hogy nincs burst.
Egy bájtnyi burst, majd manchester kódolt (fázis kódolt) adat.

Amit a videón is látni, az az AGC "vicce". A modulok helyes használatához elengedhetetlen annak belső felépítésének ismerete.

A jelet szűrés után egy AGC-n vezetik keresztül. Ezután történik a komparálás, sok esetben csúszóreferenciás komparátorral.
A burst azért kell minden adatcsomag elejére, hogy az AGC megfelelő állapotba kerüljön. Ilyen burst-öt használnak például az RC5 szabványnál is.
Célszerű a burst-öt is manchester kódolva kiküldeni, ugyanis a 0xFF bájt mancester kódolva egy 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjel. Ennek hatására a vevő AGC-je ill. a komparátor a bemenő jel 50%-ánál fog komparálni.

Amit a szkópon látsz, hogy elcsúszik (vándorol) a jel impulzus szélessége, az attól van, hogy ha az OOK modul vevő "nyers" jelét veszed, akkor nem mindegy hogy hol komparálsz (képzeld el úgy, mintha egy szinuszon tologatnál egy komparátort. Ha 50%-ra teszed, akkor a kitöltési tényező, az áthaladó impulzus szélessége nem mászik el, de amint mondjuk a 80%-ánál komparálod, máris rövidebb impulzust fogsz kapni.

Neked egyértelműen az a gond, hogy az AGC elmászik. Adás szünetében az AGC és a komparátor is megpróbál jelre "húzni". Ha kiadod a burst-öt, akkor visszaáll az erősítő. Utánna lesugárzod a kódot, és ennyi. Ebből álljon egy frame vagy packet.

Kódolatlan adat például: 0xFF 0x30
Kódolva, egy frame: [ 1010101010101010 0101101001010101 ]
Így a teljes kódsorozatod 50%-os kitöltési tényezőjű. Ezzel "elkényeszteted" az AGC-t!
Manchester kódolásnál a logikai 1 -> 10 lesz, a logikai 0 -> 01
Ezt már küldheted szabványos sorosportról is, és veheted is azzal.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Én csak olvasgatom itt csendben az infókat, de egy valamit nem értek: ez a manchester kódoló be van építve az adóba, meg a vevőbe is ? Vagy hogyan lehet ilyet szabvány sorosportról küldeni ?
(#) kiborg válasza Topi hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Azt hiszem kezdem érteni.

Próbaképpen ha csak 50%os kitöltésű jelet adok a modulra, akkor az AGC nem szól bele a működésbe.
Kipróbálom, teszek majd fel videót, de ha jól emlékszem, akkor is elmászott a vevő kimenete.

Másrészt próbáltam már azt, hogy burst-el kezdtem az adást, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, de utána 4-5 bitet rendesen átvitt, de a többit már nem, mert annyi idő elég volt neki, hogy elmásszon az AGC és megváltozzon a kitöltési tényezőm.

De mindenesetre még próbálkozom és majd beszámolok a tapasztalatokról.

ui: az hogy lehet, hogy a másik vevőn akkor nem szólt bele a dolgokba az AGC ? Igaz az egy TDA 5210-es vevő IC-vel megvalósított vevő. Az ennyivel jobb lenne ?

lidi: A kódolót neked kell megvalósítanod mikrovezérlővel, vagy direkt olyan IC-t kell venni, ami lekezel n darab gombot és azt átküldi a vevőnek, ahol a lenyomott gombnak megfelelő kombináció áll elő, mintha ott nyomtad volna meg a gombot. Ez áll általában : kódoló+RF adó és RF vevő+dekóder párosból. Ennél az esetnél nem kell foglalkoznod hogy hogy jut át az infó, ez a kóder és dekóder feladata.

Üdv Kiborg

(#) lidi válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
De Topi akkor mit értett azon hogy : "Ezt már küldheted szabványos sorosportról is, és veheted is azzal."
(#) kiborg válasza lidi hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Arra gondolt, hogyha van 1 bájt adatod, amit át akarsz küldeni, akkor ha manchester kód szerint átalakítod, akkor lesz belőle 2 byte adat.
És innentől ezt a két bájt adatot már a mikrovezérlő soros portjára is kiküldheted.
Vagy ha PC ről akarsz küldeni, akkor lesz egy MAX232 vevő ic-d, ami TTL jellé alakítja a RS232-t, majd ezt az előzőleg kiszámolt 2 bájt adatot ha kiküldöd akkor ugyanazt az eredményt fogja adni.

Én legalábbis így értettem Topi modatát.

Üdv Kiborg
(#) Topi válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Idézet:
„Én legalábbis így értettem Topi modatát.”


Igen, pontosan így értettem.

Írtad, hogy próbálkoztál burst-el. Akkor nem lehet, hogy túl hosszú impulzusokat használsz? Mert ha volt burst, és úgy is elmászott, akkor maga az adat hosszabb mint az AGC tartó ideje.
(#) lidi válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
jaaah, hát ez nem esett le valamiért én ezt a kódolást hardveresen képzeltem el. De így már érthető.
(#) kiborg válasza Topi hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Burtsnek 600us magas szint és 600us alacsony szintet küldtem a modulnak. Ez 1,2 ms, ami 833 bit/sec-nek felel meg kb.
Az adatot hordozó jelem is ugyanezt a periódus használta.
400us H + 800us L = 1
800us H + 400us L = 0

Mértem a felfutó és a lefutó élek közti időt, így meg tudtam állapítani, hogy milyen hosszú a H szint és abból meg el tudtam dönteni, hogy 0 v. 1 a bit.

Átolvastam mindkét cikkedet többször is, csak az a baj, hogy C-hez egyáltalán nem értek, nekem kínai. Másrészt AVR-el nyomulok (ATmega16) ASM-ben. Ahogy nézem bonyolultabb, fáradságosabb, de szeretem a kihívásokat. Van egy USB-s JTAG-om, így könnyen tudok debugolni, programozni. Nameg vész esetére egy IC STK200 ISP-re.

Üdv Kiborg


lidi: megoldható a hardveres kódolás is, de cél-IC-vel, ami egyáltalán nem olyan rugalmas, mint egy mikrovezérlő.
(#) Szamy hozzászólása Ápr 26, 2009 /
 
üdv!

a Topi féle "analóg" megoldás alapján szeretném az általa próbált modulpárral egy másodvakut elvillantani.
az illesztést megoldom, az a kérdésem, milyen gyors az adatátvitel (reakcióidő...)? 1/60-ad másodpercen belül kellene reagálnia a vevőnek. működhet?
(#) foxi63 hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
Hali!
Én is szeretnék adatokat átvinni, és az elmélet amire gondoltam, hogy csomagban küldöm át a jeleket. 50uSec az alap idő logikai 0 12.5 usec 1-es 18.75uSec
a többi szünet, Az adatfolyam:
kimenő először 0xaa 0xaa ez a bitsorozat ugye 1 0 felváltva.A vevő (pic)várakozik amíg az első byte 0xaa nem lesz mivel akármilyen hibás bitek bejöhettek a szünet alatt.addig forgatja tovább a biteket,amig 0xaa nem lesz.Ha sikerült a 0xaa vétele "eldobja"a számot, és mostmár egy 0x55 számra vár,ekkor már szinkronizálódik a bit átvitel. folyamatosan léptetve a biteket.A 0x55 szám sikeres vétele után jönnek az adatok, és a végén a crc összeg.Ha stimmel a vett crc és a vevőben kiszámolt crc, akkor a puffert bemásolja a helyére.Ezután 10mSec szünet.A vevő programjában a portváltozás megszakítást okoz, és ekkor nullázódik a számláló. lefutó élre csak ki kell olvasni a számo, és megvan a logikai 0 vagy 1. Minden felfutó él indítja a számlálót, ezért minden felfutó él egyben szinkron jel is.

Ma este kipróbálom, az adó és vevő picprogram beégetve....
(#) recyko hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Üdv. Új vagyok még a fórumon és nem akartam új témát nyitni, viszont szeretnék megismerkedni a 433MHz vezeték nélküli modulokkal.
Legfőképpen a technikai információk érdekelnének róluk pl: milyen modulációt használnak, mi az az on-off keying, mekkora sebességgel képesek forgalmazni, mi az a burst vagy preamble stb. Az lenne a legjobb, ha valami pdf lenne hogy ne a fórumot szemeteljük össze a válaszokkal. (az az igazság, hogy kevés dolgot talált a google ,vagy csak én nem tudok keresni, de pl. szerintem biztos kell lennie Puskás jegyzeteknek vagy ilyesmi)

Más: összedobtam olcsó RF modulokból egy kapcsolást (Topi féle az oldalon) viszont nem manchester kódolással, mert szerencsére a környéken szinte senki nem használja a sávot, de a másik PIC-re kötött kijelzőn nem jelenik meg semmi. Kimértem és kiderült, hogy nem megy át teljesen az adat (10bájtot küldök át ->10karakter). Ezért is írtam, hogy elsőzör megismerkednék mélyebben a modulokkal.

Kösz előre is bár kicsit hosszú lett...
(#) toljan hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen adó-vevő modulokkal beszédet át lehetne-e vinni?
Gondoltam arra, hogy egy PIC-el bedigitalizálni a hangot, majd a digitális adat folyamot ráküldeni az adóra, s a vevőn meg vissza kódolni. Ez megvalósítható?

Ha nem, akkor mondjuk egy PMR csatornát felhasználva küldeném át a digitális jelet. Az a lényeg, hogy más ne értse a kommunikációt, csak sípoló hangot halljon, ha nincs dekódolója.

Tehát kérem a PIC guruk válaszát, hogy megvalósítható-e a beszéd titkosítás PIC-ekkel.

Köszönöm
(#) pucuka válasza toljan hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Üdv!
Attól függ, hogy milyen beszédet szeretnél átvinni, és hogyan. Kulcskérdés a sebesség (sávszélesség)
Az adó vevő pár max 19,9 b/s átvitelre képes. ezzel, kb 0,3 - 2 kHz HF sávot lehetne átvinni, meglehetősen rosz minőségben. (8 bit), ezt még rontja, hogy ha titkosító kódot is hozzá akarsz tenni, plusz a hibajavító vonali kódolás. (nem számoltam, csak saccoltam)
Szerintem nem a processzor a szűk keresztmetszet, hanem a modulok sebessége.
Más modulációs módszerrel esetleg lehet a vonali sebességet csökkenteni pl 64QPSK, de ehhez más adó-vevő párt kell építeni.
Következő: »»   2 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem