Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   12 / 56
(#) zombee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2019
Konkrétan azzal kezdődik hogy szét kell bontani a teljes pakkot, és egyenként kezelésbe venni a cellákat. Ha a 12-ből csak 1 is gyengélkedik, már nem lehetséges feltölteni!
Nálam ez úgy néz ki hogy akkufedél kinyit, összekötő kapcsoknál a kupakokat lepattintottam. Ez kb. fél órás művelet volt, mert némelyik kupak rá volt rohadva és nem akartam megsérteni őket.
A kupakok alatt szerencsére tiszta volt, nem volt oxidos. Az összekötő kapcsokat minden cellán 2-2 darab, 17-es fejű apacsavar tartotta. Csőkulccsal minden celláról lecsavartam az egyik pólust (csak az egyiket!!!). Nehéz volt megindítani, mert menetrögzítő is volt bennük. A művelet végén minden akksin ott lógott 1-1 összekötő kapocs, arra rámarkolva ki lehetett őket emelni. Az akkupakk tartálya alján egyelőre ismeretlen okokból kénsav volt. Ezért a kiemeléshez 2 ember kellett: egyik kiemelte, másik gumikesztyűben, papírtörlővel letörölte. Egy csepp sem ment mellé. Kiemelés után ki lehet csavarni a másik pólusról is a csavart, így az összekötők nem lesznek útban. A csavarokat ezután visszatettem mindkét pólusra, hogy legyen fogása, és "fürdetéskor" ne menjen alá víz. Zuhanyzó alatt, meleg vízzel lemostam őket. Fontos, hogy a cellák SOHA nem dőlhetnek el, mert kifolyik a sav. Nehezíti, hogy a cellák magas és keskeny típusok. Végül egymásra 3-3 darabot, 4 sorban nekidöntöttem a falnak, műanyag ládában, így nem dőlnek el és ki sem folyik belőlük a cucc.
Ioncserélt vízzel kipótoltam (desztillát szerintem jobb, de nem lehet kapni) annyira, hogy megdöntött állapotban is elérje a kupakrészen a rács alját.
Tölteni egy olcsóbb, digitális labortáppal kezdtem: 2.2V, 12A. 8 rendesen felvette a töltést, ezért 2.5mm2 -es vezetékkel sorbakötöttem őket. A maradék 4-hez terveztem regenerátort építeni. Savsűrűség mérőhöz később sikerült hozzájutni. A borfokolóhoz hasonlít, csak az úszórész skálabeosztása kénsavra van kialakítva. Kb. 800Ft, de itt nagyon hasznosnak bizonyult! A mérő segítségével derült ki, hogy komoly szulfáthiány van mind a 12 cellában. Hiába sikerült azt a 8 darabot feltölteni, a savsűrűség még így is a "lemerült" sávban van. A másik 4 esetében talán egy deka kénsav se lehetett bennük. 1-1 deci hozzáadásával azonnal elkezdték felvenni a töltést...
(#) zombee hozzászólása Okt 27, 2019
Sziasztok!
Egy villanytargonca "fellelt állapotban" lévő celláit szeretném maradéktalanul működésre bírni és állapotukat javítani/fenntartani. 12 darab, vélhetően 200Ah-s celláról lenne szó. A cellák "Hawker" márkájúak, de semmi adatlap vagy típusszám nem szerepel rajtuk. A cellák méretei (158x45x603mm) alapján "2PzB200" típussal helyettesíthetőek, ez utóbbi 200Ah-s.

Állapot:
8 cella rendesen felveszi a töltést, 12A-es áram mellett 1.85V-ról 2.25V-ig emelkedett a kapocsfeszültség. A töltés ideje alatt a legnagyobb eltérés bármely két cella közt (sorbakötöttem őket) +/- 30mV. Kb. 150-180Ah töltés után és 2.25V kapocsfeszültség mellett megindult a vízbontás, és a cellák nagyon enyhén, de érezhetően melegedtek. A töltőáramot ezért 8A-re csökkentettem, de a vízbontás megmaradt és a kapocsfeszültség sem növekszik.
Szikrapróba: hegeszteni lehetne velük!
Savsűrűség töltés előtt: 1.06g/ccm - skálán kívüli, becsült érték
Savsűrűség töltés után: 1.17g/ccm - mélyen "piros" sáv

4 cella:
Nem vették fel a töltést, rövid 30V-ra kapcsolás esetén max. 0.5A-es "átütés", de utána semmi.
Savsűrűség: elsüllyedt a mérő úszója. Még inni is lehetne, egy deka kénsav nem volt bennük!
Öntöttem hozzájuk 1-1 deci kénsavat (37%, 1.27g/ccm). Ezzel már felveszik a töltést, 4A mellett
sem kúszik fel 2.0V fölé. Gondolom ez kellett a "megindításhoz", a víz nem vezeti az áramot.
Szikrapróba: előtte semennyire, de 4 órányi 800mA-es töltés után már jól szikráznak. Nem az igazi, de a további lépések (pl. sav adagolás) előtt kikérném a fórumozók véleményét:

Azt tervezem, hogy feldúsítom a kénsavat az összes cellába, és töltöm tovább:
- a "jó" és feltöltött celláknál 1.17 --> 1.25g/ccm
- a "rossz" celláknál: 1.02 --> 1.15g/ccm

Alternatív: csak a 4 darab, rossz cellában dúsítok 1.06-ra, feltöltöm úgy mint a másik 8-at, és élvezem a targoncahasználatot amíg tudom. A targonca alkalomszeűen, nem 8 órában megy. Új cellákat nem veszek (kb. 250000Ft a készlet), inkább 2 darab, 12V-os, 30-60Ah közötti ciklikus akku váltaná őket.
(#) Kovidivi válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 25, 2019
20 meg 40A-es cella? Inkább belső ellenállás alapján kellene ezeket a cellákat rangsorolni, annak legalább lenne értelme. Ha aberakott cellákat túlterheled, bizony gyorsan tönkremennek. Azt kellene megnézned, meddig engedi a cellákat az elektronika meríteni.
5S1P? Mérhetnél áramot max terhelésen, ha tudsz. 6-12A-nál nem kellene többnek lennie, folyamatosan.
(#) Orbán József válasza sutemenyx hozzászólására (») Okt 22, 2019
Elnézem, ahogy elfáradtál az új varázsdoboz építésén, de nagyon el, vagy nem néztél meg egy alkatrész felsorolást a no nfb, no kis pénz, de szarva közt a tőgyit. Kérlek, legyél szíves megnézni a tisztelt hálótrafós-kimenős készülék leírását!
Idézet:
„A csőfoglalatok jobb minőségű bakelit darabok (utálom a zörgő porcelánokat), a potik CTS (USA) gyártmányok, a csatik WBT0730 + WBT0274 tipusok lettek. A hálózati aljzat/kapcsoló/biztosíték/szürőt a PC Conversion (USA) gyártotta, a biztosíték ezüstözött benne
Az anódtáptrafó Hammond 363CX, fűtőtrafók Triad F-32A x 2, középleágazásos fojtó 220/6v kisméretű hálózati trafó, kimenőtranszformátorok Triad F-107Z hálózati trafók.
A tápegységben Duelund + Allen Bradley, 6528 katódban Mills MRA12, 417A katódkörben és a rácsokon Shinkoh tantalum ellenállások vannak. Pufferkondik Black Gate VK 150uf/350v x 5 (bypass Jensen 1uf/100nF polystyrene), katódköri kondik az újabb verzióban Black Gate F jelűek. A csatolókondik Jensen copper/paper in oil 100nF/630v x 4 darab (bypass Jensen 1nF polystyrene). A vezeték VdH MCS1000 + MCS300, a vezetékezés dual monó, a két testvezeték megszakítás nélkül van szerelve”

Pillants rá ezeknek az árára, szorozd be a darabszámot, adj hozzá ÁFA, VÁM, szállítás tételeket és rájössz, rossz helyre címezted a soraidat, én csak utaltam rá...Aki ezeket megveszi, örülök, hogy megteheti, és drukkolok, hogy kijöjjön neki az 5k $-os erősítő hangja.
Ezek nélkül senki ne csodálkozzon.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2019
(#) tunerman hozzászólása Okt 17, 2019
Folytatás:
Az elvek körbejárása után jöhetnek az anyagok és az alkatrészek - az elektroncsövek tipusait már leírtam (Western Electric 2x417A + Raytheon 6528 + 2×GZ34 Mullard). Elsőként a doboz lett meg (jávorfa), majd a szerelőlapot is kifűrészeltem egy nagyobb textilbakelit lapból (3mm) - azért nem használtam fémlemezt, mert azon nehezebb kézzel fúrni-faragni
A csőfoglalatok jobb minőségű bakelit darabok (utálom a zörgő porcelánokat), a potik CTS (USA) gyártmányok, a csatik WBT0730 + WBT0274 tipusok lettek. A hálózati aljzat/kapcsoló/biztosíték/szürőt a PC Conversion (USA) gyártotta, a biztosíték ezüstözött benne
Az anódtáptrafó Hammond 363CX, fűtőtrafók Triad F-32A x 2, középleágazásos fojtó 220/6v kisméretű hálózati trafó, kimenőtranszformátorok Triad F-107Z hálózati trafók.
A tápegységben Duelund + Allen Bradley, 6528 katódban Mills MRA12, 417A katódkörben és a rácsokon Shinkoh tantalum ellenállások vannak. Pufferkondik Black Gate VK 150uf/350v x 5 (bypass Jensen 1uf/100nF polystyrene), katódköri kondik az újabb verzióban Black Gate F jelűek. A csatolókondik Jensen copper/paper in oil 100nF/630v x 4 darab (bypass Jensen 1nF polystyrene). A vezeték VdH MCS1000 + MCS300, a vezetékezés dual monó, a két testvezeték megszakítás nélkül van szerelve!
Folyt, köv. TJ.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
(#) Tomi20 válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2019
Milyen gondra gondolsz, helyi földelőszonda, 32A-os kismegszakító. Nem értem a szomorú fejet...
(#) concierge válasza anonym hozzászólására (») Okt 10, 2019
- Az órától bejövő összes vezetékeket cseréltesd le tisztességes hosszúságban kilógóra, rézre, 32A-re méretezettre. Drága játék lesz, csak áramszolgáltató-engedélyes csinálhatja a plombák miatt.
- Használj fázissínt, de ezt csak akkor tudod, ha végig egy gyártó dolgait rakod rá, azaz pontosan ugyan ott vannak a bekötési pontok. Az 1 szem tracon bezavarhat, és a relé se biztos. Az új dobozkáknál is ezt használd. Nem baj a 3 relé, sose baj ha több van, mintha semmi.
- A plafonnál való bekanyarodásnál fixen bebetonoztad azt a vezetéket azon a 10 centin, vagy egy kis csődarabot raktál előbb be?
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Okt 8, 2019
Ami észrevételem lenne :
Miért van minden C 16-os kismegszakítóval levédve ?
A fogyasztásmérőnél viszont csak 25 A-es kismegszakító van. A kettő között gondolom csak a régi alumínium vezeték. Ne ez a gyenge pontja az egésznek.
Ideje lenne ilyen belső bővítés esetén a 32A-es mérő igényléssel a mérőhely és a lakáselosztó közötti részt is felújítani.
A könnyebb szerelés és esztétika miatt is legalább egy 24 modulos lakáselosztóra lenne érdemes kicserélni a meglévőket.
Ha már áldoztál 3 db Fi-relére ( szerintem feleslegesen ), jobb helye lenne 1 nagyobb lakáselosztóban.
(#) VIM válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Szept 30, 2019
Hát azt lehet. Hát nem. A problémából csak ennyit látsz, mint ami itt le van írva és fotón meg van mutatva. Azt viszont már nem tudod, hogy olyan kívülállót kértek meg a feladatra aki szintén segítségre szorul és kész tények vannak (pl. egy fázis van bekötve az ingatlanba és a készülék amit már megvettek használtan, szeretnék azt tovább használni). Na ehhez próbálunk, próbálok jómagam is segítséget nyújtani. Nagyon a párját ritkítja az olyan gyártó amelyik a sütőiben 400V-os fűtőszálakat használ hacsak nem erre kap megrendelést abból az országból amelyik ezt a rendszert preferálja (Svájc). Nincs kizárva, hogy 400 voltosak a betétek mint ahogyan az fel is van tüntetve de azért próbálkozni lehet vele, hogy használható e így is a készülék vagy kell bővítést kérnie a tulajnak a meglévő 32A-ra. Az megint más kérdés, hogy megéri e majd a plusz ráfordítást.
A rajzok csak tájékoztató jellegűek és NEM ide tartoznak de azokon a bekötések variációi kicsit több lehetőséget adnak meg.
(#) Zoli_bácsi válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 29, 2019
Ennek tükrében viszont 12V-os táplálás esetén, már 3 ledet sorba tudok kötni, az 9v. Ha a ref. fesz+drop. fesz. értékét összeadom, akkor az 2,5V 12-2,5=9,5V, tehát 0,5V-ot kell csak megfogni.

0,5/0,02A=25R. Ez a "biztonsági" ellenállás, ami nem engedi 20mA felé az áramot, amikor a poti 0-n van.

Az alábbi kapcsolással könnyebb szemléltetni:
(#) Thomas10100 hozzászólása Szept 25, 2019
Sziasztok!

Van egy gépünk amiben egy nagy leválasztó trafó van aminek van 230V és 27V szekunder tekercse, a 27V-on egy AC - DC átalakító(fesz stabilizáló) van. Ez tönkre ment.
Sehol sem találok ilyen átalakítót hogy 27V AC be és 24V DC 12A ! kimenetű. Esetleg tudtok segíteni?
Jelenleg a 230V-os ágon van egy normál tápegység.

Ami benne volt gyárilag, azon semmi gyártó, csak annyi hogy 27V AC - 24VDC 12A

Köszönöm a segítséget!
(#) kameleon2 válasza zoka hozzászólására (») Szept 10, 2019
Szemre nekem a vezeték keresztmetszete furán vékony.... De sok helyről hallom vissza, hogy A Wagora jobb 6A-nél többet nem terhelni. Mi használunk MSTBV csatlakozóként bontható sorkapcsokat. 8A lett 24 órás működésre meghatározva rá, pont a hasonló kialakítás miatt. Pedig beleköthető a 2,5mm2-es vezeték is. Teszteltük, kb. 12A-nél már jelentősen melegedett (pedig a gyártó ennyit adott meg rá). 17A-nél szénné égett.
(#) VIM válasza DannyTorrence hozzászólására (») Szept 5, 2019
Szia! Ez a motor három fázisú. A probléma abból adódik, hogy annak idején sem volt mindenkinek három fázis bekötve de egy ilyen motort kis ügyeskedéssel el lehetett indítani 220V-ról is (azért vannak a kondenzátorok, különben mit keresnének egy háromfázisú motor bekötésében). A piskóta dugvilla az egy régi 3X42V-os rendszer darabja volt és azt használták fel csatlakozóként, így nem tudja mindenki használni csak akinek ilyen aljzata van otthon. Az aljzatban lévő bekötés szinte biztos, hogy fázis, nulla és védőföld. Az új 32A-os Daf villába akkor lehet majd bekötni és így csatlakoztatni a megfelelő háromfázisú aljzatba ha a motornál lévő kapocslécen el lesz távolítva a kondenzátor és mindhárom pontra be lesz kötve a két fekete és kék a zöld-sárga pedig a földelés, test. Mosz már csak Neked kell eldönteni, hogy milyen feszültségről szeretnéd működtetni ezt a keverőt.
(#) Kari55 válasza pipi hozzászólására (») Aug 28, 2019
Bocs 11,9 Volt akart lenni.

Autóm nincs, ergo reflektor izzóm sincs.
Kipróbáltam egy 12 voltos DC motorral, éppen csak forgott. Ugyanezt a motort laortápról hajtva srendesen forog, lefogni sem tudom, és 0,02A lefogáskor pedig 0,6A.

Lehet hogyy akksit kell cserélnem.
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 21, 2019
Pontosan de ehhez regszerelő kell, aki csak akkor jön ha már a központban is rábólintottak.

Sőt víz és gázcsövet is földelni kellene, de azt is csak regszerelő után miután rendbetette a mérőhelyet.
Bizonytalan nullával nem lenne jó ötlet azt is megcsinálni előbb.

Visszakötöttem azt a kábelt amit kikötöttem és mégis ment minden, hagyva egy hurkot a lakatfogós ellenőrzéshez. Nappali, éjszakai lekapcsolt állapotban nem folyik rajta semmi.

Éjszakait felkapcsolva, 9,5A-el terhelve az éjszakait az a bizonyos rejtélyes kábelen 0,75A kezd el folyni.
Az éjszakai kijövő fázisán 9,5A folyik, a kijövő nullán 8A mert a nappali és éjszakai mérő 0 összekötésén 1,5A folyik.

Ha felkapcsolom a nappalit is mellé 5 A-el terhelten akkor a csodakábelen 0,91 A kezd el folyni (emelkedik), a nappali-éjszakai mérő utáni nulla átkötésen viszont csökken, 1,32A-e az átfolyt áram.

Azért kötöttem vissza hogyha az előző x évben ígyvolt akkor az a biztonságosabb ha így is marad. Néha rámérek majd lakatfogóval megy-e benne nagyobb áram, van-e még nullám.
(#) Chipmunk1960 válasza gulacsy hozzászólására (») Aug 16, 2019
A gyári a legjobb megoldás, ingyen lecserélik az automatát 32A -esre.Én is kértem anno, még otthon, mert nem bírta el a hegesztőt. Itt a kis szigeten 65A minden házba a bejövő!
(#) Thomas10100 hozzászólása Júl 30, 2019
Sziasztok!

Tápegységet keresek ipari alkalmazásra.
27/40VAC bementű, 24VDC stabilizált, szűrt 12A kimenet és DIN sínre felpattintható kellene.
Sajna ami tönkrement azon csak ennyi olvasható:
Power supply
mod.: PC24/12
Vin = 27V/40Vac
Vout = 24Vdc 12A

Köszönöm a segítséget!
(#) Tomi111 válasza amitech hozzászólására (») Júl 20, 2019
Szia! Ha mondjuk max 3×16A-t fogyaszt a sütő és a főzőlap, akkor a nulla terhelése max 16A lehet, ez is akkor ha csak egy fázist terhelsz. Ha már kettő terhelsz, akkor az áram nagyobb része a két fázisvezető között fog folyni, a nullán 16A-nál kevesebb lesz. Ha mindhárom fázist egyformán terheled, akkor a nullán nem folyik áram. (bár ez csak ohmikus terhelésre igaz teljesen) Viszont az így 3 fázisra kiépített hálózat, ha mégis csak egy fázisra kötik, veszélyes lehet, hisz akkor összeadódnak a fázisvezetők terhelései, annyi folyik a nullán is. Ha a fázisvezetőkön 32A folyik, ami életszerű lehet, annyi megy a nullán is, aminek viszont így kevés a keresztmetszete, melegedni fog.
(#) Barni87 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 6, 2019
Sajons azért kérdeztem, mert 1F 32A van és igy kicsit "kevesellem" dolgot.
25A-re szokták a főzőlapokat biztosítani, ez pedig így elég fura.
Ennyire drága lenne az a pár méter 4-es, vagy jobb esetben 6-os mcu vagy mkh?
De az a vicc, hogy az egész társasházat így fűzték...
(#) Tomi111 válasza Seton hozzászólására (») Jún 28, 2019
Ebbe a dobozba is belefér egy egyfázisú FI relé. Kétoldalt van még egy kitörhető hely, a meglévőket elcsúsztatva egyik oldalra befér. De tényleg érdekes a 3 fázisú kismegszakító a tűzhelynek. Ahogy gyuszo írja, meg kellene nézni a tűzhely felé menő vezetéket/kábelt. Így 32A-ra kell méretezni legalább!
(#) ONKYOS válasza szsrobert hozzászólására (») Jún 23, 2019
Az 555-ös Ic, valójában nagyon sok mindenre jó,.
Nekem az ionizátorban is ez van, már 8V-OS tápról üzemel, inverterként, meghajtja a kisméretű Etd.trafót,és nyomja a friss levegőt. A trafót itt még BUT 12A,tranzisztor kapcsolgatja.
A primerje egyszálas, és mindössze 30T, 0,4mm. Cu-z huzalból.
Egy műszerésztől szereztem be.
(#) mpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 20, 2019
Szó nem volt arról,hogy 2 db 12A-es FET a kapcsolótranzisztor, csupán kapcsolástechnikai megoldásokról irogatunk. Mint ahogy írtam, a hídkapcsolású végfok jobb megoldás, nem véletlenül alkalmazza a legtöbb gyártó ezt a kapcsolástechnikát a gépeiben. De nem ritka a félhíd, és a nyitóüzem sem, egészen komoly teljesítményeknél.
(#) Ge Lee válasza mpisti hozzászólására (») Jún 19, 2019
Azért megnézném azt a kéttranyós megoldást, ahol a 2db 12A-es fettel hegesztesz. Mert a híddal simán 4db ilyen fettel. Nekem van ilyen is meg olyan is, a hídnak még a hangja is teljesen más, ugyanakkora áramerősségre beállítva is.
(#) Tomi111 válasza S I 76 hozzászólására (») Jún 4, 2019
Valóban az E-On alapból csak B típusút szerel fel, ha C-s kell, azt külön kell igényelni. Szerintem nálad ez lenne a megoldás, van erre nyomtatvány a honlapjukon, beírhatod, hogy a nagy teljesítményű géped nem működik a csere óta. Ez egy szerencsétlen helyzet, a régi kismegszakító többet bírt. A 32A-ra fejlesztésnek, amit gyuszo ír szerintem komoly anyagi vonzata lenne. 3 fázison 3x7A a különbözet, 21A-ra ki kellene fizetni teljesítménybővítést.
(#) gyuszo válasza S I 76 hozzászólására (») Jún 4, 2019
Keress meg egy helyi regisztrált szerelőt és kérjél 32A-es csatlakozást.
Részleteket itt leírtam :Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 25, 2019
Szia!

Én azért szoktam látni családi házakat 3X50A és 3X80A kismegszakitóval is.

De a panel épületekben is sok a 32A s kismegszakitó! általában a fele .
(#) Firefighter1 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 10, 2019
Még egy kérdés felmerült most bennem ahogy olvasgatom az adatlapját most ez akkor :
24 voltos vagy 48?
301-400w vagy 1000w
Mert nem mindegy hogy az ember 24v 12A -al vagy 48v 20A - al küldi meg... a várázsfüst igy hamar elszállhat mindenből
(#) Rahed Lee válasza synergy hozzászólására (») Ápr 16, 2019
Nálam szerintem úgy nagyjából rendben van a dolog, mert azon az ösvényen, ahonnan a hifi is veszi az áramot más nem nagyon van, max a TV, de az meg ki van kapcsolva, ha megy a zene. A nagyobb áramfogyasztók mind külön kiépített, biztosítékolt körről mennek, ráadásul jó messze, a lakás túlsó falában. Tizenéve volt egy teljes belső rekonstrukció, azóta korszerű a belső rendszer, néhány éve az órán kívül is cserélve lett a kábelezés. Azóta 32A-es a bejövő megszakító, szinte mindig 236V a feszkó, 1-1V-ot ingadozik max és azóta nem pattog a hangfal ha kapcsolgat a kazán, vagy a mosógép.
(#) sitto válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 12, 2019
Ha a felvett teljesítmény fix akkor növekvő feszültség mellett az áramnak csökkennie kellene. Itt viszont nő.
Ha a veszteségekkel most nem foglalkozunk akkor XHP70 led esetén a névleges értékekkel számolva:
6V*4,8A=28.8W
Ha a bemenő fesz. 8.4 V -->akkor a bemeneti áram 3.42A lenne 100% pwm esetén.
Viszont a videóból az látszik, hogy a bemeneti áram kb. 4.2A, ami a lednél kb. 5.9A-t jelent és a számítás szerint 4.6 lenne a max. amit a driver enged.
200mV/0,043 ohm=4.6A
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 10, 2019
Bocsájts meg Alkotó, de túlgondolod. A gyerek mitől lenne alany a 4 fős családban? Alany az aki a szolgáltatóval szerződéses viszonyban van. Ez nem jogász hozzáállás, csak józan ész. Járni maximum csak a szája járhat a többieknek. Egy hobbi fórumban talán ennyi belefér a fogalmazást illetően. Nem kell minden áron túlszabályozni azt amit az ember ír. éppen ez a a jó az élő nyelvben. Nem sarkos, dinamikus, változatos nyelvhasználat. De ha jobban tetszik a "nem tudom milyen jogviszony alapján jár" akkor helyettesítsd be nyugodtan. Ha pedig szigorúan nézzük az
Idézet:
„Ezzel szemben 1 mérőre vonatkozik a szabály”
sem igaz. Hiszen lehet általános fogyasztásmérő mellett csúcskizárásos is, vagy geotarifás az meg kettő mérő legalább. Lehet szó szerint is idézni a vonatkozó szabályokat, de senki nem erre volt kíváncsi szerintem, csak a lényegi részekre. Ha igényelsz áramot a megfelelő űrlapon, 32A-t kapsz, egyéb Amperenkénti költségtől mentesen a szolgáltatódtól. Efölött fizetni kell mint a katonatiszt.
Következő: »»   12 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem