Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem nagyon találom. Nem töltenéd fel inkább?
köszi! aderka
Csabi már tett fel példát a pwm-re (az én kérésemre )
lapozz egy kicsit visszább !
PULSE WIDTH MODULATION pwm azaz impulzusszélesség moduláció.Motor fordulatszámszabályozásra fényerőszabályzásra használják
Értem.. Néha ezt néha azt szoktam használni
Mikor milyen kedvem van, de megfogadom a tanácsodat. A következő kérdésem ez a PWM kérdés. Tudna valaki egy konkrét példát küldeni rá, hogy mire is jó, mire is használják. üdv: aderka
egyébként jobban jársz ha számláló határolására schmitt-triggert használsz...ennek kimeneti impilzusa hasonló mint az ohne-shot funkció és máshova is elágaztatható szükség esetén
Kösz mindenkinek. Közben már én is rájöttem mi a nyüge!
üdv: aderka
Az attól függ. Ha a nullát is ki akarja írtani akkor gáz, de ha nem, akkor modósítani kell a táblázatot hogy nullánál 1-et írjon a kijelzőpre.
Akkor azonban már a kilencre resetelni fog. Ez nem gáz ??
Hello!
Azért problémázik a táblázat mert a nulla is egy érték. Ebben az esetben 10 az valójában 11-nek felel meg mert a nullát is számolja. A táblázatban csak 0-9 van megadva érték. Amikor a 10-hez ér a számláló akkor a táblálzatban nem talál semmit, ami ehez az értékhez tartozna és ekkor reklamál. Ha a "komparátornál" 9-et állítasz be akkor jó lesz. Üdv.
Növeld meg eggyel a táblázat elemeinek a számát 11-re.
A tízes értékhez pedig írd be a nulla 7szegmens kombinációját ( 63 ). Szia.
Csináltam egy 7segmenses kijelző meghajtást parsicban, de valamiért nem megy a reset ugy ahogy szeretném. Életben sem és szimulációban sem.
0-9 is számol el a számláló és aztán reset kellene, de ha komparátornak azt adom meg hogy = ha 10 akkor a 10-et is egy pillanatra beleszámolja, és a táblázat már reklamál. Gondoltam ez annyia kis idő, hogy csak a szimulácionak nem tetszik, de életben sem tökéletes a reset. Feltöltöm nézze meg aki épp ráér. üdv: aderka
Van ilyen cucc forgalomban, hogy megtanitják, a távírányító jeleira a PIC-et.
Erre kell egy infra vevő TSOP1736 vagy ...38...stb... aztán nem tudom a távírányítód milyen frekin megy ezek általában 36khz 38khz 56khz stb ilyen infra vevő kell... ennek tudja fogadni a jelét a pic. Ezeknek a kódoknak vagy egy szisztémája a mi esetleg segít...nem csináltam ilyent, egyszer nagyon kellett valahova inkább megvettem a beégettett chip-et. kb2200ft-rt, lehetséges, hogy kellene egy asm rutint írni hozzá és beilleszteni a Parsicba az INC modullal...
Üdv!
Van egy távirrányítom, azt szeretném megcsinálni, hogy a távirányító gombajival különböző feladatokat végezzek. Osszcilloszkopon, megvizsgáltam egy gomb-jának a kódját. "111011010101101101010110101011011011010110" Kérdésem az lenne, ezt a kódot, hogy tudom bevinni a PIC-be? Méréseim szerint 800Hz-es a jel frekvenciája! üdv: aderka
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy valaki használta-e már a parsic SLEEP funkcióját. Ha igen akkor kérem ossza meg velem, velünk tapasztalatait, mert a szimulátorban nem látszik a hatása. Előre is köszönöm. Üdv.: mgabesz
A végleges verzió amit kipróbáltam élőben az így néz ki.
És ki mondta hogy nem próbálom ki őket?
Eddig amit parsic-ba összeraktam ki is próbáltam. Ha valamit összerakok, akkor mindíg izgat hogy megy-e élőben. De van egy olyan rossz szokásom parsic-ban hogy a lábakat mindíg a végén nevezem el. És nektek mindíg azt a fájlt- töltöm fel amiben még nincs elnevezve!
szívesen, remélem összességében is jó lesz...
olyan dolgokat szoktam ajánlani, amiket már valamilyen formában használtam
Csabi amit ajánlottál (és rajzoltál ) beleraktam a progimba
hibaüzenet nélkül lefordult , a hétvégén csinálom neki a nyákot köszi a segítséget .
egyébként a program jó, csak a BV 1,-nek nem huztál lábakat, így nem fordítaná le az MPLAB...meg a külvilággal sincs így kapcsolat, abemenetet illetően is...
Azt hittem ezeket a progikat ki is próbálod, valamilyen panelon? Igy nem más mint valami ócska 10éves PC-s rajzprogram, amivel vonalakat lehet húzkodni... az igazi élmény szerintem, ha a valóságban müködő áramkört csinálunk, perceken belül. én ebben látom a lényegét, és a nagyszerűségét... bár lehet, maradi vagyok... az MPLAB-al fordítsd-le és kiderül, hogy jó-e, ha lefordítja akkor müködni is fog. és ha beletöltöd a PIC-be akkor megtapasztalod, hogy erre gondoltál-e valójában...
Szimulátorban működik , "szarvashibát" nem látok benne
valószínű hogy hibaüzenet nélkül lefordul és működni fog .
Értem köszi!
De egyébként jó így a program?
Bocs, hogy én válaszolok...
Azért mert annak van byte-os kimenete ( az MX és számlálóra gondolok) Egyébként érdemes mindig azt használni, ha a bites kimenetekre van szükség, azt is be lehet rajta kapcsolni (negetivra kell kötni, ha csak előre akarsz vele számolni)
kaqkk.. Kipróbáltam amit mondtál. Leírom, hogy értelmezem ezt az egészet és kérlek javíts ki ha valamit rossz logikával fogtam fel.
A Timerről és a számlálorol nem beszélek mert az egyértelmű. A Táblázatot megírom, és van ez a bizonyos CALL ami behívja a táblázatban megadott értékeket. A Multiplexernek annyi bemenet kell, ahány "programot" csináltam táblázatban. Még1 számlálóval változtatom a programokat az MX Select lábára kapcsolva. Már csak azt nem értem, hogy az MX miért csak az oda-vissza számláló kimenetét fogadja el?! Remélem érthető voltam . Csináltam ezek szerint egy programot, nézd meg kérlek, és szülj ha van benn hiba. Ha ez jó és a logikám is jó, akkor azt hiszem megértettem a Parsic ezt a részét is. Előre is köszönöm! üdv: aderka
Renben.
Még annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy azért nem kell lebecsülni ezeket a bemeneteket, mert nagyon sok esetben bőven elegendőek az adott feladathoz.(pl. gépkocsi elektromos ablak vagy motoros kapu végállás érzékelés, stb.). A fent leírt esetekben például sokkal célravezetőbb a komparátorok használata, mint a végállás érzékelő kapcsolók, optoérzékelők alkalmazása. Ugyanis így, elakadt ablak vagy kapu esetén is leállíthatjuk a működést, így a motor leégését, vagy ami még fontosabb balesetet előzhetünk meg. Persze a két módszer kombinálható is. Ez csak a kreativitáson múlik. Üdv.: mgabesz
Igazad van. Nem néztem őszintén szólva Datasheet-et de úgy emlékeztem, hogy van neki.
Szia.
A 16F628-nak és 628A-nak csak komparátor bemenetei vannak. Ezek valóban analóg jelet várnak, azonban nem igazi AD átalakítók. Vagy egy külső vagy a belső fesz. referencia beállításával módosítható a komparátor(ok) billenési szintje. Az analóg portok működési módját a CMCON regiszter állapota határozza meg. Ebben a regiszterben az alsó 3 bit ( 0-2) állítja be azt, hogy milyen módon kezeljük a komparátorokat. DATASHEET !!! A működési mód beállítása után a VRCON regiszterben tudod beállítani, hogy milyen fesz. referenciát akarsz használni, ill. az alsó 4 bit ( 0-3 ) állapota határozza meg, hogy belső fesz. referencia esetén mekkora bemeneti fesz.-ek esetén billenjen a komparátor. A számításhoz szükséges képletek, valamint a felbontás finomságának beállítása szintén benne van a datasheet-ben. Tehát ezek a bemenetek messze nem egyenértékűek Pl. a 16F877 analóg bemeneteivel. Üdv.: mgabesz
Erre nem is gondoltam, lehet hogy igazad van. Így teljesen más az egész.
Szerintem logikai komparátorról van szó ,De ha tévednék majd a tapasztaltabbak biztosan kijavítanak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Mikor milyen kedvem van, de megfogadom a tanácsodat.