Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A végleges verzió amit kipróbáltam élőben az így néz ki.
És ki mondta hogy nem próbálom ki őket?
Eddig amit parsic-ba összeraktam ki is próbáltam. Ha valamit összerakok, akkor mindíg izgat hogy megy-e élőben. De van egy olyan rossz szokásom parsic-ban hogy a lábakat mindíg a végén nevezem el. És nektek mindíg azt a fájlt- töltöm fel amiben még nincs elnevezve!
szívesen, remélem összességében is jó lesz...
olyan dolgokat szoktam ajánlani, amiket már valamilyen formában használtam
Csabi amit ajánlottál (és rajzoltál ) beleraktam a progimba
hibaüzenet nélkül lefordult , a hétvégén csinálom neki a nyákot köszi a segítséget .
egyébként a program jó, csak a BV 1,-nek nem huztál lábakat, így nem fordítaná le az MPLAB...meg a külvilággal sincs így kapcsolat, abemenetet illetően is...
Azt hittem ezeket a progikat ki is próbálod, valamilyen panelon? Igy nem más mint valami ócska 10éves PC-s rajzprogram, amivel vonalakat lehet húzkodni... az igazi élmény szerintem, ha a valóságban müködő áramkört csinálunk, perceken belül. én ebben látom a lényegét, és a nagyszerűségét... bár lehet, maradi vagyok... az MPLAB-al fordítsd-le és kiderül, hogy jó-e, ha lefordítja akkor müködni is fog. és ha beletöltöd a PIC-be akkor megtapasztalod, hogy erre gondoltál-e valójában...
Szimulátorban működik , "szarvashibát" nem látok benne
valószínű hogy hibaüzenet nélkül lefordul és működni fog .
Értem köszi!
De egyébként jó így a program?
Bocs, hogy én válaszolok...
Azért mert annak van byte-os kimenete ( az MX és számlálóra gondolok) Egyébként érdemes mindig azt használni, ha a bites kimenetekre van szükség, azt is be lehet rajta kapcsolni (negetivra kell kötni, ha csak előre akarsz vele számolni)
kaqkk.. Kipróbáltam amit mondtál. Leírom, hogy értelmezem ezt az egészet és kérlek javíts ki ha valamit rossz logikával fogtam fel.
A Timerről és a számlálorol nem beszélek mert az egyértelmű. A Táblázatot megírom, és van ez a bizonyos CALL ami behívja a táblázatban megadott értékeket. A Multiplexernek annyi bemenet kell, ahány "programot" csináltam táblázatban. Még1 számlálóval változtatom a programokat az MX Select lábára kapcsolva. Már csak azt nem értem, hogy az MX miért csak az oda-vissza számláló kimenetét fogadja el?! Remélem érthető voltam . Csináltam ezek szerint egy programot, nézd meg kérlek, és szülj ha van benn hiba. Ha ez jó és a logikám is jó, akkor azt hiszem megértettem a Parsic ezt a részét is. Előre is köszönöm! üdv: aderka
Renben.
Még annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy azért nem kell lebecsülni ezeket a bemeneteket, mert nagyon sok esetben bőven elegendőek az adott feladathoz.(pl. gépkocsi elektromos ablak vagy motoros kapu végállás érzékelés, stb.). A fent leírt esetekben például sokkal célravezetőbb a komparátorok használata, mint a végállás érzékelő kapcsolók, optoérzékelők alkalmazása. Ugyanis így, elakadt ablak vagy kapu esetén is leállíthatjuk a működést, így a motor leégését, vagy ami még fontosabb balesetet előzhetünk meg. Persze a két módszer kombinálható is. Ez csak a kreativitáson múlik. Üdv.: mgabesz
Igazad van. Nem néztem őszintén szólva Datasheet-et de úgy emlékeztem, hogy van neki.
Szia.
A 16F628-nak és 628A-nak csak komparátor bemenetei vannak. Ezek valóban analóg jelet várnak, azonban nem igazi AD átalakítók. Vagy egy külső vagy a belső fesz. referencia beállításával módosítható a komparátor(ok) billenési szintje. Az analóg portok működési módját a CMCON regiszter állapota határozza meg. Ebben a regiszterben az alsó 3 bit ( 0-2) állítja be azt, hogy milyen módon kezeljük a komparátorokat. DATASHEET !!! A működési mód beállítása után a VRCON regiszterben tudod beállítani, hogy milyen fesz. referenciát akarsz használni, ill. az alsó 4 bit ( 0-3 ) állapota határozza meg, hogy belső fesz. referencia esetén mekkora bemeneti fesz.-ek esetén billenjen a komparátor. A számításhoz szükséges képletek, valamint a felbontás finomságának beállítása szintén benne van a datasheet-ben. Tehát ezek a bemenetek messze nem egyenértékűek Pl. a 16F877 analóg bemeneteivel. Üdv.: mgabesz
Erre nem is gondoltam, lehet hogy igazad van. Így teljesen más az egész.
Szerintem logikai komparátorról van szó ,De ha tévednék majd a tapasztaltabbak biztosan kijavítanak.
De az adatlapja szerint komparátor bemenete van. Az pedig analóg jelet kér nem?
Analóg jelet biztosan nem tudsz rákötni ! A 628 nak nincs analóg bemenete (tudtommal)
Sziasztok!
Bocsi hogy zavarok de nem tudom hogyan lehet Pl. a PIC16F628A komparátor bemeneteit konfigurálni parsicbe? Oda analóg jelet tudok kötni?
A bit und byt diszpécser kimenetei binárisan vannak
(1-2- 4 -8 stb) ha így írod be akkor bin sorrendben kapcsolnak ha pl így írod 0-1-3-7-15- 31 akkor mindíg csak 1 kimenet aktív , de próbálgasd nyugodtan a kombinációk száma "végtelen"
Nem értem a Tabulátor hogy működik. Az értékeket, nem értem mi szerint kell beírni.
Köszi!
Ez tényleg jó kis példa. Ezt még nézegetnem kell, ahhoz hogy teljesen megértsem a működését!
Nézd át ezt , a tab átírásával bármilyen kombinációt kihozhatsz belőle ! Szerintem egy jó példa a tabulátor használatához .
Igen, csak nekem ugy kell, hogy mindíg 1 LED világítson!
De mind1, mondom a végeredmény számít! üdv: aderka
Ha megnézed amit Csabi az" előbb" feltett láthatod hogy egyszerűbben is lehet.
Amúgy az előbb feltett programot először =-ség jelekkel csináltam, de úgy nem ment. A Led-ek össze vissza vibráltak. Csak akkor megy, ha megadom hogy a A nagyobb mint 0 De kisebb mint 2 . Végülis a végeredmény a fontos.
Persze, 1 pecig sem a Parsic-ot hibáztattam, én Hálát adok az istennek, hogy van ez a program
. Gyors, megbízható, és a nyelvismeret helyett, Digitális technikai tudást igényel.Csak egyszerűen nem tudtam, hogy az ADC0 mit is jelent valójában, melyik portra értendő. De most már tudom. Köszi a segítséget! üdv: aderka
Jó...
Látod, erre jó a Parsic...egy ilyen dolgot 15-20 perc alatt meg lehet írni és müködik elsőre... be is égetheted, tutira menni fog (ADC0= analog to digital converter 0)
Igen, ezeket már tudtam, nekem csak az nem volt világos, hogyha az ADC0-t adom meg akkor melyik bemenetet definiáltam. Mert én azt hittem, hogy ez úgy működik, hogy AD(C0) C0= PORTC 0. ADA0 akkor PORTA 0
és igy tovább. De ezek szerint akkor ha ADC0 akkor RA.0 ADC1 akkor RA.1 Ezek alapján csináltam egy LED-es kivezérlést nézzétek meg, ez így jó? üdv: aderka
Igen, pontosabban ADC0-t kell megadnod...
és olyan PIC-et kell nyilván használnod , amiben van is ... Továbbá be tudod állítani , hogy milyen legyen a felbontása 8, bit vagy 16 bit. 16 bit esetén csak 1023 a "plafon", de ha más modult, hasonlítás, matematikai művelet, MX, stb ... akkor ezt is 8 vagy 16 bit-re kell illeszteni... Itt egy kis segítség (müködik, ha az ADC0-ra egy poti csuszkáját kapcsolod /pl:10K/ ami az 5V és a test közé van kötve, akkor a ledek sorra kigyulladnak illetve elalszanak) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Eddig amit parsic-ba összeraktam ki is próbáltam. Ha valamit összerakok, akkor mindíg izgat hogy megy-e élőben. De van egy olyan rossz szokásom parsic-ban hogy a lábakat mindíg a végén nevezem el. És nektek mindíg azt a fájlt- töltöm fel amiben még nincs elnevezve!
Oda analóg jelet tudok kötni?