Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   169 / 178
(#) madazg77 válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 21, 2009
Köszönöm! Üdv.
(#) Isti69 hozzászólása Jan 21, 2009
Sziasztok valaki tudna segíteni?
Az MPLAB-ba írt *.asm program kis vagy nagy betűkből kell hogy álljon? Számít a betű különbség?
(#) dcsabi hozzászólása Jan 21, 2009
Tettem fel, Parsic-os file-okat
Ide...
(#) marazzoli válasza poros hozzászólására (») Jan 20, 2009
OK. megvan, köszönöm
Tetszik prg. eddig csak PLC\célgépekkel foglalkoztam
most majd kipróbálom a PIC-et is.
(#) poros válasza marazzoli hozzászólására (») Jan 20, 2009
Az első oldal utolsó hozzászólásában megtalálod a linket.
(#) marazzoli hozzászólása Jan 19, 2009
Érdeklődnék a Parsic 3.6 prg. után
hol lehet letölteni stb.
(#) dcsabi válasza madazg77 hozzászólására (») Jan 18, 2009
Valahogy így gondoltam...
az elv ez, aztán kiegészíted...
Az órajel lefutó élére átirja az MX1-t utána törli a számlálót...stb

FR_01.PIC

(#) madazg77 válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 18, 2009
Köszönöm az infót. Még nem valósult meg fizikaliag az áramkör, de amit irtál abból arra gondolok hogy tároló nélkül nem lehetne elolvasni az LCD-t.
(#) dcsabi válasza madazg77 hozzászólására (») Jan 12, 2009
Továbbá a frekimérőknél az a szokásos mérési eljárás, hogy egy számlálót töltünk (amit nem jeleztetünk ki), a mérési ciklus végén egy átíró impulzussal átírjuk egy átmeneti tárolóba (itt lehet számláló, vagy byte multiplexer) az előző értéket amit kijeleztünk azt meg természetesen töröljük...tehát az átmeneti tároló értékét jelezzük ki...
Ezt a parsic-al kőnnyen megoldható...
(#) dcsabi válasza madazg77 hozzászólására (») Jan 11, 2009
A freki mérőnél fontos az időalap pontosséga, ezért egy "ütemadót" használj csak, ezt elágaztathatod a kijelző frissítésre is...Több timer egymásra hatással van...
(#) madazg77 válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 11, 2009
Köszönöm!
Üdv.
(#) dcsabi válasza madazg77 hozzászólására (») Jan 11, 2009
Használd a másik számlálót, ami mellette van jobbra,ennek van byte-os kimenete, és tud 16 bitet is.
Ez más altarnativákat is adhat a tényleges megoldásban,
egy használati példát küldök a számlálót ha nem korlátozod nyilván 65535-ig számol...(igy 10000 ig)

FR_dem.PIC

(#) madazg77 hozzászólása Jan 11, 2009
Sziasztok!

Szertnék PIC-re csinálni egy saját fejlesztésü fordulatszám mérőt programot. Az a bajom, hogy a BV1-es egységből 8 bites adat jön ki, ami kevés a további számításokhoz. Ha a többi egységet 16bit-re állitom akkor jó, de az mplab nemforditja le. Tudnátok tanácsot adni hogy hogyan tudom átalakitani BV1-esen kimenö 8 bit-et 16 bit-re.
(#) dcsabi válasza moltam hozzászólására (») Jan 5, 2009
Ha a Byte-s vonalakon egymással kapcsolatban lévő elemek valamely tagja 16 bites, akkor mindegyiket 16 bitesre kell állítani !
A pwm modul valójában mit valósítna meg?...
sötédedéskor felúsztatja, reggel meg leúsztatja a fényt?
ezt milyen hosszúra tervezted?
A pwm modul használata "elhangolja" az 1s időalapodat...
(Söt minden más együtt járó időzítő elhangolná...a processzorok mellé máshol is használnak külső valós idejű óra chipet...
Próbáld ki a valóságban az áramkörödet müködni biztosan fog, nézd meg, hogy azt csinálja amit szerettél volna...
Ha az MPLAB lefordítja, akkor "valamit fog csinálni" a pic...
Ha azt akarod, hogy pontosan járjon az órád akkor használj külső óra chipet ,(háttérelemmel akkor is jár ha nincs áram!)
Viszont ezt kommunikáltatni kell a PIC-el... ez nem egy- két perces feladat és az áramkör nélkül nehéz így "vaktába" helyes utmutatást adni.
vagy még egy PIC-et ami csak az 1s pulzát adja PL16f628a-val...
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jan 5, 2009
Igy jó?

pwm.PIC

(#) moltam válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 5, 2009
Én meg állitgatom a számlálót 16bitesre és kiderul hogy az if nem 16 bites
(#) dcsabi válasza moltam hozzászólására (») Jan 4, 2009
Az IF8 alsó bemenetén 648 szerepel a modul viszont csak 8 bitesre van állítva (tehát max 255 lehet)
Az OS3 nem tudom megfelelően vezérli-e pwm-et...
Úgy tudom a CF-re érkező impulzusok kitöltési tényezőjét változtatja a fölső bemenet adata szerint (0-1023)
Olvasd el a help-et szerintem nem lesz jó...

(#) moltam hozzászólása Jan 4, 2009
Itt az uj pwm es verzió ez igy jó?
Remélem mert sokáig csináltam
De amikor le akarom forditani ezt irja be az err filéba:
Warning[202] C:\PWM.ASM 1524 : Argument out of range. Least significant bits used.
Mi lehet a baj?

pwm.PIC

(#) Gery válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 4, 2009
Értelek. Az csak úgy csináltam, hogy akkor nagyábol értem-e.
Amúgy a te rajzodnál a szimulációban nállam nemvillog a led, mert az egyik ÉS kapu bemenetére van rácsatlakozva. Vagy én vagyok hülye?
Amúgy tök örültem, mert miközbe vártam, hogy írj összedobtam egy fejemből kipattant progit. A lényeg az volt hogy egy erősítő bemenet leválasztóját vettem, méghozzá úgy hogy kis mikor kapcsolóval vagy mivel váltanám, azaz egyszer megnyomom a kis kapcsolót és maradjon úgy. De az is feltétel volt hogyha megnyomok egy másikat akkor az előző kapcsoljon ki, azaz ne lehessen egyszerre két bemenet is aktív, mégha a gombokat nyomva is tartom. Ezt a kis rajzot dobtam össze és szerintem tök jó lett így elsőre...
(#) dcsabi válasza Gery hozzászólására (») Jan 4, 2009
Müködőképes...
viszont kérdés, hogy pont erre lenne -e szükséged?
én így oldanám meg...
egy gombnyomásra bekapcsol és 2s után ki...(Az RB.0 kimenetre kötött led 470ohm ellenállással mutatja)
Ha az ST1 ben átirod a 100-at, akkor más érték lesz (255-ig)
Ezt bátran betöltheted egy PIC-be...
Jaaa! Ez most akkorát esett, hogy koppant.
A kijelzésére és hasonlókra nemis gondoltam... Így már világos, és akkor ezt idáig értem.
És az a kis rajz amit csináltam elviekben működőképes lehetne, vagy sem?
(#) dcsabi válasza Gery hozzászólására (») Jan 4, 2009
Régebben a logikai áramkörök, csak TTL áramkörökből voltak összerakva, ezek akár több A4-es méretetű panelt is kitettek egy valamire való feladat megoldásához.
Ezeken a paneleken több tucat "14 és 16 lábu" IC volt...
Ezen IC-ben mind alapáramkörök voltak, kapuk (és, vagy,
és-nem, kizáró-vagy....stb) számlálók, tárolók, léptető regiszterek, flip-flop (R-S) multivibrátorok, dekódolók...stb
(ezek ma is kaphatók, Pl:7400, 4011, 7490, 4520...)
A parsic vizuális programszerkesztőben is többnyire ezen eszközök állnak rendelkezésre, néhány új modullal kiegészítve.
Ha egy feladatot meg akarunk oldani ezek segítségével tudjuk megtenni, többek közt...
Ez a fajta "programozás" csak egy tipusa a mikrokontroller kezelésének...ugyanakkor könnyű, gyors és megbizható!
A számlálóval a bemenetére érkező impulzusokat tudjuk "detektálni" és "darabszámmá" tenni...(számolás)
Ezeket ki tudjuk jeleztetni, pl egyszerű 2-4 soros LCD-vel vagy ledekkel...vagy éppen a program egyéb feladataira használjuk fel, összehasonlítás sorzás osztás...
nézz meg egy két régebben feltett progikamat (4-6 oldallal visszafelé) ezek müköödő tényleges vezérlési feladatot hajtanak végre Pl.egy gépen...
(rajzoláskor, a vonalakat mindig szögletesre kell rajzolni, mert áttekinthetetlen lesz és nem tudsz hozzájuk csatlakozni, közben kattint a jobb egérgombbal,...tötölni shift + jobb egérg. utána delete billentyű...)

Szia!
Na eljutottam a Shifterig a tanulmányozásban. Ám ezt a shiftert nemigen értem, hogy is működik. És a countereknek azaz a számlálóknak mi szerepük van egy rajzban? Azon kívül, hogy én látom mennyit számol nemigazán értem. Meg a down counternél miért jó, hogy lefele számol?
Különben csináltam ez alapján két kicsi rajzot. Mindkettő egy villogó lenne. Ha a bemenet H szinten van akkor a kimenet villogni fog. Időzítővel csináltam. Ezek elvileg működnének, vagy sem? És ha nem, akkor miért nem?

1.pic

(#) Thowra válasza Dotomi hozzászólására (») Jan 3, 2009
Üdv!
Köszönöm az ötletet.
Eddig ezt hoztam össze, az alsó részen van az encoder kezelés. Egy számlálót növel vagy csökkent. Sajnos a pic amire terveztem kipurcant, így gyakorlatba még nem tudtam megnézni.

analog.PIC

(#) Dotomi válasza Thowra hozzászólására (») Jan 3, 2009
Szia Thowra!

Én így oldottam meg a LOMEX-os encodert, mind két irány + benyomás. Nekem működik, remélem neked is fog.
Az az egy baj van vele, hogy nem elég határozott a kapcsolók ugrása az encoderben, de azért árhoz képest tökéletes. Ja és a bemenetre kötöttem egy 10nF-os kondit, úgy jobb lett.

encoder.PIC

(#) Thowra válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 3, 2009
Meglesem, nekem mindkét irány kell majd, kitaláltad, tényleg menüt akarok csinálni. Egyelőre olyan encoderem van ami 2 irányt tud, de beszerzés alatt van az a fajta amibe be van építve 2 gomb. Csavargatással lépked a menübe, a 2 gomb pedig az OK és a BACK.
(#) dcsabi válasza Thowra hozzászólására (») Jan 2, 2009
Az előző oldalon feltett, PA_szin File-ban van...
Csak egyik irányt használom, nyomóval váltok irányt. (egyszerü,100 ft-os mech. cucc, nyomógombbal...Lomex)
Egyszerű, felfutó élt figyelünk One-shot modullal, illetve ezek sorrendjét...
Nyomógombok és menügombok helyett jól jöhet, olcsó és egy furattal szerelhető a "dobozba"
(#) Thowra válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Encodert kezeltél már parsiccal?
Szétkapva egyforma osztású.
(#) Thowra válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 2, 2009
Ok, köszönöm a tanácsot.
(#) dcsabi válasza Thowra hozzászólására (») Jan 2, 2009
Szivesen.
ez valójában az 50 Hz (20ms miatt) "fázishasítása" amit a triacos vezérlésekhez lehet jól használni teljesítményszabályozásra...
-nem árt azért a bemenetre a fázis szinkront rátenni egy váltóáramú optocsatolóval... (a 20ms helyett)
Ezt csak érdekességnek jegyeztem meg...
Következő: »»   169 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem