Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Én egy régi MPLab-ot használok 5... vagy 6... verzió.
próbáld ki ezekkel is... Először mindenképpen egy müködő egyszerű progit kell sikeresen a PIC-ebe juttatnod, utána tudsz csak sajátot, mert nem tudod miért nem megy...!
Szia Csabi. Mrgfogadva tanácsodat a topikrol töltöttem le egy egyszerü led meghajtot pontosaban kettöt az általam irt progik is hasonloan egyszerüek mert kezdöként azonnal láni szeretném a müködést.Parsicra bemásolva mentve ugy látom minden ok mplab ban kiválasztás után betöltésnél a BUILD FAILED már pirossan jelenik meg biztossan én b...kodom el csak nem tudom hogy mit. Az általam irt progiknál ez nem jelentkezett de tápra kötve nem indulnak el azok a progik sem.
segitségedet előre is köszönöm
Van a proginak Help-je...
Meg példaprogi tára is... Vagy innét találsz példákat...
A leendő ki-be menetre katt jobb gomb és elnevezed , RA.1-RB.4 stb
Ebben a progiban hogyan kell a be-kimeneteket RA.0,RB.0 konfigurálni ?Vagy egy bövebb leirást a progi használatáról hol találok ,lehetöleg magyarul?köszi
Ha RS-flipflop-ot használsz csak "impulzussal" hasznád, ha egy set vagy reset funkciót több feltétel is kiválthat, használj "vagy" kapukat (az impulzusok után)
Az AD-nek mennie kell, az RB.4-re tegyél ledet és kiderül, -ha tekergeted a "potit" Az RS3, RS4 nem hiszem, hogy a legszerencsésebb kivitel... Több hosszabb időzítőt, szerintem használj "számlálóval" fix időalappal Pl:10ms -tettem fel példát- ekkor nem lesznek egymásra befolyással... Az áramkör szerintem müködik, csak nem azt fogja csinálni, amit vársz tőle... A cimkéket "zászlók" én a lapok kozti átvitelre használom Csináltam már 10 oldalasat is, ime...
Szia csabi!
Nézted a progit szerinted mi lehet a gond? A programot amit feltettél az tökéletesen működik.
Ha ilyesmi hiba merül fel, el kell dönteni mi a roszz!
A Pic-el kezd, utána az égetődet teszteld le, tettünk fel ide néhány ilyen "alibi" progit...-led villogás ...stb aztán ha ezek jók, akkor amit irsz progit azt jól lefordít és beéget... Válassz innét valami müködőt, és teszteld le vele a rendszered, -utána írj teljesen új projektet.
Mostmár tovább léptem ez ujratelepittés után nem jelentkezik a hiba üzenet de a picitbe mikor bementem a HEX fájt a Configurátion alatt pirossal kiirja,hogy DATA Protect az alul levö ablakban csak 3fff eket látni
mit kellene még beálitani, hogy beirja az adatokat. elöre is köszönöm
Program buildozás után /mpasmwin.exe/hiba üzenetet kapok .Mit csinálhatok rosszul,vagy mit kellene beálitani,hogy ezta fált megtalálja
előre is köszönöm a segitséget.
Konkrétabban?...
Azt is figyeld, hogy az ADC 16bit (10) vagy 8 bitesre van állítva, illetve az utána lévő műveletek változói hány bitesre vannak állítva... Régebben, volt egy bonyolult progim 876-ra, I2c, uatrt, AD,...stb és úgy igazodtam el rajta, hogy az összes változót kiírattam egy 4x20-as kijelzőre...(így jöttem rá, pl:hogy az I2C néhány byte-ját nem jól olvastatom...) Próbáld ki ezzel: magáért beszél (ha a "potit tekered, kb feléig az RB.0 aktiv, utána az RB.1)
Az miért van prasicban,hogy az A/D átalakítás mellé még egyébb feladadokat adok a PIC-nek ami szimulációban tökéletesen működik,de beégetve az A/D része a programnak nemcsinál semmit?
A potinak 5V, a csúszka az analóg bemenetre,
az egyik vége a testre, a másik a +5V-ra...(4,7k-10k-t célszerű használni) A bemeneteket célszerű negativra kapcsoló nyomógombbal használni, és a bemenetet egy ellenállással (2,2k-10k) pozitivra húzni. A parsicban ezt nagyon egyszerü kezelni...(invertált bemenetek...-gombóc! Szimulációban kell rá figyelni, mert induláskor minden bemenet alapból negativról indul... Ha minden áron pozitivra akarsz kapcsolni, akkor előzőleg negativra kell húzni, úgy hogy a gomb megnyomásakor ne legyen zárlat, de azért "határozott" negativ szint alakuljon ki, ez elég kicsi ellenálást jelent (100 ohm körüli, ez több nyomőgomb egyidejü megnyomásakor, elég nagy terhelés a táp felé is!) Egyébként jobb ha "megszokod", a negatívra kapcsolót, az optocsatolók használatakor is ez adódik...
Sziasztok!
Ha analóg bemenetnél pl.egy potit akarok rákötni, akkor a potinak 5V-ot adjak,valamint a bemenetet pozitívra záró nyomógombal akarom vezérelni akkor alaphelyzetbe a bemenet kap valamit?
Köszi az infót megnézem , nézegettem az
adatlapot de "englisül "egy kukkot sem tudok ezért nem találtam de jobban belemélyedek A 20 ma -t elbírja a kimenet ? Ez nem a normál 3-5mm-es led ez spec magasfényű 2.2v 20ma tipus. A számított ellenállás érték 150ohm .
Az adatlap erről is részletes tájékoztatást ad az electrical specifications nevű fejezetben.
Megint felmerült egy kérdés : a 16f628a kimenetei mekkora áramot bírnak ? 20 ma -es ledet közvetlenül
csak előtét ellenállással rá merjem kötni ? vagy használjak tranyót a meghajtásához?
Kösz hogy segítettél. Nemtudom hogy kerülte el figyelmemet az 5. oldalon feltett példa progi,mert pont erre gondoltam.
Az analog bemenet használata Pl. 16F876...
Elküldése UART-on (érdekesség)
milyen külső perifériákat szeretnél használni, az adó oldalon és a vevő oldalon ?
az adó legyen mondjuk 16f876 a vevő meg 16f628? Vagy kezdésnek két 628(A)-s erre van példa ezen topic-ban 5-ös lap (#273326) szám alatt...stb Tudsz Pic és PC között is... az Rs-check.exe progival ezt is már feltettem... (A fontos: a kommunikációban részt vevő Byte-ok száma egyezzen meg a pc és a pic oldalon...) Lehet több PIC-et is, néhány byte-os cim és csak akkor reagál, ha egyezik a cím... Az ide feltett "hőfok5" és "triac5" nevű file-ok hasonlóak... A rádiós témát nem fejeztem be, mert akinek kellett volna variált a dolgokon és máshogy oldottam meg a feladatot...
Helló Csabi!
Tudnál felrakni egy olyan kapcsolást ahol az egyik pic-ről a másikra tudunk adatokat átvinni,és a második pl.végrehatja az adatokat? Valamint az RF modulokkal való adatátvitelt a programmal,hogy oldod meg?
A Parsic-ot használom én is, de nem tudom hogyan lehet analóg kimenetet létrehozni benne. Egyáltalán lehet? még mindig a fényerőszabályzáson törpölök ha lehetne 0-5V-ig létrehozni analóg kimenetet szerintem megoldható lenne a fényerőszabályzás. Egyébként hol lehet elérni a Parsic 3.6-ot? Ennek a kimeneteit kellene fel, ill. leúsztatni váltáskor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |