Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   20 / 56
(#) JuniorKill hozzászólása Dec 17, 2016
vagy ez Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza cupika97 hozzászólására (») Dec 14, 2016
Na várj. Butaságot írtam. 12Ah-s akksid van, azt jelenti, hogy 12A-t egy órán keresztül tud. Neked 50W kell, ez 12V-on minimum 4A, legyen 5A, és akkor a konverter veszteségei is benne vannak. tehát kicsit több, mint 2 órát fog világítani a LED-ed. Bocsi a félrevezetésért.
(#) cupika97 hozzászólása Dec 14, 2016
Sziasztok. Szeretnék itthoni használatra összerakni egy hordozható 50w-os LED lámpát. Hűtést szépen megtudom oldani. Ha rendelek egy 50W led-et, Step-up convertert amin lehet állítani a feszültséget, és az áramot, akkor ugye működni fog? Az akku zselés 12V 12A. Plusz rendelek egy töltő egységet is hozzá, amivel szépen fogom tudni tölteni.
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Dec 4, 2016
Jajj de lökött vagyok, nem értem miért zéner dióda volt az eszembe, javítanám amit írtam: 1,5 KE 12A 12 V 1 ms, 1500 W supressor diódára gondoltam. Szerintetek működne az elgondolásom?
(#) rolandi350 válasza rolandi350 hozzászólására (») Dec 2, 2016
Akkor megoldottam saját magamnak végül.
RGB LED jelerősítőre van szükségem egy minimum 10-12A-osra és egyre így rátudok kötni 2x5m-ert közepéről kiindulva.
Helyes az elméletem?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
(#) Ge Lee válasza Aang hozzászólására (») Nov 28, 2016
Az óráig az övék, azzal azt csinálnak amit akarnak. Az óra után meg ha közvetlenül párhuzamosan kötöd rá a sütőt akkor ugye nem fogja terhelni a hálózat többi részét, tehát nem kell bővíteni. De az a része meg őket úgysem érdekli. Felénk most csinálták meg a "hálózatfejlesztést" mert mindenhova 32A-es megszakító került a villanybojlerek miatt. A lakások meg maradtak ugyanúgy, a 16A-ra méretezett hálózat a 32A-essel biztosítva. A bojlerek külön szálat kaptak, ennyi. Az idő meg majd eldönti hogy a 2 variációból melyik kerül előtérbe, tűz lesz, vagy bírja a régi hálózat, és koppan a 32A-es.
(#) bakos13gab válasza Aang hozzászólására (») Nov 28, 2016
Ha nem új telepítés (pár éves), akkor szakvéleményt kell kérni regisztrált szerelővel a bejövő keresztmetszetről. Szinte biztos, hogy az órától az elosztóig is ki kell cserélni a vezetékeket, mert akkor 32A-re kell tervezzed a következő megszakítóig a történetet (10-es vezeték most az előírás). Biztos, hogy lesz költsége a regisztrált villanyszerelő felé és az elmű kér 8-10000Ft kiszállási díjat. 25A-ig megúszhatod szakvélemény nélkül, de most minden annyit változott, hogy igazából passz, nem tudtam követni.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 27, 2016
Azért gyengébb mert porbelesről 12A t vett fel a hegesztő rendes 0,6mm-es huzalról már csak 6A -t tudott felvenni a hálózatból, csak nem tudom mi rá a fizikai magyarázat, mindegyik huzalt az előírás szerinti polaritással használtam.
Nézzétek, meg hallgassátok meg a hangját:
Inverteres CO2 hegesztő
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
(#) akovacs15 válasza vargaf hozzászólására (») Nov 27, 2016
Köszi a gyors választ.32A van. Ez egy kis 20nm-es iroda ahol kettő led lámpa illetve kettő asztali számítógép és más semmi nincs ami áramról menne állandóan. Időnként mikró.
Lemezek elhelyezkedése???
(#) FeketeVipera válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 22, 2016
OK, koszi a valaszokat!

Igazabol amiatt felek a parhuzamositott futestol, hogy 12A szaladgalasa sztem komoly brummot tehetne a kornyezo vezetekekbe meg a leggondosabb vezetekeles mellett is. Plusz azt illetoen is vannak ketsegeim, hogy egy ekkora aramu tekercset erdemes-e ugyanazon a trafon elhelyezni, ami az anodfeszt allitja elo. Lehet azt csinalom, hogz egyesevel felfutom 6,3V-rol mind a negy szalat, megmerem, mekkora aramot vesznek fel, es az eltereseik nagysaga alapjan dontom el, hogy sorba vagy parhuzamosan menjen. De ez cask egy otlet. Mindenesetre koszi az eszreveteleket!
(#) FeketeVipera hozzászólása Nov 21, 2016
Sziasztok! Továbbra is 6c33-pp kérdés. Egy csőnek 2db 6,3V-os fűtőszála van. Arra gondoltam, hogy mind a két cső fűtőszálait sorban hajtom 25VAC-ról. Végcsöveknél tiltja ezt valami? Előfokokban szokás sorba kötni a fűtőszálakat. Ha minden szálat párhuzamosan kötnék, 12A folyna, amit annyira nem szeretnék. Köszi a válaszokat!
(#) elektroncso válasza Busz hozzászólására (») Nov 13, 2016
A tartós 25A egy vagy három fázis? Tartós egy fázisú csatlakozók ezek:1 fázisú ipari csatlakozó. Ezekből van 16A illetve 32A-es is.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) GPeti1977 hozzászólása Okt 24, 2016
Mint emlékeztek építettem egy teljes hidas CO2 inverteres hegesztőt, eddig porbeles huzallal használtam nagyon szépen hegesztett, teljesen beolvadt az anyag, most feltöltöttem a CO2 palackot vettem 0,8mm-es huzalt, a polaritás megfordítottam hogy a szálon legyen a + de nem hegeszt szépen, valahogy nem bír annyi energiát felvenni a hálózatból, mert a huzal nem olvad bele a vasba, még nincsenek mérési eredményeim a rendes huzalnál, a porbelesnél van saccolt mérési eredményeim: az áram 120A, a zárlati áram 200A, a hálótatból 12A körül vett fel. Talán ha 0,6mm-es huzalt kellett volna vennem, nem tudom mi hogy lehetne megcsinálni, tervbe van véve egy PFC amely az egyenirányított hálózati feszültséget felemelné 320V-ról 360V-ra így a kimeneti feszültség is emelkedne ezáltal több áramot tudna felvenni, de nem véletlen nem nagyon van az inverteres hegesztőkbe aktív PFC mert a kaotikus áramfelvételt nem tudom hogyan tudna kiszabályozni.
(#) Szamizdat hozzászólása Okt 23, 2016
Sziasztok!
Én is építek egy ilyen, itt több10x leírt mikrótrafós ponthegesztőt, kizárólag itthoni alkatrészekből. A primert egyszerű 12A-es 0átmenetes SSR-rel kapcsolgatnám. A bekapcsolási induktív fáziseltérést U és I között pedig egyszerűen a primerrel párhuzamos "fázisjavító"kondival (pl.motorindító) kompenzálnám, a SSR és a kismegszakító terhelés minimalizálása érdekében. Nem igazán szeretnék képletekkel számolgatni, ezért kérdem, tapasztalatotok szerint mekkora kondi kéne egy sima 800W-os MOT primerjére?
Üdv:Szamos
(#) cc2vts válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 18, 2016
Amikor elkezdesz hegeszteni, az áramlökés nem nagyobb, mint 10-12A.
(#) cc2vts hozzászólása Okt 17, 2016
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, vagy ötletet, tippet. Adott egy 230V-os ESAB gyártmányú CO hegesztő. Tekertük a primért, szekundert. Még gyári volt, és gyárira is lett visszatekerve. (Keresztmetszetek, menetszámok stimmt.)

A tünet, hogy a legerősebb fokozaton használva 6-7 pöttyintés után leküldi a 32A-es biztosítékot. Diódahíd lekötve, vezérlőtrafóról minden lekötve, kivéve a 42V-os csapolás a mágneskapcsolónak.

Létezik az, hogy a trafó akkora induktivitást jelent, hogy lerúgja a 32-es biztit? (Kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy olyan CO-t gyártanának, ami nem megy el 32A-ról.)

Kicsit tudnánk gyengíteni a trafón, mert férne még rá plusz menet a primérre és szekunderre is, de ez által az Ohmos ellenállás nőne, és az amúgy sem túl combos teljesítmény még karcsúbb lenne.

Ha van valami ötlet/tipp szívesen meghallgatom.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2016
Örülök hogy itt a fórumon is ekkora az egyetértés, vagyis le lett írva az egyik véglet, meg annak az ellenkezője is, pont ugyanúgy ahogy azt nekem is mondták.
Én is e mellett vagyok, csak nem szeretnék úgy járni hogy kijönnek elvégezni azt a kötelező felülvizsgálatot amit erre az évre ígértek, és meglátván a művemet a nyakamba akarnak majd akasztani egy szép kis összeget büntetés gyanánt.
Még azt sem tudom hazudni majd hogy fogalmam sincs hogy ki csinálta, mert friss lesz a dolog, nem évekkel ezelőtti. Most kötik majd be a vezérelt mérőt, meg húzzák át az egész bejövőt 32A-re, mert a társasházat annak idején a 16A-es lakásokra méretezték, meg gázbojler volt mindenhol.
(#) pimmi1 hozzászólása Szept 24, 2016
sziasztok, szeretném megkérdezni, hogy van egy robotporszívó amiben 11,1 V / 2600 mAh li ion akku van a gyári töltő 19v 0.6A de tönkrement, tölthetem e egy laptoptöltővel? ez 19v 3,42A, a csati ugyan az, köszönöm
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) hubzol hozzászólása Szept 6, 2016
Udvozlok mindenkit, a kerdesem elegge komplett, egy lakokocsi 220v es 12v-os halozatanak kiepitese.

Elore megakarok venni szinte minden alkatreszt, csak informaciot nem talalok sem konyvben sem interneten, ezert fordultam a forum olvasokhoz. (inverter, aksi, 220as focsatlakozo mar megvan)
A lakokocsiban lesz egy 120 AH 800A akkumulator.
A vontato kabel egy 13 pines kabel amibol egy vezetek elvileg 12 v-ot biztosit az autobol mialatt kozlekedek, amin uzemelhet elvileg a huto pl...
Vennek egy 3000W-os invertert ami ugye 12 voltbol csinal 220-at.

1. Megoldhato e hogy a 12v-os vezeteket rakotom a lakokocsi aksira tehat mig vezetek addig is toltodik?
2. 12v az autobol/ha all akkor csak az aksibol az inverterbe amivel uzemeltetnem a haztartasi hutot(220v) es egyebet mint mikro, tv, ha esetleg vadkempingeznek egy ejszakara...
3. Hogyan hozom ossze ezt a halozatot egy kulso 220as konnektorral amit kempingben csatlakoztatnek a lakohoz?

220V halozat: mekkora biztositekok kellenek ha 4 aramkorrel szamolok, bar lehet kevesebb is eleg:
- huto 28W 0.12A (1.kor)
- mikro 800W 3.7A (2.kor)
- futes 270W 1.5A (1.kor)
- klima 3300W 5,1-15A (4. kor)
- tv 55W 0.25A+antenna (3.kor)
- mindegyik aramkorben 2-2 konnektor pluszban

Milyen biztositekok es vezetekek kellenek a 12Vos halozathoz:
- halogen spot lampak kb 15 db 50W teljesitmenyuek 6 aramkorrel szamolok
- ventillator 14W
- radio+ 4 hangszoro 3.5A
- vizpumpa 4.5A
Plusz a lakokocsi kulso lampaihoz celszeru e 12voltos biztositekokat beiktatni a 1,5mm-es 21A-es vezetekekhez.

Barmilyen tanacsot elfogadok, csak azt ne irjatok hogy forduljak villanyszerelohoz, mert nem talalok aki ertene ilyenhez es amugy sem allnak szoba velem, mivel ez nem "nagy munka"...
Koszonom
(#) zolee1209 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Aug 25, 2016
Szia!
A nagyfeszgyújtásról kérdeznék. A 12A-es áram az neked hogy jött ki, illetve hogyan mérted? A kapacitások reaktanciája azon a frekvencián közel 40ohm, ami 80V mellett is csak 2A-t enged szerintem. Tegnap összeraktam kupacba én is tesztelni. Valószínűleg a multiméterem valamit nem jól mér a nagyfrekvencia miatt, a kimeneti 46.8V mellett a kétszerezőn 110V körül mértem. Annak a körnek a rövidzárási árama is csak 4A volt. Ahogy én számolom, 1200-1200nF kellene a kondiknak lenniük, hogy legyen 12A a 80V mellett.
(#) zolee1209 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 24, 2016
Ebben az esetben lehet, mégiscsak a bakelitlapot kellett volna használnom a trafó és fojtó alá, nem a plexit. Azt nem tudom, hány fok körül kezd el alakulni, utánajárok, ha szükséges, inkább kicserélem, nehogy a vetemedés miatt eltörje a ferrit magot, bár valamennyire rugós a szorítása. A 32A-es automata miatt úgy terveztem, hogy 8-as áttétel lesz a graetz-es gyújtással. Az üresjárati feszültségem tegnap 46,8V volt 327V bemenő mellett, vagyis éppen hogy 7 lett az áttétel. Bár elvileg 24 menet primerem van 3 menet szekunderrel. Az egész gépet ennek jegyében igyekeztem megépíteni. Ezért raktam párban az IGBT-ket és az egyenirányítót is úgy építettem meg, hogy tudhassa. Papírforma szerint annak 300A a vége. Most csak 12N60A4D van benne szólóban, így a terheléses teszt még várat magára. bistvan196700 ajánlására szívesen tennék be 30N60A4D IGBT-t, de nekem az a véleményem, hogy a tokot nem szívesen terhelném még szakaszosan sem 30A-rel. A katalógus szerint meg 70A-nál van a tok limitáció. Lehet, leszedek a szekunderről egy menetet és beépítésre kerül a nagyfesz gyújtás, még alszom rá néhányat. Életemben tegnap "hegesztettem" először, eddig csak páka volt a kezemben. De egész könnyen lehet vele ívet fogni, igaz nincs összehasonlítási alapom sem.
(#) zolee1209 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2016
Csupán azon dilemmázok, hogy az áramjelben is ott vannak a belengések. Rádugtam már a hegesztőt leválasztó trafóra, illetve raktam a primerre másik áramváltót is, ugyanúgy rajta van. Hogy ebből mennyit tesz rá a szkóp nem tudom, bár ha azon nullázom a bemenetet, akkor nincs rajta zaj. Belső mérőpontokon így is volt rajta néhány tüske. Illetve a nagyobb gondom, hogy az áramváltón keresztül még mindig nem kapom meg azt a terhelt jelet, mint amit te is felraktál, de láttam mástól is a fórumon. Trapéz. Az áramváltóm 0,9cm2, rajta 78 menet, 22ohm lezáróval most. Ezek elektronikus halogéntrafók főtrafója, AL-jük 3000-3500 közötti. Katt-tól is olvastam máshol ajánlást, ami közel ezeket a paramétereket célozza. Ha a primer körben folyna 32A, ezen áramváltó gerjesztése akkor is csak 6mT körül lenne, ha jól számolom... Tekintve, hogy a leválasztó csak 80VA-es így ívet fogni nem tudok vele mert nagyon leesik a puffereken a feszültség. Holnap rákötöm a hálózatra, majd lesz valami.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 1, 2016
Hát nem jól számoltam, kedves kollégák!!

proli007 rögtön észrevette:

Idézet:
„(Az érdekes, hogy "a" esetben 51mA-el számoltál, a "b" esetben pedig 19mA-el. Mert az áramnak azonosnak kellett volna lenni, ha azonos fényerő a cél..)”

Az "a" jelű megoldás esetén nem 0,051A-rel kell számolni, hanem csak 0,02A-rel, mivel sorosan vannak kötve a LED-ek, és mindegyiken ugyan az az áram halad keresztül. Ebben az esetben 120R és 0,048W teljesítményű előtét kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) ktamas66 válasza nagyn733 hozzászólására (») Júl 31, 2016
Mert a tápod ismeri az Ohm törvényt, így az 1 ohm-os terhelésen 12A-t fog áttolni, meg sem próbálkozik a 30A-rel.
(#) Sebi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 23, 2016
SORKAPOCS 3 P RM5.08 CSAPSORLÉC CPM5.08/3A (STE) NYITOTT 12A [43-06-92] (Lomex)
(#) Balazs988 válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 19, 2016
de, lehetséges. bár már láttam olyan lakást, ahol 2*16+1*32 volt, de ez most mindegy is, mivel ahogy fentebb írta Gafly, hogy a teljesítmény biztosan nem fog kijönni 3*32A-ból sem.
(#) Balazs988 hozzászólása Júl 19, 2016
Hello!

egy DC elektromos autó töltőt kellene csinálnom, mivel már eléggé régen foglalkoztam a témában, kicsit meg vagyok lőve. Tud valaki esetleg erről valamit. Uki=500 V Iki(max)= 120A ha egy 6 utas egyenirányítóval oldom meg akkor elég a 3*400V? Bár a "lakossági" 3*32A vételezhető akkor is kevés lesz, tehát igényelni kell nagyobb tápot ugye?
(#) levaitamas válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 18, 2016
ÉMÁSZ területen ha jól tudom szakvélemény nélkül max 25A-re számíthatsz. A 32A valóban jár, de ezt már véleményeztetni kell, hogy bírja-e a méretlen csatlakozó vezeték.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Júl 18, 2016
Már megbocsáss, de az a szolgáltató dolga, hogy szolgáltasson. Amikor te a villanyszámlát fizeted tőled sem kérdezik meg, hogy győzöd-e fizetni... Ami jár - az jár. Akkor is ha ez a szolgáltatónak kényelmetlen, vagy teher. Nyilván az az egy eset kivétel, ha akkora kontingenst kérsz, hogy trafót kell telepíteni miatta. De az alanyi 32A-t ki kell tudniuk szolgálni. Ha tanyán vagy, nyilván ott is más a helyzet, mert ha nincs hálózat fejleszteni kell. Bár a privát véleményem ott is az, hogy ez is a szolgáltató dolga kellene, hogy legyen.
(#) bakos13gab válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 18, 2016
Igen, de 32A-hez kell a szakvélemény a bejövő keresztmetszet miatt, a hálózat állapotáról. Nem új telepítésről beszélünk, hanem bővítésről. Nyilván ha nem megfelelő, akkor gondolom nem engedik.
Következő: »»   20 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem