Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
vagy ez Bővebben: Link
Na várj. Butaságot írtam. 12Ah-s akksid van, azt jelenti, hogy 12A-t egy órán keresztül tud. Neked 50W kell, ez 12V-on minimum 4A, legyen 5A, és akkor a konverter veszteségei is benne vannak. tehát kicsit több, mint 2 órát fog világítani a LED-ed. Bocsi a félrevezetésért.
Sziasztok. Szeretnék itthoni használatra összerakni egy hordozható 50w-os LED lámpát. Hűtést szépen megtudom oldani. Ha rendelek egy 50W led-et, Step-up convertert amin lehet állítani a feszültséget, és az áramot, akkor ugye működni fog? Az akku zselés 12V 12A. Plusz rendelek egy töltő egységet is hozzá, amivel szépen fogom tudni tölteni.
Jajj de lökött vagyok, nem értem miért zéner dióda volt az eszembe, javítanám amit írtam: 1,5 KE 12A 12 V 1 ms, 1500 W supressor diódára gondoltam. Szerintetek működne az elgondolásom?
Akkor megoldottam saját magamnak végül.
RGB LED jelerősítőre van szükségem egy minimum 10-12A-osra és egyre így rátudok kötni 2x5m-ert közepéről kiindulva. Helyes az elméletem? A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Az óráig az övék, azzal azt csinálnak amit akarnak. Az óra után meg ha közvetlenül párhuzamosan kötöd rá a sütőt akkor ugye nem fogja terhelni a hálózat többi részét, tehát nem kell bővíteni. De az a része meg őket úgysem érdekli. Felénk most csinálták meg a "hálózatfejlesztést" mert mindenhova 32A-es megszakító került a villanybojlerek miatt. A lakások meg maradtak ugyanúgy, a 16A-ra méretezett hálózat a 32A-essel biztosítva.
A bojlerek külön szálat kaptak, ennyi. Az idő meg majd eldönti hogy a 2 variációból melyik kerül előtérbe, tűz lesz, vagy bírja a régi hálózat, és koppan a 32A-es.
Ha nem új telepítés (pár éves), akkor szakvéleményt kell kérni regisztrált szerelővel a bejövő keresztmetszetről. Szinte biztos, hogy az órától az elosztóig is ki kell cserélni a vezetékeket, mert akkor 32A-re kell tervezzed a következő megszakítóig a történetet (10-es vezeték most az előírás). Biztos, hogy lesz költsége a regisztrált villanyszerelő felé és az elmű kér 8-10000Ft kiszállási díjat. 25A-ig megúszhatod szakvélemény nélkül, de most minden annyit változott, hogy igazából passz, nem tudtam követni.
Azért gyengébb mert porbelesről 12A t vett fel a hegesztő rendes 0,6mm-es huzalról már csak 6A -t tudott felvenni a hálózatból, csak nem tudom mi rá a fizikai magyarázat, mindegyik huzalt az előírás szerinti polaritással használtam.
Nézzétek, meg hallgassátok meg a hangját: Inverteres CO2 hegesztő A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Köszi a gyors választ.32A van. Ez egy kis 20nm-es iroda ahol kettő led lámpa illetve kettő asztali számítógép és más semmi nincs ami áramról menne állandóan. Időnként mikró.
Lemezek elhelyezkedése???
OK, koszi a valaszokat!
Igazabol amiatt felek a parhuzamositott futestol, hogy 12A szaladgalasa sztem komoly brummot tehetne a kornyezo vezetekekbe meg a leggondosabb vezetekeles mellett is. Plusz azt illetoen is vannak ketsegeim, hogy egy ekkora aramu tekercset erdemes-e ugyanazon a trafon elhelyezni, ami az anodfeszt allitja elo. Lehet azt csinalom, hogz egyesevel felfutom 6,3V-rol mind a negy szalat, megmerem, mekkora aramot vesznek fel, es az eltereseik nagysaga alapjan dontom el, hogy sorba vagy parhuzamosan menjen. De ez cask egy otlet. Mindenesetre koszi az eszreveteleket!
Sziasztok! Továbbra is 6c33-pp kérdés. Egy csőnek 2db 6,3V-os fűtőszála van. Arra gondoltam, hogy mind a két cső fűtőszálait sorban hajtom 25VAC-ról. Végcsöveknél tiltja ezt valami? Előfokokban szokás sorba kötni a fűtőszálakat. Ha minden szálat párhuzamosan kötnék, 12A folyna, amit annyira nem szeretnék. Köszi a válaszokat!
A tartós 25A egy vagy három fázis? Tartós egy fázisú csatlakozók ezek:1 fázisú ipari csatlakozó. Ezekből van 16A illetve 32A-es is.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
Mint emlékeztek építettem egy teljes hidas CO2 inverteres hegesztőt, eddig porbeles huzallal használtam nagyon szépen hegesztett, teljesen beolvadt az anyag, most feltöltöttem a CO2 palackot vettem 0,8mm-es huzalt, a polaritás megfordítottam hogy a szálon legyen a + de nem hegeszt szépen, valahogy nem bír annyi energiát felvenni a hálózatból, mert a huzal nem olvad bele a vasba, még nincsenek mérési eredményeim a rendes huzalnál, a porbelesnél van saccolt mérési eredményeim: az áram 120A, a zárlati áram 200A, a hálótatból 12A körül vett fel. Talán ha 0,6mm-es huzalt kellett volna vennem, nem tudom mi hogy lehetne megcsinálni, tervbe van véve egy PFC amely az egyenirányított hálózati feszültséget felemelné 320V-ról 360V-ra így a kimeneti feszültség is emelkedne ezáltal több áramot tudna felvenni, de nem véletlen nem nagyon van az inverteres hegesztőkbe aktív PFC mert a kaotikus áramfelvételt nem tudom hogyan tudna kiszabályozni.
Sziasztok!
Én is építek egy ilyen, itt több10x leírt mikrótrafós ponthegesztőt, kizárólag itthoni alkatrészekből. A primert egyszerű 12A-es 0átmenetes SSR-rel kapcsolgatnám. A bekapcsolási induktív fáziseltérést U és I között pedig egyszerűen a primerrel párhuzamos "fázisjavító"kondival (pl.motorindító) kompenzálnám, a SSR és a kismegszakító terhelés minimalizálása érdekében. Nem igazán szeretnék képletekkel számolgatni, ezért kérdem, tapasztalatotok szerint mekkora kondi kéne egy sima 800W-os MOT primerjére? Üdv:Szamos
Amikor elkezdesz hegeszteni, az áramlökés nem nagyobb, mint 10-12A.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, vagy ötletet, tippet. Adott egy 230V-os ESAB gyártmányú CO hegesztő. Tekertük a primért, szekundert. Még gyári volt, és gyárira is lett visszatekerve. (Keresztmetszetek, menetszámok stimmt.) A tünet, hogy a legerősebb fokozaton használva 6-7 pöttyintés után leküldi a 32A-es biztosítékot. Diódahíd lekötve, vezérlőtrafóról minden lekötve, kivéve a 42V-os csapolás a mágneskapcsolónak. Létezik az, hogy a trafó akkora induktivitást jelent, hogy lerúgja a 32-es biztit? (Kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy olyan CO-t gyártanának, ami nem megy el 32A-ról.) Kicsit tudnánk gyengíteni a trafón, mert férne még rá plusz menet a primérre és szekunderre is, de ez által az Ohmos ellenállás nőne, és az amúgy sem túl combos teljesítmény még karcsúbb lenne. Ha van valami ötlet/tipp szívesen meghallgatom.
Örülök hogy itt a fórumon is ekkora az egyetértés, vagyis le lett írva az egyik véglet, meg annak az ellenkezője is, pont ugyanúgy ahogy azt nekem is mondták.
![]() Én is e mellett vagyok, csak nem szeretnék úgy járni hogy kijönnek elvégezni azt a kötelező felülvizsgálatot amit erre az évre ígértek, és meglátván a művemet a nyakamba akarnak majd akasztani egy szép kis összeget büntetés gyanánt. Még azt sem tudom hazudni majd hogy fogalmam sincs hogy ki csinálta, mert friss lesz a dolog, nem évekkel ezelőtti. Most kötik majd be a vezérelt mérőt, meg húzzák át az egész bejövőt 32A-re, mert a társasházat annak idején a 16A-es lakásokra méretezték, meg gázbojler volt mindenhol.
sziasztok, szeretném megkérdezni, hogy van egy robotporszívó amiben 11,1 V / 2600 mAh li ion akku van a gyári töltő 19v 0.6A de tönkrement, tölthetem e egy laptoptöltővel? ez 19v 3,42A, a csati ugyan az, köszönöm
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
Udvozlok mindenkit, a kerdesem elegge komplett, egy lakokocsi 220v es 12v-os halozatanak kiepitese.
Elore megakarok venni szinte minden alkatreszt, csak informaciot nem talalok sem konyvben sem interneten, ezert fordultam a forum olvasokhoz. (inverter, aksi, 220as focsatlakozo mar megvan) A lakokocsiban lesz egy 120 AH 800A akkumulator. A vontato kabel egy 13 pines kabel amibol egy vezetek elvileg 12 v-ot biztosit az autobol mialatt kozlekedek, amin uzemelhet elvileg a huto pl... Vennek egy 3000W-os invertert ami ugye 12 voltbol csinal 220-at. 1. Megoldhato e hogy a 12v-os vezeteket rakotom a lakokocsi aksira tehat mig vezetek addig is toltodik? 2. 12v az autobol/ha all akkor csak az aksibol az inverterbe amivel uzemeltetnem a haztartasi hutot(220v) es egyebet mint mikro, tv, ha esetleg vadkempingeznek egy ejszakara... 3. Hogyan hozom ossze ezt a halozatot egy kulso 220as konnektorral amit kempingben csatlakoztatnek a lakohoz? 220V halozat: mekkora biztositekok kellenek ha 4 aramkorrel szamolok, bar lehet kevesebb is eleg: - huto 28W 0.12A (1.kor) - mikro 800W 3.7A (2.kor) - futes 270W 1.5A (1.kor) - klima 3300W 5,1-15A (4. kor) - tv 55W 0.25A+antenna (3.kor) - mindegyik aramkorben 2-2 konnektor pluszban Milyen biztositekok es vezetekek kellenek a 12Vos halozathoz: - halogen spot lampak kb 15 db 50W teljesitmenyuek 6 aramkorrel szamolok - ventillator 14W - radio+ 4 hangszoro 3.5A - vizpumpa 4.5A Plusz a lakokocsi kulso lampaihoz celszeru e 12voltos biztositekokat beiktatni a 1,5mm-es 21A-es vezetekekhez. Barmilyen tanacsot elfogadok, csak azt ne irjatok hogy forduljak villanyszerelohoz, mert nem talalok aki ertene ilyenhez es amugy sem allnak szoba velem, mivel ez nem "nagy munka"... Koszonom
Szia!
A nagyfeszgyújtásról kérdeznék. A 12A-es áram az neked hogy jött ki, illetve hogyan mérted? A kapacitások reaktanciája azon a frekvencián közel 40ohm, ami 80V mellett is csak 2A-t enged szerintem. Tegnap összeraktam kupacba én is tesztelni. Valószínűleg a multiméterem valamit nem jól mér a nagyfrekvencia miatt, a kimeneti 46.8V mellett a kétszerezőn 110V körül mértem. Annak a körnek a rövidzárási árama is csak 4A volt. Ahogy én számolom, 1200-1200nF kellene a kondiknak lenniük, hogy legyen 12A a 80V mellett.
Ebben az esetben lehet, mégiscsak a bakelitlapot kellett volna használnom a trafó és fojtó alá, nem a plexit. Azt nem tudom, hány fok körül kezd el alakulni, utánajárok, ha szükséges, inkább kicserélem, nehogy a vetemedés miatt eltörje a ferrit magot, bár valamennyire rugós a szorítása. A 32A-es automata miatt úgy terveztem, hogy 8-as áttétel lesz a graetz-es gyújtással. Az üresjárati feszültségem tegnap 46,8V volt 327V bemenő mellett, vagyis éppen hogy 7 lett az áttétel. Bár elvileg 24 menet primerem van 3 menet szekunderrel.
Az egész gépet ennek jegyében igyekeztem megépíteni. Ezért raktam párban az IGBT-ket és az egyenirányítót is úgy építettem meg, hogy tudhassa. Papírforma szerint annak 300A a vége. Most csak 12N60A4D van benne szólóban, így a terheléses teszt még várat magára. bistvan196700 ajánlására szívesen tennék be 30N60A4D IGBT-t, de nekem az a véleményem, hogy a tokot nem szívesen terhelném még szakaszosan sem 30A-rel. A katalógus szerint meg 70A-nál van a tok limitáció. Lehet, leszedek a szekunderről egy menetet és beépítésre kerül a nagyfesz gyújtás, még alszom rá néhányat. Életemben tegnap "hegesztettem" először, eddig csak páka volt a kezemben. De egész könnyen lehet vele ívet fogni, igaz nincs összehasonlítási alapom sem.
Csupán azon dilemmázok, hogy az áramjelben is ott vannak a belengések. Rádugtam már a hegesztőt leválasztó trafóra, illetve raktam a primerre másik áramváltót is, ugyanúgy rajta van. Hogy ebből mennyit tesz rá a szkóp nem tudom, bár ha azon nullázom a bemenetet, akkor nincs rajta zaj. Belső mérőpontokon így is volt rajta néhány tüske. Illetve a nagyobb gondom, hogy az áramváltón keresztül még mindig nem kapom meg azt a terhelt jelet, mint amit te is felraktál, de láttam mástól is a fórumon. Trapéz. Az áramváltóm 0,9cm2, rajta 78 menet, 22ohm lezáróval most. Ezek elektronikus halogéntrafók főtrafója, AL-jük 3000-3500 közötti. Katt-tól is olvastam máshol ajánlást, ami közel ezeket a paramétereket célozza. Ha a primer körben folyna 32A, ezen áramváltó gerjesztése akkor is csak 6mT körül lenne, ha jól számolom... Tekintve, hogy a leválasztó csak 80VA-es így ívet fogni nem tudok vele mert nagyon leesik a puffereken a feszültség. Holnap rákötöm a hálózatra, majd lesz valami.
Hát nem jól számoltam, kedves kollégák!!
proli007 rögtön észrevette: Idézet: „(Az érdekes, hogy "a" esetben 51mA-el számoltál, a "b" esetben pedig 19mA-el. Mert az áramnak azonosnak kellett volna lenni, ha azonos fényerő a cél..)” Az "a" jelű megoldás esetén nem 0,051A-rel kell számolni, hanem csak 0,02A-rel, mivel sorosan vannak kötve a LED-ek, és mindegyiken ugyan az az áram halad keresztül. Ebben az esetben 120R és 0,048W teljesítményű előtét kell. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
Mert a tápod ismeri az Ohm törvényt, így az 1 ohm-os terhelésen 12A-t fog áttolni, meg sem próbálkozik a 30A-rel.
SORKAPOCS 3 P RM5.08 CSAPSORLÉC CPM5.08/3A (STE) NYITOTT 12A [43-06-92] (Lomex)
de, lehetséges. bár már láttam olyan lakást, ahol 2*16+1*32 volt, de ez most mindegy is, mivel ahogy fentebb írta Gafly, hogy a teljesítmény biztosan nem fog kijönni 3*32A-ból sem.
Hello!
egy DC elektromos autó töltőt kellene csinálnom, mivel már eléggé régen foglalkoztam a témában, kicsit meg vagyok lőve. Tud valaki esetleg erről valamit. Uki=500 V Iki(max)= 120A ha egy 6 utas egyenirányítóval oldom meg akkor elég a 3*400V? Bár a "lakossági" 3*32A vételezhető akkor is kevés lesz, tehát igényelni kell nagyobb tápot ugye?
ÉMÁSZ területen ha jól tudom szakvélemény nélkül max 25A-re számíthatsz. A 32A valóban jár, de ezt már véleményeztetni kell, hogy bírja-e a méretlen csatlakozó vezeték.
Már megbocsáss, de az a szolgáltató dolga, hogy szolgáltasson. Amikor te a villanyszámlát fizeted tőled sem kérdezik meg, hogy győzöd-e fizetni... Ami jár - az jár. Akkor is ha ez a szolgáltatónak kényelmetlen, vagy teher. Nyilván az az egy eset kivétel, ha akkora kontingenst kérsz, hogy trafót kell telepíteni miatta. De az alanyi 32A-t ki kell tudniuk szolgálni. Ha tanyán vagy, nyilván ott is más a helyzet, mert ha nincs hálózat fejleszteni kell. Bár a privát véleményem ott is az, hogy ez is a szolgáltató dolga kellene, hogy legyen.
Igen, de 32A-hez kell a szakvélemény a bejövő keresztmetszet miatt, a hálózat állapotáról. Nem új telepítésről beszélünk, hanem bővítésről. Nyilván ha nem megfelelő, akkor gondolom nem engedik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az egész gépet ennek jegyében igyekeztem megépíteni. Ezért raktam párban az IGBT-ket és az egyenirányítót is úgy építettem meg, hogy tudhassa. Papírforma szerint annak 300A a vége. Most csak 12N60A4D van benne szólóban, így a terheléses teszt még várat magára. bistvan196700 ajánlására szívesen tennék be 30N60A4D IGBT-t, de nekem az a véleményem, hogy a tokot nem szívesen terhelném még szakaszosan sem 30A-rel. A katalógus szerint meg 70A-nál van a tok limitáció.