Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   28 / 56
(#) bbalazs_ válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 20, 2013
Pont ez az, hogy valami barnult ES mar valaki javitotta, AKKOR rossz, ez eloitelet, csunya diszkriminacio! Attol, hogy valami ocsmanyul van forrasztva vagy eppen a nyak megpirult alatta, meg nem biztos, hogy rossz. Merni kell.

Siman beindul, csak hattervilagitas nem lesz (de mindket fetet szedd ki!). Szoval ha akkor a zold lampa marad kikapcsolasig, akkor ez volt a hiba. Nagyon ritka, hogy a monitor ellenorizne a hattervili mukodeset prociszinten, de akkor is valamennyi idore a zoldnek vilagitania kellene.

Mindez akkor igaz, ha mukodo szamitogepel kotod ossze. Mas esetben jel hianyaban besargul majd, gondolom.

- egyebkent nekem valami gyanus ebben a 'javitasban'. Azert most egy mondjuk 19-es csorol beszelunk, legyen 40W a hattervili, legyen 13V a fesz. Ez 3A-t jelent.
Es benne van egy 32A-s felvezeto, ami szetmelegedett....
Szoval szerintem nezz korbe a fet meghajtasanal is, mert valoszinuleg a nyitas vagy a zaras nem elegge gyors. A masik lehetoseg egy szep kis aluhuto raragasztasa.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
(#) bbalazs_ válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 19, 2013
Keresobe tipust beirod
Elso talalat, beirod datasheet
elso talalat, adatlapot megnyitod:
NFET, 40V, 32A - jéééé. Na ennek megfelelot keress idehaza. Mindket ertek lehet nagyobb, kisebb nem.

De azert forraszd ki azt a ket fetet es ugy is probald beinditani. Nehogy a csere egy ujabb pukkanassal induljon, a helyukre merj ra.
(#) whitedrago válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 18, 2013
Ott még 12 Volttal csináltam és így
Pl. Pirosnál: ULED : 2V
Ut: 11,8V
R = ( Ut - ULED ) / ILED
R = 9,8V / 0.02A = 490 Ω
(#) _JANI_ válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 17, 2013
Hogy is jöttek ki neked azok az ellenállás értékek? Számoljunk csak utána.

Ut : 5V

ILED : 20mA

ULED : R=2V, G-B=3.5V

R = ( Ut - ULED ) / ILED

RVörös = 3V / 0.02A = 150 ohm

RZöld - Kék = 1.5V / 0.02A = 75 ohm

Ezek az értékek jöttek ki a segédprogrammal:_Link_ is. ( Természetesen egy LED-del számoltatva. )
(#) hotib válasza balaenoptera hozzászólására (») Dec 16, 2013
Szerintem nem. Mármint ha mind az 1800 LEDet egyszerre be akarod kapcsolni.
Konkrét adatok nélkül: kínaiék azt mondják, hogy egy 5m hosszú 300 (3528) LEDből álló szalag fogyasztása 24W. Ami 12Volton 2A. Mindez hatszor 12A, ergo kevés a 10A.
(#) kérdező válasza granpa hozzászólására (») Dec 6, 2013
Igazából az van, hogy egy fázis van bevezetve, de 32A. A villanysütő eredetileg Pesten szolgált ahol 380-ról ment. A Balatonon a telken viszont egyre kötöttem rá. (csak egy van) 7,3kW-os, ha minden megy rajta, de csak ha 230V lenne. (Jó, hogy nincs annyi, mert akkor már 32A túllépné.) Mikor nem megy, akkor szépen megvan a 220V. Ha mennek a cuccok, tehát a mama főz, akkor lemegy 210-200-ra. Végül is gond soha se volt vele, egy éve hoztuk be a villanyt. Igazából akkor kellene a stabilizátor, amikor csöves erősítőt, használok. Ott aláfűtés van már. Persze a laptop, Modulos Vidi tv kifogástalanul megy.
De a lényeg: a műgyanták hővezető képessége milyen?
(#) pont válasza pont hozzászólására (») Dec 4, 2013
Ráadásul nem nagyon van 12A kismegszakító.....10-10-10 vagy 6-10-16
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) pont válasza laacika hozzászólására (») Dec 4, 2013
Az, hogy mit kell szabványosítani azt a helyszínen vizsgálja a szolgáltató. Be kell jelenteni az igényt 32A-ra kijönnek és megvizsgálják mit kell hozzá alakítani. Pl a mérőórát Ők hozzák. Nem tudjuk mi van már meg Neked. A fénykép alapján a mérőóra szekrény csere aktuális. A szekrényből a lakáselosztóig kell a 6mm2. A légkábelt is a szolgáltató fizeti. De azt gondold végig mit akarsz egyszerre üzemeltetni, mert a 12Ahamar elfogy, ezért nem terjedt el a 10A-10A-12A-es megoldás.
(#) trabi fan válasza erbe hozzászólására (») Dec 2, 2013
Szia!

Elnézést hogy eddig nem írtam de nem voltam gépközelben.
Na de megoldottam a hibát.Mindkét trafóbólkivettem a söntöt.
Így az üresjrati áram 40v lett az amper pedig 82A* (elkértem egyik ismerősömtől a lakat fogót.)
így már gyönyörűen hegeszt sehol nem salakos (derékszögnél sem) 2-es elektródával 2.5-ös elektródánál kell egy kicsit járatni a pálcát akkor ott sem lesz salakos

* szerk: az üresjárati feszültség 40 V lett, az áram pedig82A
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
(#) Sebi válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 27, 2013
Ahogy proli007 írja: LED-sorral nem fog jól működni. De kérdéseidet látva, bátorkodom leírni a következőket:
- a MOC bemenetére (LED) kell egy soros ellenállás, amivel 15..20mA áramot engedsz meg. Ezt az ellenállás-értéket a vezérlésre használt feszültséget osztva 0,02A-el kapod meg ohmban.
- tanulságos lehet kipróbálnod egy ilyen optotriacot - mondjuk 24V váltakozófeszültségű táplálással - és egy 100mA-nél nem többet fogyasztó izzóval.
- a MOC3021 nem nullaátmenet-detektoros típus, és itt pont az lenne előnyös - különösen, ha villogtatni szeretnéd, mert a zavarok kis teljesítménynél is bosszantóak lehetnek a környezetben lévő más készülékek számára (pl.: rádió recsegése, TV villódzása). Nullaátmenetnél kapcsoló típus pl a 3041-es.
(#) nandi71 hozzászólása Nov 20, 2013
Sziasztok, most költöztünk albérletbe szerettem volna a hiányzó fi-relét pótolni, de a lakáselosztóban furcsa látvány fogadott bejön 6 szál vastag kb. 8mm átmérőjű kábel kintröl ez oké. Bekötve viszont csak a két fekete van az egyik egy normál fázis illetve a másik a vezérelt. Maradt két szürke és két barna. A föld és a nulla síneken jól látszik hogy mi van bekötve ott sehol nincsen vastag N vagy PEN. Vastag zöld-fehér van több is. Minden jól működik látszólag, feszültségek rendeben. Honnan van akkor nulla a lakásban? A maradék 4 vezeték és az élő fázisok közt nincs fesz tehát a kimaradtak egyike sem nulla. Kint a mérőnél három kismegszakító van egy 32A egy 20A vezérelt de van egy C2 értékű ez mi lehet?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) szsrobert válasza dodkii hozzászólására (») Nov 17, 2013
Természetes, ezért is kérdeztem a sík úton mért teljesítményfelvételt.

Úgy gondolom, van itt más is. Rezgések és többletteljesítmény.

Malaguszti az index.hu elektromos kerékpár fórumon egy Malaguti robogót 48V helyett 82V feszültségen használ. 60km/h-hoz 12A-t kért a szintén 3F AC gépe. Ez 984W.

984W tolóteljesítménnyel sík úton talán egy kerékpár tudja elérni a 60km/h-s sebességet, egy robogó menetellenállása ennél sokkal magasabb.

Tehát: több mechanikai munkát ad le, mint amennyi egyenáramú elektromos energiát felvesz.

Az arányok alapján elképzelhető, hogy autótok rendszere 7kW felvett egyenáramú elektromos energiából 10kW munkát képes végezni a rendszer megfelelő értékek (induktivitás, kapacitás, frekvencia) fennállása esetén. A betáplált áram rezgéseket végezve többszörösen végez munkát
(A hintát a sajátfrekvenciáján lökdösve gyorsítjuk. Más frekvencián lökdösve lassul).

Kíváncsi vagyok egy Pbe-Pki értékre fékpadon mérve.
(#) djsms hozzászólása Nov 13, 2013
Nálam is sima indító akkuk üzemelnek napelemhez. Fogyasztás konstans 10W tartósan. 5 éve 74Ah-s banner akkukat vettem, ezek úgy néz ki most adták meg magukat. Telente 2-3x bizony volt mélykisülés is... Ezek szolár akkunak lettek eladva, de erre utaló jelzést nem találtam rajtuk... Most lecseréltem őket 88Ah-s vartákra. Szeretném az élettartamukat a lehető leghosszabbra nyújtani. Ha jól értelmezem a fentebb írtakat akkor ez a tartós konstans kis fogyasztás nem épp segít ebben. Érdemes lenne időközönként nagyobb árammal lemeríteni majd feltölteni? Itt a töltőáram max 8A verőfényes napsütésben.
Illetve van egy másik rendszerem is, ott 2x 210Ah teherautó akkuk vannak. Fogyasztás kb 30W konstans. Itt a töltőáramom akár 32A is lehet (4db napelem) de itt van egy 500W-os szélgenerátor is, ami 20A-t is tudhat. Ez még nem üzemel. Egyszerre nem mertem ráengedni mindkét energiaforrást, mert akkor már 50A-ek repkedhetnek
Erre az a terv, hogy ha merülnek az akkuk akkor bekapcsolhat a szélgenerátor is, de 30A fölé nem merném engedni így sem az össz töltőáramot! 4db napelem van külön-külön töltésvezérlővel, ezeket akár egyesével le is tudom kapcsolgatni igény esetén.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) Pamacs1952 hozzászólása Nov 8, 2013
Kösz a Zoliknak a hozzászólást.
A vezetékhez 32A-s bitosíték van kiépítve, így gondolom biztosan elbírja a két fázisos vezetéket.
(#) casnica válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 6, 2013
450VA 2x35V 6,42A es ebbol?
(#) Mohooki válasza Mohooki hozzászólására (») Okt 30, 2013
Köszönöm a kimerítő válaszokat! Valószínűszeg azért kérdezhettem ilyen hülyét, mert biztos nem olvastam vissza és nem láttam hogy van kalkulátor, meg a képlet.
Viszont a kalkulátort leteszteltem, csak azt nem tudom hogy a "LED-en eső feszültség" -hez pontosan hány V-ot írjak, lehet az 2,5V-tól mondjuk 4V-ig bármennyi, mert ugye nagyon nem mindegy, és a "LED-en átfolyó áram"-hoz sem tudtam pontosan mennyit írjak, mert lehet az 1mA-tól 20mA-ig bármelyik, és a végeredmény így természetesem mindig más.
Na ehhez kértem segítséget, csak nem volt kedvem ezt ennyire részletesen leírni.

Tegnap éjfélig a garázsban voltam, próbálgattam az ellenállásokat melyik volna a legjobb 1 db SMD 5050-es fehér LED-hez, (mert ugye tudjuk hogy ebben a LEDben 3 db fénykibocsájtó chip található, és ezért sem tudtam hogy a kalkulátorok meg a képlet jó-e vajon ehhez a fajta LEDhez), és 14,5V-on, 1k ohm-tól lefelé 200 ohm-ig, mind jó volt!!! Igaz, 200 ohm-nál már kb. 10 mp alatt tűz forró lett az ellenállás, de a LED simán bírta. Ezenkívül minden egyes ellenállás-próba közben megmértem a LED sarkain a feszültséget, és minden esetben 3 V körül mozgott. Ezt nem értem: mindegy hogy 1000 vagy 200 ohmos ellenállást kötök elé, mindig 2,9 és 3, 1V között lesz a feszültség? És ez esetben akkor a képletet sem értem: 14,5V - pl.3V = 11,5V / pl.0,02A = 575R ugye? Ez azt jelenti hogy 11,5V-ot kellett lefaragnom a 14,5-ből, hogy a LED-nek csak 3 V jusson. Fordítva, ha beszorzom a 575-öt 0,02-vel, akkor megkapom a 11,5 V-ot. Eddig stimm. De én 200 ohmmal is próbáltam! És ez az amit nem értek, hogy ha a 200-at beszorzom 0,02-vel, az csak 4 V, tehát ebben az esetben csak 4 V-ot faragok le 14,5-ből, így a LED-nek 10,5 V-ot kellett volna kapnia! Nem? És mégsem égett ki! De mint ahogy írtam, csak 3 V körül mértem a LED lábainál, bármilyen ellenállást is próbáltam.

AKKOR MOST HOGY IS VAN EZ?*

*Mod: Nem cset oldal vagyunk és ne kiabálj légyszíves!
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) csikosgabi hozzászólása Okt 28, 2013
Nem egészen "hobbi" kategória de gondoltam megosztom veletek. Egy mezőgazdasági öntözőrendszer vezérlő szekrénye. Még a GSM antenna kikerül majd a szekrény tetejére. A frekiváltót az oldalon működő apróban találtam. Ezúton is köszönöm a kollégának és üzenem, hogy tökéletesen működik. Főbb tulajdonságok címszavakban :
-32A / 15kW
-GSM vezérlés : hívásra indítás / leállítás
-GSM távfelügyelet : szekrény ajtó nyitása, a betáplálás megszűnése (fáziskimaradás), a frekiváltó túlmelegedése, a szivattyú túlmelegedése, nyomáscsökkenés (nyomáskapcsoló a szivattyú nyomóágán)
-1000 l/perc, 6 Bar
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 22, 2013
Üdv kameleon2!

Idézet:
„"gyszerű pedig: Szakember dolga a bekötés! Ezt sokan elfelejtik! A szakember tudja - miért kell például ötpólusú 32A-est használni. Ha nem felel meg az aljzat, kicseréli azt is. Ha a kábel, akkor azt is. Ha a kismegszakító - akkor azt is. Nem kell stáholni és egyértelmű minden. Ez nem kényszer - józan ész és szabvány."”

Érthető az álláspontod mindenkinek erre kell törekednie.
A gyakorlat azonban ennek rendesen be tud tartani. Ha most nem tudod mire gondolok, akkor nincs mit mondanunk egymásnak.
Van a végletes hozzá nem értő barmolás orrba-szájba és van a minden szabvány szigorúan betartó azonnal mindenből a szükséges legjobbat megvásárló és beépítő.

Fáj vagy nem, de az élet a földön valahol a kettő között van...
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Okt 22, 2013
Egyszerű pedig: Szakember dolga a bekötés! Ezt sokan elfelejtik! A szakember tudja - miért kell például ötpólusú 32A-est használni. Ha nem felel meg az aljzat, kicseréli azt is. Ha a kábel, akkor azt is. Ha a kismegszakító - akkor azt is. Nem kell stáholni és egyértelmű minden. Ez nem kényszer - józan ész és szabvány. Trabanttal sem akar senki 30m3 szalmát szállítani. Elnézést a hasonlatokért, de sokszor azt látom - nincs meg ennek a szakmának a becsülete. Ha valaki már látott egy villanyszerelőt - kellő önbizalommal azt gondolja - "Ó ezt én is simán megcsinálom!" - Pedig nem. Hozzá kell tegyem, hogy a szakma is erősen felhígult, mivel a nagy szolgáltatók is kirúgták az igazi szakembereket és azt vették fel aki olcsóbban bevállalta a munkát. Aztán jöttek a szénné égett hullák a ketrecekben.... Amúgy nem vagyok negatív, csak felháborít kissé, amikor polemizálás folyik valamin - ami egyértelmű. Elnézést a higgadtabb kollégáktól. Példaként: Édesapám is azt használt, ami éppen a keze ügyébe akadt. Piskóta csatlakozót - négypólusút, ötpólusút - nyilván a 32A-est, mert az volt otthon. Mindig szitkozódott és mindig szerelt. Én lecseréltem megfelelőre az aljzatait és a csatlakozóit, sőt felszereltem neki egy ellenkező forgásirányúra kötött aljzatot is. Azóta csak használja a háromfázisú eszközeit, nem szerel, nem szitkozódik. Ő 78 évesen - megértette, miért jó ez.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Okt 22, 2013
Nulla kell például egy háromfázisú hőtárolós kályhának is. De kellhet egy olyan berendezéshez is, amiben például kiegészítő ventillátor van, vagy 230V-ról üzemelő elektronika, vagy csillag-delta váltókapcsoláshoz egy mágneskapcsoló tekercs. Éppen az ilyen kapcsolások okozhatják az esetleges asszimetriákat a fogyasztói hálózaton. Ha az egyik fázis jobban van terhelve a többinél - eltolódik a nulla pontod. Ez törvényszerű. Ha építkezésnél van egy háromfázisú motorral hajtott teherlifted, annak is van vezérlése - kell az öt pólus. De ez nem azt jelenti, hogy a motorod használni fogja a nullát. Csak a vezérlése. Mellesleg..... a négypúlusú dugaljat 2 fázishoz is lehet használni. Mert van ugye kétfázisú fogyasztó is... Sőt van 3 pólusú 32A-es csatlakozó is olyan esetekre, amikor a 16A-es dugvilla kevés. Sajnos van aki megfeledkezik erről és beleerőszakolja a vastagabb vezetéket, ha a fene fenét eszik is
(#) adam222 válasza vargaf hozzászólására (») Okt 21, 2013
Egy szauna kályháról lenne szó. 3 db 1,5KW-os fűtőszál van benne, ha jól számolok, akkor az egy fázisra jutó áramerősség 6,5A. Tehát nem is biztos, hogy a 15A-os elég neki. 3db 25A-os kismegszakítóról kényelmesen lehet üzemeltetni?
A bejövő kismegszakítóra jutó áramerősség ezáltal 19,5A. Szolgáltató elvileg díjmentesen fel tudja bővíteni ezt 32A-ra, ha szükséges, szóval ez gondot nem okoz.
Az elgondolás egyébként jó, amit a rajzon is fel tüntettem? Annyi módosítást lehet még, hogy elég 5x1,5mm^2-es kábel.
És még egy kérdés: A NULL ágat elegendő az órában lévő többi NULL-al egybekötni?
Köszi a segítséget.
(#) Pepebá válasza hentes5 hozzászólására (») Okt 19, 2013
Üdv.
Én nem próbáltam, de szerintem ezt erre találták ki.
http://www.rpibolt.hu/termek/aram_feszultseg_es_teljesitmeny_mero_s...x.html
(#) gaben62 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 8, 2013
úgy van az ahogy mondod, nem az alakjukról kell azonozítani, hanem rátekerni 30-38menetet, +rátenni egy szekundert, 150-200menet, vékony huzalból, és egy glimmpámpát terhelésnek,
Máris lehet mérni a feszültséget, az ahhoz tartozó primer áramfelvételt.
Én pl. Az Etd49 magokat igy saccoltam meg , 20KHz-es, imp.al dolgoznak, és 5-6KV-ot állít elő, 13V-os tápfeszültségről működő, vezérléssel, But 12A tranzisztorral.
Légrést persze mindenképp hagyni kell, ez, 0,5-1,2mm lehet a mag permeabilitásától és a frekitől függően Al,érték, ami fix, meg van adva, ha a boltból veszed.
Azt hiszem ezt hívják trafó rezonancia mérésnek.
Az oszcilloszkóp is jó megoldás lehet, csak az nem mindenkinek van.
Ezzel a rezonancia-feszültség méréssel próbával, bármilyen porvasmagos trafó,
pl.ismeretlen táptrafó vasmag, bemérhető, behatárolható, alkalmas e az adott frekvenciára, az adott feladatra.
(#) ivicc válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 29, 2013
Most hogy nézem tényleg az alsó fele sötétebb kicsit, de az is elég halvány. próbáltam nagyobb felbontásban szkennelni.A toner gyári 12A , a második van benne.Egyébként évekig állt a gép, lehet hogy az a gond?Vagy kifogyott? Nyomtattam vele így kb 70 oldalt mind éppen így nézett ki.Ezt az eprom visszaállítást még kipróbálom.Köszi a segítséget!

szelet.jpg

(#) Sebi válasza roland507 hozzászólására (») Szept 25, 2013
12V 500W az 42A! Kettővel semmikép, négy db-bal rövid üzemidővel talán.
De mit kezdesz a kimeneti négyszögjellel? Mert az eredeti egyenirányítva van, az is lehet, hogy 4..500Hz-en ment.
(#) frici.hu válasza etm hozzászólására (») Szept 23, 2013
Nézzük kicsit másképp, 12A/h-s akkukat feltételezve, ez azt jelenti, hogy 12A/h áramfelvétellel egy óra alatt merül le, ami 25Km/h-s sebességet feltételezve 25Km megtett utat jelent, ami átlagos megtehető távolságnak vehető, tehát ezek szerint jó így. A melegedés oka lehet mechanikus súrlódás és nagyobb terhelő súly, ez okozhat nagyobb áramfelvételt, ezen felül számítsuk rá a vezérlő veszteségét, esetlegesen jobb minőségű FET-eket használva javulhat a helyzet, pl; P75NF06 aminek kisebb a belső ellenállása és így csökken a vezérlő terhelése.
(#) zolika60 válasza etm hozzászólására (») Szept 23, 2013
A 12A szerintem pont normális 36V-on durván 430W. Ezt tudja.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 19, 2013
Szia! Az 56°C nem sok, igaz lehetne kevesebb is ha a ventilátor által szállított levegő maradéktalanul (!) a borda lamellái között haladna át és a legkisebb ellenállásnak kitéve távozhatna a készülékből.
A tranzisztorok száma nem tudom, hogy jön ide, a teljesítményt leíró P=U*I képletben nem szerepel. A terhelő impedancia természetesen hatással van az áramra, de a Nálad fellépő 12A csúcsáram kezelhető két párhuzamos tranzisztorral is.
(#) Ghoost válasza anuka hozzászólására (») Szept 19, 2013
Egy otlet. Ezt ismerem is.
Adatlapja szerint 12A-t tud, en 10A-t mondtam volna.
A csatlakozo aljaba nincs addig feszultseg mig a teteje nem kerul ra!
(#) Thomas10100 válasza maszek94 hozzászólására (») Szept 18, 2013
Akkor 32A-es dugókat és 4mm2-esvezetéket javasolsz?
Következő: »»   28 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem