Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   31 / 56
(#) kameleon2 válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 4, 2013
Szia! Nem beégős relét használok. Évekig építettem Schrack relékkel automatikákat. Sajnos azok könnyen beégtek. A Finder ezüst - cinkoxidos reléje nagyon jó. Motorokat is el tud kapcsolni gond nélkül. Nekem redőnyvezérlés megy több mint egy éve és nyoma sincs a beégésnek, miközben nagyobb pogácsás Schrack (Tyco) relék bizony összeheggedtek... 16A-es reléket használok, 12A-es sorkapcsokkal, azaz nem a relé a szűk keresztmetszet. A szilárdtestreléjük is korrekt, jól bírja a kiképzést. Csak feszegetem a saját, dobozolt elektronikám határait, hiszen éppen erről szól ez a projekt.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) peti333 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 3, 2013
Köszi a segítséget! Alapvetően nem a hangerő miatt szeretném megépíteni. Nem tudom hallottad-e a bassman történetét. Egészen addig egy átlagos basszererősítő volt, de valaki kipróbálta gitárral, és azóta félmillió magyar forint egy ilyen cucc. A kásás hangzáshoz nem tudok érdemileg hozzászólni, mindössze annyit, hogy ez a terv egy profi fender cucc és hogy hallottam már párszor élő koncerten, és nem vettem észre, hogy kásás hangot produkált volna. A hangerő nem csak a wattoktól függ, hanem a hangszóró érzékenységétől is.
Még mindig nem tudok dönteni, melyik hangszórót tegyem a ládába. Érdekelne a véleményetek. Ezek jöhetnek szóba: 1 2 3 4 5 6 7 8
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) peti333 hozzászólása Feb 2, 2013
Nah, eltelt némi idő és az elképzelés is változott. A jelenlegi projekt egy bassman. A kapcsolással (még) nincs semmi gondom, kimenőtrafóhoz is találok adatokat, az egyetlen gondom az, hogy ez az erősítő elvileg 75-85 watt között ad le 2 ohmon, mivel 4 db 8 ohmos hangszórót használ párhuzamosan. 8 ohmon ez a csőpár elvileg a legjobb illesztéssel sem tud leadni 20-40 wattnál többet. Az eredeti elképzelés szerint a hangszóró egy 8 ohmos eminence beta lett volna. Ilyen fajtából csak ezt találtam 4 ohmos kivitelben, de ennek a teljesítménye még magában is picit sok. Tudtok mutatni valami jó hangszóró(kat) amik jól passzolnának a bassmanbe?
(#) elektroton válasza Krisztián156 hozzászólására (») Jan 31, 2013
Nem a műhelybe kell a 32A-es biztosíték, hanem a mérő alá. Ezt hálózatfejlesztési díj nélkül kiszállási díjért kicseréli az áramszolgáltató. A műhelybe viszont C16A-t kell tenni. Az hogy aluminium a vezeték anyaga, önmagában nem hátrány, legyen megfelelő keresztmetszetű és jó kötéssekkel rendelkezzen.
(#) epyn hozzászólása Jan 31, 2013
Sikerült a beállitós-tesztelős állapotba hoznom a modult:
A meghajtás végleges nyákterve is elkészült,hamarosan elkészitem,hétvégén remélem már áram alá helyezhetem az összes lézer egységet vele.
12V @10-12A-t kiván,erről megy minden,diódák,peltierek.
Jó nehéz a modul,tuti van vagy 1 kg...A melegedés miatt sem kell aggódnom majd,kipróbáltam egy 90W-os TEM-vel 6 A-on.Alig melegszik fel valamicskét,a készülékház optikai alaplapja elviszi a hőjét.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Krisztián156 válasza elektroton hozzászólására (») Jan 31, 2013
A kissebb ellenállású lett a fő fázis! Így jó és erős is. A falba még alu vezetékek vannak. Nem akarok a műhejbe 32A -os biztit ha az órába régifajta 15ös van! Csak az kéne, hogy ne az egész házat vágja le! De akkor mindenképp előbb leold egy B15 ös mint egy A16-os nem? Multkor talán te említetted a lágyindítást, azt itt is meg lehetne valósítani?
(#) _JANI_ válasza headshoot939 hozzászólására (») Jan 31, 2013
Szerintem Proli007 áramköre: Link ( ahogy írta is ) "A kimenő fokozat 2-3A-el terhelhető. " csatornánként. A kimenő áram az alkalmazott MOSFET típusától függ. De az IRF540-es is biztos elég lesz akár 96 LEDhez is. Legfeljebb ha melegszik a tranzisztor, akkor teszel neki hűtőbordát.
Ha a LED-ek nyitófeszültsége engedi akkor, minél többet köss sorba. Ezzel csökkentheted a tranzisztorra jutó áramot. Pl: ha a piros LED nyitófeszültsége 1.2Volt lenne, akkor akár 9 LED-et is sorba köthetsz. A szükséges ellenállás 60 ohm lenne. Ösz-eredő áram egy csatornán, soronként 9Db LED-del számolva, ( 6 sor * 0.02A = ) 0.12A ! Szóval megéri kimérni a LED-ek paramétereit és egyedileg méterezni az egyes színeket.
(#) _JANI_ válasza headshoot939 hozzászólására (») Jan 29, 2013
Szia! Ezekkel a paraméterekkel már lehet kezdeni valamit! A megadott nyitófeszültséggel sajnos csak 3db LED köthető sorba. Így 16-füzér * 3db-LED = 48db-LED lesz egy csatornán. ( Ha jól számoltam. ) Én azt javaslom, hogy minden LED-füzérnek ( LED sornak ) külön áramkorlátozó ellenállást tegyél. Sok gondtól kímélheted meg magad. ( Bővebben: Link )
3.2V nyitófeszültséggel és 20mA nyitóárammal számolva, ( Az előbbi LINK kapcsolási rajza alapján. ) a szükséges áramkorlátozó ellenállás értéke 120 ohm és 0.25Watt. ( Számolt teljesítmény 0.048Watt. Huzalkivezetéses ellenállás esetén célszerű 1/4W-os fém rétegellenállást választani. ) Kicsit lehet túl méretezettnek tűnik. De nem baj ha egy ellenállásnál van egy kis teljesítménytartalék.
Egy csatorna ( 16 * 0.02A = ) 0.32Ampert fog a tápegységből felvenni. Tehát a 12V 1A-s tápegység elég lesz ha csak egyetlen egy csatorna fog világítani egyszerre.

Javaslom olvasd el a Kezdő - Alapkapcsolások: Link megfelelő írásait. Meg fogod találni a normál LED-ek bekötését is.

Ajánlom figyelmedbe a fórum segedprogramjait: Link. Könnyebb lesz kiszámolni a pontos értékeket a VALÓS adatok alapján.

Sok sikert a projektedhez. Üdv.: _jani_
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
(#) elektroton válasza Krisztián156 hozzászólására (») Jan 27, 2013
Mindenféle képpen C16 A-t, amennyiben a vezeték 2,5mm2 Cu. De mindent felül ír a mérő alatti főbiztosíték. Ott ajánlott a 32A-es, amennyiben a betáp vezeték is alkalmas erre. Ha a mérőnél csak 16A van, az bizonyosan B-s, gyors kioldású. Motorokat (ilyeneket) nem szereti.
Elindult a kisseebb ellenállású segédfázis tekerccsel (helytelenül), van ereje is? Valószínüen ez miatt bírt elindulni ilyen biztosítású hálózaton! Mellesleg ha zárlat van a műhelyben, a 32A-es főbizti is le fog oldani a 16A-rel együtt.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) balzsi válasza Krisztián156 hozzászólására (») Jan 26, 2013
Az biztos, hogy a kisebb ellenállású a fő tekercs, valamint 4kW esetében el kél 32A az indításnál.
(#) elektroton válasza Krisztián156 hozzászólására (») Jan 26, 2013
Ezt a kérdést nem tudom garantáltan megválaszolni. Mindenesetre továbbra is azt állítom, hogy a kissebb ellenállású a fő fázis tekercs, egy-néhány motorral volt csak dolgom, de ott ez igaz volt. Az hogy leveri az automatát, az oka lehet az is , hogy nem elég "lomha" a biztosíték is, meg az amper értéke is kicsi. A villanyóra alatti szinte mindig B karakterisztikájú, azaz gyors. Nem viseli el a nagy indító áramokat. Szerintem nem az a kérdés, hogy milyen régi a hálózat, hanem milyen is a biztosítása. Elvileg ha messze a trafó, nagy a vezeték ellenállása még kedvező is lehet, nehezebben alakulhat ki a "túláram". Igaz, a motor is nehézkesebben és lassabban tud felpörögni.
Mindenesetre az áramszolgáltató kiszállási díj fejében "ingyen" kicseréli a főbiztosítékot max 32A-re.
(#) fordkapcs válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 19, 2013
Nézelődtem még egy kicsit, lenne miből tápot építeni (bár erősítőbe is lehetne jó félvezetőket találni
SiC MOSFET 1200V 42A 80mohm 90nC

(#) mtibi55 hozzászólása Jan 19, 2013
Vágja valaki a műveleti erősítőket? Megépítettem a 30V/12A-es atx átalakítást de szeretnék műszereket tenni rá, és a sönttel van gondom mert ugye ha terhelem a tápot akkor a kimeneten megjelenő feszültség a söntön esővel csökken mert a tl előtte figyel viszont ha át rakom a pozitív ágba a söntöt hogy utána figyelhessen a tl akkor az áram korláthoz kellene valami műveleti cucc hogy rá lehessen kötni a tl-re. Ebben kellene egy kis segítség.
(#) zombee válasza proksa1 hozzászólására (») Jan 19, 2013
Minimális, de tényleg csak minimális fizikatudás kell ahhoz hogy megértsd, miért kevés a 22uH.
Hogy megértsd, ismerjük meg a tekercs által tárolt energiát! Ez azonnal kiszámolható: E= I*I*L/2.
Namost, én beszorzom ezt a frekivel, megkapom azt a "teljesítményt" amit akkor kapok,
ha a a tekercset minden ciklusban feltöltöm 12A-re majd teljesen kisütöm. Tudjuk hogy ezt
jó hatásfokkal fizikai képtelenség kivitelezni, meg áramgenerátor, de azért kapunk 316.8W-ot.
A cuccos pedig mekkorát fog leadni? Tegyük fel hogy 12V-ot, azaz 144W-ot.
Jó tudni hogy ezen valós teljesítmény sokszorosára(én pl. minimum 100x) érdemes tervezni a tekercset. Szóval ez nekem pont 1mH-re jött ki. A tekercs méretezésénél a vasmag maximális indukciójára is ügyelj!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
(#) proksa1 hozzászólása Jan 18, 2013
Építek egy 14,5V DC feszültségből 12A-t szolgáltató áramgenerátort, akkumulátorok töltéséhez. 200kHz-en fogom járatni, UC384x IC-vel meghajtva valami erősebb FET-et, az induktivitással mennyire mehetek le ekkore frekvenciánál és áramnál? 22uH? esetleg több kell?
(#) kameleon2 válasza Gorangapapa hozzászólására (») Jan 15, 2013
Sziasztok! Mivel én azért építettem már egy-két szigetüzemű rendszert, azt kell mondjam mégis megéri. Miért? Mert mindenki azt veszi alapnak, hogy már van nála bekötött 32A-40A-es fogyasztásmérő! Ez azonban messze nem így van - főleg új területen, vagy tanyán. Ha azt mondják neked, hogy 4MFt egy trafó, akkor sem éri meg a szigetüzem ? Dehogynem! A villanyóra ára, vagy a közműfejlesztés mikorra térül meg? Ugye ez is költői kérdés volt? Én úgy gondolom, ha almát az almával hasonlít az ember össze, igenis meg tudja érni. Két "gyenge" pontja van ezeknek a szigetüzemű rendszereknek. Az egyik a zárlatiáram-tűrő képesség, a másik az akkumulátor. Ha volna egy nagy szántóföldem, teleszúrnám réz és vaspálcákkal és már lenne is olcsó akksim a rendszerhez. Tehát minden viszonyítás kérdése. Ha az állam szigetüzemre ad támogatást, mint a mi munkáinknál is - akkor bizony az egyén számára könnyebben megtérülhet. A lényeg: nem a havi, már rendszeresen fizetett villanyszámlával kell összehasonlítani a megtérülést, mert ha így lenne, akkor mondhatnám azt is: "De hiszen az enyém meg ingyen van!".
(#) mps válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 13, 2013
Nos, akkor ha mind párhuzamosan van kötve (ami ugye nem igazán jó megoldás, de ezt nem írtad, csak a legrosszabb eset) akkor 21*0,02A=0,42A Ez egy 0,35mm2 vezeték lazán tudja. Még akkor is ha egy ruha alatt van és nem tud hűlni.
(#) PPPP válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 12, 2013
22KW körüli átlagos kimeneti teljesítmény elérhető ha 3x 32A (400V) rendelkezésre áll.
Nem szabad elfelejteni, hogy az effajta konstrukciójú tápnál viszonylag nagy a kimenti hullámosság ami miatt sok alkalmazásban nem felelne meg viszont akkutöltőnek eszményi!
(#) Ricsi123 hozzászólása Jan 8, 2013
Ez egy gyári füstgép Antari f80z szivattyújából csepegve folyik ki a folyadék típusa sp-12a,mi lehet benne a gond, tegyek fel képet róla?
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Jan 7, 2013
Kár hogy nincs itthon 3 fázis. Bár elvileg a lakásba most készül a 32A-es bővítés. Azért 3 fázisról egyszerűbb egyenirányítani...
(#) Ricsi123 hozzászólása Jan 6, 2013
Helló! Antarti f80z füstgépben rejlő szivattyú működését leírná valaki,pl hogy a mozgó dugattyú végén minek aza rúgó ,típusa sp-12a 16w.
A válaszokat és, segítséget előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza mugab hozzászólására (») Jan 5, 2013
Én ugyan nem Semmi gond a töltéssel a kocsiban, a munkaakkumulátoroknak meg van 12A-s kapcsolóüzemű töltőjük.. Csak beleolvastam a topikba, és segíteni akartam Spyro1411-nek.
(#) lac1 válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2013
Ja, de de, csak most olvastam el.
A BC557 ekvivalense az eredeti rajzon a a BC 547-es?

Amúgy megépítettem, és a tápom szerint 12V-nál 0,02A folyik, 13,8V-nál 0,03A. A 33 Ohmost cseréltem csak nagyobbra, mert a helyzetjelző túl fényesen világított a fékhez képest.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
(#) Hodinka válasza szabics hozzászólására (») Jan 4, 2013
Hali!
A fűtőfesz 3.3V,és ha jól emlékszem 10-12A az átlagáramfelvétel.
(#) Ricsi123 hozzászólása Jan 4, 2013
Sziasztok van egy Antari f80 as füstgépem elromlott benne a szivattyú típusa sp-12a 16w nem akart semmi kijönni a könyök csőből így hát szétszedtem tömítések renden tekercs jó, kitakarítottam igaz most már cseppenként adagolja. Szerintetek így már jó?
(#) mpisti válasza banoo hozzászólására (») Jan 3, 2013
Ha a lágyindító elég gyors, akkor észre sem veszed a különbséget. Én egy 500(!)A-es Co gépbe csináltam lágyindítót,mert ahol használták, csak 32A-es automaták álltak rendelkezésre a hálózati oldalon. A lágyindító 10A-ban limitálta a bekapcsolási áramot, így a gép munkaáramot kapcsoló mágneskapcsolójának a bekapcsolása már nem oldotta le az automatát. Természetesen nem használták 180-200A felett egyáltalán, így a nagyobb teljesítményszükséglet fel sem merült. Egyébként a gép üresjárási áramfelvétele hűtéssel, segédáramforrással együtt is csak 2,3A volt fázisonként. Az elég gyors átkapcsolás azt jelenti,hogy a trafó felmágnesezéséhez szükséges idő leteltével át lehet kapcsolni a normál üzemmódba. Ez az idő általában a hálózat periódusidejének 5-6-szorosa, tehát kb 0,12-0,15s, de a legrosszabb esetben sem több 0,2s-nál. Más kérdés ha a szekunder oldali egyenáram pufferkondit táplál. Ebben az esetben a kondik feltöltődési ideje a mérvadó. Ebben az esetben kísérletileg kell megállapítani az átkapcsolási időt. Ez lehet akár 1s is, attól függően hogy mekkora előgerjesztő áramot engednek meg a trafónak. Ha gyakori a fűzőhegesztős alkalmazás (pl.karosszériás munka) akkor a korlátozó ellenállást feltétlenül hűteni kell.
(#) INOX 4 EVER válasza kissadam hozzászólására (») Dec 26, 2012
Szia!
Kicsit jobban kibékülök a hosszabb vezetősávokkal,mint a millió átkötéssel,és a potik huzalozásával.A lomex-nél még sosem vásároltam
A kapcsolás 2 lappal visszább található,de beteszem ide is.
A földhurkot kivettem ahogy javasoltad.Nagyon köszönöm az észrevételedet!
A zajok ellen majd küzdök ha kész a kapcsolás,bár a PC táp nem hinném hogy zajos,hiszen több kondi van benne mint a sarki boltban,ráadásul elég távol lesz a NYÁK-tól. Attól sem félek,hogy pont egy TDA2030-as fogja megrángatni a 12A-os tápot,de azért teszek bele még pufferkondit bőséggel.
Apropó!
Van jobb ötlet a TDA 2030-tól 12V-os tápra?Mert a végfoknak a terve sincs meg,tehát mindenre nyitott lennék.
Köszönöm a segítséget!
Üdv! Inox
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Dec 26, 2012
Sziasztok!
Lenne egy nyáktervem ami kedvező sorrendbe helyezi a potikat.
Szerintetek ok? (Rajz mellékelve) 90x60mm
A nyákon akartam elhelyezni a potikat,és csak 2 átkötés van a potik mögött.
A Loudness funkciónak nem láttam értelmét ezért kihagytam,valamint a táp és egyéb csemege nincs a nyákon,de csak azért mert van egy használaton kívüli PC tápom ami agyon stabilizálja ,és agyonsimítja és szűri a feszkót,és tele van minden védelemmel.Szerintem a 12V 12A-os táp elég lesz a TDA2030 -as végfokhoz is.
Remélem jó hozzá a PC táp,szerintetek is?
Csak azért mert egy ócska nyáktrafó is 1000-1500Ft,egy ekkora PC táp a bolhapiacon 500-1000Ft,és elvégez mindent.
Ha átnéznétek a NYÁK-ot azt megköszönném...
Előre is köszi
Üdv!
Inox
(#) zlota hozzászólása Dec 17, 2012
Gond van, mert lehet nem gondoltam egy fontos dologra.
Több kompresszor esetén nem fogja elbírni a hálózat!
Most szerettem volna venni 2,2kw-os kétdugóst.
Így lett volna 2 x 2,2kw + villany 150w + elszívó sacc~ 200w és infrás tetőpanel fűtésem van az 1500w.

A lakásban ha mindent kikapcsolnék, akkor sem hiszem, hogy a 20A C biztosítékot nem fogja lecsapni.Esetleg lenne egy 25A C is ami hátravezethető a bejövőm pedig 32A.
Vélemény? Elbírja ezt, vagy ne is próbálkozzam vele?
(#) zombee válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012
Multiméterrel mérve az áramfelvétel kb. 1.5A a bejövő(AC) oldalon, a csúcs szerintem nem lehet több 10-12A-nél.
A gépben egyébként 2 azonos elektronika dolgozik, az egyikben a tranyópár folyamatosan elszáll,
hangszóró csoportot cseréltünk akkor sem változott semmi, aztán a védődiódák is
megadták magukat(MUR-840), de feltételezem hogy eredetileg is ezek szemétkedtek.

Egyébként, tranyócsere után(mindig BUX98-at kapott) a gép ment 2-3 percig aztán felrobbant az üvegbizti,
két végtranyó is elszállt. Most, hogy multiméterrel is mérhető a diódák hibája, ennyi sincs, azonnal elszáll.
Sajnos a BUX98A elég drága és mivel elfüstöltem párat, nem veszünk egy darabig, így "saját zsebből",
olcsóbb típuson gondolkoznék, legalább ideiglenesen, míg megtaláljuk a valódi hibát...

Aki most kapcsolódna be: Bandelin gyártmányú Sonorex ultrahangos tisztító generátora.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
Következő: »»   31 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem