Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   35 / 56
(#) bajibela válasza muki hozzászólására (») Ápr 29, 2012
Kedves "Muki"!
A LED-eket áramgenerátorosan hajtják meg, tehát a Te LED-meghajtó tápegységed egy áramgenerátor.
Ez azt jelenti, hogy az átfolyó áramot tartják stabilan a feszültség rovására (a feszültség változik a terhelés függvényében).
Tapasztalatból tudom, hogy üzemszerű működés esetén az áram nagyjából 4V feszültségen áll be a LED-en. P=UxI, tehát 5,3W/4V=1,32A. Ahhoz, hogy a pufferkondenzátor betöltse a feladatát (megfelelő brumm-elnyomást biztosítson) minden amperenkénti áramerősségre 1000µF-ot kell számolni (több lehet, de kevesebb nem). Ez egy képletből származik 100 Hz-es frekvencia esetén (kétutas egyenirányításnál duplázódik a frekvencia).
A képlet ismertetésétől most inkább eltekintek, de ha kíváncsi vagy rá megírom Neked.
Nálad az üzemi áram 1,32A körül mozog, így ebből következően Neked egy 2200µF/25V-os elektrolit kondenzátort kell beforrasztanod pufferkondenzátornak (ez a legközelebbi szabvány érték). Remélem tudtam segíteni, és legközelebb magad is meg tudod majd határozni ezen egyszerű szabály ismeretében a szükséges kondenzátor értéket. Üdvözlettel: Baji Béla
(#) kisist1 hozzászólása Ápr 23, 2012
Sziasztok!

Lenne pár kérdésem kapcsolóüzemű tápokkal kapcsolatban.

Akkus fúró meghajtására használnék egyet, de az a probléma hogy a fúró max fogyasztása 16A.

Kerestem egy olyan tápot ami elég olcsó, kompakt méretű és le is tud ennyit adni, de 2 ágra van osztva a teljesítmény. Egyik ágon 12A másik ágon 6,5A. Ha ezeket összekötném, az okozna problémát? Tudtommal az összekötés nem okoz gondot, de mindkettő 8A-8A terhelést kapna, ami viszont túl sok a 6,5A-es ágnak. Ezt meg lehet oldani egyszerűen hogy megfelelő terhelést kapjanak az ágak?

A másik témakör az lenne hogy van itthon egy Chieftec táp, amit ha lenne aki segít nekem, akkor át lehetne alakítani, mert ez 2x15A terhelést bír. Csak nem értek annyira hozzá. Olvastam pár cikket, de egyenlőre nehéznek tűnik ha ekkora teljesítmény elérése a cél. Tudtok szájbarágós cikket ajánlani táp újrahasznosításról?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza sanya2 hozzászólására (») Ápr 22, 2012
Hello!
"Nincs erre valami képlet,hogy ekkora ellenállás-ekkora feszültség/áramerősség csökkenést eredményez?"
De van, OHM törvényének hívják. Pld. Ha a tápfeszültség 12V, és az aksiban 5V van, akkor az áramkorlátozó ellenállásra 12V-5V=7V feszültség jut. Ha pld. 120mA áramot szeretnénk beállítani, akkor az ellenálláson 7V feszültség lesz, az áram pedig 120mA (0,12A). R=U/I képlettel, Re=7V/0,12A=58,3ohm-ra van szükség. Természetesen az ehhez legközelebb álló, szabványos értéket kel választani, pld. 56ohm-ot.
Ha az aksi feszültsége változik, akkor a különbség is változik, ezzel a töltőáram is. Könnyen belátható, ha nagyobb az aksi és a táp különbsége, akkor az aksi töltés alatti feszültség növekedésének kisebb hatása van, mint ha a töltő kimenti feszültsége igen közel van az aksi végfeszültségéhez.
Ezért néha célszerűbb az ellenállás helyett izzót használni. Annak ellenállása változik a hőmérsékletével. Ha nagyobb a feszültség különbsége, akkor nagyobb a hőmérséklet, és az ellenállása is nagyobb. Így mintegy stabilizálni próbálja a töltőáramot a töltés folyamán. Számítani kevésbé lehet, de mérni annál inkább. Célszerű előre "meghasalni" az izzó teljesítményét/feszültségét. Ha a maximális táp 12V, akkor egy 12V-os 1,2W-os izzón 100mA áram folyik. Ha az izzóra jutó feszültség az aksi miatt kisebb lesz, akkor az áram is kisebb, de nem annyival, mint egy ellenállás esetén. Grátiszként a töltő rövidre zárható, és jelzi is az izzó a töltés folyamát.
üdv! proli007
(#) Gery78 válasza dobo hozzászólására (») Ápr 20, 2012
Szerintem sincs semmi baj a forrasztott kötésekkel, ha rendesen át van melegítve a forrasztás, és az ón hígan folyósan szilárdul meg, tehát nem "taknyol be" a forrasztás. Szilárdulás után pedig szép fényes lesz. A WAGO-ból pedig mindíg egyel nagyobb áramút kell használni, egy adott áramterhelésre nem? Nagy áramokra, ha jól emlékszem 32A felett már nem is használják. Azonkívül ha egy zárlat miatt felmelegszik az a bizonyos rugó a WAGO-ban, akkor a rugó kilágyul és akkor hogyan tartja meg a vezetéket.

A napokban felszereltem egy lámpát, annak is WAGO-s csatlakozása volt. Ahogy mozgattam a kötést, a helyére igazítottam a vezetékeket, mondanom sem kell, hogy szétcsúszott a kötés. Aztán próbáltam visszatenni a helyére, de a vezeték volt mindíg az erősebb, és nem volt megfelelő a kontakt. Több jó minőségű WAGO-t is rátettem, de mindíg ugyanaz volt az eredmény. Úgyhogy a végül csokiba kötöttem be a vezetékeket, és úgy jó lett a kötés. Én nem nagyon tudok megbízni az ilyen rugós vackokban.

Egyébként szerintem egy házat meg lehet úgy csinálni, hogy nincs teletéve WAGO-val, hanem úgy van kialakítva a vezetékezés, hogy a fő elosztótól indulnak ki a vezetékek, és a kismegszakítótól egészen a konnektorig, vagy a lámpatestig nincs megszakítva.
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 19, 2012
5 méteren van 5*30=150 leded. Hármasával vannak kapcsolva, 20mA áramot fog felvenni egy hármas csoport. Tehát 150/3*0,02=1A lesz az 5 méter áramfelvétele. Vagy nagyobb diódát tegyél be vag kettőt köss párhuzamosan.
Amikor elkészül azért áramot és feszültséget mindig célszerű megmérni, a gyakorlat nem mindig azt hozza, mint az elmélet.
Ha jól értettem a 20 egységeset (20*3 led) szeretnéd aksiról üzemeltetni. Ennek a várható áramfelvétele 20*0,02A=0,4A. Ha így van akkor elég a 4 sorbakötött 1N4007.
(#) Hp41C válasza golem hozzászólására (») Ápr 18, 2012
Szia!

Lehet, de ez inkább kapcsoló üzemű tápegységbe való típus: 400V, 12A, 100W.
(#) kiss1999 hozzászólása Ápr 11, 2012
akarok egy fúró motort vezérelniszervóval+ egy fetes H-híddal. Ugye egy mikroszervó potméterjének a helyére ugye ugyanakkora ellenállásokat teszek akkor forog körbe a motor folyamatosan. Eddig oké. de én a szervót és a mfúró motorját külön feszről járatnám. vagyishát a szervó egy stab-ic-n keresztüladnék neki 7.2v-ot(7805+dióda) . Ebben az esetben ugye a föld marad közös . Így működne? ja és Hhídra mekkora ellenálás kell majd a Fet-ek elé? a motor 8-9 ampernál nem eszik többet de szerintem én 10-12A-es feteket használok majd.
(#) atirock hozzászólása Ápr 9, 2012
Üdv!
Van két hangládám, amit PA hangosításhoz használunk. A Mindkét ládában 2 db Eminence Delta Pro 12A és 1 db APT80-as magassugárzó van. A ládák eredetileg Böhm-Regent hangládák voltak, jóval kisebb teljesítményű hangszórókkal. Ezekkel az Eminence hangszórókkal viszont bődületes erő van ezekben a ládákban így, de a maximum hangerő közelében rezonálnak, és nem igazán tiszta a hangjuk. Mit lehet csinálni? Zenekari hangosításhoz használjuk a ládákat, még úgy is nagyon hangosak, ha közel sem a maximumom hajtjuk meg őket. Egyébként egy 40W-os Böhm-Regent csöves erősítővel használjuk, amit közel sem tudunk a maximumra tekerni, mert szétesne a ház is, nemhogy a ládák. Hogyan lehet megszüntetni a rezonálást? Valami tömítő anyagot kell a ládákba tenni? Nagyobb lyukakat fúrni, ahol mozogni tud a levegő? Help!
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 7, 2012
Köszi!

Most már reggel óta ezt hallgatom, ezekről az olcsó hifi hangfalakról is nagyon szépen szól, semmi brumm, gerjedés, vagy zaj. Egyedül a PC zaja hallatszik be, ha nem szól a zene. A legjobb minőséget eddig az N8 mobilomról meghajtva nyújtotta, szerintem abba is kapcsolóüzemű erősítő lehet, mert szó szerint nincs zaja.
Tetszik amit hallok, úgyhogy a maradék 3 chipből is építek erősítőt. Amúgy írtam, hogy 0,02A az áramfelvét, ha 0,05 - 0,07-ig hangosítom, már kifejezetten hangos. Ezekkel a hangfalakkal esélytelen, hogy clip-ig bírja de elsősorban a hang minősége a fontos nekem.
(#) zoka hozzászólása Ápr 7, 2012
Működik!

A második összeszerelt panelt sikerült összehoznom.
Nem is bánom, hogy az elsőnél a forrasztással tönkretettem az IC-t, mert így legalább kisebb lett az új panel.

Szeretném megköszönni Lorylaci-nak a rengeteg segítséget, egyrészt a szakmai jellegű kérdésekben, másrészt a nyáktervezésben. Nem bántam meg, hogy Laci terveiből kiindulva egy saját tervezésű nyákot sikerült összehoznom, nem csak egy az egyben lemásoltam.
És köszönet Attila86-nak a nyák minőségi elkészítéséért.

Végül 2 kép. Az egyiken ott az ampermérő: 0,02A 42V tápnál. Ekkora áramfelvételnél már elég szépen szól. Még letesztelem, de így elsőre tetszik, amit hallok. Érdekesség, hogy a környéken lévő 2 méteres körben egy kicsit bezavarj az FM adókat.
(#) VIM válasza monati hozzászólására (») Márc 31, 2012
Szia! Az említett relé csak az 1400f/p fordulatú motorhoz jó! A kétpólusú motorokhoz nagyobb áramú 120/530, az az 12A névleges és 53A meghúzási értékek tartoznak.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 29, 2012
Szia! Úgy a rajz, mint a nyákterv igényes munka. Az 1,12A nyugalmi áram elegendő biztosíték arra, hogy a végtranzisztorokon folyó áram ne szűnjön meg kivezérlés közben, tehát A osztályú.
Erre emlékeztet.
(#) Inhouse válasza fejjel19 hozzászólására (») Márc 28, 2012
Milyen adatlap volt az?

Idézet a TIP41-ből:
Idézet:
„TIP41 Series(TIP41/41A/41B/41C)
Medium Power Linear Switching Applications
(Complement to TIP42/42A/42B/42C)

NPN Epitaxial Silicon Transistor”

Idézet a TIP42-ből:
Idézet:
„TIP42 SERIES(TIP42/42A/42B/42C)
Medium Power Linear Switching Applications
(Complement to TIP41/41A/41B/41C)

PNP Epitaxial Silicon Transistor”

Üdv
Inhouse
(#) Mályi László válasza csoki18 hozzászólására (») Márc 27, 2012
Valami nem az igazi. A képlet egyszerű. Ha valaha nem fizettél hozzá járulást, akkor nem lépheted túl a 32A a3fázison ezt óra cserénél bevasalták. Érdeklődj utána, milyen elosztásba kaptad. Ha három fázis akkor legyen is meg. Reklamálj érdeklődj, Aztán vissza lehet térni a problémára. 2*16A-ről még nem hallottam, más osztás pedig neked nem jó a trafód számára.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Márc 27, 2012
Köszi. kb 2év kitartó tanulás eredménye.
Az akksik, 12V 12ah -ak, de sajna, már nem tökéletesek. Az asszony elektromos kerékpárjában voltak, ami 36V-os, csak az egyik felrobbant. Amúgy 6 évesek, és kb 3-4km-t tudok velük menni, utána sípol a proci, hogy lemerültek.
Ja a segway-ben kettő van, mert a motorok 24V 360W-ak.
(#) vzoole válasza zoknidodi hozzászólására (») Márc 26, 2012
Szia!

AB-FET kapcsoló lényege, hogy aktívan fékezi a motort, amikor elengeded az elsütő billentyűt.
(ahogy a neve is mutatja Active Brake)
Ezt a fékezést nem úgy hajtja végre, hogy kis időre fordított polaritású akkumulátort köt a motorra.
Amikor elengeded az elsütő billentyűt a motor szabadon fut tovább. Ekkor lényegében egy generátor lesz belőle, aminek a kimenetét rövidre zárod a P csatornás FET-el.
És ez a terhelés fékezi le gyorsabban a motort.

Na most a szikrázás az sajnos ezzel a fékezéssel jár együtt. Ha kondit raksz a motorra, az nem nagyon segít, mert akkor a FET-nek még azt is ki kell sütnie, és lehet az egész fékezés lényege elveszik.
(én amúgy csak sima FET-es kapcsolást használok)

A FET melegedésének okát legjobban pár méréssel lehetne kideríteni.
Lehetne tudni a kezdő és folyamatos terheléses áramot és hogy mennyire esik le az akku feszültsége menet közben.

Az ellenállások...
Nincs mit rajtuk méretezni.
R2 (30K) a FET G. lábát húzza negatívra. A FET nem kapcsolna ki nélküle, mivel nem áram, hanem feszültség vezérelt. Arra kell, hogy "kisüsse" a FET-et. Itt nincs nagyfrekvenciás kapcsolás, tehát semennyire sem befolyásolja a működést a kisütés sebessége. Lehet akár 10K vagy 100K ellenállást is használni.

R1 (100) egyfajta biztosíték lenne. Akár teljesen el is hagyható.
Abban az esetben jön jól, ha mondjuk a FET elhalálozik, és teljesen összeég, azaz zárlatos lesz. Ha nem lenne R1 akkor könnyen rá tudnád kapcsolni a pozitív pólust a negatívra.
Ha ott az R1 akkor, a max. 12V azon keresztül záródik.
Ekkor a rajta árfolyó áram:
I = U / R >> I = 12 / 100
I = 0,12A
Ekkor a rajta árfolyó teljesítmény:
P = U * I >> P = 12 * 0,12
P = 1,44W

Általában max. 1/4 W-os ellenállást szoktak ide javasolni, ami rögtön szét is ég a terheléstől. Ez annyira nem lényeg, hisz a FET-el együtt cserélni kell úgy is. Vagy bele kell tenni egy 2W-os ellenállást és akkor max. melegedni fog.
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 23, 2012
"CB-32A LOW PASS FILTER" Japan gyári ,paneles kivitelű, három tekercs, és négy kondi van (kető-kető páhuzamosítva)benne. A penetrátorral együtt került hozzám.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 21, 2012
Hasraütésre kiválasztottam ezt az olcsóbb hangszórót

Féltérre tervezünk ezért Ang 2Pi legyen. A hangszóró 8 Ohmos, ezért 2,83V legyen a feszültség. Rg 0, mivel nagy damping faktorral számolunk.
Most írjuk be a hangszóró adait: Sd=530cm^2, meg van adva. Katintusnk a Cms mezőbe kétszer, majd a 77 l Vasből meglesz a Cms (1,92E-4). Az Mmd mezőbe kétszer kattinva az 50Hz Fs-ből meglesz az Mmd (45,76g). Re meg van adva. BL-t hasonlóan kiszámolja aprogam Fs-ből és Qes (0,35)-ből, így 16,86 lesz. Rms hasonlóan meglesz Fs-ből és Qms (7,87)-nől, így 2,11 lesz. Le adatlapban 0,8mH.

Ha most a Tools menü system design, with driver gombra kattintunk, akkor a program képes egy ideális telejs ötlcsér számolására, ha megadjuk a két küszöbfrekenciát. Adjunk meg 40 illetve 280 Hz-et. Ekkor kapni fogunk egy tölcsért. Szimuláljuk le a calculate gombra kattintva.

A szimuláció után látjuk, hogy van egy szép 106-107dB/1W érzékenységű rendszerünk. Azonban ha a windows schematic részre megyünk, akkor látjuk hogy ez a tölcsér bizony 2048 literes. A tölcsér szája pedig kb 170x170 centi lenne.

A hyp gomra kattintgatva állítsuk át Exp-re. Tegyük fel, hogy a tölcsérünk szája olyan 50x100 centis lesz (ez is nagy, de ésszerű méret). Vagyis az első sor S2 mezőjébe írjunk 5000-et. Állítsuk be a tölcér hosszát (Exp utáni mező), hogy a tölcsérszakasz tágulási frkevneciája (legutolsó mező a sorban) 35-40 között legyen. 230 centi például jó.

Szimuláljuk le. Jól látható, hogy a középfrekvencián megmarad a 106 dB, de a mélytartomány gyengül. A schematicnál látható hogy ez a láda már 400 liter körül lenne (szóval olyan 80x50x100 méret körül lenne)

Most nézzünk pár változtatást. A program által idálisra számolt torokkamrát növeljük meg kb 2500-ra. Szimuláljuk le megint. A tools menü Compare prebious (F4) parancsa az előbbi szimulációt halávnyan megjeleníti, ezzel nyomon tudjuk követni változatásainkat.

Most a szimuláció után a tools menü "multiple speakers" parancsával nézzük meg mi történi, hogy 4 ilyne ládát összeteszünk, úgy hogy 2-őt sorosan és ebből 2-öt párhuzmaosna kötünk. A program ekkor kiszámolja az eredeti egyenáramú ellenállást, és figyelmeztet (ha változik az impencia akkor már nem 1W-ra számolunk).
Most látni fogjuk a 4-es csoport válaszot. F4 megnyomásával rárakhatjuk az egyedi tölcsér válaszát. Jól látható hogy a csoportban visszakaptuk a korábbi ideális tölcsér válaszát. Négy kisebb tölcsér építése, szállítása könyebb. Valamint most már négy hangszóró van, így négyszeres teljesítményt is küldhetünk bele.

Gyakori probléma tölcséreknől, hogy a leírások alpaján " a mélytölcsérek 200-500 Hz körül hülyén szólnak".

Szimuláljuk újra az egyedi ládát a calculate gombbal. Ezután menjünk a tools menü directivity response gombjára. Ekkor megkérdezi hogy milyen szögben kivánjuk a választ megkapni. Először számoljuk ki 0, majd 45 fokra, és az F4 gombbal rakjuk egymásra a kettőt. Jól látható, hogy annál a frkevenciánál, ahol a hang hullámhossza összemérhető lesz a tölcsér szájának méretével a tölcsés elkezd nyalábolni, vagyis csak előre sugározni, oldalra kevésbé.

Itt is előnyös több kisebb tölcsér alkalmazása.
Egyrészt aha több töclsért egmással szögbe rakunk, akkor egy (a nagy ideális tölcsérnél) jobb direktivitásu multicell hornot kapunk. Valamint ha a tölcsér szélén lévő ládákat késleltető effekttekkel hajtuk, akkor variálható a direktivitás.
(#) Sanyi74 válasza matthew_87 hozzászólására (») Márc 19, 2012
Lehet, hogy a 12A-es (?) át volt hidalva.
(#) erobi82 válasza vitamin hozzászólására (») Márc 17, 2012
Összedobtam én is a kapcsolásodat. Az 1%os ellenállások sanja nem jöttek össze, így a referencia fesz. 7,91V. A trimmerekkel sikerült beállítani egy ideális ki-be kapcsolást.Legalábbis asztalon. Ha lesz kedvem a hétvégén rádobom egy akkura. A nyákon egy aprócska módosítást követtem el, mivel nem volt a boltba az a fajta trimmer mint amit használtál.Normál fekvő (LI10, PT10) trimmert alkalmaztam. Valamint a referencia fesz. körbe nem találtam itthon 47µF-os kondit, így 100µF-ot tettem be, gondolom ez nem fog gondot okozni a későbbiekben. A TL072 helyett pedig LM358at tettem be. Relének 12A-es Findert fogok alkalmazni egy darabig biztos bírja majd.
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012
Hello!
Találtam rézdrótot, még a szekundert nem tekertem fel, de így biztos minden felfér. A primert 1mm es rézdróttal tekertem 318 menetet 230VAC ra biztonsági okokból. A szekunder 2x26VAC 12A képes lesz leadni?
(#) Directors válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 8, 2012
Így értem már.
Azért kérdeztem mert most van egy pár 95dB (2db sorosan kötött hangszóró van benne.Bővebben: Link) hangdobozom és azon gondolkoztam,hogy ezeket eladom és befektetek egy ilyen hangszóróval épített hangdobozra.Bővebben: Link
De természetesen csak akkor állnék neki ha megérné.Kisebb kocsmákba kellene bulizni illetve házibulikba.Azért itthon is használgatnám.
Mit gondoltok ezzel már ellehetne indulni bulizni? 100W-200W erősítőkkel lennének hajtva.
(#) AccessDenied válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 7, 2012
Átkötés az nem teljesen az, mert az utolsó 2mm-en egy smd kondenzátor van. az a fekete valami a 33nF-os kondi, ami félig ki van forrasztva, és csak próbálkozásképp ráforrasztva a helyére egy 33nf-os másik kondi.

Nem lehet hogy meghalt az 1nF-os kondi? A két 33nF-os nincs párhuzamosan kötve, csak az egyik nincs teljesen kiforrasztva. "155-01-508db42,50 Ft.100uHy 0.32A 0.4R 10% RAD RLB0712-101KL (BOU) RoHS 7x10mm RM 3.0mm" ez az induktivitás típusa.

Most lemértem 4db kondit amit a szomszéd bácsi adott, csak azóta már meghalt szegény, hogy azok nagyon pontos műszer kondenzátorok, Rifa FS PFE210 a típusuk ha ez mond valamit.

kondi-mért-arány
20,5nF 40,76nF 50,29%
147nF 289,8nF 50,72%
51,1nF 101,2nF 50,49%
82,5nF 162,9nF 50,65%

Ez lett az eredmény, ami azt mutatja, hogy a mért eredmények aránya 0,43%-ot ingadozott, tehát könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy 0,25%-os vagy 0,5%-os pontosságú kondi lehet, szerintem megpróbálom, hogy elhajintom ezt az 1nF-os smdt, és van itt egy szép piros 1nF 1000V WIMA MKS kondi, beteszem ezt, és az etalon kondik mért kapacitásának a ráírthoz való arányából kiszámolom, hogy mennyi amit betettem 1nF-osnak, és az icsp foglalatra illeszthető nyomógombokkal beállítom neki, és akkor jó lesz, igaz?
(#) csaki62 hozzászólása Márc 4, 2012
Többször olvasgattam az oldalt,mert én is küzdök egy géppel. Be azonosítani ez idáig nem sikerült mert az összes matrica szinte olvashatatlan.Néhány fotót készítettem róla.Alapvető problémám a fokozatkapcsolója szét volt szedve.A saját logikám szerin bekötöttem,de csak 6-10 voltot ad le.4.-5. fokozatba le is veri a 16-os kismegszakítót, pedig 10-12A lenne a max.
Ha valaki felismeri és segíteni is tudna megköszönném.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 3, 2012
A zenereket természetesen nem cseréltem ki sima diódára. Ha jól láttam az eredeti diódák még gyengébbek is, mint amiket bele raktam. Már hogy a két diódás teljes értékű egyenirányításra gondolsz, amikor a szekunder közepe az egyik pólus? Ha nem csinálsz teljes értékű egyenirányítást, akkor asszimetrikusan előmágneseződik a vas, és betelít, egyenáramú gerjesztést kap, ezért old le a 32A-es kismegszakító.

Próbálok majd szkóp közelbe kerülni, és vizsgálgatni a megépített dolgokat kicsit.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 3, 2012
A dióda frekvenciák egyezésének néz utána. Z diódák is vannak a kapcsolásba. A cifra istráng hiba, valószínűleg eltér a gyújtás szög a két vezérlő elektródán. Gondold át vajon miért. A szekunder köri szabályzás kapcsán, a két diódás kapcsolásnál. Hegesztőnél egy dióda ki kötve próba hegesztés, 32A automata le. Dióda visszaköt próba hegesztés, király, minden amit elvárok tőle. Na akkor ez hogy is van? Vissza nyal a fagyi (esetleg betelítődés történik).
(#) granpa válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 2, 2012
Nah, mondd, Te elolvasod amiket írunk neked? Nekem nem úgy tűnik (vagy csak nem érted?). A d=2mm-es drót, 12A-hez nagyon vékony, közel 4A-os áram sűrűséget hegesztő trafóknál és impulzus-üzemnél használnak!!! Számolni meg nem tudsz, vagy nem akarsz? 314 pr.menet esetén, a 42 sec, menet ~30V-ot ad (ez pufferolva 42V- a diódák nyitófeszültsége, ~2V)! De írtam, hogy szerintem a 314 menet primer kevés.(túl nagy lesz fluxus) 1000 menet d=1mm-esből, 10cm 2; d=2mm-esből,~40cm2!-hogy is van ez?!
(#) kutató válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2012
Az óra max 32A ingyenes utána amperenként kell fizetni ha többet akarsz. Nálam 16A raktak fel.
(#) Szabi1 válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 1, 2012
Nah arra a döntésre jutottam hogy:
Nekem A primernek normálisan 1mm es lakkozott rézdrót szügséges és 314 menet belőle.
A szekndernek meg normálisan 2x42 menet és 2x36vdc kellene legyen terheléssel és 12A amihez 2mm es drótot kell használjak.
Szóval ha 1000 menet megy a vasmagra 1mm esből kb akkor arra gondoltam, hogy a primer gyári huzalját viszatekerem ami 2mmes vastagságú a szigeteléssel. És még veszek 2 mmes rézdrótot a szekundernek. Akkor rá kell férjen a huzal nem? És mit használjak soronkénti szigetelésnek? És milyen hoszú huzal kell a szekundernek?
(#) soskajoska válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2012
Idézet:
„Az elég karcsúnak tűnik, mivel a villanyóra alapból 32A-t simán át tud engedni... Én dugaljaknak hosszabb távra szoktam 2,5-ös rezet használni.”

Azért nem annyira karcsú! Villanyszerelésnél tömör réz vezető esetén max. 12A/mm2 a megengedett áramsűrűség. De 10A/mm2-el számolva az 25A, vagyis 5750W! Ennyit nem hiszem, hogy vissza akarsz táplálni.
Következő: »»   35 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem