Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az elég karcsúnak tűnik, mivel a villanyóra alapból 32A-t simán át tud engedni... Én dugaljaknak hosszabb távra szoktam 2,5-ös rezet használni. Panelnél még elmegy.
Ez pedig az én ötletem! Ötlet!!!
Elvileg a műszeren már átlagolt feszültség folyik az R8-on folyó feszültséggel arányosan így a tranzisztor erősítésének beállításával és munkapontjának változtatásával mind az állandó terhelés és mind a töltési árammal arányos terhelés állítható be. A fet nyitását az impultus végezheti, a nyitás mértéke az ellenálláson fellépő "nagy" feszültségnek köszönhetően széles skálán szabályozható és az akkumulátor feszültségét figyelve nyomon követhető. Gondolom ez a terhelés nem jelent kihívást az áramkörnek 50W-nál is csak 1,42A a 35V-os csúcsoknál a fet teljes kivezérlésénél, de így állandó terhelésként a nyugalmi áram beállításával a túltöltés is megakadályozható lehet. Persze biztos van min finomítani, vagy az egész ötlet dobandó, de szerintem javításokkal az elmélet megvalósítható lenne.
Nagyon megköszönném!
![]() Ha nem baj lenne egy észrevételem: Az időállandók által meghatározott kisütés nem egészen tűnik jó megoldásnak szerintem. Arra gondolok, hogy az akku által elnyelt energiát illene kivenni, nem többet és nem kevesebbet (illetőleg veszteség nyilván van az akkuban), tehát a kisütés mértékének ezzel kellene arányosnak lennie, amit az R8-as ellenálláson eső feszültség figyelésével lehetne inkább realizálni, mivel az időállandó állandó így a kisütés mértéke is állandó lenne. Példaként, a felvett átlagáram 10A óránként, de a kisütő 12A, ami az így is halódó akku mély kisütéséhez vezethet, másik esetben pedig 12A átlag töltőáram és 10A kisütő áram, ami pedig a rajta hagyott akku túltöltéséhez vezethet. Úgy gondolom az R8-on létrejövő feszültség tárolása és azzal arányos kisütőáram alkalmazása lenne a legideálisabb megoldás. Mondjuk az R8-on (0,51 Ohm) eső feszültség soros ellenállással töltene egy kondenzátort amit impulzus hiányakor egy tranzisztor rákapcsolna egy FET-re ami az akkura kapcsolná az így már arányos kisütő áramot. Kicsit talán bonyolultabb, de talán nem kell "piszkálni" az időzítőt. Esetleges megoldásként felmerülhetne az is amin már rég gondolkozok, hogy mivel nagy áramcsúcsok vannak így lealkudunk belőle kicsit, vagyis akár egy állandó terhelést is alkalmazhatnánk aminek az értékét úgyszint az R8 figyelésével állítanánk be, könnyebb lenne a beszabályozása, nem kell bántani az időzítőt. Szerintem ez utóbbit érdemes alkalmazni, csak én lusta voltam kísérletezni!
Szia!
Én eddig se a te technikádról beszéltem és nem mondtam hogy neked nem lehetnek hasonló kaliberű rendszered!Hidd el most küldözhetnénk egymásnak a képeket kinek mije van,de nem erről van szó.Rá szerettem volna világítani hogy ezek nem otthoni standard használatra való,nem is igazán lehet.Vegyük példának a te hangszóródat kb 800/1600w ügye? Ehhez párosul egy legalább 2kw-os erőmű hogy maradjon tartalék,ne keljen clippen ..... Na itt jönnek a gondok. Általában a betáp elosztótól a konnektorig általában 1,5mm2-es, legjobb esetben ha a tulaj magának építette a lakást 2,5mm2-es vezetékkel mennek el. Ha ilyen vezetékeknél csutkára hajtod az adott erősítőt akkor a vezetékek melegedése miatt ha nem megfelelő a betáp biztosító (16-25A max) akkor tűzveszélyt is kockáztatsz. Kigyúladhat a falban a vezeték. Ezek a szűk keresztmetszeteknek dinamika csúcsokban így is szépen megnő az ellenállása és leesik a feszültség, ennek következtében lecsökken az erősítő teljesítménye. Ha szűk keresztmetszet, laza kötés van valahol a lakás előtt a villamos hálózaton akkor képes az egész lakásban a feszültséget észrevehetően meghúzni......stb Egyszóval nincs elég dinamikád,(nekem valahogy mindig kell a 32A)ez csak a subbod felette nincs semmi.Én csak azért írtam neked mert ptesza-nak gúnyosan írtad mit akar a kicsi.... olvasd vissza pedig ő mindig az adott kérdéshez és felhasználási módjához igazítsa a válaszát,hidd el ért a hangszórókhoz.Nekem is segített egy EV-12l és reflex ring párosításában mai napig monitorként megyen és mások is szeretik a hangját.Nem hiszem hogy ezzel szoktál házimozizni a nappaliban! Ha igen akkor beteg vagy! Részemről lezárva az ügy.
Hello! Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen, vagy ilyen jó lenne-e autóba, hogy a laptopot tölthessem vele? A laptop töltőn a következőket írja: Input: 100-240V ~ 1.6A, Output: 19V - 3.42A (65W). Ha 65W-os a kimenet, akkor elvileg bemenetnél sem vehet föl 80W-nál többet. A kocsiban a szivargyújtó egyszerűen csak rá van kötve az akkumulátorra? Gyújtáskor nem keletkezhet valami túláram, ami elronthatja az Invertert? Bocsi, ha rossz helyre írtam, de nem találtam olyan topikot, amiben egyszerűen csak inverterekről van szó.
Köszönöm szépen, erre gondoltam, de nem voltam biztos a dolgomban, s felmerült bennem a "jobban járok ha kérdezek érzés" mielőtt bárminek nekiállnék, gányolni meg nem akarok. Ha megvan a ledcsík, megnézem hányas csoportokba van rendezve, s abból mennyi van.
"Ha egyszer három, akkor R=1,25V/0,02A = 62,5 ohm a szabvány ellenállás sorban található 68ohmosat kell alkalmazni." Amit kinéztem: Nekem 45led, 3x15 csoport. Akkor ha jól értelmezem R=1,25V/0,3A = 4,16ohm ehez jó a 4 ohm?
Hali! Mindenkinek! Van egy trafóm egy végfokba van de nem tudom, hogy hány watt lehet. Ezek vannak rá írva.
Pr: 220v 2,02A a huzal vastagsága 3mm. Sec 2x36v 2x5,56A a huzal vastagsága 4mm. Ami a végfokba van oldalanként 4 darab 2n3773 tranzisztor ami összesen 8db. A puffer 2x10000mfd 60v de van rajta egy másik is ami 75v gondolom az a max. A trafó magassága:10cm. Szélessége:12cm. Mélysége:7,5cm A súlya a trafónak kb:7-8kg összesen pedig 15kg. Ha valaki meg tudná mondani hány wattos lehet az jó lenne . Köszönöm előre is a segítséget.
16A-es bt139-et már én is lőttem el, annyira felmelegedett, hogy elolvadt az átvezető gyűrű, és elvált a bordától... Ha jobban csinálom, lehet hogy még most is menne. Azt hogy kiment a triak abból gondoltad, hogy a poti csavargatására nem szabályozott le? Mert akkor lehet hogy még teljesen jó az a triak
Ezt a rajzot honnan szerezted? Szerintem induktív terheléshez nem biztos hogy jó, és nyitva marad a triak. Vaterán van most olcsón 16A-es tirisztor, ami M6-os csavaros rögzítésű, elég jól hűthető, én abból veszek most 10db-ot, kettőt ellenpárhuzamosítok, és abból lesz a 32A-es triakom. Mekkora bordán volt a triakod? Próbáld ki a kapcsolást egy izzóval is.
VA=V*A. Szóval a feszültség és áram szorzata. Innen már egy egyszerű matematikai trükkel ki is tudod számolni, hogy hány Ampert ad le a trafód. Szóval 18/3,2=0,12A
A mellékelt töltőhöz néztem 2 különböző notebook adaptert:
19V/3.42A: http://www.dealextreme.com/p/replacement-power-supply-ac-adapter-fo...-70695 16V/4,5A:http://www.dealextreme.com/p/replacement-power-supply-for-ibm-08k8205-22307#open full view Ezek közül szerintetek melyik lenne a jobb? Illetve notebook adapter megfelel erre a célra? Ezzel egyszerübb lenne a dolog, és még az áruk is barátságos.
576 teljesítmény lenne 3xtda 7294 Híd erősítő hajtására.
VAgyis: 1.Szekunder: 24VAC 12A 2.Szekunder: 24VAC 12A
Úgy látom megy még a küzdelem a megfelelő vezérlés ügyében.
Proli egy másik topic-ban rámutatott egy megoldásra. Megépítettem az áramkört és határozottan működik.Ez a sörkoli vezérlésére kiváló!!!!! Mellékelem az elvi rajzát,és mellékelem a nyáktervet is nektek. A próbadarab amit megépítettem 1db IRFZ44 -es FET-et tartalmazott és még úgy is kiröhögte a 12A-os ventit,de a nyákterven 2db szerepel mert néhány embernek megépítettem a kapcsit és nem tudom azok a ventik szorulnak-e vagy éppen erősebbek mint az enyém. A D2 és D3 dióda az MBR1645-ös az egyik azért van hogy a motor önindukciós tüskéit levágja,a másik pedig csak egy védelem,hogy ha elpostázom valakinek és rosszul köti be akkor elpukkant egy biztit és kész. Az utóbbit ki is lehet hagyni belőle,csak ne kössük be fordítva.A C4-es kondinál én 100nF-osat tettem be,így 150Hz-en megy kb a venti és nem vonyít annyira.Ezt mindenki kedvére formálhatja. Az áramkörben a Trimmer a T-max-ot állítja tehát minél fentebb tekerjük annál magasabb hőfokon fogja a max fordulatszámot leadni,ezzel együtt a bekapcsolási hőfokot is húzzuk. Az áramkör elvileg 20 fokos hőtartományban dolgozik,de a gyakorlat mást mutat,tehát bekapcsol mondjuk 25 fokon,és 35 fokon már maxon megy...Ez pont sörkolihoz való uraim. Nagyon érzékeny az áramkör és aki precízebb beállítást akar az heli-trimmert használjon,mert tényleg nagyon érzékeny. Ha belegondolunk,hogy egy hőkülönbségkapcsoló 3900+posta akkor vicc,hogy ez az áramkör kikapcsol-bekapcsol,szabályoz és kb 2500-ból mindennel megépíthető. Akik kedvet kaptak azoknak sok sikert az utánépítéshez ![]() Üdv: INOX
2A-rel nekem is napokig tölti. Ma viszont tolja rendesen. A 12A sem ritka.
Ha jól számolom, és 62 ohmos ellenállás van előttük, akkor
62 ohm 1,2/62=0,019A 1,2V*0,019A=0,023W 3,6V*0,02A=0,072W*3=0,216 0,239W*200=47,8W /12=3,98A Vagyis 12V 4A elég.
Ebben biztos vagy? 600db led x 20mA = 12A Szerintem...
Szia!
Ha már a "kontár"-nál tartunk, akkor te is elég nagy hendikeppel indulsz a munkának. Azok a tranzisztornak nézett TO-220-as tokok FET-ek. Ezért nem érvényes a "bázis" kifejezés. Mérd ki őket G-S közötti zárlatra.800V és 8A 500V és 12A
Raadasul a betapja "csak" 32A
Biztos, hogy az ora - kivet hely kozott csak 10 meter a tavolsag?
Sziasztok!
Az öcsémnél át lesz alakítva a konyha, ami azt jelenti hogy elektromos sütő és indukciós főzőlap kerülne be a gáz tűzhely helyett. Viszont hogy milyen tipus,az még nem tisztázott. Az lenne a kérdés hogy az elosztóból milyen vezetékkel álljak nekik oda.A távolság kb 10m és 1 fázisú a hálózat. A bejövő biztosíték 32A. Én 5X4cm2-es MT-re gondoltam. Vagy vigyek nekik külön 1-1db 3X4cm2 es Mt-t? Szerintetek?
Először azt hittem, szívatsz.
Rá kellett jönnöm, egyszerűen nem érted, amit már sokadjára írok le. "Tehát ha a fesz lecsökken nem gond mert a bontáshoz a 12 volt negyede is elég lenne." Igen, sőt 1,7V is elég. Csak rossz lesz a hatásfoka. Te megoldásod 1 liter/perc gázmennyiséghez: Bontón 3V 80A. Innen a 80A-hez szükséges vastag kábelek a generátorhoz. Az egyenirányításkor a 80A miatt jelentős teljesítmény esik a diódákon, ami hővé alakul. 1,4V(vagy több) és 80A= 112W veszteség. A vizet bontja a 3V-ból 1,7. 3V bontó + 1,4V dióda+ feszültségesés a vezetéken 1,6V=6V. 6V 80A-ből 1,7V bontja a vizet, a többi veszteség. Én megoldásom: 324V 0,42A 1l/perc gázmennyiséghez. Gondolom látod, hogy ez esetben 0,42A halad át a diódákon 80A helyett, és vékony vezeték is elegendő hozzá. Azt nem írtam, hogy olcsó 190 cellát kialakítani. És valóban , Bob Boyce megépítette. A generátor fordulatszámát a motor fordulatszáma fölé emelik, épp azért , mert kis fordulaton alig tölt az átlag generátor. Ergo a kis termelésű vízbontó előnye kis fordulaton jönne elő(1000-3000/min). Ha csökkented a generátor fordulatszámát, még nagyobb fordulaton fog tölteni. "olyat meg csináltak már hogy nagyon erős mágneseket helyeztek a gerjesztő rész helyére és jól teljesített a generátor." Ez is egy megoldás, de agerjesztése, ezzel együtt a leadott feszültsége nem szebályozható. Példa: 1000/min fordulaton 10V, 6000/min fordulaton 60V. "Ha meg fesz is kell több erre találták ki a dc/dc convertert" Ami plusz anyag, költség, és hatásfokromlás. "a túlgerjesztés miatt sokkal több feszt is lead ezek szerint egy saját fesz szabályzóval lassabb fordulatnál is több gerjesztéssel meglessz a feszed és az áramod is. Így a primer oldal nem sokkal nagyobb áramot vesz fel ." Lehet. A lényeg, hogy ezt üzembiztosan, és jó hatásfokkal tudja.
akkor ez a motor megfelel hozzá?
Rated VoltageDC 12V Rated Current0.12A Speed13000RPM Shaft Diameter2mm / 0.078" Shaft Length12mm / 0.472" Body Diameter24mm / 0.944" Total Length46mm / 1.811" Main ColorSilver Tone MaterialMetal Weight44g Package1 x DC Motor
kössz.és nagyjából hány fokon olvad a cukor megfelelőre?(tudom sokan kérdezték de választ nem találtam)
amúgy a többi adata a motornak: Product NameDC Motor Rated VoltageDC 12V Rated Current0.12A Speed13000RPM Shaft Diameter2mm / 0.078" Shaft Length12mm / 0.472" Body Diameter24mm / 0.944" Total Length46mm / 1.811" Main ColorSilver Tone MaterialMetal Weight44g Package1 x DC Motor
Forrasztás tudás nem jogosít fel villanyszerelésre. 230V-al bánni veszélyes. Villamosmérnökként milyen szakot tanulsz?
Sok kérdés tisztázandó a kivitelezéshez. Milyen helyiségről van szó? Van- már valamilyen villany benne. 8A-es biztosíték nincs a szabványosok közt. 4, 6, 10, 16A kisautomaták lehetnek. Figyelni kell a karakterisztika (kioldási) görbére. Gyakorlatban ha egy zárlat jön létre "kisérletezés" közben, a villanyóra (fogyasztásmérő) alatti főbiztosíték is biztosan leold még ha 32A-es is, ugyanis ott mindig gyors kioldású B típusú van. FI-relét egyébként érdemes az egész lakás hálózatára tenni de az is akkor lesz sikeres ha nincs összekeverve valahol a nulla és a föld vezeték. Tápegységet lehet házilag is készíteni meg kapható gyári profi is. Egyenfesz esetén mindenképpen olyan áramkört ajánlatos alkalmazni melynél a kimeneti áram korlátozható, beállítható, tehát rövidzár tűrő. A kimeneti feszültség is jó ha 0...30V-ig állítható. Váltófeszültségekhez egyszerüen egy univerzális feszültségü trafo kell megfelelő biztosítékokkal ellátva. Praktikus még ha a tápok kimenetét egy relével kapcsoljuk, hogy ne a mérődugó legyen a kapcsoló. Nállam a próba 230V-os dugaljat mágneskapcsolóval kapcsolom a műhely asztal elején elhelyezett nyomógombokkal. Itt tudok impulzusszerü rövid feszültség bekapcsolást is adni a próbálandó eszközre. Kényelmes lehet az is ha a törpefeszt is az asztal elejéről tudjuk kapcsolni.
Köszönöm gulyi88!
1. Az akku nem fontos, mivel ahogyan írtad a használattól függ, a 30Amper induló áramfelvétel. 2. A rendszer erősen hűtve lesz, ez írtam is, szerintem elég lesz, de ha mégsem teszek még egy kis +-t. (3.) a 2.-es miatt 70 foknál nem lesz gond, de szerintem azért ezzel a hűtővel nem megy fel addig. 3. Tisztában vagyok ezzel, nem zavaró tényező. A 80%-os hatásfok melletti teljesítmény leadás : Ha az akku 33A/h-s akkor az teljes töltöttségből merülési szintig (10,5V) 33A hasznos áram, kedvesen kiszámoltad nekem, ha teljesen terhelem egy óráig akkor az 310W-os terhelést jelent 80%-os hatásfoknál. Viszont bár jó, hogy ezt tudom, a kérdés jellege más. Véletlen hasznos teljesítményt írtam... az inverterből kivehető maximum helyett ...A kérdésem átfogalmazva: Az inverterből mekkora teljesítmény vehető ki? "ekkold" ezt meg is értette, csak konkrétumot nem kaptam. Tehát, ha azt mondod számolhatok 80%-os hatásfokkal az inverterre, akkor a bevitt energia a fetek miatt 200A(felvett maximum) x 0,8(hatásfok) = 160A hasznos a primeren a hatásfokot beleszámolva. Tehát I(hasznos)-t osztani kell az Ube és Uki hányadával mert ugye feszültséget konvertálva az áram a szorzattal csökken ezért 160A /5(fesztényező) = 32A (I ki a sec oldalon). Akkor ezek szerint, ha teljes mértékben ki akarom aknázni az inverter képességeit a 80%-os hatásfokával és ehhez adott a kapcsolásom megfelelő kivitelezése, akkor a kivehető maximum áramom 32 lesz 60V-os leadott feszültségnél, ez 60Vx32= 1920W-ot jelent. Ahogy írtam ez max 5 másodperces intervallum lenne, de egyébként inkább 1 másodperc, amit szerintem ki fog bírni a 2x4700mikrós kondik miatt, még, ha a feszültség le is törik egy pillanatra a másodperc végén az sem számít, mert a terhelés lineárisan csökkenni fog. Nos, az általam megadott kevéske adatokból mégiscsak ki lehetett számolni az elméleti kivehető maximum áramot, mivel ez egy elméleti topik itten... Nem kellett sem a kép, sem az mi van benne és hol és pláne minek... felesleges köröket sem kellett volna róni. Amúgy nekem 300W-nyi energia kell csupán, tehát az áramkör nevetve bírni fogja és erre voltam kíváncsi semmi másra! Ha jár pont megoldásért akkor szívesen fogadom! Köszi gulyi88, hogy rávettél egy kis számolásra és rávezettél kicsit a megoldásra is! Köszönöm ekkold-nak, hogy megmutatta, hogy lehet az elméleti síkot átvezetni feleslegesen a gyakorlatba!
Attól függ, hány amperrel akarod terhelni. Én 12A -hez raktam bele 47.000-et, de szívem szerint (és ha lett volna helyem!
) a dupláját aplikáltam volna bele.
Drága Nyemi. Hálásan köszönöm válaszod. Már korrigálom is. juhhhiiiiiiii
. BT49QT-12a ez volna a blokk tipus száma. ez egy kínai technika. Baoitan cdi volt benne. Amíg várakoztam a válaszra elkezdtem mégjobban lebontani a gyantát a régiről és elképedve láttam, hogy a régibe dolgozik egy pic is. Pedig a blokk gyakorlatilag ac-s cdi-t igényel. Gyártottak AC-s cdi-ket is piccek?
"Specifications
Model EP-168 One Burner Max. Gas Production: 680 L/h Phase: Single Power Requirement: 110V AC Current: 12A Power Consumption: 1-1.3 kW/h Pressure: 0.3 kg/cm2 Water Consumption: 0.1 L/h" 680 liter/óra az 80A-ével 1 cellára 907A. Ez 1,5V-tal is 1360W. Valószínűleg avalós áramfogyasztása inkább 2kW lehet. 1dl vízból hogy lesz 680 liter gáz? Az 1 literre 6800 liter. 1800 liter HHO rémlik 1 liter vízből.
Sziasztok! Elkészült a 3.4 a saját vezérlőmből. Tudás: 8db 12A terhelhetőségű(230V) relés kimenet 16db drykontakt bemenet, RS 485 alapú 4 vezetékes busz, 1 vezetékes kiegészítő busz max 80Mbit sebességgel, TCP/IP csatlakozó felület és USB A-B programozó csatlakozó, Keresek Biatorbágy környékén fórumtársat, aki a programok bővítésében tudna segíteni, főleg a modulok közötti kommunikációban. A tesztekhez van kész hardverem. A modulok MODBUS Slave-ként is képesek viselkedni, csak nem volt MODBUS MASTER-em a tesztekhez. Ha a szabadalmi ügyvivő visszavágja még egyszer. Eldöntöttem, hogy nyilttá teszem a projekt minden részét. Bővebben: Link
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok-e... Anno vettem LED-eket, s kipróbálás címén egy 4,5V-os laposelemhez érintettem őket egyesével. Mindegyik világított rendesen. Azóta tudom, hogy a LED-ek átlag 3,2-3,6V-tal üzemelnek. ![]() Szóval elvileg működne a következő dolog? 80 LED-et sorba kötök és rádugom a hálózatra. Azok pedig szépen világítanak. ![]() A korábban ajánlott oldalon az ellenállás kiszámolás képlete: R=(Áramforrás(V)-LED(ek)(V))/LED áramfelvétele(0,02A) szerk.: Ha kettesével kötök 7,2-7,4V-os Li-ion aksira nagy fényerejű ledeket azok bírni fogják?
Sziasztok
Egy kis információra lenne szükségem. Van egy 24V-os 250W-os izzó amihez szükségem lenne egy tápra. Arra gondoltam hogy van itthon elfekvőben pár pc táp és ezekből hoznám össze a dolgot. Pontosabban arra gondoltam hogy 2 db 12V-os ágat sorba kötök és kész Mit kellene ezen kívül megtennem? Egyáltalán megoldható a dolog így? (12A-t tud leadni a 12V-os ágban a táp)
A +12V részben 12A 200V.os szokott lenni 2 dióda egy tokban. A - dióda csak egy sima dóda .
Nembaj ha afesz nagyobb csak shoky dóda legyen. (nem így kell írni... ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

...
. BT49QT-12a ez volna a blokk tipus száma. ez egy kínai technika. Baoitan cdi volt benne. Amíg várakoztam a válaszra elkezdtem mégjobban lebontani a gyantát a régiről és elképedve láttam, hogy a régibe dolgozik egy pic is. Pedig a blokk gyakorlatilag ac-s cdi-t igényel. Gyártottak AC-s cdi-ket is piccek?