Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino alapú, Programozható Logikai Vezérlő
Lapozás: OK   1 / 8
(#) zosza18 hozzászólása Máj 16, 2023 / 1
 
Üdv Minden Fórumtársnak!
Ezt a témát azért hoztam létre, mert látom van érdeklődés az címben szereplő témára. Sajnos az "Arduino" témát eléggé ellepte ezen téma kifejtése, így gondoltam megérdemelne egy sajátot.
Én magam is tervezek egy hasonló áramkört, ami megfelel az "ipari" környezetnek és mivel van is rá érdeklődés, szerintem ez megállja a helyét. Zoli_bácsi keltette fel a figyelmemet a téma nyitására, de szerintem Velünk együtt még sokan érdeklődnek ez iránt. Itt legalább megbeszélhetjük az összes dolgot ami ezzel kapcsolatos, de mégse az "Arduino" vagy "PLC" témát terheljük, úgymond "feleslegesen".
Köszönöm, ha maradhat!
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Máj 16, 2023 /
 
Remek ötlet, támogatom! Nos, akkor ki mit gondol? Lehet, illetve van létjogosultsága egy Arduino alapú Logikai vezérlőnek az iparban, a gyakorlatban?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
(#) zosza18 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Az én véleményem annyi, hogy Oké a szabványok, meg miegymás... mégis simán megállja a helyét akármilyen környezetben, amennyiben zajvédett és a program is hibátlan.

Én konkrétan pár gépet csináltam arduino alapon, mennek azóta is. (Fröccsgép, rakatoló gép, 2m3-es bálázógép és még pár kisebb téma... Mái napig mennek!

Személy szerint én csak állapotgép alapon írom az ilyesmit, hibakezeléssel. Ebből kifolyólag nincs lefagyás vagy hasonló problémák, mert konkrétan szoftveresen korrigálva van. Szerintem simán helytáll nagyon sok területen, csak a gondos kialakítás és program kell.

Mostanában készülget csak nagyon lassan egy sínre pattintható kialakítás, majdnem mint a controllino, csak töredékéből. Igaz nem létrában programozom ezeket, de nem is izgat annyira hiszen egyszerűbb. PLC-t is programozok és használok sokfélét, még is egyszerűbbnek találom ezt a megoldást, de ez csak az én magán véleményem.
(#) asch válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Jó ötlet, érdekes projekt és szerintem igény is van rá. Az másik kérdés, hogy vannak ilyenek a piacon, azoknál valamilyen szempontból jobbat kell csinálni, hogy értelme legyen!

Controllino-m nekem is van, teljesen jól működik. Én szeretem nem Arduino-ban, hanem Arduino lib nélkül C-ben programozni az AVR alapú csipeket. De ez nem probléma, simán működik úgy is természetesen.

Én is támogatom az ötletet, ha lenne ilyen készülék, ami kapható, akkor lehet hogy vennék, hiszen Controllinot is vettem. Ami szerintem probléma, hogy terméket nagyon drága fejleszteni úgy tudom, a végére nem lesz olcsóbb a Controllinonál talán.

Az iparban amit én látok (más területen dolgozom, de valamit látok ebből a világból), az az hogy a legtöbb helyen a bevett gyártókat keresik és csakis létrát akarnak látni. Szerintem azért mert ehhez tudnak hozzáértő embert találni. Az egyedi megoldásokat nem szeretik. De ettől még lehetnek helyek ahol másképpen gondolkodnak, vagy akár teljesen a fejlesztőre bízzák a megoldás módját. Olyat is láttam, ahol nem volt programozáshoz értő ember és összetett logikákat egy rakás relével oldottak meg egy nagy dobozban.

Amik szerintem jó funkciók egy ilyen gépben:

* Beépített, vagy mellé tehető 230V táp
* Internet kapcsolat lehetősége - a Controllinoból ilyet vettem ez meglehetősen borsos már. Úgy működik, hogy egy külön Ethernet csip van benne, ami talán 4 TCP kapcsolatot tud kezelni, és ez elég is ahhoz, hogy egy vezérlő hálózathoz, vagy online logoláshoz tudjuk csatlakoztani a készülékünket ha akarjuk
* _Sok_ ki/bemenet, és egynéltöbb serial kapcsolat lehetősége. Ezzel az a baj, hogy már a nagyobb Mega processzorok kellene ehhez, az ATMEGA328-nak nincs több UART-ja sajnos. Vagy esetleg az új sorozatú ATTiny is jó lehet, abban van több UART az IO-t pedig extensionnel lehetne megoldani. Például sok olyan eset van, amikor sok dolgot akarunk vezérelni, de nem kell gyorsnak lennie (mikrovezérlős léptékben úgy értem): ilyenkor egy shift regiszterrel vagy IO extenderrel lehet plusz olcsó GPIO-t hozzáadni a rendszerhez.
* Azt is el tudnám képzelni, hogy egy kis szalagkábellel lehetne sorolni a ki/bemeneteket és akkor az ember modulárisan kiválaszthatná, hogy mi kell neki. Talán jobb megoldás, mint többféle alapkészüléket adni.
* Garantáltan helyesen megvalósított érintésvédett relé 230V kapcsolásához. Úgy megvalósított konnektorok, hogy a 230V és a jelek egyértelműen és biztonságosan elválaszthatóak legyenek. Ha a Controllinot megnézitek, akkor például van egy sor relé, majd felette az analog inputok: szerintem necces lenne így egymás mellé tenni őket. Úgy kellene lennie, hogy egyik oldalon vannak a 230-as csatlakozók, és teljesen másik oldalon az analog bemenetek, amik ugye ilyen 0-5V vagy esetleg 0-12V tartományon működnek.

Egy másik márkát szedtem szét, és nem volt meg mindenhol a NYÁK-on a kellő védőtávolság a 230V és a törpefeszültség között. Ezt egyébként egyáltalán nem triviális megcsinálni, mert kevés a hely.

Olyat is láttam, amiben konkrétan benne van egy bankkártya méretű Arduino board. Na, ez teljesen hülyeség szerintem, ha egy az egyben kerül be a board, akkor legyen olyan mint egy nanó vagy pro-mini, de ésszerűbb ha ugyanazon a NYÁK-on van mint a perifériák.
(#) dB_Thunder válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Van már!!
https://www.controllino.com/
Az a baj hogy szerintem nem leszel a házigyártással olcsóbb, mint a mostani piaci szereplők!
Cserébe még egy nagyhalom időt IS elpazarolsz vele! Aztán a satbilitás kérdése még mindig ott marad.

Ma kb. 40 ezer felé plc-t kapsz "számla nélkül"!
(#) dB_Thunder válasza asch hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Idézet:
„bevett gyártókat keresik és csakis létrát akarnak látni. Szerintem azért mert ehhez tudnak hozzáértő embert találni. Az egyedi megoldásokat nem szeretik.”

Ez kb. így van!
Ha nem is létramániások, de egy gyártó termékét preferálják, nem szeretik a változatosságot, mert ahogy írtad nem találnak hozzá tudást, és nem is akarják megfizetni a tudást! Az esetleges állásidőn vissza is jön a komolyabb termék árhátránya! Supportja, egységes tudása kárpótol!
(#) dB_Thunder válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Az Allen-Bradley MicroLogic családjánál van olyan hogy egy funkcióblokkot meg tudsz írni C-ben! Egyébként létrás.
Ráadásuk ilyen 100ezres kategóriában ad analóg bemenetet, ethernetet, és egy maréknyi IO-t!
(#) zosza18 válasza asch hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Teljes mértékben egyet értek Veled. A Kialakítás nagyon sokat befolyásol a végtermék használatában. Azzal is egyet értek, hogy a kész PLC már processzort tartalmaz, nem arduino lapkát tüskesoron rátéve az elektronikára. A tesztelések és fejlesztések alatt nyílván nem annyira fő szempont, de a végleges projektben már igen is úgy szép és kerülöd el a kontakthibákat. Az I/O bővítéseket ahogy mondod is vagy shift register, vagy I2C-s portbővítővel lehet tuningolni. Amennyiben igény van a több soros/ ethernet kommunikációra, akkor értelem szerűen lehet más processzorral is felépíteni. A jó az, hogy nem csak atmega van, hanem stm és még ki tudja mi, amit arduino IDE-ben lehet írni. Oké hogy az IDE-ben sok a felesleg, de ha egyszer megfelel a célnak, akkor kit érdekel? Nem az ipar 6.0-át akarjuk feltalálni, hanem csak egy stabil jól működő PLC-t építeni, ami elérhető áron megvalósítható.
Amiket csináltam, azok mind magánszemély által kért megvalósítások "kis" cégnél, ahol ez volt a legegyszerűbb és jobb megoldás. Van 2 ipari téma is, de ott is az összetett AI/AO/DI/DO és egyéb perifériák miatt esett erre a megoldásra a választás, mégis helytáll.
(#) zosza18 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 16, 2023 / 1
 
Igazad van Neked is!
Tudom és látom a Te gyakorlati és szakmai tudásod is, viszont ahogy a fórum neve is adja, HOBBIelektronika. Ezek a dolgok saját fejlesztések önerőből, amivel magunkon segítünk, de mégis megvan benne a szépség és a végén a sikerélmény. Szerintem ezt kéne leghamarabb észrevenni, mert ezt sokat látom, hogy van a boltba... és? Azért vagyunk itt, hogy ne a boltival foglalkozzunk, hanem a saját magunk által kreált eszközökkel.
(#) Zoli_bácsi válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 16, 2023 /
 
Idézet:
„kész PLC már processzort tartalmaz, nem arduino lapkát tüskesoron rátéve az elektronikára.”


Ezzel abszolut nem értek egyet. Sőt. Egy Mega board ha az összes tüskesoron érintkezik, akkor isten se tudja levenni, nem hogy kontakhibás lenne. Ezek az aljzatok tulipán lemezesek. Soha. Soha nem volt kontakhibám ezek miatt. Nem is lesz, a nyakamat ráteszem. Ha ránéztek az én példányomra, az baromi stabil, kontakthiba mentes példány.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2023
(#) vargham válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 17, 2023 / 2
 
Idézet:
„Oké a szabványok, meg miegymás... mégis simán megállja a helyét akármilyen környezetben, amennyiben zajvédett és a program is hibátlan.”

Nincs hibátlan program.
A zajvédettség pedig nem egy igen/nem jellegű tulajdonság. Mekkora, milyen irányú, milyen jellegű zajt visel el hiba nélkül, hibázva de a hibát felismerve, illetve károsodással. Ráadásul felhasználás függő, hogy melyik határt hol kell meghúzni.
Pont ezeknek a mérését és tesztelését és a megkövetelt határértékeket írják le a szabványok.
(#) dB_Thunder válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
Idézet:
„fórum neve is adja, HOBBIelektronika.”

Idézet:
„Azért vagyunk itt, hogy ne a boltival foglalkozzunk, hanem a saját magunk által kreált eszközökkel.”

Egy kereskedelmi termék 126. klónjára időt rászánni, nekem nem hobbi, hanem eszetlenség (időpazarlás)!
Főként azért mert esélyes, hogy egyetlenegy paraméterében sem fog kiemelkedni a versenytársai közül.

Annyi jó, és érdekes dolgot lehet, szebbnél szebb kialakításban csinálni!
Vagy csak a családtagokkal lenni, segíteni nekik..

Túl rövid az élet!! Ezt addig kellene megérteni mielőtt túl késő nem lesz! Ehhez kell(lene) az ész...
(#) majkimester válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 17, 2023 / 5
 
Mit csinálnak a fórum társak?
- végerősítőt?
- fénytechnikát?
- hangfalat?
- labortápot?
- rádiót?
- páka állomást?
- minden féle órát?
- locsolás vezérlőt?
Mindegyik kereskedelmi termék 126. klónja, akkor minek pocsékolják mégis ezzel az emberek az idejüket? Nem kell válaszolnod.
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 17, 2023 / 1
 
Ha valaki nem épít semmi olyat ami készen kapható, a szükséges tudást sem fogja összeszedni ahhoz, hogy olyat építsen, aminek értelme van, és nem készen kapható. ( tovább megyek a kész szerkezetet sem biztos hogy teljes körűen ki tudja használni) A lego jut eszembe erről. Gyerek korunkban abból a néhány fajta elemből kreativitás volt valamit összehozni. A mai gyerekek megkapnak egy komplett csodálatos valamit pontos leírással. Ezt összeépítik és büszkék ők is meg a szülők is.....Kérdés melyik vezet egy önállóan építeni tudó felnőtt felé. Amire te hivatkozol, ha csak a pillanatnyi végeredmény számít, az igy szerzett tudás nem, akkor valóban felesleges. De ha valaki közel önállóan összeépít egy PLC-t, az ha később venni akar egyet, jobban meg tudja ítélni, mi kell neki.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2023
(#) dB_Thunder válasza majkimester hozzászólására (») Máj 17, 2023 /
 
Azért válaszolok!
Az általad felvázolt eszközök kisebbik részét építeni felesleg, a másik felét viszont jó dolog, mert annyi verzióban elkészíthető, akár megjelenésében, akár funkciójában, ami egyediséget ad neki.

Válaszolva Probának is, egy plc-ben túl sok kreativitás nincs!
A hardvert kb kaptafára meg lehet csinálni, nincs mit cifrázni! A processzorok közt lehet válogatni, esetleg írni neki egy egyedi IDE-t..

Van itthon nekem 2 ládányi PLC-m, lehet ezért sem akarok építeni!
Engem pont kielégít ezeket programozgatni, gépeket építeni, és még kb. 1001 téma van amiben alkothatok, és alkotok is.
(#) wbt hozzászólása Máj 17, 2023 / 2
 
Idézet:
„Egy kereskedelmi termék 126. klónjára időt rászánni, nekem nem hobbi, hanem eszetlenség (időpazarlás)!
Főként azért mert esélyes, hogy egyetlenegy paraméterében sem fog kiemelkedni a versenytársai köz”

Így messziről beleszólva: iszonyat dolgokat tudnak kitalálni a megrendelők. Pont azért, mert elegük van az "ezt lehet kapni-ezt kapsz-ezzel dolgozz" dologból. Amikor egy hozzáértő elmondja, mit szeretne, mit nem tud a sok-sok kapható dolog, oldd meg. Azért bíz meg a feladattal, mert segítenie kell a vezérlőnek a munkáját, de az egyik ezt nem tudja, a másik azt nem. Egy öntözésvezérlővel is el lehet játszani fél évet és a végén benyögik, hogy minden program paramétere változtatható legyen százalékban egy csúszkával (mert úgy látja, hogy nem úgy nőnek a gazok), tehát nem fog 100 paramétert módosítani, de te számold ki, hogy nehogy átlógjon a másnapra vagy éjjel elfogyjon az egyik tápanyag emiatt. Fényvezérlőnél meg hogy egyszerű legyen, de tudjon 2 állapot közötti lineáris átmenetet is. Ilyenkor CTRL-A + DEL, mert minden pointer-pointerének a szorzószámának a szorzata lesz az eredmény. Tehát igen, sok mindent lehet kapni, csodákat, de a mindent paraméterezhető cuccra rámegy 2 napja, pedig csak egyszerű 10 számos koncert vagy esküvő lesz, de nincs manuális üzemmód, amikor röptében bele tud nyúlni a fényekbe pl. Tehát a megrendelő igényeinek kielégítése miatt bizony van létjogosultsága a sallangmentes cuccoknak, amelyek használhatóak is. (vagy mindenki tanuljon meg programozni, akkor azt ír, amit akar, mi meg munka nélkül maradunk)
(#) zosza18 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 18, 2023 / 1
 
Idézet:
„Vagy csak a családtagokkal lenni, segíteni nekik..

Túl rövid az élet!! Ezt addig kellene megérteni mielőtt túl késő nem lesz! Ehhez kell(lene) az ész...”


Akkor mutass példát!
Nem kell elvenni Másoknak is a kedvét, csak mert Neked nincs.


Azért mert ez a téma nem tetszik valakinek, akkor miért olvassa, miért szólnak hozzá... simán olvasgatni kell olyan témát ami szimpatikus, nem pedig kötekedni olyan témában ami nem is érdekel.
(#) Massawa válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Igy van es zosza kolléga még nem látott wire-wrap technologiával felépitett komoly berendezést ( még az Apollo ürhajokat is ilyen szerkezet irányitotta és szines TV adás sem igen lenne, ha nem lett volna 50-60 évvel ezelött ilyen technologia.

Az Arduinoban használt AVR procik meg millio (milliárd?) számban müködnek az autok milliárdjaiban és nagyrészük ugyanolyan technologiával készül mint az Arduino.

És valoban elvileg az Arduino pont a hobbi célokra talán a legalkalmasabb szerkezet hiszen rengeteg feladatot tud elintézniés a laikus is könnyen elsajátitja az alapokat. Gyakran a kapcsolo hiányzik a fejünkböl , hogy nem a state machine - állapotgép technologiára esik a választásunk. Nekem is sokáig tartott, mire leesett a tantusz, és bizony azota egy sereg berendezést épitettem ilyen eljárással. Számomra is sokkal áttekinthetöbb mint sok egyéb programozási metodus.
Nem tudom felfogni honnan jönnek a mindenféle hirek, hogy ez vagy az csak egy rossz másolat? Kizárni persze semmit nem lehet, de teljesen indokolatlan eltulozni a gondokat. (Mondom több mint 100 különbözö Arduino felhasználása után). Igaz egyik sem lett a maximumra kihajtva, de azért van néhány cuccom amiben joval több, mint 100 portot kezel egy Arduino Nano ( vezérlöpult és egy LEDes kijelzö tábla, a vezérlöpult kapcsoloinak az állapota és a bekapcsolt feladat a nagy kijelzö panelen láthato ami 4 eres I2C kábellel csatlalkozik a pulthoz).
Egy másik megoldásban egy állapotgép meg sok bemeneti és kimeneti jelet dolgoz fel és szinte korlátlanul lehet egy további Nanohoz kapcsolni, azaz láncszerüen futnak végig a parancsok az elsötöl az utolso egységig és végzik az egymástol függö feladatokat ( hasonloan a nagyvasut automatikus vezérléséhez).
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2023
(#) dB_Thunder válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 

Idézet:
„Akkor mutass példát!
Nem kell elvenni Másoknak is a kedvét, csak mert Neked nincs.”

Honnan veszed hogy nekem nincs kedvem??

Saját magam sk, és egyedül újítom fel a házunkat: villany (PLC vezérelt "okosotthon") épületgépészet, beadagolós tüzelés, ablakcsere, szigetelés, napelem projekt, vakolás-festés!
Ez mellett hobbiként, zenehallgatós cuccokal küzdelem, eletronikai javítások, spektrum analizátor, rádióadó, 3d nyomtatás, lézergravírozás, háziszerver, autó szerelés-építés-tuning, gyerek foci.
Ezek mellé muszályból lakatos munkák vas-saválló-alu anyagokkal.
Amibe lehet belevonom a kölköket is.

Ezek a napirenden lévő dolgok címszavakban.
(#) zosza18 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Pont ezért volt fura Tőled, a hozzászólásod.
(#) zosza18 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
A tüskesoros kontakthiba az én véleményem csak, nem kőbe vésett. Az esztétika a másik, hogy mikor ránéz valaki, mire gondol... Igényesebb egy saját áramkör, mint egy bolti áramkör rádugva, de ez szintén az én véleményem. A prototipusokat én is így készítem, sőt a jelenlegi napkövetős áramköröm pontosan ilyen, csak nekem Mega R3 mini van rátéve. Nem megvetni akarok én semmit, csak a véleményem írtam le, ahogy Ti is.
A wire-wrap technikáról meg annyit, hogy tavaly ősszel javítottam a Veszprémi Conti gyárnak 2db tesztállomást, ahol szintén a 200 pár mérési pont ilyen technikával van kivitelezve és autóipari áramköröket gyártanak.
(#) Massawa válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Valoban nem vita téma, de miután egy univerzális berendezésröl beszélünk, nem lehet kikerülni a konnektorok használatát, ahogy a PCkben meg más komolyabb berendezésekben is a csatlakozok sorai vannak jelen. Persze mindenen lehet sporolni, de lehet sokat is költeni mégis elöjön a gond. Volt egy idö amikor a drága japán profi berendezésekben rohadtak el az aranyozott konnektorok, mint kiderült az aranyozás elött valamilyen agressziv tisztitoszert használtak, ami megette az aranyozás alatt a rezet.
És az arduinoban amugy sem mennek tul nagy áramok a tüskesoron.
Érdekes lenne megtudni, hány topiktársnak voltak már gondjai a csatlakozokkal, mert igy csak a levegöt meg a billentyüzetet koptatjuk.
(#) Zoli_bácsi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Kezdem a sort: Nekem soha nem volt gondom az ilyen típusú csatlakozókkal. Én teljes körültekintéssel, precízen, pontosan és profin építem be ezeket a csatlakozókat. (Aki hasonlóan teszi, annak valószínűleg nincs gondja ezekkel a típusú csatlakozókkal.)
(#) dB_Thunder válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Idézet:
„Pont ezért volt fura Tőled, a hozzászólásod.”

Azért fura mert nem értetted meg amit mondtam! Még nem értél meg hozzá

Ennyi feladat és lehetőség mellett, nem állok neki olyan dolgot építeni, amibe nem sok kreativitás vihető, amire hónapok is elmennek, és eközben pár ezerért ott pihen az M30-as rekeszben legalább 5-6 db...
(#) zosza18 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Persze, igazad is van! Ezért is írtam, hogy nem vita téma. Én csak elmondtam a gondolataimat és annyi, nem akarom ezzel megtölteni a témát, hiszen nem erről szól.
Megértem Mindegyikőtök véleményét, csak ezt kölcsönösen el is várnám, már amennyiben lehetséges.
Szívtam már ilyen probléma miatt, hogy a tüskesoros csatlakozás nem volt megfelelő és sokáig keresgéltem, mire megtaláltam. Az ilyen problémákat az ember nem felejti el és ad egy előítéletet, ami miatt sokan kiakadtok csak azt nem értem miért kell ennyire fennakadni rajta.
(#) zosza18 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Kinek a pap, kinek a papné... és ezzel én be is fejeztem. Megértem a Te gondolatmeneted is, csak azon kívül van másnak is és lehet pont ellentétes a Tieddel, amit meg Te nem értel meg. Szerintem erre is meg kell érni.
(#) dB_Thunder válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 18, 2023 /
 
Idézet:
„an másnak is és lehet pont ellentétes a Tieddel, amit meg Te nem értel meg.”

Nem kell ehhez megértés! Látom, hogy 10 emberből 7-8 pont úgy gondolkozik ahogy Te..
Ha meg arra terelődik a szó arról nyavalyognak, hogy nem jutnak 1-ről a kettőre..
(#) szendi001 hozzászólása Máj 18, 2023 / 1
 
Sziasztok! Ide jöttem végül meglett a Topic. Az egyik kérdés a Speeduino kérdése volt. Érdekes dolog. Elvileg az autót mint gyártmányt nem alakíthatod át, de ez nem vonatkozik a kopó morgó alkatrészekre. Azaz konkrétan mindent kicserélhetsz ami nem érinti a motorszámot és az alvázszámot, amíg a típus jegyei és funkciója megvan. Motorvezérlőt legálisan cserélhetsz. Szoktak is. Elhagyod a kulcsot olcsóbba bontóplázából egy kulcs, olvasó motorvezérlő kombó... Ami lényeges, hogy a kibocsájtása nem lehet az gyári specifikáció alatt. Tehát egy EURO kettes motorba teszel egy Speeduino vezérlőt, simán tudja az EURO kettőt, nem CAN buszos még. Az én fejlesztésem karburátoros GOLF 1 be megy, amely EUR szintet tud. Az oka, hogy karburátor alkatrészek nem elérhetőek, valamint kevesebbet fogyaszt és hidegen is elsőre jól jár.

A PLC kérdése, jogi miszmászolás nem más. Persze, jól le van fejlesztve egy gyári fesztó, de ugyanolyan retek relék vannak benne. Foglalkozom Sauter Schneider elektronikákkal, fogyasztásmérőkkel, DALI vezérlőkkel. Ipari hulladék kategória némelyik. Tehát egy okos házban a lámpa vezérlés nem egy negatív logikával épített ipari PLC szekrény. Egy Arduino PLC-re simán rá lehet bízni a redőny vezérlést, fűtés motoros szelepeket, irányváltást stb. Egyébként szeretnék is építeni a fejlesztett konstrukcióból, mert 3 gyerekkel asztali közlekedési lámpa projektet csinálunk, ahol nem 2 led villog, hanem értelmes mondjuk 21 wattos izzók.

A CE jelölést bármelyik kínai bármire rányomtatja. Ne keverjük össze a kérdést egy technológiai üzemmel. Amúgy is harveres kereszt reteszek vannak ilyenekben. PLC lehal, megfogja a harveres végállás. Ha kigyullad, nyilván lehet börtönbe menni, de kisebb üzemben egyedileg fejlesztett elektronika simán lehet jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2023
(#) szendi001 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Szia Tunder! Van olyan Plc-d aminek a bele fényképezhető? Nekem van egy festom, abba belenézek. Érekel mitől ipari az ipari. Mármint alaki jelleg, lakkozás, relé típus, bemeneti leválasztás, ilyesmi érdekel.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
(#) dB_Thunder válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 19, 2023 /
 
Ha személyesen eljössz, és vállalod hogy felnyitod őket, és fényképezés után visszaállítod az eredeti állapotukat, akkor rendelkezésedre bocsájtok egy párat!
Idézet:
„Érekel mitől ipari az ipari.”

Ez egy összetett dolog! Címszavakban:
-minőségibb vagy minősített alkatrészek
-megfelelően stabil, és strapabíró kapcsolástechnika
-megfelelő nyáktervezés
-mechanikailag stabil kivitel
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem