Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino Workshop
 
Témaindító: kacsandiz, idő: Okt 31, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kacsandiz hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretnénk elindítani egy Arduino workshop sorozatot, illetve kialakítani egy közösséget köré.
A workshop 8-12 fős csoportokban történne, egy magyar, de Angliában élő, odakint Arduino programozást oktató fiatalember vezetné. A tematika nagyjából megvan, a hely is megvan, az eszközöket most intézzük, január elejére tervezzük az első próbát megejteni.

Ha bárkinek ötlete, véleménye, javaslata van, szívesen várjuk, sőt szeretnénk is, hogy akit érdekel a dolog, írja meg, hogy milyen témák érdeklik.

Létrehoztunk egy facebook oldalt is, itt tervezzük meghirdetni a részleteket, illetve egyéb Arduino-val kapcsolatos érdekességeket, cikkeket:
http://www.facebook.com/pages/Arduino-Workshop/297756690338392
(#) sargarigo hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
Sok hasonló kezdeményezés ott bukik be, hogy mindig a főváros az elsődleges (és többnyire kizárólagos) célpont. Ha vidéken is lesz, akkor engem mindenképpen érdekel!
(#) Tomee válasza kacsandiz hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Szia!

Engem érdekelne, de mik lennének a tárgyi (tanulmányi) előfeltételek?
Gondolom, nem nulláról a bitektől akarjátok az embereket megtanítani, programozni.

Üdv.
(#) Szpisti hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
Hanem az az elsődleges cél, hogy minél többen megvásárolják a fejlesztő áramköröket, engem is érdekelne. Különösképpen ha kitér az anyag az ATSAM2xxx chipek vezérlésére is .
(#) kacsandiz hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
A kérdésekre válaszolva:
- sajnos eddig vidéki városokban nem nagyon láttunk rá igényt, illetve itt sikerült a helyszínt biztosítani. De ha van rá tényleges igény, és helyet is sikerült keríteni, akkor természetesen megoldható.

- a tárgyi előfeltételeknél több lehetőség is felmerült, a legvalószínűbb az, hogy a résztvevők az eszközöket a foglalkozás idejére kölcsönkapják, amit ha szeretnének, a végén megvásárolnak.

- nem az az elsődleges cél, hogy vásároljanak az emberek, inkább egy közösséget szeretnénk kialakítani, a későbbiekben tervezünk több workshop-ot, ingyenes online tanfolyamot, ...stb.
(#) BrookR hozzászólása Jan 19, 2017 /
 
A hozzászólások számát tekintve még nem pörgött fel annyira a workshop.. (?)

Ha mégis úgy alakul én is érdeklődő lennék.
(#) Fidel hozzászólása Nov 13, 2023 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy vezérlést csinálni bojler, napkollektor, kazán hőcserélő váltószelepes ide oda kapcsolgatásához.
Meg szeretnék elkezdeni foglalkozni ezekkel a modulokkal, mert sok dolgot nem tudok megoldani a sztenderd modulokkal.
Arduino UNO-t javasolták, az lenne a kérdésem, hogy mit kellene vennem hozzá, ha a feladat nagyjából annyi lenne, hogy a váltószelepből kijövő három vezetéket a KTY10 érzékelők szerint vagy a napkollektorra, vagy a kazán hőcserélőre kellene kapcsolnia? A három vezetékből egy a 0-a, a másik kettőt kellene ide vagy oda 230-V-al megtáplálni, ha kapcsolniuk kell.
A relék kapcsolnák a szivattyút is.
A kérdésem az lenne, hogy milyen relé kellene ide, milyen modult keressek? Ez egy sima kétcsatornás relémodul, vagy érdemesebb szilárd test relét használni?
A program feltöltése az, hogyan megy? USB kábellel, vagy kell valami speckó kábel?
KTY10 érzékelőhöz kellene valami előtét ellenállás, ez nagyjából mekkora legyen?
Mit érdemes venni ilyen kezdő készlethez, ami alap dolgok vezérlésnél jól jöhet? Kijelző jutott még eszembe, esetleg pár potméter, van még valami alap, ami kell hozzá?
Kábelekből mit kell beszerezni, vagy milyen alkatrészek kellenek a saját készítésűhöz?
(#) Massawa válasza Fidel hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Szia én épitettem ilyesmit, igaz nem egészen erre a feladatra, de szintén a fütéssel kapcsolatban. Most éppen ki van kapcsolva, mert a kazánnal kell összehangolni, és várok a kazán gyártojának a segitségére.
Ebben van egy kapcsoloora ( baloldali berendezés) egy Arduino meg egy 2 soros LCD display amin a beállitásokat lehet leolvasni meg a müködés fázisát mutatja. ( két hömérövel)
Ebben egy dupla relés modul van ( az SSR nem vált be) eredetileg csak 2 szivattyut vezérelt, de ha megkapon az infokat a kazánból akkor a 4 utas szelepet is kezelni fogja ( 4 relével).
Ami még kelleni fog ( a kazán függöség miatt) 2 áramszenzor, mert nem szeretnék a kazán elektronikájához galvanikusan csatlakozni, ezért majd igy kell előállitani a bemeneti jeleket. A 2 nyomogombbal, meg talán egy kapcsolo is fog kelleni a programozáshoz.

IMG_6933.jpeg
    
(#) Fidel válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
SSR-el mi volt a problémád?
(#) Massawa válasza Fidel hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Zavarta az Arduinot.
(#) jofy hozzászólása Dec 13, 2023 / 1
 
Sziasztok!
Létrehoztam egy videocsatornát hasonló témában, nézzétek meg a videóimat és iratkozzatok fel a csatornámra. Az oldalt folyamatosan frissítem és töltöm fel az új videókat ahogyan haladnak a projektek.

Csatornám linkje: https://www.youtube.com/channel/UCV-XRxfRzpOURitxtuRrkRg

Üdv.
(#) KoblogPerGyok válasza Fidel hozzászólására (») Feb 10, 2024 /
 
Mi lenne a pontos feladata a rendszernek? Lehet jobban jársz, ha sima relékkel oldod meg a feladatot. Lehetséges, itthon is azzal megy már 10 éve a gázkazán és a vegyes/buffer vezérlése, ráadásul 24V-ról megy a termosztát. Az Arduino kifagyhat, lehetnek más gondok is vele. A relé csere könnyű, olcsó valamint nekem már régóta megy.
(#) dB_Thunder válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Idézet:
„Lehet jobban jársz, ha sima relékkel oldod meg”

Biztos hogy nem! Nem a múlt század elején vagyunk, egy reléhalmaz logikai működésének megváltoztatása jelentős beavatkozás! Másrészt egy analóg jel "kiértékelése" is elég macerás relével!
Idézet:
„Az Arduino kifagyhat”

Az ki, ha nem megfelelő hardverkörnyezetben van, vagy ha rossz programot ír rá az ember!
Erre a feladatra PLC az ideális! Nem kell tőle sem anyagilag sem programozásilag megijedni!
Egy biztos, ne a boltban akarj ilyet venni, főleg ne újat!
(#) KoblogPerGyok válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Programozom mindegyiket. Meg is tudom csinálni mindegyiket, ennek ellenére hajlok a relés megoldásra nála, mert ha gond van hívjon programozót is rögtön? Ha tudná akkor megoldaná otthon simán önmaga. A relés megoldás nem bonyolult, ráadásul nem is akkora halmaz. Minden egyes elem cseréje sokkal egyszerűbb, akár egy sima elektronikai boltban megvásárolható hozzá minden. Az enyém itthon szó szerint pár relé és simán megoldja a problémát. A főkapcsoló többe került, mit a relék. Az Arduino-hoz szintén kellenek majd relék a motorok stb. kapcsolgatásához, amik a kis moduloknál esetleg megbízhatóbban működnek. No meg az Arduino-t meghajtó áramforrás pluszban. Mármost annál sokkal több relé nem is fog kelleni, mert a logikában eleve benne lesznek. Sőt! Elképzelhető, hogy kevesebb relé kell majd. (ezért kérdeztem) Nálam pl. ha Arduino-val lett volna megoldva a vezérlés, akkor a termosztátok jeleit is reléken keresztül kellett volna továbbítani az Arduino felé. (persze másképp is lehetne)

Ezért kérdeztem, mert ha nem túl furmányos a kívánt vezérlés, akkor el lehet gondolkodni ilyen megoldáson is. 9-10 éve működik nálam 24VAC a termosztátokban a jel, sima csengőtrafóról. 2000Ft volt annak idején. A relék sem voltak drágák akkoriban, a sínre szerelhető foglalatok annyiba kerültek, mint a relék, de így is 10-15 pénz volt. Azóta hozzá sem kellett nyúlni.
(#) KoblogPerGyok válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Amúgy mindent félretéve, ha megmondaná a feladatot a kérdező én szívesen megnézném a PLC-kódodat, mert abban nem vagyok túl jó, szívesen tanulok!

Ez most komoly, tényleg érdekel!
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
(#) proba válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Én a hőelemek is likvidálnám, csőtermosztát 1-2 relé, vagy még az sem azt örök élet. Minden különösebb varia nélkül cserélhető minden része.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2024 / 1
 
A csőtermosztátnak megvan az a szép tulajdonsága, hogy nem lehet pontosan beállítani sem a hőmérsékletet, sem a hiszterézist. Ennyire azért ne menjünk vissza az időben.

Egy-két digitális termosztát és pár relé. Könnyen javítható, a felhasználó is be tudja állítnai ha szükséges.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Ez igaz. A termosztát mászik rendesen, azt állítom azért a fűtésszezononként 1x. A digitális termosztátot megnézem... Köszi!

Egy ilyen satabilabb?

Bővebben: Link
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 12, 2024 / 1
 
Passzolok. Tudom ajánlani az AKO 14123-as termosztátot. Működtető feszültség 230 V de független relékimenete van. Szenzorhiba esetén sem esik kétségbe. Ha az az igény, van 24 V-os változata is.

Sokat beépítettem már, nem szóltak, hogy elromlott volna bármelyik is.
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Utána nézek, kettő pontosabb kellene, mert a hiszterézis nő, ami nálam épp nem jó. Köszi!
(#) dB_Thunder válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Idézet:
„megnézném a PLC-kódodat, mert abban nem vagyok túl jó, szívesen tanulok!”

Létra program olyan mintha reléket vezetékeznél össze!! Elindulsz a "pozitívtól", berakod az összes feltételt (feltételek érintkezőit) végét zárod a végrehajtással (relével, kimenettel).
Ez az alap! Szerencsére komolyabb funkciók is vannak, nemcsak relék, és érintkezői, de mindnek ott a help-je!
Van Omron szoftvered? Anélkül nehéz lesz nézegetni a programomat.
(#) KoblogPerGyok válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Siemens Step7, a régi. Abban kellett pár éve még elég komoly programokat is írni, de önszántamból nem állok neki. Gondoltam, ha megírja, én is összerakom, akkor van motivációm is.
(#) dB_Thunder válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Nem teljesen egyformán gondolkoztak az omron és a sie. emberei! Bizonyos hasonló funkciók máshogy működtethetők! Ezért nincs sok értelem a programok összehasonlításának!
(#) SzakiLaci válasza jofy hozzászólására (») Márc 13, 2024 / 1
 
Mindig öröm látni, ha emberek veszik a fáradságot + időt + energiát és elkészítenek magyar videókat azok részére, akik nem értenek angolul.

Ugyanakkor az elmúlt 6+ év kutatási eredményét összesítve azt látom:

A világ jelenleg telis-tele van olyan "oktató" anyagokkal, amik csak elméletben, egy asztalra kirakva, max 30 centis kábelekkel működnek max pár percig / max 1-2 napig tesztelve.

Nincs megoldás egyelten olyan esetre sem, mint:
- hosszabb kábelek (i2c / input)
- serial disconnect + reconnect + auto-keepalive check
- hibakezelés (built-in watchdog)
- zavar szűrés
- multi-core = thread-safe microkódok
- (száraz-)villámvédelem

A legtöbb videó és leírás még csak meg sem említi, hogy:

- Input esetén használj 12-24 Voltot + opto leválasztót + árnyékolt kábeleket a házadban + ipari rendszereknél

- Output esetén a megvásárolható Relé modulok 90%-a LOW triggeres, és emiatt az Arduino / I2C IO port / RPi / ESP32 ... stb mind be fogják kapcsolni induláskor a rákötött eszközöket, illetve akkor is ha lefagy/nem kap áramot a vezérlő !

- Mennyi a max ráköthető áram egy-egy ilyen input-ra / relére.

- Mennyi az I2C eszközök maximum száma egy buszon (többszörös pullup miatt)

- Mi történik, ha beég egy réle, milyen óvintézkedéseket kellene tenni stb.

- Árnyékolás és zavarszűrés fontossága
(Például sokan azt mondják, hogy az árnyékolásnak csak az egyik végét szabad földre kötni, mások meg, hogy akkor antennává válik. Máig nem tudom én sem, mi a helyes?)

stb.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2024
(#) SzakiLaci válasza SzakiLaci hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Egyre inkább úgy érzem, olyan jelenleg az egész IoT / smarthome / Aruino / RPi / stb. tudásanyag + ezek alapján összerakott projektek,

mint amikor anno jól éghető + mérgező füstöt kibocsátó anyagokból csinálták a repülőgépek ülését, és nagyokat pislogtak értetlenül, amikor kigyulladt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem