Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   698 / 840
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Google fordítóval:
Idézet:
„Az Atmega328pb chip adatlapja tartalmaz egy „Sorszám” szakaszt, hogyan magyarázza meg, hogy minden chip 10 bájtos egyedi eszközazonosítóval rendelkezik.

Az Atmega328p chip adatlapja nem mond semmit a sorozatszámról, de ugyanazt a Z-mutató címet használva teszteltem az Atmega328pb adatlapján.

Nyilvánvalóan az Atmega328p chip rejtett sorszáma 9 bájt, és más AVR mikrokontroller is, mint az alábbi táblázat.

Tesztelt mikrokontroller
Atmega328pb - 10 bájt
Atmega328p - 9 bájt (nem egyedi)
Atmega2560 - 9 bájt (nem egyedi)
Attiny85 - 9 bájt (nem egyedi)

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2021
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Mivel nem tudom, hogy a programod tulajdonképen mit csinál, így nehéz további ötleteket végiggondolni, de egyedi azonosító helyett generálhatna a program, valamilyen egyéb adatból egy véletlenszámot, amit eltárol az avr eepromjában.
Ezután ebből lenne a kulcsgenerálás stb...
(#) Kovidivi válasza jan5650 hozzászólására (») Aug 27, 2021 / 1
 
Az első probléma ott kezdődik, hogy te vajon fizettél-e bármit az Arduino fejlesztő-környezetéért, a bootloaderért, klón Arduino lapokat használsz-e, stb... Ha mindenből ténylegesen legális vagy, akkor esetleg fenyegetheted a "másolót" feljelentéssel, stb. Plusz ha jól sejtem, az Arduino licenszében benne van, hogy az Arduino bootloaderrel nem kereshetsz pénzt, de ennek járj utána! Mivel a bootloader és az egész Arduino egy open source licenc-szel van védve...

Én egyszerűbben csináltam, hogy a szoftver módosításokat .hex fájlként meg tudjam osztani, de a vásárlónak mégis kelljen tőlem valamit vásárolnia: a kétoldalas nyák terveit nem osztottam meg, csak kép formájában. Aki ebből nyákot készít, megérdemli az ingyen programot! Mindenki más, ha megveszi a nyákot, kifizette a programot is. Másnak szerintem nincs értelme, hiszen a program (vagyis nálam) mindig módosult, hibák lettek javítva, gyorsabb lett a futás, pontosabb lett, stb. A nyákterv sokkal lassabban fejlődik.
(#) Kovidivi válasza jan5650 hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Leszedem az AVR programját, megnyitom hex editorban, hozzáírok néhány byte-ot (mondjuk 2db nop-ot), majd elmentem. Innentől már nem ugyanaz a programom, mint amit te fordítasz le...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2021
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Közben rájöttem, hogy nem neked kellett volna címeznem, de gondolom mindenki rájön kinek szól...
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
"Szerencsés" esetben a program(rész) valódi forrása beazonosítható, pl van egy hiba vagy trükk a forráskódban, amit ugye futás közben a program el is követ )))
De szerintem kár a témát túlragozni, mindenki saját lelkiismeretessége alapján be(vagy nem) tartja a licenszet, és ezzel vállalja minden következményét az esetleges buktának.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2021
(#) vargham válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Az Arduino használatáért NEM kell fizetni. Akkor sem, ha terméket fejlesztesz.
(#) vargham válasza pipi hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Ez akkor játszik, ha bírósági bizonyításig jut a dolog.
Nagyon is jellemző, hogy a hardvert klónozzák. Ebben a többrétegű NYÁK sem akadály. Visszarajzolják, legyártják, és kész. A firmware pedig fent van a neten, valami warez oldalon, nem egy kézzelfogható, perelhető cég árulja.
(#) Skori válasza vargham hozzászólására (») Aug 28, 2021 / 1
 
Szerintem ilyesmi szinte sosem jut bíróságig. Kicsit változtatnak a hardveren, és máris nem ugyanolyan, szoftvert meg írnak sajátot, lehet, hogy még jobbat is mint az eredeti...

Emlékeztek amikor a DVD lejátszók megjelentek? Pl. régiókódokkal szivatták a népet... A márkás cuccok nem játszottak le DivX-et, XviD-et. Aztán megjelentek fele...harmada, áron a távolkelten gyártott lejátszók, amik mindent lejátszottak, és nem foglakoztak ezzel régiókód marhasággal. Lett valami következménye? Csak annyi, hogy a boltok polcain ott rohadtak meg a márkás lejátszók a régiókódjukkal, mert mindenki az olcsóbb, és egyúttal jobban használható készülékeket vette inkább. Mire a nagy gyártók észbekaptak már késő volt, és kezdett is lecsengeni az egész őrület... Szerintem megérdemelték...

Ja, és nem tanultak belőle. Most ugyanez van a Tv-kkel. A márkás cuccokból kiveszik pl. a DivX, XviD, támogatást, amit a két éves modell még lejátszik, az új MÁR NEM! Amit meg sógorom vett németországban, valami noname készülék, egy élelmiszerbolt! polcáról, az gyakorlatilag mindent lejátszik, és az árához képest tulajdonképpen egész jó. Sok embert nem érdekel már a Tv műsor, online tartalmakat használnak, letöltenek, stb... Az "okos funkciók" nagyrészt használhatatlanok, Tv-vel internetezni nem lehet normálisan, esetleg az számít, hogy pl. netflix, youtube és hasonlók működjenek, és hogy mit tud lejátszani pl. az otthoni NAS-ról.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2021
(#) Bakman válasza jan5650 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Idézet:
„az ilyen módon lenyúlt programomat tudom-e valahogy védeni, vagy jogi eljárást indítani a "tolvaj" ellen.”
Tudod védeni. Több módszer is van de biztos dolog nincs, az ahhoz közelítő pedig igen drága.

Lehet eljárást indítani csak nincs igazán értelme. Hosszú évekig elhúzódó ügyek, kétes eredménnyel, viszont biztosan sok költséggel. A nagy cégek is ezért fordulnak mindenféle trükkökhöz mert biztosabb, mint jogi úton érvényesíteni az igazukat, holott nekik lenne energiájuk erre.
(#) Josi777 válasza jan5650 hozzászólására (») Aug 28, 2021 / 6
 
Az Arduino-ra írt programokkal kapcsolatos védelem kérdése eleve hibás. Te itt szerzői jogokra hivatkozol egy olyan rendszerben, aminek az alapelve a közösségi megosztás, a nyitottság, a nyílt forráskódhoz való hozzáférés. Az egész Arduino koncepció arra az alapelvre épül, hogy legyen teljesen nyitott, mindenki számára hobbi, tanulás, szórakozás célú felhasználásra ingyenes. NEM támogat más felhasználást, pontosabban iparit, jövedelemforrásút! Ettől még te gondolkozhatsz saját szellemi termékben, de a kérdés, hogy ez mennyire etikus. Van egy ingyenesen hozzáférhető fejlesztői környezet, van egy elképesztően nagy szellemi kapacitás köré épülve, egy hatalmas tudásbázis, segítőkész fejlesztőkkel, akik a szabad idejüket arra áldozzák, hogy másoknak ingyen megoldást kínáljanak vagy hozzásegítsék őket ehhez. És akkor te ezt a tudást saját haszonra váltod. Az így szerzett tudásodat elzárod és nem osztod tovább a közösség felé.
Ráadásul ez egy kifejezetten amatőr célú termék és leszögezték a fejlesztői, hogy nem céljuk a profi, ipari felhasználás, tehát ebben az irányban nem is tesznek lépéseket. Ha már valaki az itt megszerzett kellő tudás birtokában ki szeretne ebből a keretből lépni, az egy remek dolog, de akkor egy másik platformon illik folytatnia. Egyrészt az előbb elmondottak alapján, másrészt pedig maga a termék nem ipari minőségű, tehát akinek eladod, nem azt a minőséget kapja, ami elvárható.
Minden fajta program védelem sérti a közösségi megosztás alapelveit, azokat az alapelveket, amire ez az egész épül.

Nem szeretném, ha személyes szintre kerülne ez a téma, és kizárólag általánosan beszéltem a dologról, senki felé nem irányul, sem feléd, sem más felé.

És hogy valamennyire konkretizáljuk a kérdést, valóban felmerülhet bárkiben, hogy valaki "ellopja" a programkódját és abból nyereségre tesz szert. Ezt nem lehet kizárni és biztosan nagyon rossz érzés, hogy más húz hasznot a te munkádból és ez ellen nem tudsz védekezni. Ennek ellenére, amikor elkezd valaki foglalkozni az Arduinoval, tudnia kell, hogy ez benne van a pakliban. Ha pénzt szeretnél keresni a munkáddal, akkor egy olyan platformot kell választanod, ahol ezt nagyobb biztonsággal teheted, de az Arduino nem ilyen.
(#) Skori válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 28, 2021 1 / 1
 
Idézet:
„Minden fajta program védelem sérti a közösségi megosztás alapelveit, azokat az alapelveket, amire ez az egész épül.”
Bocsánat, hogy egyetlen mondatot ragadok ki, de szerintem nem várható el senkitől sem, hogy olyan dolgokat amiben sok munkája van ingyenesen megosszon. Megteheti, ha úgy gondolja saját elhatározásból, de elvárni szerintem nem lehet.

Amit még hozzáfűznék a dolgohoz, hogy az egész jogállását tovább bonyolítja amikor olyan processzorra írsz programot amiből sosem készült eredeti arduino lap (pl. STM32). Az arduino IDE, egy gyári (pl. STM) parancssoros fordítót hív meg a gépi kód előállításához. Ilyen esetben nagyjából szövegszerkesztőként működik.
(#) kapu48 válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Idézet:
„de elvárni szerintem nem lehet”

Viszont ha valaki értékesíteni akarja a termékét, alapvető elvárás, hogy legyen tisztába a vevő jogaival is!

Idézet:
„gyári (pl. STM) parancssoros fordítót hív meg a gépi kód előállításához”

Már az is van ingyenes!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2021
(#) Bakman válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 28, 2021 / 2
 
Valaki megkérdezi, hogyan tudja védeni a tulajdonát*, erre felhördül a nézők serege, miközben számtalan ember csinálja ezt "titokban". Érdekes.

* Mindegy, hogy milyen platformon készül a dolog, az alkotás az alkotó szellemi tulajdona.
(#) kapu48 válasza jan5650 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Kiolvasás elleni védelem: Bootloader nem csak beír, hanem ki is olvas. Vagy lehet lefordítani újra - immár kiolvasási rutin nélkül.
Vagy sima ISP programozás.
És ott a fusebitek beállítása:
Bővebben: Link

A LockBit a lényeg.

B terv: utolsó lépés:
1 db fusebit módosít: - ISP disable.
http://www.tavir.hu - a gazda

És igy már nem lehet olvasni az AVR flasht.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2021
(#) Skori válasza kapu48 hozzászólására (») Aug 28, 2021 / 1
 
Igazából az ST saját komplett fejlesztőkörnyezete is ingyenes. Egy sima email-es regisztráció után letölthető a teljes értékű fejlesztőkörnyezet. (STM32CubeIDE)
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2021
(#) Skori válasza jan5650 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Most már kíváncsi lettem, hogy mi az amit másfél évig fejlesztettél? Mit tud ez a hardver + szoftver? Miért pont avr chip-et, és az Arduinot választottad a fejlesztéshez? Volt valami különösebb oka, vagy egyszerűen ez volt kéznél?

Nekem pl. azért tetszett meg az STM32, mert a BluePill panel olcsó, és ugyanakkor a proci sokkal erősebb mint ami pl. a hasonló méretű arduino nano lapon van. Az különösen tetszik, hogy egy 32 bites szorzás vagy osztás is egyetlen órajel (14 nsec) ezzel a procival, tehát mindegy hogy mondjuk 16-al osztok vagy jobbra shift 4, ugyanannyi ideig tart.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2021
(#) Skori válasza kapu48 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Nem értem mi a problémád ezzel. Hol sérülnek szerinted a vevő jogai?
(#) Josi777 válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2021 / 2
 
De ez most hogy jön ide? Lehet, pont a lényeget nem értetted, az Arduino NEM munkára készült, NEM jövedelemforrás, hanem egy nyitott ingyenes platform. Elvileg fel sem merülhet a munka célú felhasználása, ott van feketén-fehéren leírva. Abban a pillanatban, amikor elkezded használni a terméket, azzal elfogadtad automatikusan az itt leírtakat:
Arduino Licens
Szóval senki sem várja el, hogy ingyen dolgozz vagy hogy a sok munkádat ingyen megoszd, csakhogy Arduinoval ilyen fel sem merülhet. Azt hittem érthető volt, amikor azt írtam, hogy munkára, jövedelemszerzésre másik platformot kell választani, mert az itt nem engedélyezett.

Ezek szerint senki sem olvasta el a kötelezőt!
(#) Josi777 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Arduino alatt is a tulajdonod marad a szellemi terméked, csak nem használhatod jövedelemforrásra. A megosztás nem a tulajdonról való lemondás!
(#) vargham válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Idézet:
„Elvileg fel sem merülhet a munka célú felhasználása”

Ebben nincs ilyen. Ez arról szól, hogy ha átírod az open source részeket, akkor az open source marad. De felhasználhatod termékfejlesztéshez, nem tiltja semmi. Hozzá linkelheted az open source libeket a programodhoz, használhatsz hozzá open source fordítót, nem kell nyilvánosságra hoznod a te programod forrását.
Abban igazad van, hogy a minősége miatt sosem tenném termékbe.
(#) Skori válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 28, 2021 / 1
 
Elolvastam. Lehet, hogy nem jól értelmezem, de nagyjából lemondasz a szerzői jogról abban a tekintetben, hogy senkit nem perelhetsz szerzői jogsértésért vagy a programod publikálásáért, vagy bármilyen jellegű felhasználásáért. Ugyanakkor nem tiltja a termékek gyártását és eladását sem, és azt sem, hogy fizetős támogatást nyújts a termékedhez. Ezen kívül arról sem látok benne semmit, ami tiltaná, hogy a programodat védd pl. másolás ellen.

Idézet:
„3. Szabadalmi engedély megadása.
A jelen Szerződés feltételeire is figyelemmel Ön ezennel örökös, világméretű, nem kizárólagos, díjmentes, jogdíjmentes, visszavonhatatlan (kivéve az ebben a részben leírtakat) szabadalmat ad az Arduino és az Arduino által forgalmazott szoftver címzettjei számára engedély a Mű készítésére, gyártására, felhasználására, eladásra, felajánlásra, eladásra, importálásra és más módon történő továbbítására, ....


6. Nem várható el, hogy támogatást nyújtson a hozzájárulásaihoz, kivéve, ha támogatást kíván nyújtani. Támogatást nyújthat ingyenesen, térítés ellenében vagy egyáltalán nem.....”


Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy igenis gyártható termék belőle, csak ha a szoftvert valaki más is felhasználja, azt nem perelheted jogdíjért, semmilyen módon.

Tehát úgy gondolom, hogy akinek a kívánt feladatra megfelel az arduino, és a leírt feltételeket is elfogadja, az nyugodtan készíthet terméket belőle, és el is adhatja pénzért.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2021
(#) tbarath válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Bocs, de amit írsz azt sehol nem támasztod alá semmivel, csak hosszan írod le a véleményed.
A linked mögött az "Individual Contributor License Agreement" nevű doksi szerepel, nem pedig az Arduino IDE EULA - amit egyébként kerestem, de nem találtam sehol. Mindenesetre a linkedet el is ovashatnád, mert elég nyilvánvalóan le van írva, hogy miről szól:
Idézet:
„"Contribution" shall mean any original work of authorship, including any modifications or additions to an existing work, that is intentionally submitted by You to Arduino for inclusion in, or documentation of, any of the products owned or managed by Arduino (the "Work").”

Szóval ez nagyon nem arról szól, amit írtál, sőt. Ellenben van egy másik link: Bővebben: Link
Idézet:
„Using the Arduino core and libraries for the firmware of a commercial product does not require you to release the source code for the firmware. The LGPL does, however, require you to make available object files that allow for the relinking of the firmware against updated versions of the Arduino core and libraries. Any modifications to the core and libraries must be released under the LGPL.
The source code for the Arduino environment is covered by the GPL, which requires any modifications to be open-sourced under the same license. It does not prevent the sale of derivative software or its inclusion in commercial products.”

Ez azért nagyon más, mint amit írtál...
(#) Josi777 válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Gyártható belőle termék, de akkor is marad a szabad felhasználás, ezt nem változtathatod meg. Erre nem hivatkozhatsz. Sajnos ez annak a jogi kitételnek az eredménye, hogy amit nem vagy képes ellenőrizni, azt nem is tilthatod! Tehát nem gyakorolhat az Arduino jogtulajdonosa kontrollt az általa előállított termék felhasználása felett. Ez ezért van, hogy eladhatod. De nincs fölötte semmilyen további lehetőséged, amit vállaltál. Ez a jogi része, de ami nekem ennél is fontosabb, az az etikai, amit már részleteztem, kifejtettem. És remélem, hogy etikus világban élünk és mindenki erre törekszik, nem pedig arra, hogy, a jogi kiskapukat kihasználja.
(#) Skori válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Azt látom, hogy ez a leírás elsősorban az arduino felhasználókat védi, hogy ne lehessen senkit perelni, és mindenki továbbra is ingyenesen használhassa. Ebből nem következik az sem, hogy etikátlan, ha valaki egy termékben felhasználja, nyugodtan megteheti. Továbbá ez a valaki nem perelhető szerzői jogsértésért, és ő sem perelhet mást ezért.
(#) Josi777 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Nem értek veled egyet, amit alább leírtakkal támasztottam alá.
De megpróbálom újra leírni. A CC licenc-ban szerpel, hogy eladhatod, de ez egy olyan jogi kiskapu, ami azért van, mert a jogalkotó nem adhat senki kezébe olyan eszközt, ami ellenőrzést gyakorolhatna a termékének a felhasználása felett. Miután nem tudja ellenőrizni, hogy eladod-e vagy sem, ezért ez egy kényszer. Miért az? Mert az Arduino létrehozásának a szándékával ellentétes. Márpedig minden esetben a jogalkotó szándéka szerint kell értelmezni a szabályozást. Ez a jogi része, amin lehet rugózni, ebből él piszok jól számtalan ügyvéd. De ez már ennek a fórumnak a kereteit kimeríti.
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy sem jogilag, sem pedig etikailag nem használhatsz egy közösségi irányelvek alapján létrejött eszközt kizárólag a saját érdekedben használni. És itt a kizárólagosságon van a hangsúly.
(#) Josi777 válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Szerintem egyenesen következik abból, hogy eladhatod (nem írom le, hogy miért), de semmilyen jogi eszközöd nincs vele kapcsolatban. Egy teljesen ingyenes, közösség által teremtett dolgot egyáltalán nem etikus kizárólag a saját hasznodra fordítani. Remélem, ez evidencia mindenki számára.
(#) vargham válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 29, 2021 / 3
 
Ez a lényeg: „Using the Arduino core and libraries for the firmware of a commercial product does not require you to release the source code for the firmware."
Olvasd el az LGPL licenszt. "Az LGPL licenc lehetővé teszi (ellentétben az LGPL licenc alapjául szolgáló GPL licenccel), hogy a programkönyvtárat kereskedelmi programok használják fel." Bővebben: Link
Az Arduinohoz írt C és C++ nyelvű könyvtárak LGPL alatt kerülnek publikálásra. Tehát teljesen jogszerű és etikus is zárt forrású, kereskedelmi termékekhez használni őket. Ilyen területen dolgozom, párszor már beszélnem kellett ilyenről a szakterület jogászaival. Hidd el, hogy a zárt forrású kereskedelmi szoftverek zömében találsz Apache vagy éppen LGPL státuszú open source könyvtárakat. Fel is szokták őket sorolni az about ablakban.
Tetszik vagy nem, az így készült kereskedelmi szoftvereket pontosan ugyanúgy védi a jog, mint azokat, amik nem tartalmaznak ilyen könyvtárakat. Tehát ha valaki jogosulatlanul felhasználja, akkor perelhető.
(#) majkimester válasza vargham hozzászólására (») Aug 29, 2021 / 2
 
Ez a mondat világos, viszont a következőt is értelmeztétek hozzá?
Idézet:
„The LGPL does, however, require you to make available object files that allow for the relinking of the firmware against updated versions of the Arduino core and libraries.”

Ami ha jól értem annyit tesz, hogy az LGPL megköveteli, hogy object file-okat elérhetővé kell tenni azért, hogy a firmware-t az Arduino core és az egyéb könyvtárak frissített verzióival újra lehessen link-elni. Azaz a forrás kódot ugyan nem de saját forrásbokból fordított object file-okat nyilvánosságra kell hozni, hogy az arduino core és lib-ekkel újra lehessen linkelni az alkalmazást. (Lásd az angol LGPL szöveget lent.)

A másik fontos pont a Wikipédiás LGPL link végén lévő magyarázat:
Idézet:
„A kereskedelmi célú felhasználás korlátai:
Összefoglalásképpen elmondható, hogy zárt forrású programok fejlesztői számára járható utat a dinamikusan (osztott módon, tipikusan .jar, .dll, .so, stb.) történő hozzáférés jelent bármely LGPL függvénytár/library tárgykódjának használata esetén. Statikus hozzáférés (egybefordítás/compiled) esetén ugyanis a függvénytár/library az alkalmazás részévé válik, így a teljes műre a GPL licenc szabályai vonatkoznak, melynek értelmében az alkalmazás forráskódja nem maradhat zárt.”


Ez alapján csak úgy használhatod a LGPL-es könyvtárakat zárt kereskedelmi termékben, hogy azt valamilyen dinamikus library-ból teszed. Arduinónál viszon csak statikus linkelés lehetséges, azaz csak egybefordítás van, ezzel teljes műre a GPL licenc szabályai vonatkoznak, és ez alapján a forráskód nem maradhat zárt.

Az eredeti szöveg az LGPL v3-ben:
Idézet:
„4. Combined Works.

...

d) Do one of the following:

0) Convey the Minimal Corresponding Source under the terms of this
License, and the Corresponding Application Code in a form
suitable for, and under terms that permit, the user to
recombine or relink the Application with a modified version of
the Linked Version to produce a modified Combined Work, in the
manner specified by section 6 of the GNU GPL for conveying
Corresponding Source.

1) Use a suitable shared library mechanism for linking with the
Library. A suitable mechanism is one that (a) uses at run time
a copy of the Library already present on the user's computer
system, and (b) will operate properly with a modified version
of the Library that is interface-compatible with the Linked
Version.


Azaz vagy a 0. pont az amit a Arduino FAQ is ír az 1. pont pedig amit a Wikipédia összefoglaló is ír mint lehetőség.

Tehát LGPL licens-szel használhatsz open souce libet kereskedelmi termékben, de mivel Arduinónál a dinamikus linkelés nem lehetséges, ezért tulajdonképpen a 0. pontot tudod csak alkalmazni, azt meg nem akarod, mert sem a forrást sem az újrafordításhoz a saját kódodból fordított object file-okat nem akarod nyilvánosságra hozni.
(#) vargham válasza majkimester hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Idézet:
„Ami ha jól értem annyit tesz, hogy az LGPL megköveteli, hogy object file-okat elérhetővé kell tenni azért, hogy a firmware-t az Arduino core és az egyéb könyvtárak frissített verzióival újra lehessen link-elni.”

Így van.
Következő: »»   698 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem