Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   708 / 839
(#) majkimester válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Lassan kérünk egy videót is ....
(#) sdrlab válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Szerintem 50R-es kimeneti lezáró impedanciáknál az IC oldalanként 0,5V jelet tud csak kiadni(10mA-es áramot beállító ellenállásnál), ami még differenciálisan is csak 1Vpp kimenőjelet adhat...
De egy konkrét kapcsolás megjelenítése itt, sokat dobhat a válaszadói élményen... )
(#) kriszrap válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Szia
Ezt az animációt próbálom végig elemezni hogy miként lehetne megvalósítani.
Mi alapján mozog szerinted így??

Aztán megpróbálom le pogizni.
Videó
(#) Klxx66 hozzászólása Okt 24, 2021 /
 
Üdv mindenkinek! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok,ismerkedem az arduino fejlesztő eszközökkel nagyon kezdő szinten vagyok.A kérdésem az hogy hifi torony,DVD,tablet kijelzőket lehet illeszteni arduinoval? Itt arra gondolok leginkább hogy szöveges adatok megjeleníthetőek ezeken a kijelzőkön valamilyen módon.
(#) Bakman válasza Klxx66 hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
DVD, Hifi torony: általában VFD kijelzők vannak bennük, megoldható viszonylag könnyen.
Tablet: kb. reménytelen kategória.
(#) sargarigo válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Idézet:
„Tablet: kb. reménytelen kategória.”

Khm.. Majdnem. Érdekesség:
Én csináltam olyat, hogy a tabletre írtam egy vékony kliens programot, ami hálózatról kapta a megjelenítési parancsokat. Arduinóval pedig etettem (mondjuk nodemcu volt nem uno).
Tény hogy ez már erősen nem kezdő kategória, de végülis megoldható.

Ezt a projektet amúgy elkaszáltam végül, mert cncre pálya visszajelzőnek szántam, csak olyan nagy volt az adatmennyiség, hogy a nodemcu-ba dugott sd kártya lassította a folyamatot. A felhasználói élmény csorbát szenvedett.
Ettől még gombokat szövegeket gyorsan meg tudna jeleníteni.
(#) Bakman válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Én úgy értelmezem a kérdést, hogy tabletből kiszerelt kijelzőt szeretne hajtani Arduinoval.
(#) Klxx66 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Bakman igen jól érted, kiszerelt kijelzőre gondolok
(#) sargarigo válasza Klxx66 hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Idézet:
„Tablet: kb. reménytelen kategória.”

Az.
(#) Bakman válasza Klxx66 hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Akkor jól írtam. Google képkeresőbe: arduino color lcd display. A keresési eredmények között láthatod, kb. milyen kijelzőket lehet direkt hajtani mikrokontrollerrel.
(#) Massawa válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Már elöbb is akartam mondani, ha sikerül egy szinusz vagy hasonlo görbét összehoznod egy sikban akkor már jo uton vagy. A következö lépés az lenne, ha ezt el is tudod tolni legalább egy fél periodussal. Ha ez megvan, akkor add hozzá a 3. dimenziot, azaz ne egy sikban legyen hanem a LEDjeid mind a 8 sikján. A következö lépés az lenne, hogy ezt az ábrát a függöleges tengely szerint kell lassan forgatni. Ha cak 8x8x8 LEDdel dolgozol akkor valoszinüleg ugy egyszerübb ahogy a kollégák is irták. Egy 3 dimenzios, de nagyobb mint 8x8x8 tömbe (array) bevinni a viágito LEDek adatait ( a magasságra elég a 8 szint). Majd egyszerü kiolvaso rutinokkal elkezded a mondjuk 16x16x8as tömbböl (X,Y,Z) kiolvasni a 8x8x8 adatokat ( egy részét a tömbnek), pl az elsö lépésben az elsö 8 oszlopot, a másodikban 2-9 oszlopokat és igy körbe, ezzel megoldod a X irányu mozgást. Utánna ugyanazt megteszed az Y iránnyal is. Majd jöhet az XY koordináták kombinácioja. A forgásnál ügyelj arra, higy betartsd a függöleges tengely helyét ami 4. meg az 5. LED között van X,Y irányban azaz a kiolvasásnál arra ügyelj, hogy a forgásnál ez a szimmetria be legyen tartva, azaz amikor forgás van, akkor ugyanaz az érték kerüljön a következö sikban levö LEDekre. Ezzel szépen el lehet játszadozni és sokféle mozgásra meg lehet irni az algoritmusokat. ( pl döntögetni is lehet a függöleges tengelyt. )
Elöször valamilyen egyszerübb ábrával probálkozz ( pl egy kereszttel) azt mozgasd X-Y irányba, majd forgasd meg bármilyen ponton, majd probáld ki a függöleges forgási tengelyt dönteni ( szintenként +/- 1 LEDdel döntsd meg stb. Ha ez megy akkor a kereszt helyett bármilyen görbét betölthetsz a tömbbe. (array).
Én igy csinálnám. Biztos jönnek még jobb ötletek is.
(#) kriszrap válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Köszönöm. Minden féle ötletétt elfogadom ezek az animációk kifognak rajtam .
(#) Klxx66 hozzászólása Okt 25, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget! Bakman,sargarigo
(#) kriszrap hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Sziasztok .
Egy képet szeretnék forgatni jobbra vagy balra tengelye körül elképzelésem az hogy egy téglalap alakzatott követve körbe shiftelem a biteket .

Csatolt képen látszik mire gondolok.

Ezt hogy lehetne könnyedén le programozni?
(#) varttina válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 27, 2021 / 1
 
Ha csak 90 fokonként akarod forgatni, akkor viszonylag könnyű dolgod lesz. Ha viszont fínoman szeretnéd megoldani, elő kell venned a forgatási mátrixot, és interpolációval kell kiszámolnod az egyes pixelek színét.
(#) kriszrap válasza varttina hozzászólására (») Okt 27, 2021 /
 
deg_x = round((x*Cos(90)-y*Sin(90));
deg_y = round((x*Sin(90) + y* Cos(90));
Erre gondolsz sajnos ezzel - számokat is kaptam
(#) majkimester válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 27, 2021 / 1
 
Ja jól gondolom ez még mindig a 8x8x8 LED kocka, csak mert ebből a kérdésből ez nem látszik.

Azért kapsz negatív számokat, mert valamelyik sarok az origód, a képlet ahhoz képest forgat, de te a kocka középpontjához képest akarsz forgatni, azaz a xoffset=3,5 yoffset=3,5 eltolás kell a forgatás előtt, majd visszatolás utána.

Először eltolod a koordinátákat ezzel:

x2 = x - xoffset
y2 = y - yoffset

Forgatsz, ami 90 fokra egyszerű, mert a 90 fok szinusza 1, 90 fok koszinusza pedig 0, azaz x = -y és y = x a 90 fokos forgatás képlete, ezzel tovább behelyettesítve:

x3 = -y2 = -(y - yoffset) = -y + yoffset
y3 = x2 = x - xoffset

Majd visszatolod az origót:

x = x3 + xoffset = -y + yoffset + xoffset
y = y3 + yoffset = x - xoffset + yoffset = x

Azaz 90 fokos forgatásra a végső képleted:

x = -y + 7
y = x

Ugyanígy meg tudod határozni 180, 270 fokra is a képleteket, hasonlóan egyszerű lesz.

Az eredeti képpontokon mész végig 3 ciklussal, ahol ki kell gyújtani, ott kiszámolod az aktuális elforgatás képletekkel az új koordinátákat és a kapott pozícióban lévő LED-et bekapcsolod.

Amit eredetileg az ábrád alapján gondoltam az a rétegek körbe shift-elése. Ami szerintem csak a külső rétegre nézne ki jól, mert más más lépésből állnak az egyes rétegek. Bentről kifele 4, 12, 20 és 28 lépés, és nem mozognának együtt. A legkülső réteg körbetolása magában viszont jól néz ki, mondjuk akár szöveg kiírására is.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
(#) wbt válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Mivel itt elég kicsi felbontásról van szó, valószínűsítem, hogy 90fok/8 -nál kisebb lépésnek nem nagyon van értelme (lehet, hogy van, de az csak szétesést okozhat...)... Tehát én úgy csinálnám, hogy kiszámolnám a 8db 8x8-as mátrix pontjainak helyét és letenném táblába, hogy melyik pont (64db) mekkora szögnél (8 lépés) hova kerül. A forgató rutin pedig csak kiveszi a képpont értékét, táblából az új helyének keresése, berak. A torzulások, átfedések miatt mondjuk, nem érdemes ezt rekúrzivan használni... (ha csak nem akarod direkt széttépni a képed) Fél kilós tömb; nem tudom, méretben jobb-e, mint ha befordul a sin-cos-rutin, sebességben sem tudom, mennyire lassú 64x lefuttatni, csak ötlet volt. Viszont így kell egy tömb, amiből indulunk és pakolgatja,amit megjelenítünk. Anno vektoros karakterek deformálásához bejött ez a módszer...
(#) kriszrap hozzászólása Okt 28, 2021 /
 
Igazából ez lenne a cél van egy hullámom animációm és úgy forgatni ahogy a videón.
videó
(#) majkimester válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Z tengely körüli forgatás nélkül:

Kell egy függvény ami visszaadja az x,y koordinátákra a z magasságot. A függvény a video esetében valamilyen szinusz része (de lehet akármi, majd cserélgetheted), amit menet közben animál azzal, hogy más más szögre számolja. De alap esetben csak az x koordinátától függ a magasság. Minden y koordinátára ugyanazt adja vissza. Matematikailag:

z = f (x,y) = 3,5 + 3,5 * sin(alpha + k*x)

A két 3,5 azért kell, hogy az értéket a 0...7 tartományba adja vissza, majd kerekíted egészre. Az alpha értékét frame-enként növeled, a növelés mértéke a hullámzás sebessége. (a növekmény legyen mondjuk elsőre 10 ... 15 foknak megfelelő radián. mert a sin radiánt vár)

Az x az x koordináta 0...7
a k pedig, hogy mennyire legyen nyújtott a szinusz hullám a kocka szélességében. k legyen elsőre szintén 10 ... 15 foknak megfelelő radián.

Csinálsz két ciklust x és y 0-7-ig, ami minden pontra kiszámolja z-t és megjeleníti.

Csináld meg először eddig forgatás nélkül ... ha ez megy akkor majd rátérünk a függőleges forgatásra.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2021
(#) kriszrap válasza majkimester hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Kicsit pihentettem a dolgot sok időt elvett tőlem ez az egy animáció
készítek másféléket.
De vissza térek rá.
(#) SzilCsong hozzászólása Okt 28, 2021 /
 
Sziasztok
Ti a Loop-ba szoktatok delay-t tenni?
Van ennek jelentősége? Stabilitás terén jobb?
Tettem a kapunyitómhoz egy esp8266-ot, hogy telóról is tudjam nyitni és azt vettem észre, hogy piszkosul rázavar a kapunyitó 433Mhz-s saját rádió vevőjére.
Érdekes módon, ha kiszedtem az utolsó szemig a delay-okat, akkor minden okés.
(#) Kovidivi válasza SzilCsong hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Programozástechnikailag át kell látnod a programod. Ha van egy függvényed, aminek folyamatosan futnia kell (pl. adó vevő), akkor nem szabad delay-t használnod. Ha ez a rész a megszakításból lenne kezelve, akkor annyi delay-t használsz, amennyit akarsz. Vagy úgy kell megírnod a programod, hogy használhass delay-t, de a kritikus rész mondjuk a delay ideje alatt is fut (ismétled a delay(1)-et mondjuk 1000-szer, miközben minden delay(1) után a kritikus fv. van meghívva). Szóval a delay alapból nem okoz gondot, ha jól van használva.
(#) Skori válasza SzilCsong hozzászólására (») Okt 28, 2021 / 1
 
Szerintem érdemes mindig úgy hozzáállni, hogy lehetőleg ne használjunk delay()-t, csak ha nagyon muszáj valami miatt. Sok programmal előfordul, hogy miközben készül, újabb igények merülnek fel, ami miatt módosítani kell a még el sem készült programot, és az újabb igények pl. már nem teszik lehetővé, hogy delay() legyen a programban. Inkább ügyesen kell beosztani a processzor idejét.
A loop()-ot mindíg úgy csinálom, hogy a lehető leggyorsabban fusson, és az időzített feladatok, csak "megnézik az órát", hogy kell-e dolgozniuk éppen. Egy ilyen felépítésű program könnyebben bővíthető, és hatékonyabb is lehet.

Persze ha valakinek csak egy led villogtatását, vagy egy nyomógomb kezelését akarom kezdésként megmutatni, arra jó a delay() is. De kicsit később már az jön, hogy hogyan oldható meg ez delay() nélkül, pl. a millis() használatával. Néha pedig tesztelésre használom a delay()-t, mondjuk ideiglenesen beleteszem a programba valahol, hogy ellenőrizzek valamit, de később kiszedem.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2021
(#) sargarigo válasza SzilCsong hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Idézet:
„piszkosul rázavar a kapunyitó 433Mhz-s saját rádió vevőjére.”

Ebből nem derül ki pontosan hogy mi történik, de a fentiek mellett még az is előfordulhat, hogy az esp-ben a watchdog kezd el tüzelni! Ha használsz is delay-t (mert úgy gondolod hogy lehet), akkor sem szabad túl hosszúnak lennie, különben az esp újraindul!
Ha nagyon muszáj, akkor le lehet tiltani a watchdog-ot, de ez már tényleg nagyon nem szép megoldás! Érdemes kerülni a delay-t, legalább a hosszabb ideig tartót mindenképpen!

Amúgy a WD-t legkönnyebben úgy szúrod ki, ha megnézed a terminál üzeneteit! Ha neki van baja, akkor jó sok mindent írkál neked!
(#) SzilCsong hozzászólása Okt 29, 2021 /
 
Köszi srácok a tippeket.
Akkor a delay kilőve teljesen, így nem zavar a rádió vevőre.
Viszont most nézem, hogy megint levágta a wifit, mert nem látom.
Azt, hogy lehet stabillá tenni, hogy az esp csatlakozva maradjon?
(#) sargarigo válasza SzilCsong hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Ilyen nekem is volt! Az egyik esp kamerám rendszeresen leesett a wifiről, arra egyszerűen tettem egy kapcsoló órát! Minden hajnalban lekapcsolja egy fél órára, igy már üzembiztos egész nap. A másik panellel eddig nem volt gond, lehet hogy stabilabbá tették időközben.

Lehet trükközni azzal hogy figyeled a wifi kapcsolatot, és újraindítod ha leesett, de nekem az nem vált be.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2021
(#) SzilCsong válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Az a gáz, hogy nagyon instabil az egész.
Ezzel próbálkoztam:
  1. if(WiFi.status()!= WL_CONNECTED){
  2.      
  3.       delay(300);
  4.       system_restart ();
  5.     }

De nekem se működik, ill működik, csak nincs haszna.
Az a poén, hogy tök sokan érdeklődnek a telefonos kapunyitóm iránt, mert tök jó dolog, kevés pénzből ki lehet hozni, csak net kell hozzá.
De senkinek nem merem megcsinálni, mert nem érzem, hogy stabil lenne.
Nem hiányzik, hogy aztán hivogassanak, hogy ledonbta. Ezt kéne valahogy megoldani és királyság lenne.
Valahogy rá kéne jönni, hogy lehetne atom stabillá tenni a wifis kapcsolatot.
(#) Kera_Will válasza SzilCsong hozzászólására (») Okt 29, 2021 / 1
 
ESPnek külön rendes tápellátás kiépítése (nem holmi telótöltő ..stb...) , nagyobb puffer kondi , wifi forgalom alatt nagy áramot vesz fel.
Külső nyereségesebb wifi antenna csere esp-n és router-en is.
Wifis sáv spectrumának feltérképezése. (van pár app mobiltelefonra elvileg használhatóak még shareware módjukban is)
Környező wifi eszközök mennyire takarják be a spectrumot?
ESP MAC címe alapján , fix IP-t kapjon a routertől.
(ha ezeken túl vagy akkor nem szóltam)
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2021
(#) SzilCsong válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Mit javasolsz puffernak?
100µF van és pár db 100nF kondi.
Teló töltőről megy Nem gondoltam, hogy nem elég.
Következő: »»   708 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem