Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM programozó eszköz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kisjoke91 hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Sziasztok!

Ne kövezzetek meg ha visszatérő a kérdés, de én a fórumot olvasgatva, meg a google-t nyaggatva sem találtam választ nagyon sok kérdésemre az ARM programozással kapcsolatban. Igazából elkapott engem ez a láz, hogy most bele kéne kóstolni az ARM processzorokkal való programozásba, és nem titkolt szándékom egy meglehetősen komplex rendszer kivitelezése, ami a 8 bites AVR-en már igen csak körülményes, és kompromisszumokkal teli lenne. Tehát ARM-re fel, de az elhatározásom óta eltelt 2 nap alatt csak kapkodom a fejem, hogy mi merre. Szeretnék most utolsó mentsvárként tőletek segítséget kérni, hogy mi lenne számomra a legideálisabb.

Az első problémám az alkalmazott kontroller volt:
Mivel a HEStore-ban az STM32 adott, így ez lesz a választásom. Imitt amott belefutnék esetleg xilnix-be vagy atmel típusokba.

A második probléma a programozó eszköz:
Na mivel ugye szempont lenne a több féle gyártóval való kompatibilitás, ezért az open ocd kompatibilis eszköz kiválló választás lehet. Használható gyönyörűen az általam használt Mac OS X-ről is, de hát ilyent összetenni otthon nem két perc, és lássuk be, egy kisebb pénzű embernek - mint én is - elég megterhelő is lenne beszerezni egyet, nem is beszélve arról, hogy akkor egy ARM processzor vásárlása tolódna a következő hónapra, és akkor még nem is fejlesztettem, esetleg csak ismerkedtem az adott processzorral. Hogy a viharba tudnék a leges leg olcsóbban OS X alól Open OCD kompatibilis eszközt készíteni? Esetleg létezik valamilyen avr alapú megoldás? (Az van itthon rengeteg)
(#) killbill válasza kisjoke91 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
A MAC arabol veszel egy pécét egy programozot meg egy kosár ARM processzort
Emlekeim szerint valamelyik FTDI chip-pel egesz egyszeruen lehet Open OCD programozot csinalni. Egyebkent en az NXP LPC chip-eket egy kutyakozonseges FT232RL chip-pel programozom. Sima sorosvonalon keresztul lehet oket programozni. Talan ezeket az STM32-ket it lehet sorosvonalon keresztul. Persze programozo sw-t irni kellett, de hat aki mikrokontrollert tud programozni, az tud PC-t is.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) kisjoke91 hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
FT 2232. De ezekből van több féle típus: c d h meg tudom is én. Találtam egy oldalat, ahol van is egy kapcsolási rajz. Mivel engem csak az usb érdekel, melyek azok az áramköti elemek, amiket kihagyhatnék? Egyébként a pc programozás nem riasztana el, amit akartam eddig is megcsináltam, csak nem ismerem egyátalán a JTAG szabványt, meg az egész mikéntjét, mert akkor ennyiből egy AVR segítségével V-USB-n meg lehetne oldani. Nem tudom, hogy létezik ilyen megoldás.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) killbill válasza kisjoke91 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Na, szerencsere en is pont ezt az oldalt talaltam meg. Azert itt a link ha esetleg mast is erdekel. En azt mondtam, hogy PC programot irtam, de nem JTAG-hoz, hanem sorosvonalhoz, mivel az emlitett NXP chip-eket sorosvonalon keresztul lehet programozni. Nem kell JTAG hozza.
Az altalad bemasolt rajz eleg draga lesz az ADUM chip-ek miatt. A MAX232 resz elhagyhato rola, de szerintem a tobbi is bonyolitas. Van azon az oldalon egyszerubb megoldas is.
(#) kisjoke91 hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Végül is a leválasztáson kívül más szerepe nincs az ADUM chip-eknek? esetleg az ooc link szóba jöhet, de nincs rajz kint.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) killbill válasza kisjoke91 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Idézet:
„Végül is a leválasztáson kívül más szerepe nincs az ADUM chip-eknek?”

Szintillesztest is csinal.
(#) kisjoke91 hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Ja, persze. Én azon gondolkodom még, hogy V-USB-vel is meglehetne valósítani JTAG programozót, hiszen az FTDI chipek alternatívája a V-USB. vagy nem?
(#) Lucifer válasza kisjoke91 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Olimexnél van relatíve olcsón FT2232H alapú adapter (USB-TINY-H). Linux alatt megy, openOCD viszi (van hozzá beépített konfig). Esetleg lehet nézni Ulink2-t vagy bármi más CMSIS-DAP képes toolt, viszont jelenleg openocd-ben csak SWD-hez van support. Maga a protokoll tudja a normál JTAG-e is csak le kell kódolni. Mérsékelt lelkesedéssel már elkezdtem patcholni az openocdt, de még kell pár szabadnap a befejezéséhez.
(#) simib hozzászólása Jún 25, 2015 /
 
Szia!
Én eddig STM32 mikrokontrollerekkel foglalkoztam. Azoknál ugye az SWD-vel egész szépen lehet programozgatni. Kipróbáltam kíváncsiságból ezt a programozót és elég jól bevált. Még nem próbáltam, de az STM32 chipek elvileg rendelkeznek soros, vagy akár USB-s beépített bootloader-rel is, amihez gyakorlatilag más nem is kell. (A boot0 és boot1 lábakkal kell operálni a megfelelő módba való belépéshez.)
(#) TalhoSan válasza kisjoke91 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /
 
Hi!

Olvastam a kérdésed és látom, hogy te főleg Mac OS X alatt akarnál dolgozni. Sok esetben egy FT232RL chip megoldás lehet a számodra. Főleg azért, mert sok chip-nél van rá lehetőség, hogy soros porton keresztül programozz, van olyan chip, ami USB-n keresztül is megoldja.
Vannak még a simib által is említett ST-Link V2 klónok, amik jól működnek, de még nem láttam Mac-el kompatibiliset, de WIN alatt gond nélkül mennek ezek a klónok. Nekem van egy eredetim és egy klónom is.
Viszont lehet, hogy neked egy J-Link V8 klón lenne a legjobb. Egy ilyet 4-5k-ért be lehet szerezni, minden STM32-es chip-et támogat és még sok más gyártót is és van hozzá program, ami Mac alatt fut. Bár még Béta, de már megy.
(#) kisjoke91 hozzászólása Júl 5, 2015 /
 
Köszönöm, értékesek voltam számomra a hozzászólások, az ST-Link v2 is működne elvileg OS X -en, de rendeltem ebay-ről egy j-Link klónt, nem gondolom, hogy érdemes itthon vesződni, ha van készen, és olcsón.
(#) Gránátalma hozzászólása Aug 28, 2018 /
 
Sziasztok!

STM32 F1-es szériás kicsi dev boardot vásárltam, hogy ismerkedjek a platformmal. Az lenne a kérdésem, milyen bootloadert érdemes rá feltölteni, hogy lehető legjobban kitudjam használni?
Találtam többfélét, de nem igazán tudok választani.
(#) Peter65 válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Szia!
Nem vagyok egy ARM guru, de tudtommal a processzorban alaphelyzetben benne van a bootloader, aminek elindítását az egyik lábbal tudod kiválasztani. Biztosan lehet másikat is használni, de akkor már eleve kevesebb a flash területed.
A legjobb kihasználás szerintem az, ha STLink-kel fejlesztesz, azzal hibavadász funkciók is elérhetők.
(#) maksidavid001 hozzászólása Júl 14, 2019 /
 
Üdv!

Ne tudom, ide illik-e a téma, de más helyet nem találtam...

Adott egy Motorola Symbol MC18 vonalkód-olvasó/Hordozható számítógép, de nincs hozzá programozó kábel. Találtam neten hozzá valót, de nekem kicsit drága...

Akad esetleg olyan leírás valahol, amely alapján tudok egyet készíteni?

Előre is köszi
Dávid
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2019
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem