Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   37 / 197
(#) pinyó39 válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 14, 2010 /
 
Mekkora átm.-jü kábellel kötötted be? Negativ direktbe, vagy a fémvázon keresztül? Mérted mekkora fesz esik a kábelen mikor odatolod a mélyet? Bizti és a foglalata jó... stb? Ha minden OK, akkor nézd át az erösitöt.
(#) Doncso válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Szia, mégegyszer megkérdem. Nem lehet, hogy ott fogy el a tápfesz? A gyári adatlapon szerepel ám az is, hogy hány kHz-en tudja azt a 600 valahány wattot, biztos nem 30Hz-en, nem mellesleg megkérdezném, milyen elven mérted be azt a 450w-ot?
Üdv.
(#) emmzolee válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Én találkoztam ilyesmivel. A hangszóró impedancia menetét befolyásolja az autó, és a láda! Ha rossz a láda, akkor egy bizonyos frekvencián bezuhanhat az impedancia, azaz túl terhelheted az erősítőt, és az ezárt lekapcsol (protektál).
Hangnyomás versenyeken pont ezek a paraméterek vannak kés élen.
Milyen autód van, milyen ládád, milyen hangszóród, és milyen erősítőd? pontosan.

Az is előfordulhat, hogy a hangszóródat már meg kínoztad egy párszor, és még nem égett le, de egy-két menet a tekercsében már rövidzáras. Ettől nem mondjuk csak 4 ohm-os, hanem 3. Ilyentől is lehet. Csak azért mondom, mert az emberek hajlamosak nem elhinni, hogy túl hajtják a cuccukat. Azt hiszik, hogy az még simán ok. A valóság viszont azt mutatja, hogy nem. Az erősítőkről is van egy tévhit, miszerint ha az erősítő nagy, akkor szét tudja gyilkolni a szubot. Ha kicsi akkor nem. Nem így van. A nagy erősítő ha túl nagy jelet tesz a hangszóróra, akkor a hangszóró olyan sz..ul szól, hogy te fogod le halkítani, mert idegesíteni fog. A kis erősítőnek az a baja, hogy ha túl vezérled, akkor a tápfesz egy rövid időre is, de megjelenik a hangszórón, ami fűti veszettül. Ez sokkal kártékonyabb főleg hosszútávon. A hangján meg nem annyira hallani, éppen ezért durva.
(#) GyurikaBx válasza pinyó39 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Nem az én autómban van az erősítő hanem az ismerősőmében, a tápkábellel nincs gond mert 35mm^2 es tápkábel van bent mert a srácnak azt mondták a szervízben amikor megnézték az erősítőt, hogy biztos a kábel kevés 20mm^2-es volt benne. Mind a két kábel az akksitól indul mert a kasztnihoz való testelést én nem engedtem neki. A generátor töltőfesze 14,3-14,4V ha kitekerem neki akkor sem esik 13,8V alá.
(#) GyurikaBx válasza Doncso hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Nem tudom melyik tápfeszre gondolsz a 12V-ra vagy az erősítő belső tápfeszére? Hogy érted, hogy milyen elven?
Amúgy tápegység 100A-os, műterhelés, hanggenerátor és csővoltmérő. 30Hz-en tudja a 600wattot olyan 80Hz környékén vannak a gondok.
(#) emmzolee válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Idézet:
„ha kitekerem neki akkor sem esik 13,8V alá.


Ezt az erősítőnél mérted? Csak ott számít. :yes:
(#) emmzolee válasza pinyó39 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Te itt? Az elveszett ember
(#) GyurikaBx válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Az inpedancia változásra gondoltam én is, mert ugye egy hangszoró inpedanciája minden frekin más és más. Ha itt lesz nálam a sub-ja akkor megmérem mekkora áram folyik a sub tekercsén a kérdéses frekin és ha ott felszalad az áram erősség akkor ott túl kicsi a sub inpedanciája és lekapcsol az áram védelem. Amúgy az erősítő egy roki punch p600.1bd D-class erősítő a sub is valami roki, de arrol hirtelen nem tudok többet mint, hogy 12"-os.
(#) GyurikaBx válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Igen ott mértem.
(#) emmzolee válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Ezek alapján. Ha műterheléssel idézed elő a terhelést, és arról is meg bizonyosodtál, hogy a műterhelésed nem változtatja az értékét frekvencia függően, azt kell mondjam, hogy lehet az erősítő is a ludas. A "D" osztályú erősítő PWM módszerrel működik, azaz folyton változtatja az impulzusok szélességét, aztán betesznek egy kondit, meg egy tekercset, hogy ezeket a tüskéket el tüntessék. A kondi valószínű bírja, de lehet az a baj, hogy a tekercs magja elrepedt. Newm valószinű, de azért nézd meg.
(#) GyurikaBx válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Megnézem a tekercset is meg a kondit is kiforrasztom és megmérem.
(#) Doncso válasza GyurikaBx hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
No, igen erre az elvre gondoltam, hogy milyen ezközökkel mérted meg, a tápfeszre úgy értettem, hogy az erősítő csatlakozásánál mekkorát esik ha elérkezik a problémás részhez. Ha azt mondod ezek rendbe vannak, akkor ok.
Elmondom milyen gondolat kering bennem. Nem e elképzelhető az, hogy az erősítőnek nem lineáris az átvitele, és 80Hz környékén emel, így ott több terhelést akarna leadni de ezt már nem bírja? Lehet loudnessesebb az átvitel. Apropó gyártói specifikációk : Azért azt tartsd szem előtt, hogy a megadott értékeket ők mérték, és azt nem tudod, hogyan miképp, stb, véleményem szerint amit odabiggyesztettek hogy 600W 2 ohm, az nem más mint 1kHz-en meghajtva, 2 ohmos műterheléssel, nem hangszóróval! Körülbelül 10%-os THD mellett, magyarul, szerintem ez az erősítő ennyit tud.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Szoktam méregetni műterheléssel, és stabil táppal erősítő teljesítményeket. A Rockford pont egy olyan gyártó, aki nem sokat hazudik! Az 1000.2-t mértem, és 850W-ot tudott. A műterhelés Hugi00 cimborámé volt. Mem pont annyi volt az ellenállása, mint az erősítő specifikációja. Asziszem 4 ohm helyett 4.3 ohm volt. Már nem emlékszek. Tehát pontos értéknél többet is tudott volna. Ezt különben a Lurdy talin mértük autóban, ahol csak 1 akksi volt a tápunk. Az meg 11.68V volt terhelés alatt. Ez 13.8V-nál biztos meg lett volna a gyári 1000W, hanem több is.
(#) lacek29 hozzászólása Júl 15, 2010 /
 
1000 watt?
na ne hülyéskedjetek máááá!!!
(#) hugi00 válasza lacek29 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Csak nem kevesnek tartod ? )

Mericskeltem en mar sokat. A legnagyobb erteket, 2 hete szombton mertem -> 1 darab hangszoron:
104,4V -> 60,1A
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Miért ez egy Rockford erősítő? Mert akkor nem szóltam. :hide:
(#) Doncso válasza lacek29 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Miért? Szerinted D-osztályú erősítő modulokkal ami a tenyeredben elfér lehetetlen? Megjegyzem, a tápja a másik tenyeredben elfér, az egész kb 2kiló,dobozzal, mindennel, és a disszipáció is nevetséges. Jó reggelt, ez már a XXI század.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
A bd jelölésből gondoltam.
(#) emmzolee válasza Doncso hozzászólására (») Júl 15, 2010 /
 
Tényleg. Most fogok építeni egy 1000W-os tápot. 14X10.5 cm a méterei. az tényleg elfér a tenyeredben.

4 csatornás "A" osztály (Hiraga) fog kocsiba költözni
(#) fotroger hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Azt lenne a problémám hogy lenne egy 4 csatis erősitőm aminek a bekötéséhez szeretnék segitséget kérni az eggyik oldalon 2 ouput rca csati és ch1 ch2 ch3 ch4 rca A fejegységen 1 line out fehér és egy rear piros rca csati most mit hova kössek?
úgy volt kötve hogy 2 rca a fejegységtöl az erősitő ch1 ch2 csatlakozójába de elkezdett füstölni az erősitő egy idő után .mit csesztem el?
(#) pesta3 hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Van a kocsiban egy 45 Ah/360A-s akkumulátor és egy 1000 W-os erősítő benne 2X20 A-s biztosíték és egy 1000 W-s mélynyomó.
Csak azt nem tudom ,hogy mekkora biztosítékot vegyek és milyen vastag "tyúkbelet"? Erre létezik valamilyen képlet esetleg?
(#) SzervízMacska válasza pesta3 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Valami ilyesmire gondoltál? Én 16 mm2-es tápkábelt tennék, 60A-es főbiztosítékkal.
(#) zenetom válasza pesta3 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Mi az erősítő tipusa? Csak két biztit lehet belerakni? És azok gyárilag is 20A-esek voltak? Akkor arra csak ráírták hogy 1000W...
(#) pesta3 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Ezt hogy számoltad ki? Légyszi részletesen leírnád nekem? Én nem jöttem rá, hogyan kell kiszámolni .
(#) pesta3 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
1000/12=..kb 83 mínusz még a 30 % ? Csak biztosra akarok menni...
(#) SzervízMacska válasza pesta3 hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Szia. Én a fenti táblázat szerint szoktam számolni, méghozzá másfélszeres túlméretezéssel. Erre több okot is tudok mondani: a legfőbb ok az, hogy a szűkösen méretezett vezeték keresztmetszet esetén a dinamikus zenei csúcsok igencsak megrángatják a tápot s ez füllel jól hallható késedelmet okozhat a basszusban. Másrészt, némi előrelátás is van a dologban. Legtöbben így kezdik több száz wattos láda, egy végfokkal. Többnyire itt nincs megállás, mert hamar kiderül, hogy a fejegység pár tíz wattjával ez nincsen összhangban. Ekkor jön a rádöbbenés, hogy kellene még egy - esetleg több csatornás - erősítő. Tehát, némi mozgásteret is biztosíthatunk így a későbbi fejlesztéshez.

A főbiztosíték nem a készüléket védi, hanem azt a néhány méteres pozitív tápkábelt. Feladata kizárólag a tűzvédelem. Ezért kell közvetlenül az akku saru mellé tenni, nem pedig hátra az erősítő mellé. Fentiek miatt értéke nem kritikus, csak azért legyen nagyobb az erőlködő biztosítékánál, hogy meghibásodás esetén rögtön lehessen tudni, hol a baj. Kisebb semmiképpen ne legyen a gyárinál.
(#) fotroger hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Azt lenne a problémám hogy lenne egy 4 csatis erősitőm aminek a bekötéséhez szeretnék segitséget kérni az eggyik oldalon 2 ouput rca csati és ch1 ch2 ch3 ch4 rca A fejegységen 1 line out fehér és egy rear piros rca csati most mit hova kössek?
úgy volt kötve hogy 2 rca a fejegységtöl az erősitő ch1 ch2 csatlakozójába de elkezdett füstölni az erősitő egy idő után .mit csesztem el?attól hogy vékony a tápkábel lefüstölhet az erősitő?
(#) CsemanAttila válasza fotroger hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Attól csak a tápkábel füstölhet le, de ahoz elöbb igen csak megkéne kergetni az erősítőt. Az írásodból arra következtetek, hogy még megsem szólalt a tiéd!

Az, hogy mit hova kell kötni, attól függ, mit akarsz bekötni, és mekkorát. Szóval, milyen erősítőről van szó, és mit akarsz rákötni? Egy mélyet?
(#) fotroger válasza CsemanAttila hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
ez egy sss1000 tipusu erősitő csak 1 mélyládát szeretnék rákötni először ráraktam ahogy irtam de pár nap mulva füstölni kezdett gyors lekapcsoltam szerencsére nagyobb baja nem lett .a mély pedig jensen compressor 1000
(#) CsemanAttila válasza fotroger hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Pontosan mit értesz vékony tápkábel alatt? Mekkora?? Pár napig gondnélkül szólt? A google nem talál ilyen erősítőt....
Következő: »»   37 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem