Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   196 / 196
(#) krapulax6 hozzászólása Nov 7, 2023 /
 
Sziasztok.
Úgy tűnik,hogy RCA kábel hibám van.Ma megjött az árnyákolt mikrofonkábel,emellett döntöttem és napokban össze is rakom a csatikkal.

u.i.:középen a váltó mellett hátravezetve a jelet úgy át az utastéren nem tapasztalható semmilyen zaj.
(#) krapulax6 válasza krapulax6 hozzászólására (») Nov 11, 2023 /
 
Koszonom mindenkinek a tanacsokat,ez volt a baj.
(#) Sasaki hozzászólása Dec 21, 2023 /
 
Sziasztok!

Úgy gondolom, az erősítő(k) bemeneti szintjének (gain) beállítása itt mindenki előtt ismert, a net is tele van tanácsokkal, van aki fülre, van aki szkóppal, stb végzi ezt el.
Ezt az érdekes cikket elolvasva (Bővebben: Link) azonban felmerült bennem a kérdés, hogy egy több utas AKTÍV rendszerben ezeknek a hagyományos metódusoknak semmi értelme sincsen, kivéve a sub csatornáját, ahol is a fejegységből érkező, alacsony frekvenciájú jel rendelkezik a legnagyobb energiával, ehhez kell igazítani a bemenet érzékenységét.
Ahhoz, hogy egy célgörbét tartani tudjak, nem emelhetem meg a mélyközép/közép/magas csatornák gain-ját, mert elszállna a görbe.
Ezzel párhuzamosan lenne viszont egy olyan kérdésem, hogy amennyiben a bemeneti érzékenység az erőn alacsonyra van állítva a fejegység kimeneti jeléhez képest, az milyen hátrányokkal jár(hat)? Zaj?
(#) krapulax6 hozzászólása Feb 4, 2024 /
 
Sziasztok.
Blaupunkt BSA160 erősítő az alany.
Gyári javításmentes állapotban van.
Bekapcsoláskor mindket csatorna szépen tisztán szól viszont 10-15mp múlva mindket csatorna torzítva kezd szólni illetve megjelenik némi brumm.
Stk-n mért tápfeszültségek +-32V.
Testpontok ki/bemeneten,Stk-n és a tápnal egy potenciálon vannak.
Ha egy pillanatra megszakítom a remote szálat és visszakapcsolom akkor újra szól tisztán.
Rövidrezárt benetnél is megjelenik a búgás.

https://kepkuldes.com/image/PCE3Fi
https://kepkuldes.com/image/PCEhoc
https://kepkuldes.com/image/PCEZfl
https://kepkuldes.com/image/PCEbEj
(#) wpdd hozzászólása Feb 26, 2024 /
 
Sziasztok autó rádió végfok ic-t szeretnék elindítani beépitve van a rádióba de nincs meg az elolapi kezelő panelja es arra gondoltam erositokent ki tudnám használni a 4x45w ot azthiszem tda8589bj vagy ilyesmi van benne addig eljutottam hogy pdf leirásban megvan melyik lábának mi a neve de itt elakadtam melyik lábra kell pozitív/negativot adni hogy elinduljon
(#) dB_Thunder válasza wpdd hozzászólására (») Feb 26, 2024 /
 
Idézet:
„tda8589bj vagy ilyesmi”

Ezt érdemes lenne pontosítani!
De ha ilyen van benne, nem fog csak tápfeszültséggel elindulni, mert I2C kommunikációval beszélget a rádió központi processzorával, és ha az nem mondja neki, hogy "múkodj" akkor az sz@rik mindenre!
(#) hzoli2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Üdv, sziasztok , bocs , hogy ide írom a kérdésem , de nem akarok e miatt újat indítani.
Egy régi autó erősítővel kapcsolatban lenne kérdésem egy 4 csatornás mac mp4000- es,
nem tudom , hogy ez milyen szintű erősítő , lehet -e otthoni hifiként alkalmazni ? , jelenleg egy pc-s tápról próbálgattam és jó hangzásúnak tűnik , persze az én fülemet inkább egy szamár fülhöz hasonlítanám zenei dolgokban. Tudom , hogy a pc-s táp 400W al gyenge hozzá , de a rákapcsolt hangfalak sem nagyok 2.1 ben kötöttem be , 2db sony 60W os és egy dögös mély nyomóval (DLD-500+) van a rendszerben még egy doboz , amiben egy +-12V os hangszín szabályozó van (aliexpress -ről rendeltem) , és egy 12V os szabályozó a sub basszushoz és pluszban van benne egy kis bluethoot panel is, az erősítő szabályzói ki vannak kapcsolva , egyszerűbb a hozzákötött dolgokkal szabályozni, szóval nem tudom ,hogy ez az erősítő csak döngetésre jó , vagy otthoni hifiként is elmegy . Valamiért a hifi erősítők nagyobb feszültségről mennek +-30Volt vagy nagyobb , persze a 12V az autó használat miatt van , de ez jelenthet hátrányt a benne felhasznált anyagokkal kapcsolatban?
(#) Ge Lee válasza hzoli2 hozzászólására (») Márc 11, 2024 / 1
 
Ha belenézel akkor látni fogod, hogy az is kb. +/-30V-ról megy, csak van előtte egy ellenütemű konverter ami megcsinálja azt a 12V-ból. Nem muszáj 12V-ról használod, építhetsz hozzá egy külső trafós tápot is, csak akkor nagy eséllyel bukod a védelmet mert ezek általában úgy vannak megtervezve, hogy baj esetén letiltják a konverter működését azaz elveszik a tápot és kiadnak egy protect jelzést egy led-re.
(#) hzoli2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Üdv, köszi a hozzászólást , nem terveztem bele matatni , jó a védelem benne , ez jelent valamit a hangminőségben? , természetesen a 12V -ot majd egy nagyobb teljesítményről hajtanám meg. Akkor végül is , attól függetlenül , hogy autós cucc , felveheti a versenyt az otthoni hifis cuccokkal ? , (nem a felső kategóriás cuccokra gondoltam , hanem közepesre.)
(#) Ge Lee válasza hzoli2 hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Átlagos kapcsolás van benne átlagos alkatrészekkel, ahogy az olcsóbb kategóriás hifikben is, szóval nagy különbség nincs. Ami számomra egy kicsit kiemelkedett ezek közül hangzását tekintve az a SAF2070 vagy a 4 csatornás változata a 4050, ennek fetes a vége, ez valamivel szebben szól mint az összes többi, ez már elmegy szobába is.
(#) dB_Thunder válasza hzoli2 hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Idézet:
„lehet -e otthoni hifiként alkalmazni ?”

15 ezer felé már simán ki lehet fogni egy asztali erősítőt!
(az utolsót 5ezerért, az egyel előtte 10ért vettem házimozi erősítőt)
Én biztos nem kínlódnék mókolással!
(#) hzoli2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Igen , ezen én is gondolkodtam , de nem láttam olyat , ami nekem kellene . Sok erősítő van , de nekem elég lenne a 2.1 es rendszer , viszont a mély láda kimenet kellene frekvencia szabályzással , úgy láttam hogy csak a jel kimenete van meg , de ha jól értem aktív láda kell hozzá , vagyis a mély ládát beépített erősítővel gondolják . Nekem van több mély ládám is , de ezek 4ohmos bass reflexes nincs benne erősítő.
(#) dB_Thunder válasza hzoli2 hozzászólására (») Sze, 6:51 /
 
Idézet:
„elég lenne a 2.1-es rendszer”

"Háztartási" 2.1 vagy 5.1 hangszórós szettek, vagy aktív mélyek kb. 20ezertől indulnak használtan!
Ez még mindig az az ár ahol nem mókolnék!
A következő szint, ez már drágább, ritkábban fellelhetőek a jó cuccok apróért, és itt van esély a vágási frekit állítani, ez a PA rendszerek! Kell egy aktív váltó, és pár erősítő! Ezek együttes ára már 100 ezer környéke.
Egyébként előfordulnak amatőr gyártású, kifejezettem mély hajtására szakosodott asztali erősítők is, amik ezt az űrt próbálják kitölteni! Egy ilyen építése kiváló tanulási lehetőség! Ez kb. 50 ezerből meglehet.

De lehet vadászni csak beépíthető szub erősítő modult is, bár ehhez meg a ládát kell szétfaragni.

Nekem is kell itthonra külön mélyláda, külön erősítővel, és hangváltó is, de még elgondolásom sincs melyik úton indulok el! Van itthon pár PA erősítő, még talán hangváltó is akad, idő nem jut rá. Most javítok egy Teufel 2.1 rendszert, amiből csak a .1 van meg
(#) hzoli2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Sze, 7:46 /
 
Nem tudom, hogy jól látom -e a dolgokat , de biztos helyre teszitek. Érdemes , akkor fettes erősítőt néznem , a telken van nekem is néhány dolog , van egy sony 4 csatornás erősítő , de 8ohmos hangfalak kellenek rá , ezt majd eladom, van egy pioneer mosfettes erősítőm is ez már kezel 4ohmos hangfalakat is , de ez A B csatornás tulajdonképp 4 hangfal köthető rá , de elég csak az egyik párt használni , ez jó lesz a közép és magas tartományhoz , ha jól értem a mély ládához nem kell nagy minőség , elég lenne egy olyan is , amit autóban láttam 12V 200W és lehet állítani a mély hangerőt és a frekvenciát is. A telekre is akarok egy rendszert és otthonra is , a telekre jó lesz ez mac audiós rendszer , otthonra meg ez a pioneer erősítős ,aztán majd meglátom , sok felesleges dolgot el kellene adnom.
(#) Ge Lee válasza hzoli2 hozzászólására (») Sze, 7:50 / 1
 
Össze kell rakni egy normális hifi rendszert és ahhoz nem kell se szub, se .1 meg mély hangerő meg freki tekergetés meg hangszínszabályozó se.
(#) hzoli2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 6:13 /
 
Igen , de több dolog van , ami miatt én erre gondoltam , ha az ember hozzá jutott , vagy épített , mindegy, egy jó hangzású hangfalhoz , ami nem olcsó , akkor a mély hangokkal igen csak rövid életűvé lehet tenni a cuccot , a külön sub láda , pedig pont erre van készítve , hogy bírja a terhelést . A hangerő és a freki állítás , pedig jó dolog , hiszen többféle módon keverik kutyulják a zenei hangzásokat és így lehet finom hangolni , ha kell. Nem tudom ki hogy van vele , de én már sub láda nélkül nem tudom igazából élvezni a zenét , igazi jó mély hangokat ad ki , persze nem panel lakásban hallgatva , mert ott nem lehet kihasználni. Panel vagy ahol a fal másik oldalán mások is vannak , oda elég egy normál hangfal is . Ezért gondoltam arra , hogy a mélyeket jó külön választani és szabályozni és a méretek sem utolsó szempont , egy jó bass reflexes sub láda és 2 vagy 4 vagy 5 kisebb polc hangfal nem olyan sok helyet foglal .
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 7:57 / 1
 
Az a baj, hogy a Hi-Fi-nek hívott berendezések nagy része nem üti meg a Hi-Fi követelményeit!
Másrészt az emberek nagy része nem szeretne szekrényi hangdobozokat kerülgetni a lakásban.
Pl az én HS 500-as dobozaim sem elegendőek a megfelelő mély visszaadására, a kisebbekről ne is beszéljek. Az újabb gyártmányok még ezeknél is kisebbek, ha jót akar az ember fia, bokáig bele kell nyúlni a zsebbe.
2.1 nem véletlenül lett kitalálva! Könnyebb kezelni a szekciók erősen eltérő energia igényét, aktív váltás miatt nem kell drága és nagy passzív váltót gyártani, az egyetlen nagy méretű dobozt könnyebb ideális helyre rakni, anélkül, hogy a sztereó hangképbe beleszólna!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Csü, 9:40 / 1
 
Keress rá a DIN 45500 szabványra (ez ugye a hifi), utána linkelj be olyan ma használatos berendezést ami ezt nem tudja teljesíteni. Nem hiszem hogy létezne ma ilyen, még a létező összes csöves erősítő is teljesíti ha nincs túlságosan kihajtva.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 10:21 / 1
 
Szerintem hangfalba simán találunk olyat aminek nem sikerül az alsó határfreki! Bár durván megengedő az a 8dB !!
(Frekvenciaátvitel: 50 - 12 500 Hz -8 dB..)
Elektronika oldalról szinte bármi tudja.
(#) jdani hozzászólása Hé, 15:09 /
 
Sziasztok. Elakadtam egy autós erősítő javításában.
Bővebben: Link
(#) reloop válasza jdani hozzászólására (») Hé, 15:24 /
 
Szia! Már vártalak a topicban, a kapcsoló üzemű táp javítás nem igazán illik az Erősítő mindig-be.
A Protect LED ebben a készülékben azt mutatja, hogy van Remote jel, de nem ad ki feszültséget az inverteres táp.
Először megmérjük van-e feszültség az L02 tekercs primer középkivezetésén.
(#) jdani válasza reloop hozzászólására (») Hé, 16:28 /
 
Ez de ciki...
Nézem a rajzon amit mondasz, a trafó közepe honnan van táplálva. Egyenesen a +rol.
Gondolom magamba, ember, ha a led világít, akkor bizonyára van feszültség az erősítőbe a biztosíték után.
Aztán nézem, hogy a protect led, a Remote ágról van táplálva..
A fetek cseréje után rákötöttem 12Vra, a biztosítékot el is felejtettem megnézni, és láttam hogy a protect világit, nem is gondoltam a hibás biztosítékra, hisz legalább a led világit, tehát áram van benne.

Tehát, a biztosíték ki volt égve. Most annak cseréje után csak hirtelen megpróbáltam, átvált már zöldre. Többet nem próbáltam most, de mindenesetre jobbnak tűnik mint volt.
(#) dB_Thunder válasza jdani hozzászólására (») Hé, 17:34 /
 
Következő: »»   196 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem