Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BCD összeadó IC kerestetik
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kfr hozzászólása Szept 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék demonstrációs célzattal 2-4 dekádos BCD összeadót összerakni próbapanelen és ehhez kerestem egyszerű, diszkrét IC-s megoldást (vagyis nem szeretném bináris összeadóból logikai kapukkal összebarkácsolni).
Találtam is egy kiváló NBCD adder-t a CD4560-as (vagy Motoroláéknál MC14560) IC "személyében", de nem találtam olyan céget, akinél kapható lenne vagy szállítana ilyet (én budapesti vagyok).
Van valakinek ötlete, hogy hol lehetne beszerezni CD4560-at vagy bármilyen más BCD (vagy NBCD) összeadót? Lehetőleg CMOS kellene, de lehet TTL is.

Köszönöm
kfr
(#) Stewe válasza kfr hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
BCD összeadó valóban ritka, bináris összeadóval a carry pedig körülményesen kivitelezhető, de a bináris kimenet konvertálható. 74HC283?
(#) Hp41C válasza kfr hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Szia!

74F583, de az sem kapható... Esetleg összerakni 2 db 4 bites bináris összeadóból (74LS83 / CD4008 - MC14008 ez kapható a L@mex -nél) és három kapuból digitenként, ahogy az alábbi leírás 5. oldalán található.
(#) szilva válasza kfr hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
BCD-re én sem emlékszem, bináris aritmetikai cuccok léteznek a TTL sorozatban. Pl. lehet építeni 74184-74185-tel átalakítót a BCD->bináris és a bináris->BCD konvertáláshoz, a bináris adatokon meg elvégezni a műveletet. 74181 komplett ALU, amivel összeadni és kivonni is lehet (meg még egyéb más érdekességeket is) a 74183 csak bináris összeadó. Viszont 4-6 digitre ezt megépíteni valóságos alkatrésztemető.

Egy megoldás lehet, hogy szerez az ember EPROM-okat és a BCD összeadáshoz szükséges függvényeket az EPROM-tartalommal valósítja meg. Esetleg lehet még valamilyen programozott logikát (PAL, GAL) is használni. Mindkét verzió azért macerás kissé, mert kell hozzá valamilyen égetőáramkör.

Másik megoldás lehet, ha valami programvezérelt kütyübe (pl. PIC, AVR) egy olyan progit ír az ember, ami a bemenetek alapján kiszámolt kimeneteket állítja elő folyamatosan, ennek az a hátránya, hogy a programvégrehajtás sebessége a bemenet és a kimenet közé egy időzítést fog bevinni, ami lehet pár us nagyságú. Ha ez egy kapcsolgatós bemutató táblán fog működni, akkor az ilyen késleltetés nem zavaró, nyugodtan meg lehet így is csinálni. Költséghatékonyságban talán ez a legjobb.
(#) tiggersoft válasza kfr hozzászólására (») Okt 2, 2010 / 4
 
Szia
Bár nem budapesten vannak, de náluk legalább van.Bővebben: Link
(#) kfr válasza tiggersoft hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.
A korábbiak is elgondolkodtatóak voltak, de ez ugyebár az ideális válasz
A szállítási díjjal együtt sem túl drága ez a néhány darab, ami nekem kell - szerencsére.
Közben láttam E-Bay-en 14560-ast, de az több mint 2eFt +szállítás.
(#) kfr válasza szilva hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Az EPROMos ötlet kifejezetten tetszett.
De jelenleg minél kevesebb munkával és alkatrésszel kívántam ezt a kis összeadót elintézni: az EPROM és a PIC is kevés alkatrész, de sok munka.

Köszönöm az ötleteket.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem