Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   67 / 67
(#) Leraz válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
Miért kellene számolnom? A műszer eleve az SWR-t mutatja.
(#) dB_Thunder válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
Idézet:
„akkor közelebb kell piszkálni a mérővezetéket az átmenő vezetékhez. (ha lehet)”

Nyákon van, így nem!
A nyák dimenzióit nem kell(ene) méretezni? Láttam olyat ami Z alakban volt vezetve a két csatlakozó közt, ez tök egyenes, és szerintem emiatt rövid...
(#) pucuka válasza Leraz hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
A visszavert teljesítmény (feszültség) nem egyenlő az állóhullám aránnyal, legalább feszültségmérés esetén el kell osztani egymással. De ez is csak kis állóhullám aránynál pontos.
(#) pucuka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
A Z alakban vezetett csatolt mérővezeték a széles sáv miatt van, pl a RHODE műszerben 30 - 1000 MHz -ig.
Az 1 W 50 ohmon az kb 5 V feszültség. Azzal biztos végkitérésbe lehet vinni a műszert, a visszavert 1 %, az is 5 mV, és jól látható kitérést hoz.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
bocsánat 50 mV az a visszavert, ami 1,2 SWR-nek felel meg.
(#) dB_Thunder válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Buta kérdés!
50mV hogy nyitja ki a germánium diódát az SWR mérőben??
Igazából szerintem áramot transzformálunk át..
A McKinley olyan 10W RF teljesítményt tud a Grant a dupláját, ez nem sok, ezért is kevés a visszavert.
Tegnap csináltam T2LT antennát, be akartam lőni a hosszát, de gyakorlatilag nem volt visszavert jel, értékelhető mutató kitérés!! Kellene rá "reflektált x10" kapcsoló!
Így is be van forrasztva egy plusz ellenállás a 150 Ohm-mal párhozamosan a reflektált mérőkörébe, ami kicsit javít az érzékenységen, hogy ezt az elődöm,vagy a gyár követte el, azt nem tudom.

Egyébként szerintem a Grantom még mindig beteg! Kicseréltem benne kb 20 elkót, volt amelyik abszolút nem mutatott kapacitást, a legtöbbje 3/4 vagy fél kapacitást hozott, viszont maradt benne pár, amiből nem volt polcon! Ez leginkább a vevő előfokát és az RF végfokot érinti.

Azért tegnap csak sikerült felvennem a kapcsolatot 30-40km-en belül a McKinley-vel, sajnos nem tudtam magasabbra vinni az antennát, gyakorlatilag házak, fák közt volt, illetve több nagyom fém szerkezet közelében.
Nem tudom egyébként mit lehet elvárni egy ilyen összeállítástól hatótáv tekintetében, de egyenlőre nem vagyok lenyűgözve. Ha abból indulok ki, hogy az elemes táplálású 3 tranyós FM adóm, szintén a családi házas övezetben, egy darab dróttal lefedett 500 méteres sugarú területet.
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Pár SWR mérő:
Egyszerű karakteres: https://www.qsl.net/on7eq/projects/arduino_pwr_swr.htm
Grafikus: https://www.zl2pd.com/SWRmeter.html
?Túlgondolt?: https://pa3csg.nl/?page_id=1589
ez se egyszerű: https://vk8rhradioprojects.com/power-swr-meter/
USB-s, led oszlopos kijelzésű: http://www.kk5jy.net/swr-meter-v1/

Nekem a LED oszlopos kijelzésűek tetszenek!
Vélemények?

Képként felraktam a tegnap esti felállást.
(#) pucuka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Nagyon nem szeretem, ezt a "hatótáv" kiszólást, mert ilyen nincs.
Van ellátott terület, és van összeköttetés távolsága.
Az ellátott terület, (ennek széle lehet a hatótávolság) leginkább az adóantenna környezetéhez képesti magasságától függ, és csak másodsorban a kisugárzott teljesítménytől. Mindezt alapvetően befolyásolja a használt frekvencia.
A fényképeden levő antenna magasságát kb. 6 - 7 m magasra teszem, a környezetről nem látszik, hogy 1 - 3 km távolságban milyen, sík, vagy dimbes-dombos, vagy hegyes-völgyes.
Sík terepet, 10 W teljesítményt feltételezve igen jó (szinte hihetetlen) eredmény a 30 - 40 km, bár arról semmi infó, hogy az ellenállomás milyen környezetben leledzett.
Az antenna közvetlen környezetében elhelyezkedő sugárzást gátló akadályok biztos hoztak néhány dB járulékos csillapítást.
27 MHz -en az RH, és az URH határán a hullámterjedés még terjed a földfelszínt követve, de már egyenes vonalban is, így kissé túl lehet látni a horizonton. Utána jön egy holtzóna, majd a rövidhullámú terjedésnél megszokott módon valamilyen E (ionizált) rétegről visszaverődve, magasságától függően kb. 500 - 100 km távolságban megint elérhető.
Az iránycsatoló csatolt vezetékének mindkét végét lezárjuk ellenállással, akkor ezen gyakorlatilag feszültséget mérünk. Elvileg az is 50 ohmmal kell lezárni, de ha nagyobb, 150 ohmos ellenállással tesszük, akkor arról nyilvánvalóan nagyobb feszültséget veszünk le. Mivel az iránycsatoló szimmetrikus jószág, oda vissza működik. Ha aszimmetrikussá teszed, akkor eltér a haladó, és a visszavert kicsatolási tényező a szimmetrikus 3 - 3 dB -től.
Ja, és a műszer mérőműve az iráycsatoló, hogy az így kapott értékeket hogy jeleníted meg, az nagyjából mindegy. Nagyjából 30 MHz felett lehet használni a mikrohullámú technikával készített iránycsatolót, ezen frekvencia alatt szokás lég, vagy ferritmagos transzformátorokat a méretek miatt.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2024
Következő: »»   67 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem