Fórum témák
» Több friss téma |
Nem sok forgács hullik , nyákot fúrok és műanyagot fát gravírozok vele de szinte minden hétvégén dolgozik pár órát .
Szóval amióta nekiálltál a témának azóta már átlépted bőven a százezret, vagy legalábbis át fogod mire azt mondhatod hogy na ezaz?
Tapasztalat hogy ha megnézed a pontossági osztályát az orsónak akkor kb annyit fog kottyanni.
Attól még az hobbira jó lehet de a század mm kicsit túlzás a mozgatóorsók/trapézorsók pontosságára. Sok érdekes adata van bármilyen orsótípusnak. Persze alapvetően el kell dönteni mi a cél. Szerintem hobbiban a mozgató golyósorsók házi alkatrésznek számíthatnak mert nagyon nem arra találták ki mint amire használják. Esztergán a késsel vágott trapézmenet lemásolja a gép hibáját. Munkahelyi gépemre milliós tétel volt az orsó, megérte. Épp a fele orsó/csapágyhiba volt mint a C7 es pontosságú hobbi orsóké... És már az is nagyon használhatatlanná tette a gépet. Ehhez a kategóriához adnak mérési jegyzőkönyvet is, ebből akár a gép linearitási hiba kompenzációs táblázatát is vissza lehetne írni, de azt inkább bemérik és úgy helyesbítenek.
Az első gép kb annyiban van , a második az szintén ki fog jönni annyiból de az már ipari méretű lesz !
Erről beszéltem, azért itt keményen áldozni kell, ez a hobbi nem bélyeggyűjtés.
Láttam már többszázer értékű bélyeget...
Ha a nagy gépem elkészül a kicsit eladom ... Én is úgy indultam neki hogy hulladékból talált anyagokbol fillérekért összerakok valamit csak nyákfúrásra , de rá kellett jönnöm hogy valamennyi pontosságra szükség van ezért a linsineket menetes orsókat meg kellett venni . A leejtőn meg nincs megállás... A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Esetleg megnézné valaki hogy amit linkeltem aarra kell még külön motor driver. Vagy direkt be mehet rá a motor?
Igen, kell még hozzá a motorokat tápláló teljesítményfokozat is...
Azt ajánlom, mielőtt nagyon összevásárolnád magad olvasgass a témában minél többet, talán kevesebb lesz a "tanulópénz".
Értem. Próbálok olvasgatni de sokszor nem találok választ a kérdéseimre. Meghajtonak akkor az ul2003 az jonlenne nekem igaz? Kis stepper ami 5v az jo lenne nekem panelmaráshoz?
Dehogy, step dir bemenetű meghajtó kell, 400Ft az ebayen ami áram szabályzós, mikrolépéses, felejtsétek már el ezt az ULN2003 és társait.
Rividen: Nem jó. Az 5V-os kis ebay-es motorok játszani, próbálkozni jók, hogy megértsd a működését, vagy zászlót lengetni. A panelmaráshoz kell némi erő. No nem feltétlenül a felület karcolgatásához, bár ha belegondolsz a megmunkálómotor súlyát és a mechanikát ide-oda rángatni sem kis erőhatásokat, gyorsulást, lassítást jelent. De ha már marod, akkor kontúrmarnád is. Ahhoz viszont végképp kevés. Ilyen kis motorokkal és uln-el maximum egy darab lézerdiódát szoktak mozgatni. Esetleg egy tollat, vagy tintapatront.
Értem. Es ha tengejenként 2 motort használók sínenként. Ha nagyobb motort es drivert veszek akkor a pc kommkommunikáló panel igy is jo amit linkeltem igaz? Bármilyen drivert ráakaszthatok?
Szerintem írd le mit is akarsz igazán. Egy dologra ne számíts: olcsón jót készíteni. Hacsak nem egy MÉH telepen, vagy lineáris sín gyárban dolgozol. Ha panelt akarsz készíteni - arra is precíz gép kell. sokan építettek, építettünk részben, vagy egészben ilyen gépet. De ahogy apám szokta mondani: "Ha felszámoljuk savát, borsát nem eszünk töltött káposztát!" Azaz mire összeadja az ember a kínlódásokat, tanulópénzeket - néha drágábbra jön ki egy ilyen gép, mintha bemennél a boltba és megvennéd. Mire a stabil és pontos, párhuzamos, derékszög, sík mechanikád összejön, mire a sínjeid rákerülnek, trapézmenetes vagy golyósorsó, ami el is bír az igényekkel, léptetőmotor, vezérlés, PC, monitor, megmunkálómotor, befogópatronok, szerszámok meglesznek - lesz egy szép hosszú listád számlákból. Hogy ne is beszéljek a csavarokról, ráfordított időről stb. Ha azonban csak egy plottert építesz, vagy max lézert, ahhoz könnyebb, kevésbé strapabíró mechanika is jó. Sőt a súly hiánya kifejezetten előny a gyorsaság miatt. Olvass vissza, javaslom először a téma képeinek átnézését is.
Értem. Teljes mértékben igazad van. Egy kis tanulopénzt rá akarok fordítani hisz csak ugy jjövök rá igazán a dolgok menetére. Azt meg direkt kérdeztem igy amit belinkeltem hisz semmi olyan adat nincs róla ami nekem jo lenne.
Van aki naponta elfüstöl 1000 Ft ot , ha azt nézem hogy kb egy év alatt készült el az csak heti 2000Ft ami azért még elfogadható kiadás ,
Az rendben van, ha az ember megfizeti a tanulópénzt, csak nem árt ha tisztában vagy a nagyságrendekkel. cnc-nél ez 10x 100x os szorzó is lehet, ha elrontasz valamit. Azaz nem 1000Ft-okban mérhető, hanem 10000 vagy 100000 Ft-ban. Nem véletlen, hogy sokan ezért választják az olcsóbb, kész kínai gépeket. Ma már én is lehet, hogy inkább azt tenném, ismerve a bekerülési költségeket.
Nekem ilyen van:
CNC Bauteile 3 Axis CNC 3.5A Router TB6560 Stepper Motor Driver Boa...roller Nálam jól szuperál! hiba nélkül, megy WinXP Mac3-al! (Hálozatra nem szabad kötni az erre használt PCt!) A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Hogy érted hogy hálozatra? Igazság szerint kezdésnek mint elhangzott már azért hogy sok dolgot megértsek, nem szeretnék ennyit kiadni. Azért kérdeztem azt az egyszerű ezer ft boardot és az uln drivert. Indulásnak és megértésnek az elég lenne.
Nem értelek?
Már többen le írták, hogy az általad említet cuc kevés a léptecsek meghajtására! Ezért javasóltam olyt amin egyben van a Vezérlő és Driver. (Aránylag olcsón!) A tápfesszel Elégé tág határok közöt mozoghatsz vele, ezzért bő választékod lehet a léptető mocik választásakor! A hálózatot pedig a WinXP virsoktol való védelme miatt melőzném! Amihez a Mach3 beszerezhető olcsón!
Amit te kérdezel.
Az csak igy készletben érne valamit: New 4 Axis TB6560 CNC Stepper Motor Driver Controller Board Kit,57 ...ase,3A
Csak így készletben kicsit drágának találom ! Bővebben: Link ha ebböl vesz 3 db ot és a 2000Ft os leválasztókártyát kb 8000nél van a vége ...
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Először motort válassz, majd ahhoz egy meghajtót. Az itt javasoltak bipoláris motorhoz valók, az ULN pedig unipolárishoz (persze ezzel is lehet mikrolépést csinálni).
Érdeklődnék én is , hogy szigorúan hobby célra , plexi és műanyag marására , 0,5 mm pontosságal mennyiből lehet kihozni egy gépet?
Ha ügyes vagy egy bordásszíjjas gépet már szerintem 50 alatt is meg tudsz csinálni
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
Milyen cuccokat ajánlotok hozzá, kompromisszumokkal.
Maró motor nélkül. Arra egy multigépet szánok. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
a joutube-n írd be hogy cnc és válassz van sokféle megoldás ,látni kell mi tetszik neked .
Azért azt a gépet megnézném, ami 50 alatt van és használatra fogható..
Jesszusom, picit olvassuk már át a fórumot, ott a sárga oldal ott minden le van írva csak kicsit olvasni kellene.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha a nagy gépem elkészül a kicsit eladom ... Én is úgy indultam neki hogy hulladékból talált anyagokbol fillérekért összerakok valamit csak nyákfúrásra , de rá kellett jönnöm hogy valamennyi pontosságra szükség van ezért a linsineket menetes orsókat meg kellett venni . A leejtőn meg nincs megállás...