Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   107 / 115
(#) Pali79 válasza titi hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Nos átnéztem a fájlokat. A kiterjesztés mindegy, legfeljebb átnevezi az ember ha nagyon kell, de általában nem kell. A .gcode fálj elején vannak olyan parancsok amiket a GRBL nem ismer vagy nincs értelme használni, ha ezeket kitörlöd már működik is. Ez az egyik dolog. A másik, hogy a sebesség iszonyat nagy lett az első esetben. Az F3500 előtolást biztos nem tudja az a gép. Szerintem olyan 500 körül lehet a vége, de ezt ki kell tapasztalni. Mindkettő a nem megfelelő postprocessor beállítás miatt van. Nem ismerem az Inkspace programot, de biztos lehet állítani a kód előállítása előtt a paramétereket.
Hozzáteszem, hogy az egyetlen nagy különbség a két kód között, hogy .tap tükörképet készít, míg a .gcode normál állásút. Lásd a mellékletet.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
(#) titi válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Igen, közben .tap-nál megfordítottam, mert közben rájöttem, hogy így jobb lesz a plexin.
Eddig egyébként teljesen kínai volt nekem ez a G-kód, de közben annyit foglalkoztam a hétvégén a dologgal, meg látva munka közben a működését, hogy már kezdem kapiskálni.
Egyébként a .tap-nál az normális, hogy a hibásnak vélt sorban két G kód van? Azt nem külön sorba kellett volna vennie a fordítónak? (G17 G64)
Illetve a P0.001 itt milyen paraméter lehet?
Lehet találni valahol részletes leírást a GRBL által használható parancsokról, mert konkrétan ilyet nem találtam, leginkább a fanuc és siemenst emlegetik mindenhol.
(Most nyák marós videókat nézek, azt hiszem fel kellesz elevenítenem az Eagle ismereteimet, meg megtanulni gerbert készíteni.)
Egyre jobban tetszik ez a CNC.
(#) Pali79 válasza titi hozzászólására (») Máj 5, 2020 / 1
 
A GRBL által támogatott parancsokat itt találod. Az, hogy melyik mit jelent bármelyik példatárból kinézheted, az alapok ugyanazok. Pl. itt találsz egy rövid leírást a leggyakrabban használtakról.
Lehet egy sorban több G kód is, nem okoz problémát. A G17 X-Y sík válásztást jelenti, aminek jelen esetben nincs sok jeletősége amúgy is az az alapértelmezett. A G64 a Fanuc saját kódja, a GRBL nem ismeri.
(#) titi válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Köszi! Ezer hála!
(#) szidom hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Sziasztok!
Új vagyok a témában, légyszi nézzétek el nekem hogy alap dolgokat kérdezek.
Van nekem egy egyszerű kis hobbi gravírozó gépem, ami hobbi gép létére egész jól müködik. Eagel-el terveztem paneleket, van mit gyakorolni rajt de kezdetnek nem rossz.
A kérdésem hogy milyen programmal tudnák jpg fájlokból gcode fájlt csinálni. Inkscape programmal próbáltam, unicorn plugin-nel de nem megy mindig hiba üzenetet ad , pedig mindent úgy csinálok ahogy a neten láttam.
Van valakinek ötlete milyen programot tudnák használni, lehetőleg ingyeneset?
Előre is köszönöm.
(#) Pali79 válasza szidom hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Miért jpg? Minden valamire való nyák tervező tud exportálni gerbert, azt flatcammal tudod kezelni és kész is a gkód.
(#) szidom válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Hali!
Lehet rosszul fogalmaztam, Nyák készítéssel semmi bajom Eagel-el megy.
De szeretnék képeket gravírozni, plexi-re, vagy fába, stb.
Olyan programra lenne szükségem amivel jpg vagy egyéb képfájlból tudnák cnc-nek ehető fájlt csinálni.
Például ebből:
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
(#) Pali79 válasza szidom hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Képet gravírozni lézerrel lehet normálisan. Arra LaserGRBL a legjobb. Képből megcsinálja a g kódot, lehet variálni a beállításokkal.
(#) Poli válasza szidom hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Szia!

Csak, hogy választ is kapj pl.: DotG
(#) kaqkk válasza szidom hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Aspire ...
(#) szidom hozzászólása Jún 8, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat! Megnézem őket.
(#) fufuka hozzászólása Aug 23, 2020 /
 
Szép estét!
Segítséget szeretnék kérni egy léptető motoros három tengelyes maró vezérlésében. Vettem egy a képeken látható kis gépet, de hiányzik a vezérlés. Hogyan lehetne csinálni hozzá vezérlést? ...vagy, esetleg van aki meg tudná csinálni?
T. Lőrincz László
(#) Pali79 válasza fufuka hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Csinálni nem érdemes, olcsók a vezérlések, legalábbis a hobbira valók. A kérdés az, hogy milyen programmal akarod vezérelni, mert annak a függvénye a vezérlés is.
(#) varttina válasza fufuka hozzászólására (») Aug 24, 2020 /
 
Szia!

Talán a legegyszerűbb megoldás, ha magadnak akarod megépíteni a TB6560. Létezik belőle olyan modul, ami optocsatolón keresztül fogadja a step/dir jelet. Ha három darabot közvetlenül rákötsz a nyomtatóportra, már kész is van a léptetőmotorok vezérlése. Természetesen elengedhetetlen egy megfelelő tápegységre, és egy jó LPT kártyára.
A saját tápegységem felépítése: 24V 150VA toroid +25A-es diódahíd+ 2x10000uF. Az LPT kártyám egy olcsó kínai verzió, azt hiszem 4000Ft-omba került. Gyorsan kellett egy nyomtató port, és ez volt a boltban. Szerencsére bevált. Négy éve hiba nélkül működik. A motorok csatlakoztatására 5-ös XLR-t használok. Elvileg a DSUB is elvisel 1,1 A-t tüskénként.
(#) fufuka válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Szia!
Igazad van. Szerencsémre kaptam segítséget, így gyakorlatilag azt mondhatom; mach3 programhoz elkészült a vezérlés.
(#) fufuka hozzászólása Szept 10, 2020 /
 
A kész állapot.
(#) pisti hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Sziasztok!
Elkészült az első cnc alapú kis gépem dvd alapokból. Elméletileg 40x40 mm-es munkafelülete van. Mindhárom tengely motoros mozgatású. Tökéletesen működik arduino nano-n keresztül.
Sajnos a g-kód előállításánál megakadtam.
A LaserGRBL v3.8.0 programban a munkaterület mérete és a toll felemelése nem jó, az Inkscape 1.0.1 pedig a g kód mentése nem működik.
Milyen megoldás lenne az eredményhez vezető?
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Kicsit konkrétabban. Mi a nem jó a lasergrblben?
(#) pisti válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Az Inkscapeben elkészítettem a rajzot. Ott nem tudom gcode-ra menteni ezért a Lasergrbl-be beolvasom. Ott elindítom a folyamatot és:
minden vonalon többször végigmegy és a tollat nem emeli fel.
Keresgéltem a beállításokat, de nem tudom, hogy a laser be és kikapcsolása helyett a z tengely emelkedjen fel.
Köszönöm!

csillag.nc
    
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
A rajzot is tedd fel amiből a g kód készült! Ha volt már olyan g kód ami normálisan működik akkor azt is. Gondolom szervó emelgeti a tollat, de én ezt nem használtam még, nem tudom melyik parancs működteti a szervót.
(#) pisti válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Köszönöm!
A toll felemelését megoldottam. A lézert az M5 parancs kapcsolja ki, ezt cseréltem ki a programban Z5-re, majd mikor M3 van az a lézer be azt pedig Z0-ra cseréltem. ekkor fel és le jó a toll. Most már csak a dupla menetet kellene megoldani.
Köszönöm!

csillag.svg
    
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Nem megy többször végig. Ha megnézed a kódot pár századdal mellé teszi, tehát 3 csillagot rajzol. Gondolom vastagságot ad neki. Egy ilyen egyszerű alakzatnál ki tudod törölni a kódból a felesleges részeket.
(#) pisti válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Köszönöm! Délután vettem egy nagyon jó vékony hegyű zselés tollat. Holnap azzal rajzolok, szerintem biztos jó lesz.
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Volna még egy kis problémám a MACH3-mal. Az az észrevételem, hogy mikor fut egy program, random helyeken úgy hagy ki lépést, hogy még a maró motor reléjét is lekapcsolja egy pillanatra. Kvázi mintha a program elvesztené a kommunikációt a párhuzamos porttal. Esetleg valaki találkozott már ezzel a problémával?
(#) iamrob válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Szia!
Az utóbbi időben nálam is szokott furcsaságokat művelni.
Nálam nem a párhuzamos porttal van gond, hanem néha hajlamos kihagyni sorokat, vagy egy G2-t nem fejez be és az ív közben kezdi el végrehajtani a következő sort... Volt olyan, hogy egy G0 Z-t felejtett ki, úgy ment a következő fogásba. Nyilván bele is törte a szerszámot.
A furcsa az, hogy tök ugyanazt a programot több munkadarabon lefuttatva ritkán jön elő a hiba, viszont ugyanott, ugyanabban a fogásban, tehát nem tűnik véletlennek az előfordulás.
Eddig nem sikerült rájönnöm, hogy mitől függ...
(#) iamrob válasza iamrob hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ja, itt annyival kiegészíteném, hogy volt olyan kód, amiben egy cilus lefutott akár 50x is, mégis a 47. futáskor hagyott ki sort, amit több munkadarabon ugyanott rontott. Tehát az a bizonyos "hibás" ciklus lefutott 46x helyesen, majd a 47. futáskor hibázott. És ezt több pldányban hajlamos volt eljátszani. (A számok fiktívek, csak érzékeltetésképpen, hasra ütve írtam őket, de a lényegen persze nem változtat.)
Ilyennel esetleg találkozott már valaki?
(#) scooby_ válasza iamrob hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Nálam az az érdekes, hogy még a maró motort működtető relét is kikapcsolja ilyenkor egy pillanatra. Hallom, hogy kattan. Gondolkoztam azon, hogy esetleg a gép gyenge ahhoz, hogy egy ilyen programot futtasson, egyetleg a 35.000Hz-es freki már sok neki? Egy régi 800MHz-es P3-as gépről próbálgattam. Sok helyen írják, hogy a 35000Hz-et inkább 1GHz-től ajánlják.
Vagy egyszerűen csak ez gyári TB6560-as vezérlő kártya nem az igazi. Nem nagyon vagyok vele megbékélve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) iamrob válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Nálam a marómotort még nem a MACH kapcsolja, ezért erről nincs tapasztalatom, és konkrét lépésvesztéssel sem találkoztam még, tehát ez más jellegű hiba lehet - vagy ki tudja. Az biztos, hogy valami nem okés vele. Nekem 100kHz-en megy (nem tudom hirtelen milyen procival, valami dual core, 3+ GHz-en.) Visszább vettem, de szerintem semmi nem változott tőle.
(#) scooby_ válasza iamrob hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Közben azt hiszem rájöttem!
Nekem szoftweresre van állítva az E-stop. Vagy is a 0-ás portra. Ha jól emlékszem, akkor még írták is, hogy ez okoz érdekes jelenségeket. Holnap beállítom, aztán kiderül.
(#) iamrob válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Szerintem nekem az 1-es porton van, de megnézem majd. Viszont az ellentmondásos ebben, hogy e-stop után nem kellene azonnal újraindulnia a mozgásoknak. Már ha az a probléma, hogy egy rövid, nem valós e-stop jelet érzékel...
De reméljük, nálad megoldja a hibás működést.
Következő: »»   107 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem