Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 javítás
 
Témaindító: boliver, idő: Aug 7, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 17
(#) boliver hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Most megint másik problémával állok szemben. Sikerült megfelelő tápot eszkábálnom hozzá, és világít is, tehát működik, de most azt produkálja, hogy a tv automatikus kereséssel átugrik rajta, ezért megpróbáltam másik tv-vel, ahol csak kézi keresés van. Meg is találtam, de nem tudom olyan pontosan beállítani még finomhangolásssal se, hogy látni lehessen rendesen a képet. Annyit látok, hogy egy fehér csík van középen, alatta sötétség, felette pedig azt hiszem négy darab hullám megy, gondolom ez lenne a kép. az RF modulátorba is próbáltam beállítani, de nem lehet ott se. Ha bárkinek produkálta volna ezt az esetet, akkor tegye már meg azt, hogy segít megoldani! Egyéb ötleteket is várok, hiszen azok is segíthetnek! Előre is köszönöm! És még annyi, hogyha működésre bírom, akkor moltam módszerére azt javasolnám (legalábbis én így fogom csinálni), hogy a hangkártyáról, vagy a gépből felveszem a hanganyagot, majd cd-re kiírom, persze először újraírhatóra, majd egy közönséges hordozható CD lejátszóról, és megépítem hozzá a kapcsolást, vagy egyszerűen kazettára veszem fel, és walkmannal lejátszom, és hozzá megépítem, vagy bekötöm a csatlakozót.
(#) boliver válasza moltam hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Még egy kérdés voltak az én időmben Nintendo-k, ezek a kazettásak. Azoknak voltak joystickjaik. Azok a joystickok jók ezek a Commodore-hoz? Majd délután fényképezek egyet, mert interneten nem találok olyat, amilyen nekem van.
(#) moltam válasza boliver hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Én közvetlenül a laposgépemről szoktam betölteni, de most meg akarom oldani, hogy CD ről töltsön, és a lejátszást is a 64 es irányítsa. Kell egy ÁK. ami egy impulzust ad, mikor a motorfesz megszűnik vagy megjelenik, ezzel lehet egy relén keresztül a play/pause gombot "nyomogatni".
(#) boliver válasza moltam hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Úgy miért nem jó, ha beírod a kódot a LOAD xy-t és bekapcsolod utánna a lejátszást nem sok fáradság ígyse, és ha beolvassa már az nagyon jó lenne. Egyébként valakinek van ötlete, hogy nálam miért nem lehet megtalálni most a jelet? Ezelőtt megvolt,de most a tv átugrik rajta.
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Tegnap azt írtad hogy megtaláltad a képet.
Mi változott tegnap óta?
Mérd meg az összes tápfeszt az alaplapon összedugott és bekapcsolt állapotban! (+5V, ~9V, +9V unreg, +9V/12V) Kapcsrajzot már küldtem hozzá én is. Az hogy világít a LED, csupán annyit jelent hogy a +5V nagyjából jó lehet.
A modulátort meg szerintem ne állítgassd, azzal nem hiszem hogy gond lenne! (hacsak nem állítottad el teljesen)
(#) bbandi válasza boliver hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Alapvetően jó hozzá, de a csatlakozóját le kell cserélni, feltéve, hogy valódi nintendo.
A commodore-nak atari2600 kompatibilis portja van, ami kompatibilis a sega genesis/megadrive-val. Egy ismerősömnek volt egy "sárgakazis" sega megadrive-ja, ami valójában NES hamisítvány volt, annak a kontrollerjét közvetlenül is lehetett használni.
(#) Unfi válasza boliver hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Hát elég sok mindenre jó. Nekem például volt hozzá eprom égetőm 2 féle is, TTl ic teszterem, final cartridge, és action replay kártyám. Az utóbbival pl. képet lehetett kilopni a játékokból, vagy örökéletet beírni, gyorstöltő funkció stb. Ha érdekel még talán megvan a floppys egység a magnó, és volt(van) hozzá színes monitor is.
Akkoriban ez nagy szám volt.
Nagyon sok Commodore-t javítottam annak idején.Általában a RAM.ok nem bírták. A régebbi típusoknál a 8db 4164 (64k×1bit) az újabbaknál a 2db41464(64k×4bit) Ha valaki a tápot hátulra dugta be, mert bedugták a 6526 bánta.
Zoli
(#) boliver válasza bbandi hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Nekem "sárgakazis" hamisítványból van pár darab, nem hinném, hogy eredeti lenne, mert annak idején elég olcsó volt . Közben megtaláltam és nekem Sega 2-es nintendo-m van és így néz ki. Sajnos azóta se sikerült éleszteni a Commodoromat. És így néz ki a nintendo-m. De jó volt annak idején az a 16 bites színmélység
(#) bbandi válasza boliver hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
A kontrollert is a segáról hamisították, szóval ez szerintem jó lesz hozzá (persze ne számíts 6 tűzgombra). Egyébként a sega genesis valóban 16 bites volt, de a nintendo csak 8, szóval a tiéd is az. Ráadásul ennek semmi köze a színmélységhez: Ez a processzor szóhossza (mint a mai gépekben a 32/64). A nintendo színmélysége visszaemlékezve olyan 16 szín lehetett, a sega genesisé meg 256.
(#) MD2 válasza boliver hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Helló, olvastam, hogy van ilyen "sárgakazis" MegaDrive 2-es Nintendód. Csak az után érdeklődnék, hogy működőképes-e és ha igen akkor eladó-e? Köszi előre is a választ!
(#) boliver válasza MD2 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Megvan még, működő képes is, de nem sajnos nem eladó....
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
"nekem Sega 2-es nintendo-m van"

Hogy lehet egy Sega Nintendo? Nekem meg Audi Opelem van.
A képen egy Sega MegaDrive 2 látható, aminek semmi köze sincs a Nintendohoz.
Két külön cég.
(#) zolika60 válasza Zsora hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ez olyan, mit ahogy minden sarokköszörű Flex
(#) Zsora válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
És minden motoros láncfűrész Stihl?
És minden töltőceruza Rotring?
Stb.

Ja és 16 bit:
A gép lelke egy 16/32 bites Motorola MC68000 (ill. Hitachi HD68000) proci, ami kívülről egy 16 bites adatbuszra kapcsolódik. Emiatt 16 bites.

Egyébként nem a Commodore 64 javításáról volt szó eredetileg?
(#) pucuka válasza Zsora hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Egy kis pontosítás:
A Commodore64 gépekben nyolc bites processzor volt, csak nyolc bites adatokkal dolgozott. A RAM memóriája 64 k, amit 16 bites címbuszon lehet címezni.
A processzor 6510, ami csak busz kompatibilis a Motorola MC6800 -zal. (nem MC68000)
A hátsó csatlakozón ki volt vezetve az adatbusz (8 adatbit), a címbusz (16 címbit), a vezérlőbusz, és a tápfeszültségek.
A többi stimmel..
(#) Zsora válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Na várjunk csak! Én nem a Commodore 64-ről beszéltem, hanem a Sega MegaDrive 2-ről.
(#) Zsora válasza Zsora hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Annakidején Commodore 64-es masinán kezdtem el assembly nyelven programozni, meg javítottam is pár hibás gépet, így nem ismeretlen számomra az elektronikája. A régi C64-esekben MOS 6510, míg az újakban MOS 8500 proci lapul.
(#) MD2 válasza Zsora hozzászólására (») Szept 24, 2011 /
 
Ne haragudjatok, nemakartam elterelni a témát de nagyon szeretnék szerezni egy ilyen gépet és természetessen nem is csodálom, hogy nem adod el boliver. Azért köszönöm és ha esetleg tudtok ilyen gépet akkor kérlek írjatok! Köszönöm előre is!
(#) boliver válasza MD2 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Hát az biztos, hogy a téma el lett terelve, de nem baj. A Comodore még mindig darabokba landol a sarokban, mert nem tudtam még életre kelteni.
(#) mustang74 válasza boliver hozzászólására (») Okt 13, 2011 /
 
Egy fénykép kellene a tv képernyőről, hogy mit hoz be.
(#) mustang74 hozzászólása Okt 15, 2011 /
 
Sikerült tönkretennem az 1541/II-es meghajtómat.
AT-s tápegységgel használtam és véletlenül a piros és a fekete tápvezeték összezáródott egy pillanatra.
Bekapcsoláskor forog a motor és világít mind a kettő led ameddig ki nem kapcsolom. Belenéztem és azt vettem észre, hogy az egyetlen IC amelyik foglalatban van forrósodik. Lehet még ezt javítani? Várom a válaszokat!
(Rettenetesen mérges vagyok magamra amiért nem voltam körültekintő!! )
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Sikerült utánanéznem a neten: A 251968-03 típusú EPROM hibája produkálja ezt a jelenséget. Viszont ennek hiányában nem tudom kipróbálni az infó hitelességét.
A C64-ben lévővel nem lehet kipróbálni szerintem mert más program van benne. Kérném szíves segítségeteket!
Az írás amit találtam: http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/1541-II.txt
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Még az is lehet, hogy a 6502-es processor (mégegyszer átolvastam), azt viszont nem tudom ki-be forrasztani sajnos. ((
(#) kola19 válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Hello fiúk!

Ugyan én nem vagyok rendszeres hozzászóló, de mindig olvasom a hobbielektronikát. Nem szeretném offolni a témát, de látom hogy C64-el bajlódtok. Annak idején én is bajlódtam velük eleget, de mostmár hogy van emulátor pc-re, így nem érdekel tovább. Viszont. Van nekem egy Commodore 1541-es floppy drive-om, ami akkoriban hibátlanul üzemelt. Azóta csak a polcon porosodott, és ma elővettem hogy megnézzem hogy működik-e. kapott 220v-ot, és mivel ebben benne van a táp, remekül el kezdett működni. Mivel nincs már hozzá gépem ezért nem tudtam kiprószálni, hogy a lemezeket olvassa-e. Nekem már nincs szükségem rá, gondoltam valakinek a hasznára válna. Sajnos nem tudtam mivel lefotózni, ezért a neten kerestem róla képet. Akit esetleg érdekel, az írjon nekem.
(#) Zsora válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Normál körülmények között a fentebb leírt jelenséget (A motor folyamatosan megy és a LED világít, mert a proci reset állapotban van.) a sorosport meghajtó/illesztő IC-inek valamelyike szokta okozni. Ezek nemigen szeretik, ha tápfesz alatt ki-be húzkodják a soros kábelt. Bár a te esetben nem beszélhetünk normál körülményekről, azért érdemes megnézni hogy ezek az IC-k jók-e. (Reset jel állapota jó-e pl.)
(#) mustang74 válasza Zsora hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Szeretnék valami konkrétabb információt a bizonyos IC-kről.
Melyek azok? Hogyan és mivel lehet ellenőrizni? Hogyan kell a "reset állapotot" előidézni a vizsgálathoz? Egyszerű villanyszerelő vagyok csak...

1541-II.jpg
    
(#) Zsora válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Mellékeltem kapcsrazot hozzá, egyszerű multiméterrel ki tudod mérni őket.
Amikor a számítógépet bekapcsolod, a reset jel pár tizedmásodpercre lemegy 0V-ra, majd ezután újra fel +5V-ra; ekkor indul el a proceszor.
A reset jel útja (alkatrész.láb) és szintjei:

CN5.6, CN6.6, FB3, U14.13: +5V
U14.12, U7.11: 0V
U7.10, R1, U1.12, U1.13, U12.32: +5V
U1.11, U3.40, U6.34, U8.34: +5V

Korábban azt mondtad hogy melegszik az egyetlen foglalatban lévő alkatrész. A fényképen 2 IC van foglalatban. Az egyik az U4 (16kB-os ROM), a másik az U5 (2kB-os statikus RAM). Az utóbbi az érzékenyebb jószág.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Rajz szerint mind a serial reset szála mind az 5V a 74LS14 -re megy. Jól látom?

1541-II.gif
    
(#) mustang74 válasza Zsora hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Az a kép nem az enyémről készült. Ezek viszont igen.
Végülis az U4-es IC -ről van szó.
A mechanikus egység rákötése nélkül is bekapcsolhatom a méréshez?
(Miért méretezi át a képeket kisebbre???)

P1030101.JPG
    
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Másik kép:

P1030100.JPG
    
Következő: »»   2 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem