Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   15 / 152
(#) Simon Balázs hozzászólása Júl 30, 2008 /
 
Félreérted! Én nem mondom azt hogy bolondok vagytok hanem csak egy poénnak szántam a bolondok aranya elnevezés miatt. De mit is szedsz ki az AA szériából? Tűt vagy kristályt? Mert a félvezetőkközt az A kezdetű alkatrészeket biztos hogy germániumból csinálják.
(#) masi1 válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Viszont az AA széria csak alacsonyfrekis(nagy a kapacitása).A tü viszont aranyozott mont az OA szériáé.AA-bol van egy kazallal kimaradva (több száz darab).Igy még lehet öket hasznositani.
(#) Simon Balázs válasza masi1 hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
jó neked! nekem most 2db aa117 van kéznél de van aa135-öm is. a frekvenciájuk kitűnő! az új rádiómba OA1160 van mert ez akadt a kezembe amikor kiszedtem a dobozból. De azért az aa is jó sokmindenre.
(#) vvg.1000 hozzászólása Aug 2, 2008 /
 
üdv volna kérdések melyekre nem tudom a választ.
igen olvastam egyszer valahol a tekercsekel való megoldásrol hogy rádiót hangszóróval hallgatni.
csak képek voltak késöbb valaki komentálta.
annyiból ált az egész hogy tranzformátorokal un ilesztették.bár én csak odájig jutottam el hogy 16ohm es fülesel halkan birjam hallgatni és ennél tovább nem.
most mikrofon elöerösitöt javaslok én hozzá.(trafóva)
báár ha elem és külsö árafelvétel nélkülk megoldható én is várok ötleteket. meg hogy van egy forgókondenzátorom és hogy az mért ne m müködik normálisan és hogyan lehet tübadót vevö készüléket késziteni mert én csináltam rengeteget de semelyik nem lett az igazi(a rengeteg az 3).
(#) kobold válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Mivel a telep nélküli vétel az őt működtető energiát is a rádióhullámokból nyeri, csak az eléggé erős adások hallhatók (és ha jól tévedek, azok közül is csak az AM sáv, most láttam a nyitott témádat az FM-ről, az aligha fog menni). Szóval ha gyenge a vétel, olyan lesz a működés is.
(#) masi1 válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
A detektorosok (nem az egyenesvevök) kb 2kohmossal müködtek és müködnek.Emiatt kelletek a kicsatolo- trafok(természetesen veszteséggel számolva).
(#) vvg.1000 hozzászólása Aug 2, 2008 /
 
igen van most egy projektem amivel az a baj hogy nem birom eldönteni fm legyen vagy am legyen, forgokondim nincsen... és hogy hogyan.
báár találtam külömbözö megoldásokat kondenzátor nélkül is. de van egy rádió http://www.hobbielektronika.hu/gyujtemeny/!kapcsolasok/audiotechnik...vo.jpg ez és én ezt megépiteném de tekerökondenzátor hiján minden megvan. nagykereskedésben nem adtak tekerökondenzátort.
(#) kobold válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Régi rádiókban bőséggel találsz forgókondit (minél régibb, annál valószínűbb).
A (majdnem) linkelt kapcsoláshoz mellesleg kell táp...
(#) llaci56 válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Nem azért a 2fillérért, de Te érted amit írsz???
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 3, 2008 /
 
A kapcsolások között megjelenő detektoros rádióhoz gratulálok! A topicba bele-bele olvastam és nagyon egyetértek azzal, hogy a detektoros rádiót valóban nem illik tönkrevágni mindenféle erősítőkkel.
Ez a rádió arról szól hogy az ország bármely isten hátamögötti helyen is lehessen rádiózni. Egy ilyen készülékkel kezdő rádióamatőr koromban én is tisztelegtem a rádiózás kezdeti időszakának és azoknak az embereknek akik a szikratávirótól eljuttattak Minket a sztereo és mostmár a digitális rádiózásig.

Ezt a kapcsolást kiegésziteném még egy házilag jól elkészithető alkatrésszel a forgókondenzátorral.
Nem kell semmi komolyra gondolni egyszerűen elkészithető és nagyon jó. Nem kell vásárolni méregdrágán forgókondikat házilag igy készithetjük el:

Kivágok 2db kb 10x10cm-es egyoldalas NYÁK lemezt. A Két lemezt egymásra teszem a réz fóliájukkal szembe forditva és Valamelyik sarkukon fúrok egy 3.5mm-es lyukat. Ez lesz a "tengelye".
Mindkét lemezt felcsiszolom és lehelet vékonyan lefújom lakkal. (Ez már csak a dizájn kedvéért, maradhat lakk nélkül is!)
Mindkér lemezre kivezetéseket forrasztok a furatok köré célszerűen.
Mindkét furatba 1-1db szigetelő műanyagot teszek. - Ilyen szigetelőidommal szoktuk a hűtőbordára felcsavarozni a félvezetőket. A belső furata 3mm és van egy .5mm pereme is.-
Ha mindkét lemez furatát kiszigeteltük, egy 3-as csavarra felépitjük a forgókondit.
Ez első lemezt rézfóliával felfele helyezve bevonjuk 1 réted folpack fóliával. Ez lesz a dielektrikuma. Ezt a lemezt fálszerű ráragasztani valami fa lapra. A másik lemezt fóliával lefele rátesszük a dielektrikumra. Erre a lemezre felülre célszerű ragasztani valamit hogy meg tudjuk fogni, miközben a 3-as csavar tengelyen egymásra csúsztatjuk vagy távolitjuk a lemezeket.
Fontos tehát hogy a két lemez galvanikusan el legyen egymástól szigetelve.

Készithetjük NYÁK lemez hijján 2db vastag kartonpapirból is, amelyeket alufóliával burkoltunk és az egyik "fegyverzetet" szintén folpack fóliával bevontunk. A két alufóliával bevont kartont egymásra tesszük és az egymás felett elcsúsztatott pozicióval tudjuk a kapacitást változtatni.

Szóval lehet sokféleképp kreatívan kiváltani a "forgókondenzátort".
A 10x10cm-es fóliás lemezzel és folpack fóliával kb 5 - 250-300pF kapacitást tudunk elérni.

Az építéshez sok sikert!
(#) vicsys válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Szia
Nagyon klassz! Tudnál képeket is küldeni? Szerintem sokan hálásak lennének érte!
(#) Rumcájsz válasza vicsys hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
A jövő héten megyek a rádióklubba -ott tartom a relikviák közt- és csinálok róla képeket. De gondolom a leirásból könnyen elképzelhető a "forgókondi" kivitele.
(#) Simon Balázs válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Köszönöm az elismerést a cikkért de az elismerés vicsys-nek is jár. Tetszik ez a forgókondi, de én bontani szoktam ha nincs megfelelő és a fegyverzeteket párhuzamosan kötni a kapacitásnövelésére.
(#) Rumcájsz válasza vicsys hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Rávettél, beszaladtam a klubba, csináltam pár képet.

Kicsit nyitva
Mégjobban nyitva nyitva
Mégjobban nyitva nyitva
Mégjobban nyitva nyitva

És itt egy igazi relikvia 1959-ből a csévetest nem más mint egy budiguriga azaz wc papir cséve.

(#) oldman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
1959 ben a WC papír még leporelló volt, ha nyomtathattak volna rá nem kellett volna ujságot vinni. Volt viszont rengeteg kemény, kartonpapír cső, textilt cérnát, csomagoló papírt tekertek rá. Jó erős anyag volt, alig lehetett feldarabolni A képen is valami hasonlót vélek felfedezni.
(#) Rumcájsz válasza oldman hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Lehet hogy igazad van !

De a lényeg az hogy csévetestnek budiguriga is jó.
(#) Simon Balázs válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Teljesen egyetértek! az első detektorosomnak egy ilyen csévén van a tekercse.
(#) masi1 válasza Simon Balázs hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Kinek mi van otthon.Budiguriga PVC-czö megfelel csévetestnek.Eggy a lényege, hogy kölsö tápot ne igénnyeljen és házilag is elkészithetöek legyenek.
(#) vvg.1000 hozzászólása Aug 3, 2008 /
 
megbocss de én szebbet épitek m int te a föoldalon.
jó igen nekem még hiányzik a 90% és nem tudom hogy fm vagy am legyene... és az már biztos hogy erösitett hangu lesz ami azt ileti egy 1 va-s 8ohm es hangszórón fog szolni.
(#) vvg.1000 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
ebbe az a baj hogy a fegyverzetet hogy oldottad meg hogy ne érjen össze?
(#) vvg.1000 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
ja van rolla tapasztalatom én is hasonlót épitek.
(#) vvg.1000 hozzászólása Aug 3, 2008 /
 
én egy idöben 50 ohm es mágneses hallgatam késöbb tettem hozzá illesztötrafót. és még annélkül is szólt csak volt hogy ugy kellet figyelni hogy mit mondanak
(#) gg630504 válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 3, 2008 /
 
Idézet:
„nem tudom hogy fm vagy am legyene”

a) Átkapcsolhatóra csináld. Egyik állásban AM, másikban FM.
b) Oszd szét a jelet kétfelé egy AM és egy FM rész felé és két hangszóróval hallgasd.
(#) vvg.1000 válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
kössz hogy feltetted a kérdést... örülök.
csak megvalósitani nem tudom ezt mert hogy osszam keté ugy hogy tudok épiteni egy rezgökörnek nevezett am adót és tudok épiteni egy tejesenmás fm adót.
(#) llaci56 válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
Áhhhh...
(#) Imi65 válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
Kedves vvg.1000!
Miért fárasztasz itt bennünket? Azt javaslom, nézz utána ennek a rádiós témának alaposabban. Csak jó tanácsként mondom: Ez nem kocsma, ahol bármekkora hülyeséget el lehet sütni, és a nép tátott szájjal hallgatja. Itt sok szakember is megfordul, és - sajnos - a fórumról is alkothat a valóságosnál sokkal lesújtóbb véleményt. Tehát, arra kérlek, hogy elméleti alapokkal felvértezve - amire itt helyben is szert tehetsz - folytasd fórumos tevékenységedet.
Remélem, nem bántottalak meg, tényleg nem ez volt a célom.
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Na igen...
Pont valami ilyesmit akartam mondani, csak csúnyább volt, és nem írtam le...
(#) Simon Balázs válasza llaci56 hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Hát igen! Szintén hasonlókat írtam volna én is de a modik rögtön egy piros háromszöget adtak volna, vagy rosszabbat. De a lényeg és ez nem sértés mielött személyeskedés lenne: józan paraszti ésszel írhat valaki olyat hogy nem tudja hogy AM vagy FM detektoros vevőt építsen? FM vevőnek egyszerűbb ha már egy hegesztőtrafóra raksz antennát és egy diódát. sőt még a trafós illesztésed is megvan.
(#) Rumcájsz válasza vvg.1000 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Egy kicsit jobban el kellett volna olvasnod az irásom. A két fegyverzet közt a dielektrikum folpack fólia, ami az álló fegyverzet fölé van feszitve és körberagasztva tixo-val. Alá is lehet gyűrni a fegyverzetnek igy legalább nem látszik!
(#) Rumcájsz válasza Simon Balázs hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Hi!

Ez nagyon tetszett: "FM detektoros vevő"
Következő: »»   15 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem