Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   6 / 152
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Inkább primitív! Csak illusztráció hogy a 20 perc alatt hulladékból is lehet működő vevőt készíteni és kíváncsi is voltam hogy még működnek-e ma az ilyen egyszerű dolgok? Szép kivielű a kindulási alap! Bátran fejlsztheted tovább a vevődet. Javaslom hullámcsapdás vagy a két hangoltkörös (antenna és párhuzamos rezgőkör) megoldás kipróbálását, esetleg a variométeres hangolást.
Érdekelne a QTH -d és az antennáról több adat magasság, szigetelő?
(#) RdsG válasza oldman hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Holnap lesz végre egy rendes forgókondim (igaz csak annyit tudok róla hogy eredetileg is detektoros rádióban szolgált, egyebet sajnos nem). Ha meglesznek végre a beígért dolgok, akkor majd eldöntöm milyen lesz a következő.

A QTHm: JN86JU 77df

A környék egyik legmagasabb pontja. Külvárosi rész, családi házak.(szemben szántó)

Az antenna kifeszítésekor nem tudtam sokat, arról, hogy mit-hogyan, csak, hogy hosszú drót
Arra azért ügyeltem, hogy ne földeljen le, de szigetelő mindössz szigszalag és pár mm-es habfólia. Ráadásul rozsdás lett az antenna (ez mennyire gond, illetve az, hogy nincsenek tisztességes szigetelőim?)

Egyébként két épület között van kifeszítve 3-4,5m magasan. Ez a szakasz kb 12-13 méter hosszú, a maradék kb 5 méter egy 30°os elhajlás után a terasz fém tetőszerkezete alá van rögzíve. Szóval nem éppen egy ideális antenna...

Különben köszi a bíztatást
(#) Kera_Will válasza RdsG hozzászólására (») Jan 24, 2007 /
 
Szigetelőnek jó lehet pl.: pvc cső (vízvezeték) ebből levágsz karikákat és a karikákat műagyag kötéllel kötöd össze.Karikák vastagsága függ a feszítendő vezeték súlyától / feszítő erők nagyságától (kb.:2-3 cm széles elég lesz). 2 - 3 darabot és az 1ik szélsőbe az antenna vezeté-ke másikba a rögzítéspont kötele.
Vezeték másik végén is hasonló módon kialakítva.

Legjobb lenne ha porcelán dió szigetelők használata. De azt már szerinte mcsak arany áron lehet venni ...
Régebbi építésű (20-30 éves) antenna árbócok és kikötő huzaljai még tartalmaztak ilyet én látok ilyeneket.

Rozsdás csak ott ne legyen ahol csatlakozol hosszá!
Pl.: alu sodrony nem rozsdásodik (na jó oxidálódik )
Igaz akkor meg aluval kell lehoznod is mert galván elemet csinálsz a kötés körül más fém használatával.
Esetleg szigetelt vezetékből csináljál antennát.
Igaz erre azt mondják , hogy rosszab mint a szigeteletlen.
(#) Kera_Will válasza RdsG hozzászólására (») Jan 24, 2007 /
 
Az antenna frekvenicabeli impedancia menete sok sok mindetől függ .Bizonyos frekvencia tartományokon belül nem változik jelentősen. Ezért lehet 1 "közepes" értékű csatolást is alkalmazni!

Előfordulhat az hogy 1 adott tartományon belül közel állandó értéket vesz fel. Minden antennának van rezonancia frekvenciája és sáv szélessége is. Ennek környezetében viszonylag állandósul az impedanciája.

Fix tekercs távolságok inkább az elvárt csatolási tényező/sávszélesség/illesztés miatt vannak.

Ezek persze kompromiszumok árán teljesül "ideálisnak" vélt csatolási tényezőhöz tartozó fix tekercs távolságokat határoznak meg .

Ez azért lehetséges mert nem biztos hogy az impedancia nagyon szélsőséges értéket vesz fel.

Pl.: közép / hosszú hullám esetén amit detektorossal veszel.
Legyen pl.: 20 méteres a madzagod(antennád).
Venni kívánt freki 500kHz - 1000KHz .
Ebben a 500 KHz es tartományban kevésbé változhat az antennád impedancia menete ez persze függ a jóságától is. 1 "hosszú drótnak" viszonylag kis jósága van ha a venni kívánt hullámhossznál sokkal rövidebb.
Legalábbis az adott KH / HH tartományt figyelembe véve, és neked 1 hangolatlan drót darabod van a hullámhosszhoz képest.

Aszem nem írtam nagy hülyeséget ... de 1 antenna elméleti méretezéssel foglalkozó dokumentumban jobban rávilágítanak.
(#) oldman hozzászólása Jan 24, 2007 /
 
Néhány gondolat az antennáról.
A nagyfrekveciás áram nem a vezető teljes keresztmetszetén folyik hanem csak a felületén, (skin hatás) a behatolási mélység függ az anyagjellemzőktől és a frekvenciától, réz vezető és 1 MHz frekvenciánál kb 0.07 mm és ez növekvő frekvenciával csökken! Tehát nem mindegy hogy rozsdás a drót vagy sem, a professzionáis technikában ezért réz bevonatú acél huzalt használnak illetve, nagyfrekin ezűstözött réz huzalt. Régen lehetett venni bronz sodronyt kimondottan antennához ez ma már nem mindennapi cikk, de talán lehet a Metalloglóbusz-nál venni. Személy szerint én a 4 mm2 -es könséges villanydrótot használnám, esetleg a szigetelésétől megfoszva. (Súly cökkentés)
A szigetelő valóban komoly probléma, a legelérhetőbb a műanyag PE kötél, sajnos a napfényt, időjárási viszontagságokat csak 1~3 évig bírja. A PVC vízvezetékcső még addíg sem, ráadásul a mechanikai szilárdsága sem elegendő. Használata esetén mindenképpen úgy kell szerelni hogy törése esetén ne szakadjon a fejünkre az egész cucc.
A mechanikai kivitelezésnél nem árt utána számolni a szilárdsági jellemzőknek, gondolva arra is hogy ha néhány Gomboc Artur vagy egy centi jég rátelepszik és a szél is fújja ne dőjön a ház.
(#) RdsG válasza oldman hozzászólására (») Jan 26, 2007 /
 
Idézet:
„Személy szerint én a 4 mm2 -es könséges villanydrótot használnám, esetleg a szigetelésétől megfoszva. (Súly cökkentés)”


-Szóval használhatom szigeteléssel együtt is? (csak mert nem kis macera leszedni mondjuk 20 méterni szigatelést, egyáltalán érdemes e?)

-Ha van mondjuk 20-30m vezetékem de csak kb 10m-es a táv ahova antennát tudok függeszteni, akkor mi a teendő?

-Ha megoldom a szigetelés kérdését (a két végen), akkor hogyan vezessem be épületen bellülre az antennát? Szóval nem vezethetem be csak úgy egy vezetéken (mondjuk az ablakkeret és a párkány között), mert akkor minek a szigetelés a két végre? (mármint a "nagy" szigetelés)

-A másik a villámveszély kérdése....
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
Természetesenhasználható szigeteléssel is. A keresztmetszet fontos a szilárdság miatt is. Hosszabb vezeték ha nem egyenesen van kifeszítve, nem biztos hogy jobb vételt biztosít. (Próba) A levezetést földelt tárgyaktól, faltól, lehetőleg távol vezesd szigetelő távtartókon, már 10~ 20 cm is nagyon jó pl. fa léc vagy seprőnyél darab. Ha szigetelt vezetéket használsz akár egy U szöggel is rögzítheted. A bevezetésnél ha fa ablakkertten viszed át, nem gond egy egyszerű furat amin a vezeték áfér.(lehetőleg a faltól távol) Fém kereten vagy falon jóval nagyobb (5~10* d) furaton koncentrikusan lehet átvezetni (mint a koax)
Furatba müa. cső két végén dugó, közepén áthúzva. Belül nem ajánlom a távtartós szerelést a családi béke miatt, de itt is az lenne a legjobb. Régen belül porcelán szigetelőkön "csigákon" vezették igy cca 2 cm-re volt a faltól.
Villámveszély! Ez nagyon fotos, örülök hogy gondoltál rá! De ott van a légköri elektromosság és a statikus feltöltődés is ami vihar nélkül is tud több cm-es szikrákat csiholni! Ez ellen is védekezni kell. Legegyszerűbb az antennát használaton kívül egy kapcsolóval leföldelni. ( villámhárítóhoz ha van) Két állású kapcs. közepe antenna - egyik vége bevezető- másik vége földelés.
Erre lehet készíteni egyszerű késes kapcsolót vagy három banánhüvely és egy U dugó. Az antenn és föld közé szikraközt kell tenni a statikus töltések levezetésére. Nem árt ide egy előtét elenállás nélküli glimm lánpát is betenni. Ez már 80~100 V feszültséget is levezet de nagyobb áramot nem bír ki.
Másik megoldás egy nagyfrekvenciás fojtó tekercs + szikraköz párhuzamosan. Ez jobb de jó RF folytót nehéz készíteni.
Ha lesz egy kis időm teszek fel leírást - képet.
(#) RdsG válasza oldman hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
A "rádiós szoba" a garázsunk padlása. Ennél fogva nagyobb szabadságot kapok. Az ablakkeret sajna vas, viszont a fal az fa. Valószínűleg itt lesz a furat a levezetésnek. Ehhez a falhoz lesz rögzítve az antenna egyik vége, a másik pedig a házunk valamely részéhez.
(a villámvédős leírás, képet megköszönném!)

Aggodalmaim vannak a következő rádiómmal kapcsolatban. Mégpedig az, hogy nincsen nagyimpedanciás fülhallgatóm. Most a 12/220 as trafóból készült impedanciaillesztőt próbálgatom.(eddig a suliból kértem kölcsön egy fülest) Ezzel a trafóval olyan gondok vannak, hogy az adók most jobban összecsúsznak mint a 2000 ohmos fülessel,(max kapacitás környékén csoportosul az összes) és van egy alap búgás (ami inkább sípolás). Ez utóbbit, ha jól gondolom egy szűrővel orvosolhatom...

Szóval hiába építem meg a két hangoltkörös, hullámcsapdás vevőmet, ha nincs mivel hallgassam.

Az elöbb említett problémák valóban a trafó miatt lehetnek?(a trafó egyszerüen be van kötve a füles(hangszóró) és a vevő közé)

Az esetben annyi jó van, hogy befogtam egy angolnyelvű adást is, ami eddig nem volt.


(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Jan 27, 2007 /
 
A halgató valóban nehéz ügy, bolhapiacon esetleg lehet találni, néha lomtalanításnál is. Vagy lehet készíteni, ha van megfelelő mechanikus ismereted és ügyességed. Szerencsés estben egy 50~ 75 OHm-os fejhalgatót (Amit a seregben használtak "CCCP") át lehet tekercseni de ez utóbbiakat csak igazán elszánt hívőknek ajánlom. (0,03 mm huzalból több ezer menet)
Az illesztőtrafót méretezni kelllene de akkor is lesz vesztesége. Próbáld a diódát a tekercs valamelyik leágazásához kötni, igy javul a szelektivitás de csökken a hangerő. Az antenna szigetelőket el lehet készíteni pl teflon rudból vagy müanyag csigát is meg lehet próbálni. A mellékelt ábrák alapján, nem nehéz kitaláni valamit, ezek egyébként "A kező rádióamatőr" c. könyvben találhatók. (Népszava kiadó 1954) Kényelmes erősítőt használni a halgató helyett, modjuk egy átalakított olcsó PC hangfalat. A bemeneti elenállást kell megnövelni, általában elég a bemeneten levő elenállást cserélni v. kivenni. (Gyárilag kb 100 Ohm nagyságrendre vannak beállítva ~füles) Esetleg továbblépni az audion v. a refelex vevő felé.
(#) RdsG válasza oldman hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
Köszönöm a képeket!

"Szerencsére" addig nem nyugszom amíg össze nem rakok egy DX vevőt, erősítés nélkül...
(#) RdsG hozzászólása Jan 29, 2007 /
 
A rövidhullámú(SW) deketoros vevőkre ugyan az igaz, mint a közép hullámú társaikra? (csak a rezgőkör(ök) adatai mások)
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Jan 29, 2007 /
 
Háát...? A dolog nem kicsit - sokkal nehezebb.
Antenna - Itt már lehet rezonáns antennát is építeni.
Terjedés - Sokkal változóbb, ezekről gyakorló RH amatőrök sokkal többet tudnak mondani.
Szelektivitás - Sokkal jobb rezgőköröket kellene készíteni.
Üzemmódok - Ebben a formában csak kétoldalsávos AM (A3 moduláció) vételre alkalmas, ezt csak a műsorszóró, és egyes spec. adók használják. Régeben ha jól emlékszem 6020 kHz-en sugározták a Kossuth műsorát ,de úgytudom már megszünt.

Végül is meg lehet próbálni, minden kísérlet jó valamire, - Ha másra nem, elrettentő példának!
(#) Kera_Will válasza RdsG hozzászólására (») Jan 29, 2007 /
 
Hááát inkább erősítsél 1 picit aktív elemmel rövidhullámra!

Itt 1 eléggé egyszerű és nagyszerű szupreg vevő 1 fettel !

http://home.hetnet.nl/~pa2ohh/05simrx.htm

http://home.hetnet.nl/~pa2ohh/05simrx.htm

Sok sikert !
Ui.:
Szomszédokat és egyébb környező vevőket ne zavard az szupreg túlcsatolásával !!! Ekkor gerjed és adóként használhatod !!! De ha meg alul van csatolva nem érzékeny ... ezért 2 kezes hangolású. 1ik a csatoló poti érzékenység gerjedés határ állító, másik meg a freki választó kondi.
(#) gtk válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 30, 2007 /
 
Nagyon klassz radioAz eneyem is hasonlo volt...
Mit nem adnek ha lehetne kapni ilyen forgokat...
(#) Kera_Will válasza gtk hozzászólására (») Jan 30, 2007 /
 
Hogyne lehetne kapni ... nézzél szét 1 2 padláson pincében ,..stb ..stb ... lomtalanítás környékén az utcákon és valószínűleg találsz kidobott rádiókat ... jobb ötletem hírtelen nincs ... hol találhatsz ilyenszép forgókat ...
(#) RdsG válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 30, 2007 /
 
Én egész Zegen egyetlen darbot találtam... És még csak ígérték.

Az egyik szaküzletből felvásároltam az összes "4 szektoros" forgót. Két ilyen kondi két-két 5-130pFes szektorát kötöm párhuzamossan. Így lesz egy 20-520pFes forgóm ami már elég egy 200uHs tekercshez. (Igaz így két helyen kell tekergetni, de ez még mindig jobb mint eggyel átfogni a hullámsávot) Az összekötéseket, illetve magát a forgót plexivel árnyékolom.

Ez az elmélet, gyakorlatban meg majd....
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Nem feltétlenül kell görcsösen ragaszkodni az 500 pf kondihoz, lehet a tekercset is változtatni. Általában az ember irtózik a tekercsektől mint ördög a tömjénfüsttől, de nincs benne semmi ördöngösség!

"illetve magát a forgót plexivel árnyékolom"- Mi ellen? Nem értem? Mit szeretnél ezzel kezdeni? A fényt lehet színes v. füst plexivel árnyékolni de mi köze ennek a az elektronikához ill. a detektoros vevőhöz? Elektromos árnyékolást általában jó vezető (réz) lemezzel-szövettel, mágneses árnyékolást nagy u (mű) értékű anyagból szoktak készíteni.
???
(#) RdsG válasza oldman hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Az "árnyékolás" az szigetelés akart inkább lenni. Leginkább a kéz-kapacitás jelenség miatt, illetve az ehhez hasonlós jelenségek ellen szigetelés.

Nem ragaszkodom az 500pFhez. Végülis úgy döntöttem, hogy elég lesz egy forgó egy rezgőkörbe.
(#) RdsG hozzászólása Feb 3, 2007 /
 
Ha ferrit magos tekercset akkor készíteni akkor milyen vasmagot használhatok?
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Legegyszerűbb a roncs zsebrádió antennarúd vagy a Kf ill oscillátor tekercs ha újra lehet tekerni. Lehet használni fazékvasat AL 100 körül, jó ha hangolható. Mindenesetre ha lehet, meg kell nézni a vas adatlapját hogy alkalmas-e az adott frekvenciára.
(#) RdsG hozzászólása Feb 10, 2007 /
 
# Time(UTC) Call Freq Location Distance(km) Power(kW) Points
Jan 12
001 2128 WEHH 1600 Horseheads, NY 18 5 200
002 2200 WWRL 1600 New York, NY 290 5 784

Ilyen adatokat honann tudok szerezni az általam beazonosított adóhoz?
A "points" milyen pontok?
(#) (Felhasználó 2338) hozzászólása Feb 21, 2007 /
 
..kezemben egy régi fejhallgató, benne mágnes,két tekercs lágyvas patkóra húzva.Úgy tűnik, nincs aszükség állandó mágnesre, de ott van, Miért nem elég a tekercs a lágyvassal? Hogyan van ez? El tudná mondani nekem ezt valaki?
(#) (Felhasználó 2338) hozzászólása Feb 21, 2007 /
 
..kezemben egy régi fejhallgató, benne mágnes,két tekercs lágyvas patkóra húzva.Úgy tűnik, nincs aszükség állandó mágnesre, de ott van, Miért nem elég a tekercs a lágyvassal? Hogyan van ez? El tudná mondani nekem ezt valaki?
(#) RdsG válasza (Felhasználó 2338) hozzászólására (») Feb 22, 2007 /
 
Ha megnézed a membránt ami egy vékony fémlap, akkor láthatod h nem teljesen lapos az a membrán ha nem enyhén meg van hajlítva. Ha jól van összerakva a füles akkor a hajlat belső fele néz a mágnes felé.
Tehát az állandó mágnes "ki akarja egyenesíteni" a membránt ami ezáltal megfeszül. A tekercs pedig a rajta átfojó áramtól függően módosítja a mágnes mágneses mező erősségét, ezzáltal elmozdul a membrán az egyensúlyi helyzetéből.
Az egyensúlyi helyzetet néha be kell állítani mert a membrán hajlamos hajlamos feltapadni a mágnesre, vagy meg sem mozdul. Ezt vagy a füles letekerhető membránfedőjével lehet szabályozni vagy óvatosan megfelelő mértékben meghajlítod a membránt.

Véletlenül nem eladó az a füles? Ha működőképes akkor érdekelne! (Akkor működik jól ha nyelvedhez érintgeted a csatlakozók végeit és hallod h "recseg". Ne elemmel próbáld ki!)
(#) japijandi válasza Anubis126 hozzászólására (») Feb 22, 2007 /
 
vagy 45 éve én is kezdtem, ne add fel. Keress egy 2-3 kiloomos fülhalgatót, tegerd le a fedelét, vedd le a membránt és a két kivezetés közé tegyél egy 1060-as diódát, majd az egyik pólusra kösd at antennát, a másikra a földelést. és már is szól, ha van a környezetedbe közép hullámu adó. Ha sikrül, mehetsz tovább, saját tekercs kell (legalább akkora legyen, mint egy WIM-es doboz )-rajta kivezetés, litce v. zománc szigeteléssel. Én annak idején egy villanycsengőt áldoztam fel. Volt egy doboz, banán hüvely, szóval ez már törtélenem.
Sok sikert :yes:
(#) RdsG hozzászólása Feb 22, 2007 /
 
Ha van aki eladná az ilyen nagyimpedanciás fülesét az emailezzen!!!
(#) oldman válasza (Felhasználó 2338) hozzászólására (») Feb 22, 2007 /
 
A mágnes nélkül nem lenne igazán jó!
A vas membánt a tekercs mágneses ereje polaritástól függetlenül vonzza, ezért pl. a szinuszos áram mindkét félperiódusában mágnes nélkül ugyanarra mozdulna .
A mágnes erejét a tekercs a pillanatnyi áramiránytól függően erősíti - gyengíti igy a membrán elmozdulása követi az áram irányának változását.
(#) (Felhasználó 2338) válasza RdsG hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Köszönöm gyors, és segítőkész válaszod. Nézd meg oldman válaszát is.
A fejhallgató sajnos nem eladó, manapság már nehéz hozzájutni.
(#) (Felhasználó 2338) válasza oldman hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Köszönöm, a választ a Te hozzászólásodban látom. :yes:
(#) RdsG válasza (Felhasználó 2338) hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
Idézet:
„manapság már nehéz hozzájutni”

..nekem mondod
Következő: »»   6 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem